Kanske är det pappa, sambon, brorsan, eller bästa vännen som ska uppvaktas snart. Men vad ska man egentligen ge i present till mannen som säkert redan har allt? Hur många gånger har han inte fått strumpor? Eller prylar för den delen, som säkert står och samlar damm i förrådet vid det här laget. Vi föreslår att tänka lite utanför den (materiella) boxen. Att tänka i upplevelser. Genom att ge en upplevelsepresent till honom ger du bort ett minne för livet. Något som också kan skapa starkare band mellan er, och som ni kan prata om under lång tid framöver.

Vad du ska köpa? Scrolla bara vidare för att få inspiration till vad du kan ge bort i upplevelsepresent till honom. Eller brinner han för något alldeles särskilt? Klicka dig direkt vidare till kategorin som stämmer bäst in på honom här:

Till äventyraren
Till den nyfikne
Till hemmakocken
Till livsnjutaren

 

Till äventyraren

Till han som älskar äventyr och som inte drar sig för att spendera några timmar utomhus kan en annorlunda naturupplevelse vara presenten med stort P. Kanske är det precis vad han behöver för att få ett avbrott i vardagen.

 

Guidad kajaktur i Stockholms skärgård

Ett hett tips på upplevelsepresent till honom med äventyrslust är en guidad tur i havskajak i Stockholms skärgård. Här kan han få se nya vyer bland skärgårdens många kobbar och skär, njuta av lunch lagad över öppen eld, och stifta nya bekantskaper under en heldag på vattnet.

 

2 dagars överlevnadskurs utanför Stockholm

Är han mer landkrabba än vattendjur? Varför inte ge bort en spännande överlevnadskurs? Där kan han nämligen vässa sina kunskaper kring hur man klarar sig på egen hand i naturen under två dagar i skogarna runt Gnesta. Genom att testa på hur man gör upp eld på bästa sätt, hur man spårar olika djur och plantor och hur man kan skapa redskap och bygga vindskydd kommer han vara ännu mer redo för äventyr ute i naturen efteråt.

 

Glamping i världsarvsmiljö

En annan spännande upplevelse att ge bort är ett äventyr i den norrländska vildmarken. I Laponia, området som utsetts till världsarv, kan man nämligen bo i fullt inredda tält hos Sápmi nature. Förutom att spendera tid i fantastiska miljöer bjuder upplevelsen också på kunskap om den samiska kulturen och man får dessutom chansen att vara med och tillaga samiska måltider, till stor del baserade på fisk, ren-, eller älgkött som ackompanjeras av bär eller växter från närområdet.

 
 

Till den nyfikne

Är du ute efter en upplevelsepresent till honom med en aldrig sinande nyfikenhet? Ge honom en upplevelse där han får prova något nytt.

 

Takvandring

Kanske är det en spännande takvandring som passar mannen i fråga? Takvandring är den upplevelsen där man får uppleva en stad från ett annorlunda perspektiv – nämligen från takåsarna, som namnet också avslöjar. Här kliver man runt på taket av en, eller ibland flera, byggnader medan takvandringsguiden berättar om både närområdet, stadens och kanske till och med rikets historia. Som en lärorik guidad tur, fast från ett fågelperspektiv. En perfekt kombination av nytta och nöje!

 

Saltyoga i Stockholm

Tänker du att han istället ska ha kvar fötterna på marken, så kanske ett annorlunda yogapass i saltrum passar bättre. I Gamla Stan i Stockholm finns nämligen ett saltspa – ett av de få i sitt slag i landet. Här finns ett rum klätt i salt från golv till tak där man kan uppleva de välgörande effekterna av mineralen – många har upplevt goda effekter vid exempelvis andningsbesvär.

Eftersom andning till stor del är i fokus under ett yogapass, erbjuder man även denna spännande kombination på plats. En annorlunda och välgörande upplevelse för den nyfikne!

 

Läs också Presenttips

 

Folkrace på Sundsta Säteri

Är det snarare en fartglad person du letar present till? Då ska han såklart få testa på att köra folkrace. På Sundsta säteri utanför Stockholm kan man utmana varandra och sätta plattan i mattan så att det ryker i gruset. Hoppa in i var sin Volvo 240 med störtbåge, rallystol och fyrpunktsbälte, och låt den fartfyllda tävlingen börja!   

 
 

Till hemmakocken

Till han som älskar att laga mat därhemma, och kanske även hålla i middagsbjudningar, kan en kurs eller provning med fokus på mat eller dryck passa utmärkt.

 

Matlagningskurs i molekylär gastronomi

Är han typen som vill imponera med inte bara smaker, utan även former och estetik vid middagen? Då kan en kurs i molekylär gastronomi hos The Kitchen Lab i Stockholm vara den perfekta upplevelsepresenten. Här får man nämligen testa på att göra kaviarpärlor, göra pulver av smaksatta vätskor och skapa sfärer med flytande innehåll – bland mycket annat.

Dessutom ingår ett kit med verktyg och ingredienser som deltagarna får ta med hem efteråt. Så att nästa middagsbjudning kan bli något utöver det vanliga.

 

Whiskyprovning

Är det istället smaker på dryck som intresserar honom? Varför inte ge bort en whiskyprovning där han kan djupdyka bland skotska, amerikanska eller kanske indiska whiskysorter. Här får han lära sig mer om whiskyns historia, hur smakerna uppkommer, hur tillverkning och lagring går till, och såklart mycket annan spännande fakta som kan användas när man ska bygga upp sitt eget whiskyförråd, eller för att diskutera med vännerna nästa gång man ses.

 

Vildmarksgourmet – trerätters i det fria

För en annorlunda gastronomiupplevelse är upplevelsen vildmarksgourmet och friluftsteknik ett hett tips. Här kan han lära sig att laga en trerätters middag över öppen eld, och även lära sig att använda ingredienser som kan plockas direkt från det vilda.

Dessutom går kursen igenom hur verktyg som kniv, yxa och tändstål används på bästa sätt när du är ute i naturen. Det här är en upplevelsepresent till honom med ett kombinerat fokus på både matlagning och friluftsliv – och dessutom är det en social upplevelse då maten tillagas och avnjuts tillsammans ute i det fria.

 
 

Till livsnjutaren

Är det en livsnjutare du har att göra med? Ge honom en avslappnande upplevelse där han kan vara i nuet och bara njuta.

 
 

Bastuflotte

Kanske är det en tur med bastuflotte på Mälarens söt-salta vatten som passar som upplevelsepresent till honom? Här kan han även ta med kompisgänget eller familjen för en avkopplande upplevelse som är värmande och svalkande om vartannat.

När det hettar till lite för mycket i bastun är det bara att kliva utanför dörren och hoppa i plurret. Det går även att beställa mat och dryck mot en extra kostnad, om man vill lyxa till det lite extra.

 

Massage

Om han är en kontorsråtta kanske en välgörande massage istället passar bättre för att få spända muskler att slappna av. Massage är inte bara skönt för stunden, utan ökar även blodcirkulationen, stärker immunförsvaret och påskyndar läkning och återhämtning. För att bara nämna några av fördelarna. En massageupplevelse är helt enkelt en present med både avslappning och omtanke bakom.

Källa: Hagabadet

 

Spavistelse på Ystad Saltsjöbad

Om han dessutom behöver komma bort och få miljöombyte i kombination med avslappning kan en övernattning hos välrenommerade Ystad Saltsjöbad vara en riktigt härlig upplevelse att ge bort. Här, på Sveriges sydspets, kan man njuta av ett dopp i poolen, havet om vädret tillåter, och i avslappnande miljöer på Lido Club & Spa.

 
 

Läs också