Det där med alla hjärtans dag-present är inte alltid så lätt, men det är ett mysigt tillfälle att hylla kärleken lite extra och uppleva något tillsammans. Vi har satt ihop en guide med förslag på upplevelser, från det klassiska och romantiska till tips som är lite annorlunda. Scrolla vidare för att läsa mer, eller gå direkt till den kategori du är nyfiken på här:

Alla hjärtans dag present till pojkvän
Alla hjärtans dag present till flickvän
Romantiska alla hjärtans dag-upplevelser
Annorlunda dejt-tips
Miljövänliga alla hjärtans dag-upplevelser 

P.S. – är du en av dem som undrar när alla hjärtans dag egentligen är, och varför vi firar det? Läs mer här: När är alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag-present till pojkvän

Vad ger man i alla hjärtans dag present till mannen man håller kär? Ja, det beror ju såklart på vilken typ han är, och vilka intressen han har. Skulle han uppskatta en spännande utmaning snarare än en stillsam middag, eller kanske en fysisk aktivitet?

Varför inte testa något nytt och annorlunda och komma närmare varandra genom att tillsammans lösa en stundande zombie-apokalyps. Det och andra mysterier och problem får ni klura på hos Fox in a Box, med anläggningar i både Stockholm, Malmö.

Föredrar din pojkvän istället lite mer fysiska ansträngningar? Ta med honom till Extremfabriken där ni kan testa Nordens längsta OCR-hinderbana inomhus. Hinderbanan funkar för både otränade och eliten och kräver en kombination av styrka, smidighet och snabbhet. Om ni är tävlingsinriktade finns ett tidtagningssystem som gör att ni enkelt kan jämföra era prestationer.

Alla hjärtans dag-present till flickvän

Säg glad alla hjärtans dag till flickvännen med en härlig spaupplevelse. Att få lite extra avslappning och tid för varandra i härliga miljöer är alltid uppskattat. Överraska med en övernattning på coola Ellery Beach House, som ligger vackert längst ut på LIdingö, en riktig oas med vibbar från 60-talets Palm Springs i Kalifornien. Här finns även en härlig beach club och restaurang. Spana även in vår guide till spahotell i Sverige och spa-weekend i Stockholm för tips på vilka ställen ni kan besöka..

Om hon föredrar aktiva upplevelser kan vi tipsa om en spännande kajaktur i Stockholms skärgård. Och ja, så länge isen inte har lagt sig funkar det utmärkt på vintern också! Det är något alldeles särskilt att besöka skärgården under vinterhalvåret, då vattnet ligger alldeles stilla och sommarturisterna lyser med sin frånvaro.

Romantiska alla hjärtans dag-upplevelser

Här kommer såklart den klassiska middags-dejten in i bilden, men vi vill gärna tipsa om hur ni kan göra det med en liten twist i år, varför inte besöka ett av landets mat-i-mörker restauranger? Precis som det låter avnjuter man en måltid i totalt mörker. Här kan ni vara med om en annorlunda middagsupplevelse, och får se hur övriga sinnen reagerar när ett av dem – synen – inte får vara med och delta. Konceptet mat i mörker finns exempelvis på Svartklubben i Stockholm, där man även bjuder på härlig akustisk musik för att sätta stämningen.

Ta en romantisk tur på skridskor som, beroende på hur duktiga ni är, säkert också kan bjuda på en del skratt. Om isarna håller finns det många bra platser att åka på runt omkring i landet, för den som vill ha lite extra guidning finns arrangerade turer hos exempelvis Stockholm Adventures. Men det är minst lika mysigt med en upplyst skridskobana mitt i stan, som till exempel Kungsträdgårdens Isbana i Stockholm. Efter avslutad skridskotur kan ni flytta inomhus till ett mysigt café och ta en kopp varm choklad.

Annorlunda dejt-tips

Ett alla hjärtans dag-kort och choklad i alla ära, men känns det inte också lite…gjort? Här kommer några tips på annorlunda alla hjärtans dag dejter.

För en riktigt lyxig känsla på alla hjärtans dag, ge bort ett miljöombyte i form av en övernattning på herrgård. I Blekinge ligger romantiska Hobykulle Herrgård, en rosa dröm som inspirerat såväl influencers som turturduvor till besök de senaste åren. Herrgården är från 1846 och rummen är välbevarade med detaljer som handmålade väggar, kakelugnar och antika möbler. Här bor ni på bed and breakfast i rum som är klassiska men med en modern touch. På herrgården finns även en antikbutik och ett café i det grönskande orangeriet.

För en present som fortsätter att ge, varför inte ge bort en kurs? Kanske en matlagningkurs så att ni blir experter på att göra er favoritmat, eller en vinprovning så att ni får full koll på vilka viner ni ska fylla upp förrådet med därhemma? Med en kurs eller smakprovning får ni inte bara en aktivitet som är kul för dagen, utan en present som även kan förgylla fredagsmyset eller middagsbjudningarna framöver. Testa exempelvis en lakrits- och vinprovning hos Brasserie Makalös i Stockholm, eller välj en av Eatalys inspirerande matlagningskurser med fokus på Italien, där man bland annat kan lära sig göra färsk pasta

Alla hjärtans dag-upplevelse i naturen

Varför inte hylla kärleken med en naturupplevelse? Finns det något mer romantiskt än en härlig promenad i naturen som avslutas med en romantisk middag tillagad över öppen eld? Värmen från elden, närheten till varandra, gnistor som sprakar… mys! Och varför inte avsluta med att grilla marshmallows à la den amerikanska traditionen där man gör s’mores? Fluffiga marshmallows inbäddade mellan två kex, och så en smältande chokladbit på det. Gott!

Eller ta fram barnet i er och dra ut och åk pulka! Ta på er många lager kläder, fyll termosen med varm choklad, och ge er iväg på ett riktigt vinteräventyr på alla hjärtans dag

Upplevelser utomhus

Sportiga upplevelser på alla hjärtans dag

För paret som gillar utmaningar kanske en sportigare aktivitet passar bättre. Varför inte prova något nytt, såsom discgolf eller padel? Vem kan sätta discen i korgen på så få kast som möjligt, eller vem är vassast på att slå ut den andra under en padelmatch?

Trots att alla hjärtans dag är i februari har ett flertal discgolfbanor även öppet under vintern. Men om det ändå skulle vara för kallt eller vått, varför inte utmana varandra i en match padel? Du har säkert redan hört om den explosionsartade populariteten för den tennisliknande sporten på senare år, så varför inte prova på du också? Och så kan ni ju göra det till ett vad, där förloraren får laga trerätters till vinnaren, för att få en extra romantisk avslutning på det hela.

När är alla hjärtans dag?

Ja, vilken datum är alla hjärtans dag egentligen, och varför? Det ska vi reda ut. Alla hjärtans dag firas alltid den 14 februari, och i många andra länder såsom USA, och våra grannländer Norge och Danmark, heter den här dagen Valentins dag efter det romerska helgonet Sankt Valentin. Just den 14 februari har länge varit en kärlekens dag i Frankrike och England, vilket tros ha ursprung i att man på medeltiden trodde att fåglar bildade par under just det här datumet. I Sverige är traditionen dock relativt ny, och fick fart tack vare handeln i slutet på 1950-talet.

Källa: Nordiska Museet

 
 

Present till honom

Lästid: 10 min.

Restauranger i Stockholm

Lästid: 11 min.

Present till henne

Lästid: 7 min.

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden