Bomullsbröllop, Rubinbröllop, Guldbröllop. Bröllopsdagarna och dess namn är många, och väl värda att fira. Men vad ska man egentligen ge bort för att fira kärleken? En bröllopsdagspresent kan vara klurig att tänka ut, även om det är till din bättre hälft som du känner så väl, eller kanske nära familjemedlemmar med bröllopsdag som ska firas.

En bröllopsdagspresent ska gärna vara personlig och bra – något som inte bara kommer att stå och samla damm på en hylla framöver. Därför har vi satt ihop en lista med inspiration till vad man kan ge i bröllopsdagspresent. Presenter som passar både för ettårig bröllopsdag, 45-årigt safirbröllop, och allt däremellan såväl som efterkommande.

Present till ettårig bröllopsdag

När kärleken är ung kan en spännande upplevelse som paret delar tillsammans passa riktigt bra som bröllopsdagspresent. En upplevelse kan innebära en fin start för att skapa minnen tillsammans, både för stunden och långt framöver. Minnen som man senare kan blicka tillbaka på och komma ihåg tillsammans.

Några upplevelser som kan skapa sådana minnen är exempelvis att flyga helikopter högt över Stockholm. Att ta in huvudstaden från ett annorlunda perspektiv under en adrenalinfylld flygtur. Flyover Stockholm ordnar just detta, och man väljer mellan en tur över innerstaden, inre skärgården eller yttre skärgården.

En annan spännande och minnesvärd upplevelse är en middag på Svartklubben i Stockholm. Här har man nämligen anammat konceptet mat i mörker, och precis som det låter äter man i komplett mörker. En upplevelse där andra sinnen än synen vässas och smakupplevelsen kan bli något utöver det vanliga.

Eller varför inte testa på en bekväm naturupplevelse genom att bo på glamping? Det populära konceptet av glamorös camping i stora tält med bekväma sängar och värme. Upplevelsen kan bland annat fås hos Svartsö Logi i Stockholm.

Present till 5, 10 och 15 års bröllopsdag

Efter fem, tio eller femton år tillsammans kanske det finns några små med i bilden, så att paret i fråga kan behöva en paus från vardagen. En välförtjänt övernattning på spa kan då passa utmärkt, där bröllopsdagsfirarna kan ägna tid åt bara varandra.

Eller låter det kanske som en bättre idé med en kurs där de får lära sig något nytt? Kanske är det dags att komma ut ur vanorna med fryspizza och färdiga köttbullar, för att istället skaffa sig nya kulinariska kunskaper genom en matlagningskurs?

En annan passande kurs, speciellt om det behövs extra energitillskott i vardagen, kan vara en kaffekurs. Att lära sig lite mer om kaffets konst för en förhöjd smakupplevelse därhemma är inte fel!

Om det istället är miljöombyte som behövs, kan en naturupplevelse passa bra. Kanske en tur på långfärdsskridskor, eller kajakpaddling i skärgården?

Läs också Spahotell i Sverige

Present till 20 och 25 års bröllopsdag

När kärleken spirat ett tag kan det vara kul att komma ut på en annorlunda upplevelse. Kanske är det att spendera en natt högt uppe bland trädkronorna, på ett av landets många treetop-hotell? Både i norr och söder i vårt avlånga land finns möjlighet att ta in på ett häftigt treetop-hotell.

Kanske passar en utmaning bättre? Något för de tävlingsinriktade är att testa på att köra folkrace. Att slå sig ner i var sin gammal Volvo 240 och köra så det ryker på Sundsta säteri utanför Stockholm.

Ytterligare en annorlunda upplevelse – för den som inte är höjdrädd – är en spännande takvandring. Precis som det låter så är det en vandring på taket till en eller flera utvalda byggnader. Som en guidad tur men från ett unikt fågelperspektiv. En minnesvärd upplevelse att ge bort som bröllopsdagspresent.

Läs också Presenttips

Present till 30, 35, 40 och 45 års bröllopsdag

När man är väl inne i vardagens rutiner kan man behöva sätta lite extra guldkant på tillvaron. Kanske över en utsökt bit mat där gångna bravader och framtida äventyr diskuteras.

Eller varför inte ge bort en annan typ av smakupplevelse – en vinprovning kombinerat med övernattning? Just den mixen går att få på ett flertal ställen i landet, bland annat på Blaxsta vingård utanför Flen. På vingården kan ni lära er om hela processen vid tillverkning av vin, och dessutom hur det är att ha vinodlingar i det svenska klimatet. Dessutom finns 15 vackert inredda rum på gården.

För en urban upplevelse av vinprovning och vintillverkning i kombination med övernattning finns The Winery Hotel i Stockholm. Här lär man sig om vinets konst, provar nya smaker och avslutar dagen genom att krypa ner i hotellets sköna sängar.

För paret som föredrar häftiga naturupplevelser kanske en flygtur i luftballong passar ypperligt. Att glida fram ljudlöst över trädtopparna medan man blickar ner på landskapet är en alldeles unik och oförglömlig upplevelse.

 
 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.