Bomullsbröllop, Kopparbröllop och Guldbröllop…

Bröllopsdagarna och dess namn är många och värda att fira. Men vad ska man egentligen ge bort för att fira kärleken? 

En bröllopsdagspresent kan vara klurig att komma på,  även om det är till din bättre hälft som du känner så väl, eller kanske nära familjemedlemmar med bröllopsdag som ska firas.

Så läs vidare för att få inspiration och tips till vad du kan ge för present i bröllopsdag.

Upplevelsepresenter till de stora bröllopsdagarna

En bröllopsdagspresent ska gärna vara personlig och bra – något som inte bara kommer att stå och samla damm på en hylla framöver.

Därför har vi satt ihop en lista med upplevelser som vi tycker passar de stora bröllopsdagarna.

Bomullsbröllop - 1 års bröllopsdag

Det första året av äktenskap är viktigt att fira. Då kan en hisnande upplevelse vara passande för att hylla att de firar 1 år tillsammans! 

Och vad passar bättre än att sväva bland molnen för att symbolisera bomullsbröllopet?! Det är en bröllopsdagspresent som det nygifta paret kan minnas i resten av deras äktenskap. 

Tennbröllop - 10 års bröllopsdag

En bröllopsdagspresent som osar av romantik kan passa dem som har varit gifta i 10 år. Efter ett decennium som gifta kan det vara enkelt att glömma bort varför man blev förälskad. Därför är är viktigt att spendera tid tillsammans för att inte ta varandra för givet. 

Att ge bort en Rooftop Date Night på The Steam Hotel i Västerås, är därför en utmärkt present att ge bort i bröllopsdag. Det är en upplevelse som tar fokus bort från dagliga rutiner och ger plats till kvalitetstid för varandra och för att tända gnistan igen. 

Kopparbröllop - 12,5 års bröllopsdag

När man har varit gift i 12,5 år firar man kopparbröllop. Men varför just 12,5 år? Jo, för det är halva vägen till silverbröllop!

Ofta firas kopparbröllop med en fest för nära och kära, och vad är en fest utan en bröllopsdagspresent? Därför om du frågar oss tycker vi att det är perfekt att ge bort en romprovning, för vad har samma färg som koppar? Jo, rom! 

Romprovning på Cane Rum Society är en upplevelse som kan symboliserar att de gifta skålar för sitt kopparbröllop, plus för många fina år framöver.

Silverbröllop - 25 års bröllopsdag

Nu är paret halvvägs till guld, men hur firar man en 25 års bröllopsdag?

Vår idé är att ge bort en upplevelse i bröllopsdagspresent där dem, som har varit gifta i 25 år, får gå och skapa sina egna ljus tillsammans hos Stockholm ljusstöperi. 

Varför? Jo, tanken är att paret kan göra sina egna ljus på sin 25 års dag – för att sedan tända ljusen på 50 års bröllopsdagen! 

Guldbröllop - 50 års bröllopsdag

Att ha varit gifta i 50 år är något som självklart ska firas! Och eftersom det är guldbröllop så är det ett perfekt tillfälle att sätta guldkant på vardagen. 

Ge bort en romantisk gourmetafton med övernattning på Blaxsta Vingård, för att verkligen skämma bort paret. Här får paret en guidad visning av vingården och en smakfull vinprovning av gårdens viner. Till kvällen får de serverat en 6-rätters avsmakningsmeny med exklusivt vinpaket. Sedan kan de gå och lägga sig i ett av hotellets 15 unika rum som alla har antingen bastu eller bubbelbad. 

 

Tips till bröllopsdagspresenter till honom, henne och föräldrar

Alla kan glädjas över att få en upplevelse som present i bröllopsdag. 

Så oavsett om du letar efter en bröllopsdagspresent till din man, fru eller föräldrar så har vi plockat fram några idéer som kan passa respektive. 

Bröllopsdagspresent till honom

Bröllopsdagspresent till henne

Bröllopsdagspresent till föräldrar

 

Mer om bröllopsdagar

Att fira varje bröllopsdag är något man har gjort i Sverige ända sedan 1700-talet. Då firades dagen i kyrkan, men idag är det upp till var och en vart och hur man vill fira sin bröllopsdag. 

Även fast det endast är några bestämda bröllopsdagar som de flesta kan namnet på, så har varje bröllopsdag faktiskt sitt egna namn, uppkallat efter ett material. Enligt traditionen, så ska mannen ge sin fru en present i samma material som den bröllopsdag de firar.

Därför om man inte  vet vad man ska ge för present i bröllopsdag så kan man bli inspirerad av materialet. Ett proslinsbröllop kan firas med afternoon tea, eller träbröllop i skogen för att lära sig om naturens hemligheter… Kom ihåg att det är tanken som räknas, så låt fantasin flöda!

Namn på bröllopsdagar

 • Gifta i 1 år

  Bomullsbröllop

 • Gifta i 2 år

  Pappersbröllop

 • Gifta i 3 år 

  Läderbröllop

 • Gifta i 4 år

  Blomsterbröllop

 • Gifta i 5 år 

  Träbröllop

 • Gifta i 10 år 

  Tennbröllop

 • Gifta i 15 år

  Kristallbröllop

 • Gifta i 20 år

  Porslinsbröllop

 • Gifta i 25 år

  Silverbröllop

 • Gifta i 30 år 

  Pärlbröllop

 • Gifta i 35 år

  Korallbröllop

 • Gifta i 40 år

  Rubinbröllop

 • Gifta i 45 år

  Safirbröllop

 • Gifta i 50 år 

  Guldbröllop

 • Gifta i 70 år

  Järnbröllop

 • Gifta i 80 år

  Platinabröllop

 

Truestory presentkort

Om du inte är helt säker på vad paret eller din partner ska ha i bröllopsdagsgåva så är det ett upplagt val att ge ett Truestory presentkort. Då kan mottagaren själv bestämma vilken upplevelse de gärna vill gå på. 

Problem solved!

Vad om presenten du gav i bröllopsdag ska bytas?

Hos Truestory är det inte vara svårt att byta en upplevelse, varken för dig som har gett upplevelsen eller den som ska byta den. För när du köpt en gåva hos Truestory har du:

 • Fri bytes- och returrätt i 2 år

Om du har frågor i förbindelse med köp eller byte av bröllopsdagspresenter, tveka då inte att kontakta vår kundservice.

 

Mer inspiration

De 22 bästa spahotell i Sverige

Lästid: 15 min.

Presenttips

Lästid: 5 min.

Bröllopspresent

Lästid: 9 min.