Studentpresent: den stora guiden! Letar du efter en studentpresent? Och vad ger man egentligen till en student?

Det är inte alltid helt lätt att hitta rätt studentpresent i djungeln av tips och prylar.

Att ta studenten är en stor händelse i livet, ett kliv in i vuxenvärlden där nya äventyr och erfarenheter väntar och något som bör firas med en personlig och minnesvärd present.

När du ger en upplevelse ger du också något meningsfullt och minnesvärt, något annat än de vanliga gåvorna som snabbt glöms bort och försvinner i mängden. En upplevelse är unik och personlig och kan anpassas efter studentens passioner och intressen.

Scrolla för inspiration eller hoppa direkt till det som intresserar dig här:

 

Studentpresent för en viss summa

Under 300 krUnder 500 krUnder 1000 kr
 

5 populära studentpresenter

Här hittar du 7 olika sorters upplevelser som passar perfekt till studenten. En studentpresent som kan anpassas efter mottagarens personlighet och intressen och som är både personlig och minnesvärd. 

1. En inspirerande matlagningskurs

Färsk pasta hos Eataly Stockholm

Att kunna laga god mat när man flyttar hemifrån och inleder sitt vuxenliv är en bra start. Med en matlagningskurs ger du studenten chansen att lära sig nya kulinariska färdigheter och upptäcka nya smaker.

Det finns massor av inspirerande kurser att välja mellan, från italienskt till vegetariskt eller kanske något med desserter till studenten som gillar sötsaker.

 

2. Ett äventyr till den nyblivne studenten

Ge studenten ett äventyr i present. Något spännande och roligt som utmanar och ger nya perspektiv. Det kan vara naturäventyr i lugnare tempo där studenten får utforska skärgården i kajak, ett klätteräventyr eller något med mer adrenalin som till exempel tandemflyg.

Ett tips som är både användbart och spännande är en kurs i bushcraft där man får lära sig de viktigaste teknikerna för att överleva i naturen. 

 

3. Låt studenten koppla av på spa

Efter många år i skolan och en massa plugg och läxor kan det vara skönt att få koppla av lite extra innan det är  dags att bli vuxen på riktigt. En spadag eller spabehandling är en mycket populär studentpresent som alltid går hem.

Välj upplevelse efter vad studenten tycker mest om, det kan vara en ansiktsbehandling, en massage eller en dag på ett härligt spa där man kan strosa runt mellan pooler, bastu och härlig relaxavdelningar i tofflor och morgonrock. 

 

4. En kreativ upplevelse i studentpresent

När gymnasiet är avklarat kan det vara skönt att få fokusera på något annat, något kreativt och lekfullt där man får skapa fritt utan prestationskrav.

Det kan vara en keramikkurs där man får lära sig dreja och arbeta med lera, en akvarellkurs eller något helt tredje. Det viktiga är att det är något som studenten gillar (men det kan vara bra att veta att det går utmärkt att byta till en annan upplevelse om den inte passar).

 

5. En unik minisemester

En oförglömlig studentpresent som är en minisemester och ett naturäventyr på en och samma gång. Ett litet äventyr tillsammans med en vän eller med familjen.

Ge studenten en  unik övernattning i en flytande glasigloo, ett lyxigt glampingtält eller en 2-dagars tur på hästryggen i vacker natur.

 

Har du sett vår presentask?

En unik present förtjänar en unik presentask! Ge studentpresenten i vår exklusiva presentask, du kan även skriva en personlig hälsning som trycks på själva presentkortet. 

Presentasken kan skickas hem till dig så att du kan ta med den till mottagningen eller direkt till studenten om du inte kan vara där på en stora dagen.

Om du råkar vara sent ute är det inte heller något problem, du kan beställa presenten som PDF och få den direkt i inkorgen. 

 

Hur mycket ska man ge i studentpresent?

En vanligt förekommande fråga är hur mycket ska man ge i studentpresent? Det korta svaret är att studentpresenten ska passa i relation, till den relation du har till studenten. 

Här kan du därför se förslag på studentpresent till henne och honom om det är:

Vad ger föräldrar i studentpresent?

Grattis, din dotter eller son ska ta studenten! Som förälder är man såklart stolt, för att ta studenten är ett stort steg in vuxenlivet och det ska självklart firas.

Här kan du se några idéer på både personliga och minnesvärda studentpresenter att ge för er som är föräldrar.

1. Skapa ett smycke

Istället för att ge den klassiska studentpresenten, ett smycke, så kan du ge bort en upplevelse där hon eller han får skapa sitt egna smycke! 

Hos Stefan Salomonsson Jewelry kan studenten själv få smida sitt alldeles egna smycke som symbol att hon eller han har tagit studenten. Det är en både en personlig upplevelse och smycke att ta med sig igenom livet. 

 

2. Dreja sin egen keramik

Keramik och porslin är ofta populära studentpresenter att ge bort. Men för att ge det en personlig touch, så kan du ge bort en drejkurs hos The Slab istället! 

Här får studenten själv skapa sin egna keramik, som garanterat blir unik. 

 

3. Två dagars överlevnadskurs

Tycker din dotter eller son tycker om att vara i naturen?  Och du tänker att hon eller han skulle må bra av att prova att stå på egna ben efter studenten? Då är överlevnadskurs en annorlunda upplevelse att ge som studentpresent.

Upplevelsen är en riktig boost för deras självförtroendet eftersom de får testa något på egen hand. För här får de lära sig att hantera oväntade situationer samtidigt som det är en rolig upplevelse ute i naturen. 

 

4. Ge upplevelse på 300 km/h

Har studenten precis fått körkort och älskar att köra bil?

Fira då studenten (och körkortet?!) med att ge en upplevelse där han eller hon får köra en riktigt snabb bil med över 800 hästkrafter! 

 

 
 

Vad ger sitt syskon i studentpresent?

Om det är din syster eller bror som ska ta studenten, kan det vara kul att ge en upplevelse där hon eller han får lära sig något nytt.

För kanske är det något nyttigt ditt syskon behöver veta efter att ha tagit studenten, som du gärna vill dela med dig?

1. Att lära sig göra pizza

Att lära sig göra pizza kan vara en kul studentpresent att ge, speciellt om du är storasyster eller storebror.

För det kan vara en liten hint om att det är nu det är dags att lära sig hur man lagar mat. Och vad är bättre än att lära sig att laga pizza, för vem älskar inte det?

 

2. Flyg tandem och utmana sig själv

Vill du gärna lära din syster eller bror att det ibland är bra att våga prova nya saker som känns lite läskigt? Då kan du ge en tandemflygning, där studenten får testa sina gränser.

Det är en oförglömlig upplevelse när hon eller han svävar högt bland molnen och inser att, jag klarar vad som helst! 
 

3. Ge en cocktailkurs

Har din syster eller bror fyllt 18 år och hänger mycket med sina vänner?

Ge då bort en cocktailkurs! Här får studenten lära sig av en kunnig bartender hur man mixar ihop en riktigt god cocktail.

Så kan din syster eller bror tacka dig, när hon eller han imponerar sina vänner på nästa fest.
 

4. Prova wakeboard

Är din syster eller bror ett riktigt vattendjur? Eller är hon eller han kanske bara en aktiv person som gillar att testa nya saker?

Ge då en upplevelsen att få prova på wakeboard – nu äntligen, när han eller hon har tid över för sina intressen igen! 
 

Vad ger man sitt barnbarn i studentpresent?

Här hittar du tips på vad du som mor- eller farförälder kan ge ditt barnbarn i studentpresent. En upplevelse är något som studenten kommer att minnas länge.

1. Blomsterbindning & bubbel

Blomster och bubbel – en perfekt kombination och en perfekt studentpresent. Under en kreativ workshop hos Florabaren i Stocholm får man lära sig mer om blommor och hur man binder en bukett. 

Ett glas Champagne ingår dessutom och gör att upplevelsen passar perfekt för att fira något – som att man just har tagit studenten!

 

2. Sushikurs på Koizen

Låt studenten prova på att laga sushi på familjeägda Koizen i Göteborg. Koizen drivs av Alven Chu som är utbildad på restauranger i USA och Japan och hans pappa John.

På kursen får man lära sig att göra sushi och höra den spännande historien bakom den japanska paradrätten. 

 

Vad ger man sin flickvän eller pojkvän i studentpresent?

Är det din partner som tar studenten? Ge bort en upplevelse för två, så att ni kan komma iväg och göra något tillsammans. Eller skäm bort din flick- eller pojkvän, för det har de förtjänat.

1. Bjud på brunch

Om det är din flick- eller pojkvän som tagit studenten så kan en fin upplevelse vara att du bjuder din partner på en brunch! 

Bjuda på en smakrik brunch i sköna omgivningar. Samtidigt som ni äntligen kan få lite tid bara er två, utan att tänka på de sista proven.

 

2. Skäm bort studenten med en spaupplevelse

Skäm bort din flick- eller pojkvän med en spaupplevelse.  För det är som grädden på moset att få komma iväg och bli bortskämd efter att ha kämpat med de sista inlämningarna!

Låt studenten komma ner i varv och bara slappna av och njuta av stunden.

 

Vad ger man sin bästa kompis i studentpresent?

Du som letar efter en studentpresent till din bästa vän, så är den bästa gåvan att ge en upplevelse där ni gör något tillsammans. Här är några upplevelser där ni kan ha kul ihop och umgås – bara ni, eller hela gänget!

1. Mingla och måla tillsammans

Är ni båda kreativa? Då kommer ni älska detta.

På en så kallad ”sip and paint” får ni gå loss bland penslar och färger samtidigt som ni minglar.

Det är en helkväll med målning i fokus. Dessutom får ni ta med er egen valfri dryck för att skåla med varandra och de andra deltagarna. Det finns olika målarupplevelser att välja mellan via knappen nedan. 

 

2. Gå på afternoon tea tillsammans

Ta med din bästa vän på en afternoon tea och skåla med te att din kompis (eller båda, för den delen) har tagit studenten!

Det är en lugn upplevelse där ni kan prata om era framtidsdrömmar över en kanna te, ett glas champagne och andra godsaker.
 

3. Lös ett mysterium

Att lösa ett mysterium är en bra upplevelse att ge om ni är flera som vill ge en gemensam studentpresent.

För det är en rolig grej ni kan göra efter studenten för att hålla kontakten. 

 

Studentpresenter i olika prisklasser

Studentpresent upplevelser under 300 kr

 

Studentpresent upplevelser under 500 kr

 

Studentpresent upplevelser under 1000 kr

 

Till studenten

 • Vad kan man önska sig i studentpresent?


  Är det istället du själv som går och tänker ”vad ska man önska sig i studentpresent”? Varför inte passa på att skriva din bucket list? Helt enkelt en lista över saker som du någon gång skulle vilja göra i livet. Låt sedan din bucket list fungera som önskelista till vad du kan önska dig i studentpresent.

  Kanske är det ett fallskärmshopp, att lära dig surfa, eller att köra ferrari som står högst upp på listan? Så vet farmor, moster, kusiner och vänner vad de ska hålla utkik efter innan ditt studentfirande

  Men det säkra alternativet är att önska sig ett presentkort. För så kan ju du själv få välja upplevelse. 

 

Därför ska du ge en upplevelse i studentpresent

 1. Unika minnen:
  En upplevelse ger möjlighet att skapa unika och minnesvärda ögonblick som varar livet ut.
 2. Personlig utveckling:
  Genom en upplevelse får studenten chansen att utmana sig själv, lära sig nya färdigheter och växa som individ.
 3. Avkoppling och stressavlastning:
  Efter årens studier förtjänar studenten en chans att koppla av och släppa stressen genom en avkopplande upplevelse.
 4. Inspiration och motivation:
  En upplevelse kan fungera som en inspirationskälla och ge studenten ny motivation inför framtida mål och utmaningar.
 5. Utforska intressen:
  Genom en upplevelse kan studenten utforska nya intressen och passioner, vilket kan hjälpa till att forma deras framtid och karriärval.
 6. Kreativitet och självuttryck:
  Många upplevelser erbjuder möjligheter att uttrycka sin kreativitet och självuttryck, vilket kan vara både roligt och berikande.
 7. Flexibilitet och valmöjligheter:
  Det finns ett brett utbud av olika upplevelser att välja mellan, vilket gör det möjligt att hitta något som passar studentens intressen och preferenser.
 8. En gåva att minnas:
  Genom att ge en upplevelse som studentpresent ger du en gåva som kommer att skilja sig från de vanliga materiella sakerna och lämna ett bestående intryck.
 

Läs mer och bli inspirerad här

Present till honom

Lästid: 10 min.

Present till henne

Lästid: 4 min.

Grattis till studenten

Lästid: 6 min.