Vad kan man hitta på i Stockholm på vintern? Det finns faktiskt en hel del härliga vinteraktiviteter att ägna sig åt i huvudstaden. Några av dem kräver vinterväder, snö och is men andra funkar även när det är grått och regnigt. Vad sägs om att lära sig åka långfärdsskridskor, testa vinterbad, åka utförsåkning i Hammarbybacken och sedan äta våfflor för att få riktig fjällkänsla.

Här hittar du tips på vinteraktiviteter som passar alla väder, både under sportlovet och resten av vintern, men även alla åldrar. Om du letar sportlovsaktiviteter i Stockholm hittar du fina tips här.

Vi har delat upp listan i utomhus- och inomhus vinteraktiviteter. Scrolla dig genom artikeln för inspiration eller hoppa direkt till:

– Vinteraktiviteter utomhus
Vinteraktiviteter inomhus

Vinteraktiviteter i Stockholm utomhus

Långfärdsskridskor med Stockholm Adventures

Utnyttja Stockholms skärgård även på vintern med en tur på långfärdsskridskor! Stockholm Adventures anordnar härliga dagsturer för nybörjare .

Ni får instruktioner om säkerhet på isen och öva er i grundteknik och sedan beger ni er till platsen för dagens bästa naturis. Det blir magiska timmar på isen med paus för energipåfyllning i form av lunch och värme från en öppen eld. Långfärdsskridskor är en perfekt aktivitet i Stockholm på vintern.

En tur på långfärdsskridskor är ett riktigt vinteräventyr.

Utförsåkning i Flottsbro och Hammarbybacken

Åre och Sälen i all ära, men man behöver inte åka så långt för utförsåkning. I Huddinge ligger Flottsbrobacken, Stockholms högsta och längsta skidbacke. Fem nedfarter med olika svårighetsgrad och extra plus är att det även går att ta sig hit med kollektivtrafiken.

Även Hammarbybacken har fem nedfarter med såväl blå som röd och svart gradering. Och ett barnområde för de allra minsta, samt en snow park för den som vill öva på hopp och tricks. Glid ner för backen och blicka ut över Stockholms skyline.

Hitta till:
Flottsbrobacken
Hammarbybacken

Foto: SkiStar
 

Vinterpaddling i Stockholm city

Njut av lugnet på Stockholms vattenvägar innan de fryser till och intas av skridskoåkare. Det kan du göra med en vinterpaddling i kajak! Iklädd torrdräkt får du lära dig grundläggande paddlingsteknik innan det är dags för äventyr.

Tempot är så pass lugnt att alla kan hänga med och njuta av utsikten över ett vintrigt Stockholm från vattnet. Det ingår även lunch med varm dryck.

Vinterpaddling är en härlig vinteraktivitet i Stockholm.

Vinteraktivitet för iskalla:
testa vinterbad

Vinterbad ter sig som ren galenskap för vissa och som höjden av lycka för andra, men faktum är att vinterbadande blir allt mer populärt. Och dessutom påstås det vara riktigt hälsosamt för både kropp och själ.

Om du vill ha närhet till naturen under ditt iskalla dopp är Hellasgården vid Källtorpsjön en utmärkt plats, men om du hellre håller dig i stan har både Fredhällsbadet och Tantolunden bastu för vinterbadare.

Läs mer om var du kan hitta platser att vinterbada i Stockholm hos Visit Stockholm.

Alla vinteraktiviteters moder: vinterbad i Stockholm
 

Vinteraktivitet för hela familjen: skridskoåkning

Njut av vintern mitt i stan och glöm vardagen för en stund när du glider fram på skridskor. Både Vasaparken och Kungsträdgården tillhandahåller nämligen spolad isbana när temperaturerna kryper neråt, vanligtvis mellan november och mars.

För en tur i Vasaparken kan du ta skridskorna under armen och ta tunnelbanan till Odenplan eller Sankt Eriksplan. Även i Kungsträdgården bör du ta med dina egna skridskor för en åktur i Stockholms mest centrala park.

Hitta till:
Vasaparken
Kungsträdgården

Foto: Stockholms stad
 

På tur i Tyresta Nationalpark

Ett perfekt utflyktsmål i Stockholm på vintern, är Tyresta nationalpark. Hit kan ni ta med hela familjen för härliga vinteraktiviteter. Här finns något för både stora och små. Vad sägs om pulkaåkning i Tyresta by, längdskidåkning med dragna skidspår, eller varför inte en skymningstur i advent där det bjuds på pepparkakor och glögg över öppen eld? Ta på er vinterkläderna, häll ner den varma chokladen i termosen och gör er redo för en dag i ett vintrigt Stockholm!

Hitta till Tyresta Nationalpark

Foton: Tyresta Nationalpark

Foto: Sveriges Nationaparker
 

Klassisk vinteraktivitet: ät våfflor!

Inga vinteraktiviteter utan våfflor. Det är en tradition som är värd att hålla fast i trots att du nu befinner dig i Stockholm och inte i Åres toppstuga. Det finns flera härliga våffelställen i Stockholm där du kan sätta tänderna i en frasig våffla, kanske med en kopp varm choklad till för att få ännu mer fjällkänsla.

Här är tre tips på var du hittar våfflor i Stockholm:

Kafé Himlavalvet
Klockargårdens Våffleri
Kafé Petissan

Och ja, det är visserligen en inomhusaktivitet, men den hör helt enkelt ihop med utomhusupplevelserna!

En smakrik vinteraktivitet i Stockholm!
 

Hyr långfärdsskidor på Hellasgården

På Hellasgården i Nacka, endast cirka 15 minuter med buss från Slussen, kan du hyra långfärdsskidor och bege dig ut i längdspåren. Det finns flera olika spår inklusive ett elljusspår på 2,3 kilometer. Det är ett naturskönt område som passar perfekt för friluftsaktiviteter året runt, så även för vinteraktiviteter när snön väl har lagt sig. 

Obs! Du måste boka skidor online.

Hitta till Hellasgården

 

En klassisk vinteraktivitet i Stockholm.
 

Vinteraktiviteter i Stockholm inomhus

Fika på Lykke Kaffegårdar

Visst kan vissa dagar på vinterhalvåret kännas rätt hopplösa. När solen inte orkar sig fram, det är mörkt klockan tre och kylan biter i kinderna. Vad finns det då att göra i vinterstockholm? Jo, det är sådana dagar det passar perfekt att dyka in på ett café för en värmande kopp kaffe och lite fikabröd.

I Lykke Kaffegårdars färgglada kaffebar på Nytorgsgatan på Södermalm kan du sörpla i dig högkvalitativt kaffe med gott samvete. Kaffebönorna kommer nämligen från gårdar som Lykke själva äger tillsammans med kaffebönderna.

Hitta till Lykke Kaffegårdar:
Södermalm
Hökarängen

Läs också Fika i Stockholm

Foto: Lykke Kaffegårdar
 

Besök Tom Tits Experiment

Vad finns det mer att göra i Stockholm på vintern? En kall och regnig dag kanske det passar bättre med en inomhusaktivitet. Ta med hela familjen till Tom Tits Experiment, lika kul för barn som vuxna!

Här kliver ni in i vetenskapens värld och får lära er mer om både fysik, biologi, teknik, och naturgeografi. För att bara nämna några. Många av experimentet kräver inte bara hjärngympa, utan att flera delar av kroppen aktiveras för att komma fram till en lösning. Ni hittar Tom Tits Experiment på fyra våningar i Södertälje.

Hitta till Tom Tits Experiment

 

Se fler naturupplevelser i Stockholm