Att säga att svenskarna älskar fika är ingen överdrift, fika är en så stor del av vår kultur och vardag att det närmast är en självklarhet. Kaffe, kakor och bullar – det hör helt enkelt till. Det finns verkligen massor av caféer i Stockholm och därför har vi gjort en guide som gör det enklare att hitta några av de mysigaste fiken i stan när lusten att fika slår till.

Foto ovan: Café Pascal

A.B. Café

A.B. Café är det populära caféet vid Midsommarkransen som är inrett i 50-talsstil med en modern touch. Med välvalda inredningsdetaljer, och såklart utsökt kaffe och fika, är det en härlig plats att spendera lite tid med nära och kära på. Det lilla caféet ligger i ett område med kulturhistorisk bebyggelse och med närheten till Konstfack är det även ett tillhåll för studenter och konst- och designintresserade. På menyn finns både bakverk, frukost, och lättare mat. Testa gärna grillmackan Triple Cheese med Gruyère, gouda och västerbottenost.

Hitta till A.B. Café

Foton: A.B. Café

Skroten Café och Skeppshandel

Ute vid Nya Djurgårdsvarvet ligger Skroten Café och Skeppshandel. Här fikar ni i en mysig miljö, omringade av en salig blandning av bojar rep och verktyg, och kanske lite doft av tjära på det. Skroten är, precis som namnet hintar om, en båtskrot, men sedan 2012 kan man även komma hit för att avnjuta hemlagad hallonpaj, mustig fiskgryta eller bara en rykande kopp kaffe. Skroten bjuder på en unik och personlig miljö i avslappnad stämning. Hit är ni alltid är välkomna för en mysig fika i Stockholm, såväl sommar som vinter.

Hitta till Skroten

Foton: Skroten

Ritorno

För en fikaupplevelse på ett klassiskt konditori ska ni bege er till Ritorno. Denna pärla, som funnits sedan trettiotalet,hittar ni i hjärtat av Vasastan. Här serveras klassiska svenska favoriter som köttbullemackor, räksmörgåsar, kanelbullar – och såklart säsongsbetonade klassiker som semlor, saffransbullar och Gustav Adolfsbakelser. Kliv in i lokalen som för dig tillbaka till femtiotalet, och njut av riktigt gott fika och kaffe – med påtår.

Hitta till Ritorno:
Odengatan
Torsgatan
Dalagatan

Foton: Ritorno

Robin Delselius Bageri

Robin Delselius Bageri är ett familjeägt bageri inne på tredje generationen. Dessutom är det Stockholms bästa café enligt DN och Krogkommissionen, som tilldelade bageriet Gulddraken i år. Här håller bakverken hög kvalitet och bakverken har det där lilla extra som framträder när välvalda och naturliga råvaror blandas med passion och kärlek till hantverket.

Bageriet finns på flera olika ställen i Stockholm – Södermalm, Kvarnholmen, Gamla Enskede, och i Stavsnäs under sommarhalvåret.

Hitta till Robin Delselius Bageri:
Södermalm
Gamla Enskede
Kvarnholmen
Stavsnäs Vinterhamn

Foton: Robin Delselius Bageri

Gamla Orangeriet

Gamla Orangeriet ligger I Bergianska trädgården och är fiket där du omringas av lummighet och odlingar. Precis som det låter ligger caféet i det gamla orangeriet, som numera fylls av ljuvliga dofter av nybakat bröd och sötsaker. I de ljusa lokalerna med många, stora fönster serveras både lättare luncher, smörgåsar och kakor och bakverk. Menyn är säsongsbetonad och bakverken är gjorda på plats och färska för dagen.

Hitta till Gamla Orangeriet

Foton: Gamla Orangeriet

Fabrique

Fabrique är ett mysigt fik som finns på flera platser i Stockholm och serverar  stenugnsnbakade delikatesser och annat sött och gott. Alltifrån bröd, bullar, frukost och lunchmackor, för att bara nämna några. Vi har hört att kardemummabullen bakad på surdeg ska vara farligt god. Eller varför inte testa en croque monsieur med grönkål, gruyereost och dijonsenap för något matigare?

Fabrique finns på flera ställen i staden, och är ett perfekt tillhåll för att hänga med familj och vänner under en mysig stund med fika i Stockholm.

Spana in Fabriques hemsida för att hitta fiket närmast dig.

Foton: Fabrique

Kaferang

På Kaferang samsas läckerheter såsom acai bowl till frukost, med pulled beef, pocherat ägg och tryffelkräm till brunch, och räksmörgås med handskalade räkor, avokado och pepparrotskräm till lunch. För att bara nämna några. Här intar ni dessutom er fika i väl utvald interiör.

Hitta till Kaferang:
Skånegatan
Gamla Brogatan

Foton: Kaferang och Hampus Marcussen 

Café Pascal

Någon sa att det Café Pascal var det kanske snyggaste caféet i Stockholm. Men det är såklart inte bara inredning de är bra på. Riktigt gott kaffe, nybakade läckerheter och matigare luncher finns det också rikligt av.

Café Pascal finns på två ställen i Stockholm – både Norrtullsgatan och Skånegatan – och är väl värt ett besök. En fröjd för såväl ögonen som smaklökarna.

Hitta till Café Pascal:
Norrtullsgatan
Skånegatan

Foton: Pascal

Lillebrors Bageri

Lillebrors bageri är stället med högklassiga bakverk och stämningsfull atmosfär. Inredningen är varm och inbjudande med mycket detaljer i trä, och även om det inte är så stort inuti finns även uteplatser om sommaren. Då stängs även Rörstrandsgatan av för biltrafik. Så blir det ännu mysigare.

Vi har hört ryktas att croissanterna med 27(!) lager är något utöver det vanliga, och att krämbullarna bara måste testas.

Hitta till Lillebrors Bageri

Foton: Lillebrors Bageri

Bageri Petrus

Bageri Petrus har blivit omtalat som inte bara ett av Stockholms bästa caféer, utan till och med ett av landets bästa. Här för atmosfären tankarna till Paris, med de franska caféstolarna utanför och kön som ibland ringlar sig lång när söderborna ska inhandla morgonens bröd. Testa deras goda frukost, och släng med en kardemummabulle och en vaniljfylld solbulle i köpet också för en söt avslutning på er fika i Stockholm.

Hitta till Bageri Petrus

Foton: Bageri Petrus

Läs också Brunch i Stockholm

Kavalleriet

I Stockholms äldsta industribyggnad, vägg i vägg med scenkonstmuseet, ligger Kavalleriet. Här fikar ni i avskalade lokaler där historien sitter i de tjocka väggarna. Eller på den stora uteserveringen på Väpnarplan om vädret tillåter. I lokalerna huserade tidigare Kronobageriet, som serverade bröd i ranson till Stockholms militärer.

På menyn står både lättare luncher och pizza, och väl utvalda bakverk och desserter såsom grekisk apelsinpaj, affogato, och brioche med mascarpone och rabarber. Och riktigt bra kaffe.

Hitta till Kavalleriet

Foton: Marta Vargas via Kavalleriet

Kaffeverket

Kaffeverket är ett av Kavalleriets syskoncaféer. Här är smaker och detaljer noggrant utvalda, och det har man även fått igen genom erkännanden i bland annat White Guide. Kaffeverket är populärt för frukost, och lunch eller fika under dygnets senare timmar. Och grymt kaffe såklart, med bönor från mindre lokala rosterier. Inredningen är en välbalanserad mix av kakel och trädetaljer, och klientelet varierar från unga kompisgäng till folk på jobbmöten och turister. Allt i en härlig mix.

Hitta till Kaffeverket

Foton: Kaffeverket

 

Fick du inte nog? Spana in våra Instagram guides med fikastips i Stockholm:

Kaffe i Stockholm
Semlor i Stockholm

 

Se alla våra smakupplevelser i Stockholm här