I Stockholms skärgård finns cirka 24.000 öar, homlar och skär, som säkerligen förknippas med bad och båtturer för många av oss. Men förutom det, vad finns det egentligen för upplevelser i Stockholms skärgård?

Utbudet är såklart stort, men vi har gjort det lite mer överskådligt genom att välja ut några favoriter här nedanför. Läs vidare och låt dig inspireras, så du vet till nästa gång vilka upplevelser i Stockholms skärgård som du vill prova på!

Ridtur på islandshästar i skärgårdsmiljö

Upplev skärgården och dess omgivande natur från hästryggen. Lappdals islandshästar ordnar turridningar med utgångspunkt från norra Åkersberga – alltifrån kortare turer på några timmar, till en tvådagars-tur med övernattning på Domarudden. Turridningen passar både för nybörjare och vana ryttare, och det är en alldeles särskild känsla att lunka fram i landskapet och uppleva skärgården från hästryggen.

Vandra längs med Roslagsleden

Om du föredrar att använda dina egna ben kan en vandringstur utmed Roslagsleden vara en härlig upplevelse. Leden är totalt 19 mil lång och startar i Danderyd, men många väljer att bara gå några etapper under ett par dagar eller en kortare etapp som dagsutflykt.

Även om landskapet är vackert hela leden igenom med kulturlandskap och insjöar, är det framförallt sista biten som bjuder på en skärgårdsupplevelse. Den allra sista etappen går mellan Sandviken och Grisslehamn är en 20 km lång skärgårdssträcka utmed Ålands hav.

Ta båten till Åland

För den som inte bara vill vandra utmed Ålands hav, utan även vill uppleva Åland är båten till Mariehamn ett bra alternativ. Det är såklart en något längre resa, men också ett härligt miljöombyte och avbrott i vardagen. Här börjar ni resan i Stockholms skärgård för att några timmar senare befinna er på Åland.

Upptäck öns skönhet och gör stopp på exempelvis sjöfartsmuseet och utsiktstornet på Getabergen som bjuder på milsvida vyer vid klart väder. Hyr en cykel för att ta er runt i lagom tempo så att ni samtidigt hinner njuta av omgivningarna. För ett underhållande avbrott kan ni stanna till på en av Ålands 16 discgolfbanor där ni kan utmana varandra. Det är nästan bara fantasin som sätter begränsningarna.

Foto: Rebecka Eriksson via Visit Åland

Flyg helikopter över skärgården

För att uppleva skärgården från ett unikt fågelperspektiv kan man ta en spännande helikoptertur med Flyover Stockholm. De har nämligen flygningar både över Stockholms inre och yttre skärgård.

Härifrån kan man tydligt få en uppfattning om skärgårdens formationer och de många, många öar och skär vi nämnde tidigare. Ni kan också väjla mellan att stanna för en stunds picknick ute i skärgården. Att flyga helikopter är ett unikt sätt att uppleva Stockholms skärgård på!

Kitesurfing i skärgården

För den som är ute efter en fartfylld upplevelse i Stockholms skärgård är kitesurfing en spännande aktivitet. Med Kiteboard Center kan man få en komplett kurs i kitesurfing som passar perfekt för nybörjaren som vill komma igång med sporten. Under två dagar är ni ute bland vågor och vind, och första dagen lär instruktörerna ut alla nödvändiga grunder.

Dag två övar ni sedan era färdigheter, återigen med vägledning från instruktörerna. Efteråt diskuterar ni även hur ni kan gå vidare efter kursens avslutning, och för den som är såld på sporten finns möjlighet att köpa egen utrustning för att lättare kunna fortsätta på egen hand.

Foton: Kiteboard Center

Cykla i skärgården med Nordic Trails

För ett lite längre skärgårdsäventyr, som dessutom är miljövänligt, är en veckas cykeltur med Nordic Trails ett spännande sätt att uppleva Stockholms skärgård på. Under den väl utvalda turen startar ni i Stockholm under den första dagen, för att sedan fortsätta genom Tyresta Nationalpark och till Smådalarö. Därifrån tar ni er vidare mot Utö, där ni spenderar en dag och även gör en utflykt till Ålö. Dag fem tar ni sedan båten från Utö till Fjärdlång, varifrån resan går tillbaka till Stockholm och avslutas med ytterligare en dag i staden. Ett riktigt äventyr på temat upplevelser i Stockholms skärgård.

Sjöevents bastuflotte

För en härligt värmande och svalkande upplevelse om vartannat, ska du ta med kompisgänget eller familjen för en tur på bastuflotte. Här glider ni runt under ett par timmar i skärgården på en flotte utrustad med vedeldad bastu. Flotten finns vid Mälarhöjden och bastun är uppvärmd och klar när ni hämtar den. Välj mellan att lyxa till det lite extra med ett dryckespaket eller grillpaket, eller för extra spännande underhållning kan ni välja magdanspaketet eller wakeboardpaketet.

Foton: Sjöevents Bastuflotte

 

Se fler upplevelser i Skärgården

Natur, Övernattningar

2 dagars överlevnadskurs med True Nature Sweden

2 dagars överlevnadskurs i det vilda med True Nature Sweden

Johanneshov

Kultur

Andra världskrigets Stockholm

Häng med på stadsvandring i Stockholm där du får veta mer om spioneri och andra historier som utspelade sig i andra världskrigets Stockholm.

Stockholm

Natur, Kultur

Ballongflygning

Var med om en oförglömlig upplevelse där du beskådar landskapet från ovan när du långsamt glider fram i en luftballong – en ballongflygning.

Stockholm

Smak

Beer & food pairing på Nya Carnegiebryggeriet

Upplev spännande smakkombinationer med en beer & food pairing i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet.

Stockholm

Smak

Bryggkurs för nybörjare på Nya Carnegiebryggeriet

Kom med på en heldag i ölets tecken där du lär dig brygga din egen öl under en bryggkurs för nybörjare i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet

Stockholm

Natur

Bushcraft och överlevnad med Naturens Hemligheter

Letar du efter en ny utmaning? Lär dig mer om hur du kan klara dig ute i det vilda under en kurs i bushcraft och överlevnad.

Bromma

Smak

Chokladkurs hos Chokladfabriken

Ta med en vän på en upplevelse där ni lär er göra läckra praliner – en spännande och lärorik Chokladkurs i Stockholm på Chokladfabriken.

Stockholm

Smak

Chokladprovning på Chokladfabriken

Vässa dina kunskaper på temat choklad med en smakrik upplevelse som stillar sötbegäret – en chokladprovning på Chokladfabriken i Stockholm.

Stockholm
 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.