Stockholms skärgård består av cirka 30.000 öar, holmar och skär. För många Stockholmare är skärgården synonymt med härliga somrar, sol, bad och varma klippor. Men vad kan man mer hitta på i Stockholms skärgård?

Faktiskt en hel massa! Utbudet är stort och det finns upplevelser som passar alla. Från magiska naturupplevelser, god mat, hantverk och kultur till vattensport, vandring och cykelturer. Det finns upplevelser som är perfekta för en dagstur och andra för dig som gärna vill tillbringa lite mer tid i skärgården – som en öluff med stopp på just de öar du är nyfiken på. Upptäck alla fantastiska upplevelser som skärgården har att erbjuda!

 

14 unika upplevelser i Stockholms skärgård

Stockholms sommarparadis Fjäderholmarna

Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgårdsö, är många Stockholmares favorit. Det går snabbt och smidigt att ta sig dit och skärgårdskänslan infinner sig direkt, fast det är så nära stan. På Fjäderholmarna finns det dessutom massor att se och göra, förutom att njuta av omgivningarna och naturen kan man besöka de många olika konsthantverkarna eller äta och dricka gott på öns caféer och restauranger.

Ett perfekt sommartips är Fjäderholmarnas Bryggeri och deras brew pub där ni kan njuta av en ölbricka för två i solen. Här hos det populära mikrobryggeriet serveras ölen direkt från de skinande blanka öltankarna och det blir en ölprovning av 5 olika sorters öl i ert eget tempo.

 

Båtluffa i Stockholms skärgård

Foto: Svenska Turistföreningen (Möja)

En båtluff är ett perfekt sätt att se lite mer av Stockholms skärgård än man hinner med på en dagstur. Det finns gott om vandrarhem och värdshus att övernatta på men det blir snabbt fullt under sommarmånaderna, så boka helst i förväg. Annars är tält ett billigt och mysigt alternativ. 

Waxholmsbolaget har en 5-dagarsbiljett som kallas båtluffarbiljetten, med den reser du obegränsat med deras båtar. De trafikerar tre båtluffarleder, den södra, den mellersta och den norra – du kan välja att hålla dig till en eller byta linje. 

Tips på några riktigt skärgårdspärlor att få med under öluffen är Möja, Utö, Finnhamn och Arholma.

 

Avkopplande fisketur i Stockolms skärgård

Ta en heldag på sjön tillsammans med familj eller vänner där ni får uppleva skärgården och ägna er åt sportfiske med Catch & Relax, win win! Fisketuren utgår från Vaxholm och det blir en lång härlig fisketur (ca 8 timmar). All utrustning ingår och dessutom en stor härlig fikakorg att njuta av på en varm klipphäll någonstans på vägen. Med på turen är även en kunnig fiskeguide som bidrar med tips och tricks som kanske kan hjälpa dig att fånga en riktig baddare. 

 

Brunchkryssning med unik utsikt

Brunch är alltid härligt, men få saker slår en brunch i skärgården. Ta med familj eller vänner på en brunchkryssning ombord på Strömmas vackra fartyg S/S Stockholm med ljusa salonger, en stor matsal och ett välkomnande promenaddäck. Brunchen består av allt från klassiker som sill, Janssons frestelse och köttbullar till kallskuret, ostar och veganska alternativ. Dessutom ingår ett generöst dessertbord. Det är bara att slå sig ner och njuta av både maten, sällskapet och den fantastiska utsikten över Stockholms skärgård.

 

Fartfylld skärgårdstur i ribbåt

Om du är ute efter en lite mer fartfylld skärgårdsupplevelse så är en tur i ribbåt med Sea Events något för dig. Färden ut genom Stockholms hamninlopp är lugn men när ni når Blockhusudden blir det en rejäl adrenalin upplevelse och höga hastigheter. Under den hisnande turen kommer ni förbi Fjäderholmarna och Lidingö och sen går det vidare mot Vaxholm. Därifrån åker ni vidare mot Kastellet, Stegesund och mellanskärgården för att utforska öarna runt Lindalssundet. Här blir det även ett stopp för fika med kaffe och kanelbulle, innan turen går tillbaka mot Stockholm igen.

 

Ost & ölprovning i skärgårdsmiljö

Upplev en kombinerad ost- och ölprovning hos Ostmakeriet & Waxholms Bryggeri på natursköna Rindö i Stockholms skärgård. Här får ni lära er mer om både historien och hantverket bakom ystning av ost, såväl som ölbryggning. Det blir även en provsmakning av 5 utsökta hantverksostar och 5 härliga hantverksöl tillverkade på plats med tips om vilka smaker som passar bäst att kombinera.

 

Vandra längs med Roslagsleden

Om du vill njuta av skärgården men helst hålla dig på land och använda dina ben för att utforska, kan en vandringstur utmed Roslagsleden vara en härlig upplevelse. Leden är totalt 19 mil lång och startar i Danderyd, men många väljer att bara gå några etapper under ett par dagar eller en kortare etapp som dagsutflykt.

Även om landskapet är vackert hela leden igenom med kulturlandskap och insjöar, är det framförallt sista biten som bjuder på en skärgårdsupplevelse. Den allra sista etappen går mellan Sandviken och Grisslehamn är en 20 km lång skärgårdssträcka utmed Ålands hav.

 

Utforska skärgården med en guidad kajaktur

Det är något otroligt harmoniskt och rofyllt över en kajaktur i skärgården. Om du inte har så stor erfarenhet så kan det vara en bra idé att testa en guidad tur och se om du får blodad tand. Följ med True Nature Sweden på en härlig upptäcktsfärd där ni glider fram på vattnet mellan kobbar och skär. Det blir två stopp på turen, ett för att stanna till på en ö och laga lunch över öppen eld och ytterligare ett för en kort vandring till en utsiktsplats med magiska vyer. Det finns även tid att ta ett dopp om vädret tillåter.

 

Flyg helikopter över skärgården

Vill du ha helt nya perspektiv på skärgården? Testa fågelperspektiv! Det kan du få under en helikoptertur med Rotour Experience. 

Det är en fantastisk känsla av sväva högt över kobbar och skär och alldeles enastående vackert! Dessutom är det rätt härligt med det lilla extra suget i magen när rotorbladen går igång och helikoptern lyfter. .

 

Testa kitesurfing i skärgården

För den som är ute efter en fartfylld upplevelse i Stockholms skärgård är kitesurfing en spännande aktivitet. Med Kiteboard Center kan du lära dig grunderna i sporten på skärgårdens vackra stränder. Exakt var kursen hålls beror på väder och vind den aktuella dagen, men oavsett vad så blir det på fantastiska ställen som Sandhamn, Alskär, Huvudskär och Kallskär. 

Foton: Kiteboard Center

 

Cykeltur med havsutsikt

För ett lite längre skärgårdsäventyr, som dessutom är miljövänligt, är en veckas cykeltur med Nordic Trails ett spännande sätt att uppleva Stockholms skärgård på. Under den väl utvalda turen startar ni i Stockholm under den första dagen, för att sedan fortsätta genom Tyresta Nationalpark och till Smådalarö. Därifrån tar ni er vidare mot Utö, där ni spenderar en dag och även gör en utflykt till Ålö. Dag fem tar ni sedan båten från Utö till Fjärdlång, varifrån resan går tillbaka till Stockholm och avslutas med ytterligare en dag i staden. Ett riktigt äventyr på temat upplevelser i Stockholms skärgård.

 

Mysigt dag på bastuflotte i skärgården

För en härligt värmande och svalkande upplevelse om vartannat, ska du ta med kompisgänget eller familjen för en tur på bastuflotte. Här glider ni runt under ett par timmar i skärgården på en flotte utrustad med vedeldad bastu. Flotten finns vid Mälarhöjden och bastun är uppvärmd och klar när ni hämtar den. Välj mellan att lyxa till det lite extra med ett dryckespaket eller grillpaket, eller för extra spännande underhållning kan ni välja magdanspaketet eller wakeboardpaketet.

Foton: Sjöevents Bastuflotte

 

Ridtur på islandshästar i skärgårdsmiljö

Upplev skärgården och dess omgivande natur från hästryggen. Lappdals islandshästar ordnar turridningar med utgångspunkt från norra Åkersberga – alltifrån kortare turer på några timmar, till en tvådagars-tur med övernattning på Domarudden. Turridningen passar både för nybörjare och vana ryttare, och det är en alldeles särskild känsla att lunka fram i landskapet och uppleva skärgården från hästryggen.

 

Ta båten till Åland

För den som inte bara vill vandra utmed Ålands hav, utan även vill uppleva Åland är båten till Mariehamn ett bra alternativ. Det är såklart en något längre resa, men också ett härligt miljöombyte och avbrott i vardagen. Här börjar ni resan i Stockholms skärgård för att några timmar senare befinna er på Åland.

Upptäck öns skönhet och gör stopp på exempelvis sjöfartsmuseet och utsiktstornet på Getabergen som bjuder på milsvida vyer vid klart väder. Hyr en cykel för att ta er runt i lagom tempo så att ni samtidigt hinner njuta av omgivningarna. För ett underhållande avbrott kan ni stanna till på en av Ålands 16 discgolfbanor där ni kan utmana varandra. Det är nästan bara fantasin som sätter begränsningarna.

 

Bra att veta om Stockholms skärgård

 • Hur många öar finns det i Stockholms skärgård?

  Stockholms skärgård består av ca 30.000 öar och kobbar

  Skärgården sträcker sig över en yta på mer än 1680 kvadratkilometer

  Det är Sveriges största skärgård

  Från Fjäderholmarna i väst, till Svenska högarnas i öst; från Landsort i söder, till Arnholma i norr.

 • Hur tar man sig ut i skärgården?

  Om du inte har egen båt finns det flera olika bolag som trafikerar skärgården. Bland annat Waxholmsbolaget och Strömma/ Cinderellabåtarna.

  Till de större kustorterna som Vaxholm, Norrtälje, Nynäshamn och Gustavsberg kan du även komma med buss. 

 • Var bor man i skärgården?

  Det finns massor av olika övernattningsalternativ att välja mellan. På vissa öar finns hotell och STF har fina vandrarhem men det finns även sommarstugor att hyra. 

 • Får man tälta i skärgården?

  Ja, det får man, allemansrätten gäller. Det går bra att tälta med ett par, tre tält under något dygn. Större grupper med tält behöver dock be markägaren om tillstånd eftersom det innebär en större risk för markskador och sanitära olägenheter.

 

Hitta mer inspiration här