Upptäck glamping och de coolaste övernattningarna i norra Sverige som funkar så väl sommar som vinter.

Drömmer du också om magiska vinterlandskap där allt är inbäddat i ett mjukt snötäcke? När det knarrar under skorna, luften är kall och frisk och nätterna stjärnklara. Följ med på en resa norrut till några av Sveriges coolaste hotell och unika boenden där du, förutom att övernatta mitt i naturen, kan bada i isvak, åka skidor och snöskoter, se norrsken och njuta av de nästan osannolikt vackra omgivningarna. Så klä på dig ordentligt och häng med!

Foto ovan: Arctic Bath/ Karin Lundin

 

De coolaste övernattningarna i norra Sverige

 

1. Aurora Safari Camp i Lassbyn

Långt in i skogen vid Råneälven ligger Aurora Safari Camp, världens första glamping-site rustad för arktiskt vinterklimat. Här är du långt från ljusföroreningar och modern civilisation vilket inte bara ger absolut ro och stillhet, utan även otroliga natthimlar när vädret är klart, med Vintergatan och fler stjärnor än du trodde fanns.  

När du ankommer färdas ni med snöskoter från receptionen den sista biten till boendet, genom skog och över den frusna älven. Du kan bo i konformade rum med panoramafönster eller i uppvärmda Lavvu-tält – alla med norrskens-vy om vädret tillåter. Det finns även en bastuflotte, där man på vintern badar i isvak.

Läs mer om Aurora Safari Camp.

 

2. Aurora Lake Lapland i Tjautjas

Foto: Aurora Lake Lapland/ @winbjorkphoto (IG)
Foto: Aurora Lake Lapland/ @winbjorkphoto (IG)

Aurora Lake Lapland ligger 100 km norr om polcirkeln och passar perfekt för en äkta arktisk upplevelse med norrsken, orörd natur och äventyr på frusna sjöar och i vacker snögnistrande skog. På sommaren bor du i en flytande stuga på en sjö, men sjön fryser till vintertid, så du tar dig ut till boendet med snöskoter. Den mysiga stugan är lyxig, men på ett avskalat sätt som bidrar till att förstärka känslan av närhet till naturen och en autentisk upplevelse.

Här kan du ligga i dubbelsängen och titta ut genom de stora panoramafönstren på norrsken och fantastiska färger över landskapet när solen går upp eller ner. Passa även på att koppla av i den tillhörande vedeldade bastun med utsikt över sjön.

Läs mer om Aurora Lake Lapland.

 

3. Arctic Bath i Harads

Arctic Bath är en lyxig flytande oas med fokus på wellness som ligger vid, eller faktiskt på, Luleälven. I det fantastiska spaet kan man förutom sköna behandlingar ägna sig åt välgörande kallbad i älven kombinerat med varm bastu. Naturen är närvarande överallt på hotellet, även i de genomtänkt designade rummen och sviterna, där naturliga och hållbara material, som trä, sten, läder och lyxiga textilier harmonierar med skandinavisk design. Förutom att koppla av på spa finns det massor av vinteraktiviteter att ge sig ut på, som till exempel en färd med hundspann.

Läs mer om Arctic Bath.

 

4. Treehotel i Harads

I det lilla samhället Harads, vid Luleälven, ligger Treehotel. Här bor du verkligen mitt i naturen, i en reslig tallskog med utsikt över älven. Rummen, som alla är byggda uppe i träden, hänger på höjder mellan 4-10 meter. Du har säkert sett bilder av de fantasifulla trädrummen, med namn som Micro Cube med spegelväggar som reflekterar omgivningen, The Bird’s Nest som verkligen liknar ett enormt fågelbo och The UFO där en stege för dig upp i en rymdskeppsliknande struktur som ser ut att sväva mellan träden.

Om du vill hålla dig nere på marken finns det också rum i The Guesthouse, eller Pensionatet, där även restaurangen och receptionen ligger.

Läs mer om Treehotel.

 

5. Ice & Light Village i Kalix

Ice & Light Village ligger i Kalix. Här bor du i en modern stuga som är inkapslad i ett igloo-format skal, designat för att man ska kunna ta in de slående vackra omgivningarna genom de stora fönstren. Kalixälven flyter förbi utanför och det är en miljö som gjord för att glömma allt om vardagen.

Passa även på att boka spännande vinteraktiviteter. Förutom att köra hundspann och åka på utflykt med snöskoter kan du ta en dagstur med isbrytare där du får möjlighet att bada, iklädd våtdräkt, i en öppning som isbrytaren plöjer upp. Lite varm dryck på det så är det arktiska äventyret fullbordat.

Läs mer om Ice & Light Village.

 

6. Icehotell i Jukkasjärvi

Foto: Ice Hotel

Icehotel är världens första, och största, ishotell. Men det kanske mest imponerande är att det byggs upp i ny skepnad varje år av is som hämtas från Torne älv. I november och början av december pågår ett intensivt arbete för att forma årets arkitektur och unika konstverk av snö och is. Hotellet har cirka 15-20 standardrum med dekor och sängram gjorda av is, samt tolv unika konstsviter som var och en har ett individuellt tema och har skapats av utvalda konstnärer från hela världen. Det finns även en vacker ceremonisal om du vill ha ett annorlunda bröllop där det nog är bäst att inbjudan är extra tydlig vad angår klädsel… 

Läs mer om Icehotel.

 

7. Copperhill Mountain Lodge i Åre

Copperhill Mountain Lodge ligger i Åre, på toppen av Förberget, 730 meter över havet och precis vid trädgränsen. När hotellet öppnade 2008 var det Nordens största träbyggnad.

Förutom 112 mysiga hotellrum har Copperhill ett härligt spa som har vunnit pris som ett av Europas bästa och har panoramafönster som vetter ut mot de vackra fjällen. Här finns både inom- och utomhuspool med utsikt över Åreskutan och sköna behandlingar som gör gott för både kropp och själ efter en dag i skidbacken.Restaurangens meny styrs av säsongen och man arbetar med lokala närproducerade råvaror. 

Läs mer om Copperhill Mountain Lodge.

 

Outdoor-upplevelser

Läs om fler härliga hotellupplevelser här