Många av oss har för vana att kolla utanför Sveriges gränser när det gäller semester och semesterboenden. Men faktum är att utbudet på hemmaplan är riktigt stort, inte minst när det gäller unika boenden som glamping och treetop-hotell i Sverige. Efterfrågan på övernattningar i Sverige har möjligen blivit ännu större efter 2020 års restriktioner, så läs vidare för att få tips om vart du kan svemestra nästa gång!

Foto ovan: Treehotel

Treehotel

Treehotel i Harads utanför Boden är det prisbelönta trädtoppshotellet som designats av ett flertal stora arkitektnamn – bland annat svenska Tham & Videgård och norska Snøhetta. Hotellet består av ett flertal mindre stugor belägna högt upp i trädtopparna och utformade som ett UFO, ett fågelbo, en kabin, en spegelkub och en blå kon som numera är orange. Ta in lugnet och stillheten som de slående naturvyerna inger, och njut av en upplevelse som sent kommer att glömmas.

Foton: Åke E:son Lindman, Nick Hufton, Norris Niman, Johan Jansson, via Dezeen

Fejan Outdoor

Fejan outdoor erbjuder glamping bland kobbar och skär i Stockholms yttre skärgård. Närmare bestämt på ön med samma namn – Fejan. Glampingen på ön öppnade 2016 och har redan hunnit göra sig ett välkänt namn såväl som blivit omnända i diverse artiklar och magasin.

De glamourösa tälten har alla utsikt över havet och skärgården, och är stora och rymliga med riktiga sängar, varma täcken en tjock tältduk som dämpar ljud. Om du är ute efter ett boende på tema glamping och treetop-hotell i Sverige, kan det här helt klart vara upplevelsen för dig. Du tar dig lättast till Fejan via passbåten från Räfsnäs brygga.

Foton: Fejan Outdoor

Ishotellet i Jukkasjärvi

Det världskända Ishotellet i Jukkasjärvi har du säkert redan hört om. Men såklart måste det med på en lista över unika övernattningar i Sverige. Även om det inte är treetop-hotell vi pratar om här, och kanske heller inte 100% glamping, så är det en alldeles unik upplevelse.

Ännu mer unikt blir det i och med att Ishotellets rum (såklart) byggs upp på nytt varje år, i ny tappning. Varje vår brukar man utlysa en tävling där designers får komma med förslag på hur rummen ska se ut under nästkommande vinter.

Här är allt från väggarna till sängstommen och dricksglasen gjorda av is och snö från Torne älv. Men för bekvämlighetens skull sover ni på madrassesr och fällar. Med många lager kläder på.

Foton: Asaf Kliger via Ishotellet

I hjärtat av Hälsingland, på bergssidan av Åsberget döljer sig Lofthuset – en av fyra stugor tillika treetop-hotell från Bergaliv Landskapshotell. I den här pärlan bor ni ovanför trädtopparna med en vid utsikt över landskapet och Ljusnans dalgång.

Efter övernattningen har ni även tillgång till spaavdelningen på Orbaden Spa & Resort under en dag. Njut av att bada bastu, ta ett dopp i inomhus- eller utomhuspoolerna och blicka ut över vattnet. En välgörande upplevelse för både kropp och själ.

Foton: Bergaliv

Happie Camp

På Happie Camp vill man inte kalla sin verksamhet för glamping – här handlar det nämligen om platsen mer än om något tätbefolkat tältområde med tillhörande stugby.

Happie Camps tält ligger med avskildhet på olika platser i de storslagna värmländska skogarna. Man vill helt enkelt göra det enkelt att uppleva naturen på ett lite bekvämare vis.

Välj mellan storslagen skärgård på Arnön i Vänern, trolsk tallskog i Hagfors, eller boende vid en egen skogssjö i Hagfors.

Foton: Happie Camp

Bo i glashus i Dalsland

Glashusen i Dalsland byggdes från början till projektet ”The 72 hour cabin” där deltagare från flera olika delar av världen, med den gemensamma nämnaren stressiga jobb fick komma till Sverige och bo i var sitt glashus under just 72 timmar.

Efter 72 timmar i den svenska naturen blev resultatet sänkt blodtryck, lägre hjärtfrekvens och ökat välbefinnande. Idag hyrs glashusen ut till andra som vill komma närmare lugnet i den svenska naturen.

Glashusen kan antingen hyras under en natt, eller under 72-timmar á la originalprojektet för en längre vistelse. Stugorna är utrustad med breda och bekväma dubbelsängar, och erbjuder en riktigt naturnära upplevelse, utan att kompromissa med bekvämligheterna.

Glashusen finns både hos Dalslands Aktiviteter i Dals Långed, Happy Celery Glass Cabins mellan Bengtsfors och Åmål, samt på Henriksholm i sydöstra Dalsland.

Foton: Visit Sweden, Jonas Ingman via Västsverige

Svartsö Logi

Vill du uppleva den vilda naturen, utan att behöva åka allt för långt ifrån storstaden? På Svartsö Logi är du bara cirka 1,5-2h timmars resa från Stockholm (beroende på säsong), men det är en helt annan värld som väntar dig ute på skärgårdsön.

Kliv in i ett tält á la Harry Potters magiska värld, inrett med bäddade sängar, mysig belysning, filtar och fåtöljer. Och sedan ett eget altandäck som grädde på moset, precis vid vattenbrynet. Välj mellan tälten i skogsgläntan, mellan tallgrenarna, eller kanske på sandstranden. Säsongen på Svartsö Logi varar mellan maj och september.

Foton: Svartsö Logi

Trädhushotell Islanna

I den grönskande landsbygden utanför Falköping hittar du Islanna Trädhushotell. Här, högt uppe i trädtopparna, ligger två treetop-hotell byggda i äldre svensk stil.

Trädhuset Andrum är typiskt rödmålat med vita knutar och ligger 6,5 meter upp i luften i en gammal Ek. Det senare tillskottet, Sjunde himlen, har tagit inspiration av äldre byggnader i t.ex. gamla Linköping och närliggande Hjo, och påminner nästan lite om Pippis Villa Villekulla med de gula väggarna, snickarglädjen och det gröna taket. Här finns till och med ett tornrum. Och båda husen i treetop-hotellet har en rymlig uteplats där du är omringad av knotiga grenar och det gröna lövverket.

Hit kommer ni för en lantlig idyll på temat glamping och treetop-hotell i Sverige.

Foton: Trädhushotell Islanna 

Stedsans in the woods

Stedsans in the woods är det populära boendet ute i de halländska skogarna som utsetts till ”Årets Resmål” av Dagens Industri och ”Best Wild Escape” av flygbolaget EasyJet.

Och det är verkligen en tillflykt till det vilda att ta in på Stedsans in the Woods. Här kan ni boka in er i den rymliga suiten, eller en mindre stuga under en natt eller en hel helg. Förutom fokus på närheten till naturen kommer ni också få en smakupplevelse som heter duga i restaurangen. Mette och Flemming, det danska paret som startade verksamheten, har nämligen båda två en bakgrund som kock. Därmed ligger också stor fokus på matupplevelsen vid ett besök här.

På menyn står mycket vegetariskt och de allra flesta råvarorna kommer från den egna trädgården, och övrigt innehåll på menyn kommer som regel max. en timmes resa från Stedsans in the Woods.

Foton: Stine Christiansen, Inge Skovdal via Stedsans in the woods

Sápmi Nature

Medan många glampingar bara håller öppet under sommarsäsongen, bjuder Sápmi Nature på vildmarksäventyr i Lappland hela året om. Kom på hösten och upplev det magiska norrskensljuset speglas i sjön innan isen lagt sig, eller upplev den sagolika snön som ligger tung på träden under vintern. 

På Sápmi Nature bor ni i Lavvutält i den samiska vildmarken, och tälten är utrustade med vedkamin som håller värmen ordentligt även om vintern. Här kan ni lära er mer om den samiska kulturen från någon av guiderna, och uppleva den vilda naturen i ett område klassat som världsarv – Laponia.

Foton: Sápmi Nature

 

Se alla våra övernattningar här

Övernattningar, Natur

1 dygns timmerflottfärd på Klarälven

1 dygns timmerflottfärd på Klarälven

Stöllet

Natur, Övernattningar

2 dagars överlevnadskurs med True Nature Sweden

2 dagars överlevnadskurs i det vilda med True Nature Sweden

Johanneshov

Övernattningar, Smak

Evening at Chamberlin hos The Steam Hotel

Ta med någon du håller kär på en unik övernattning i kulturminnesmärkta lokaler med upplevelsen Evening at Chamberlin hos The Steam Hotel.

Västerås

Övernattningar

Golden Ticket hos Ellery Beach House

Ta med en vän till Stockholms nyaste hideaway och första beach resort, med upplevelsen Golden Ticket hos Ellery Beach House i Stockholm.

Lidingö

Övernattningar, Spa & Wellness

Gourmetmiddag, spa och övernattning på Grand Hôtel Stockholm

Gourmetmiddag, spa och övernattning på Grand Hôtel Stockholm

Stockholm

Övernattningar

Jul-staycation på NOFO Hotel en vardag

Ge bort den perfekta julklappen till en kär vän – en övernattning i Stockholm med upplevelsen Jul-staycation på NOFO Hotel en vardag.

Stockholm

Övernattningar

Övernattning i lyxtält i Hagfors hos Happie Camp

Ta en paus från vardagen och upptäck den spektakulära naturen i Värmland med upplevelsen övernattning i lyxtält i Hagfors hos Happie Camp.

Hagfors

Övernattningar

Övernattning i lyxtält i Vänerskärgården hos Happie Camp

Ta en paus från vardagen och upptäck den spektakulära naturen i Värmland med övernattning i lyxtält vid Vänerskärgården hos Happie Camp.

Väse
 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.