Glamping och trädhotell i Sverige
Från Treehotel i Harads till glamping i skärgården
Glamping och trädhotell har blivit allt mer populära under senare år. Den svenska naturen är som gjord för härliga äventyr, både om sommaren och vintern. Att testa glamping eller övernatta i ett av Sveriges coola trädhotell står högt på mångas bucketlist, och det är inte förvånande.
Under de här upplevelserna kommer du bort från allt, bor mitt i naturen – ofta med aktiviteter som kajakturer, vandring och bastubad – och om kvällarna kan du somna till trädens sus eller havets brus.
Läs vår guide till några av Sveriges bästa glamping, trädhotellsupplevelser och andra unika boenden mitt i naturen.
- Stedsans in the Woods i Halland
- Trädhuset Islanna i Falköping
- Glashusen i Dalsland
- Fejan Outdoor I Stockholms skärgård
- Svartsö Logi i Stockholms skärgård
- Happie Camp i Värmland
- Yggdrasil Igloo Waterhuts i Värmland
- Bergaliv i Hälsingland
- INFOREST i Hjo
- Treehotel i Harads
- Sámpi Nature i Lappland
- Ishotellet i Jukkasjärvi
12 tips till glamping och trädhotell i Sverige
Glamping & trädhotell i södra Sverige
Stedsans in the woods i Halland

Stedsans in the woods är det populära boendet ute i de halländska skogarna som utsetts till ”Årets Resmål” av Dagens Industri och ”Best Wild Escape” av flygbolaget EasyJet.
Och det är verkligen en tillflykt till det vilda att ta in på Stedsans in the Woods. Här kan ni boka in er i den rymliga suiten, eller en mindre stuga under en natt eller en hel helg. Förutom fokus på närheten till naturen kommer ni också få en smakupplevelse som heter duga i restaurangen. Mette och Flemming, det danska paret som startade verksamheten, har nämligen båda två en bakgrund som kock. Därmed ligger också stor fokus på matupplevelsen vid ett besök här. På menyn står mycket vegetariskt och de allra flesta råvarorna kommer från den egna trädgården.
Trädhushotell Islanna utanför Falköping

I den grönskande landsbygden utanför Falköping hittar du Islanna Trädhushotell. Här, högt uppe i trädtopparna, ligger två treetop-hotell byggda i äldre svensk stil.
Trädhuset Andrum är typiskt rödmålat med vita knutar och ligger 6,5 meter upp i luften i en gammal Ek. Det senare tillskottet, Sjunde himlen, har tagit inspiration av äldre byggnader i t.ex. gamla Linköping och närliggande Hjo, och påminner nästan lite om Pippis Villa Villekulla med de gula väggarna, snickarglädjen och det gröna taket. Här finns till och med ett tornrum. Och båda husen i treetop-hotellet har en rymlig uteplats där du är omringad av knotiga grenar och det gröna lövverket.
Hit kommer ni för en lantlig idyll på temat glamping och treetop-hotell i Sverige.
Glamping & trädhotell i mellersta Sverige
Bo i glashus i Dalsland

Glashusen i Dalsland byggdes från början till projektet ”The 72 hour cabin” där deltagare från flera olika delar av världen, med den gemensamma nämnaren stressiga jobb fick komma till Sverige och bo i var sitt glashus under just 72 timmar.
Efter 72 timmar i den svenska naturen blev resultatet sänkt blodtryck, lägre hjärtfrekvens och ökat välbefinnande. Idag hyrs glashusen ut till andra som vill komma närmare lugnet i den svenska naturen.
Glashusen kan antingen hyras under en natt, eller under 72-timmar á la originalprojektet för en längre vistelse. Stugorna är utrustade med breda och bekväma dubbelsängar, och erbjuder en riktigt naturnära upplevelse, utan att kompromissa med bekvämligheterna.
Fejan Outdoor - Glamping i Stockholms skärgård
Fejan outdoor erbjuder glamping bland kobbar och skär i Stockholms yttre skärgård. Närmare bestämt på ön med samma namn – Fejan. Glampingen på ön öppnade 2016 och har redan hunnit göra sig ett välkänt namn såväl som blivit omnända i diverse artiklar och magasin.
De glamourösa tälten har alla utsikt över havet och skärgården, och är stora och rymliga med riktiga sängar, varma täcken en tjock tältduk som dämpar ljud. Om du är ute efter ett boende på tema glamping och treetop-hotell i Sverige, kan det här helt klart vara upplevelsen för dig. Du tar dig lättast till Fejan via passbåten från Räfsnäs brygga.
Svartsö Logi i Stockholms skärgård

Vill du uppleva den vilda naturen, utan att behöva åka allt för långt ifrån storstaden? På Svartsö Logi är du bara cirka 1,5-2h timmars resa från Stockholm (beroende på säsong), men det är en helt annan värld som väntar dig ute på skärgårdsön.
Kliv in i ett tält á la Harry Potters magiska värld, inrett med bäddade sängar, mysig belysning, filtar och fåtöljer. Och sedan ett eget altandäck som grädde på moset, precis vid vattenbrynet. Välj mellan tälten i skogsgläntan, mellan tallgrenarna, eller kanske på sandstranden. Säsongen på Svartsö Logi varar mellan maj och september.
Glamping - Happie Camp i Värmland

På Happie Camp vill man inte kalla sin verksamhet för glamping – här handlar det nämligen om platsen mer än om något tätbefolkat tältområde med tillhörande stugby.
Happie Camps tält ligger med avskildhet på olika platser i de storslagna värmländska skogarna. Man vill helt enkelt göra det enkelt att uppleva naturen på ett lite bekvämare vis.
Välj mellan storslagen skärgård på Arnön i Vänern, trolsk tallskog i Hagfors, eller boende vid en egen skogssjö i Hagfors.
Yggdrasil Igloo Waterhuts i Värmland

En härlig glamping-upplevelse i en glasigloo med panoramautsikt på en sjö i de värmländska skogarn. Ta med någon du tycker om på en magisk naturupplevelse i en mysig och fullt utrustad Aurorahut med alla bekvämligheter.
Här kan ni somna under stjärnorna och vakna till soluppgången över sjön. På sommaren flyter igloobåten på sjön med tillhörande brygga och kan förflytta sig med elmotor. På vintern ligger glasigloon på isen och det är bara att snöra på sig skridskor och ge sig ut i vinterlandskapet.
Bergaliv i Hälsingland

I hjärtat av Hälsingland, på bergssidan av Åsberget döljer sig Lofthuset – en av fyra stugor tillika treetop-hotell från Bergaliv Landskapshotell. I den här pärlan bor ni ovanför trädtopparna med en vid utsikt över landskapet och Ljusnans dalgång.
Efter övernattningen har ni även tillgång till spaavdelningen på Orbaden Spa & Resort under en dag. Njut av att bada bastu, ta ett dopp i inomhus- eller utomhuspoolerna och blicka ut över vattnet. En välgörande upplevelse för både kropp och själ.
INFOREST i Hjo

Vill du lämna storstadens stress bakom dig för ett par dagar och leva enkelt i harmoni med naturen? Boka då in en hållbar vistelse med minimal klimatpåverkat i ett av Inforests “tiny houses” i skogarna utanför Hjo.
Husen, som drivs av solceller och är helt självförsörjande, är byggda i hållbara och noga utvalda naturmaterial som ger ett rent och avskalat intryck. Här finns alla moderna bekvämligheter så att ni kan ägna er helt åt att koppla av och njuta av stillheten, naturen och sällskapet.
Glamping & trädhotell i norra Sverige
Treehotel i Harads

Treehotel i Harads utanför Boden är det prisbelönta trädtoppshotellet som designats av ett flertal stora arkitektnamn – bland annat svenska Tham & Videgård och norska Snøhetta och det senaste tillskottet, Biosphere, av danske Bjarke Ingels.
Hotellet består av ett flertal mindre stugor belägna högt upp i trädtopparna och utformade som bland annat ett UFO, ett fågelbo, en kabin, en spegelkub och en blå kon som numera är orange.
Ta in lugnet och stillheten som de slående naturvyerna inger, och njut av en upplevelse som du sent kommer att glömmas.
Sápmi Nature i Lappland

Medan många glampingar bara håller öppet under sommarsäsongen, bjuder Sápmi Nature på vildmarksäventyr i Lappland hela året om. Kom på hösten och upplev det magiska norrskensljuset speglas i sjön innan isen lagt sig, eller upplev den sagolika snön som ligger tung på träden under vintern.
På Sápmi Nature bor ni i Lavvutält i den samiska vildmarken, och tälten är utrustade med vedkamin som håller värmen ordentligt även om vintern. Här kan ni lära er mer om den samiska kulturen från någon av guiderna, och uppleva den vilda naturen i ett område klassat som världsarv – Laponia.
Ishotellet i Jukkasjärvi

Det världskända Ishotellet i Jukkasjärvi har du säkert redan hört om. Men såklart måste det med på en lista över unika övernattningar i Sverige. Även om det inte är treetop-hotell vi pratar om här, och kanske heller inte 100% glamping, så är det en alldeles unik upplevelse.
Ännu mer unikt blir det i och med att Ishotellets rum (såklart) byggs upp på nytt varje år, i ny tappning. Varje vår brukar man utlysa en tävling där designers får komma med förslag på hur rummen ska se ut under nästkommande vinter.
Här är allt från väggarna till sängstommen och dricksglasen gjorda av is och snö från Torne älv. Men för bekvämlighetens skull sover ni på madrassesr och fällar. Med många lager kläder på.