Här hittar du din guide till aktiva naturupplevelser i Stockholm med de bästa tipsen på olika aktiviteter utomhus, från SUP och kajakturer till klättring och mountainbike. 

Du kanske tänker på Stockholm mest som en storstad men det finns så mycket mer att upptäcka än bara urbana upplevelser. Det bjuds nämligen på riktigt många naturupplevelser i Stockholm med omnejd.

Med sitt läge vid skärgården och skogarna som tar vid strax utanför staden, är det aldrig långt till äventyr och utflykter i naturen. Här har vi samlat några favoriter att uppleva när du vill komma ut och röra på dig. 

Du kan hoppa direkt till aktiviteten du är intresserad av nedan eller scrolla för att få inspiration.

 

Aktiva naturupplevelser i och runt Stockholm

Magiska ridturer i natur och stad i Stockholm

Häståkeriet erbjuder ridupplevelser mitt i Stockholm. Om du är van att sitta på hästryggen så kan du följa med på en magisk gryningsritt genom den svenska huvudstaden innan den har vaknat. En upplevelse du kommer att minnas länge. 

För dig som inte har ridvana finns en skymningsritt på lugna stigar på det vackra Djurgården där du kan njuta av utsikten från hästryggen och se Stockholm på ett nytt sätt. Skymningsritten avslutas dessutom med ett glas bubbel. 

 

Kajakturer i Stockholm

En kajaktur är en unik och härlig naturupplevelse som är både avkopplande och spännande. Glid fram på vattnet och få nya perspektiv på Stockholm och skärgården. 

Det finns flera olika kajakturer att välja mellan men alla har det gemensamt att de är guidade. Så vad är du sugen på? En tur i solnedgången? En tur mellan skärgårdens kobbar och skär med fika på en liten ö? Du hittar din favorit nedan.

 

Höghöjdsbana på Upzone Äventyrspark i Stockholm

För de något äldre barnen – och vuxna för den delen är ett adrenalinfyllt besök till Uppzones höghöjdsbana ett måste.

Upzones höghöjdsbanor är utformade av proffs för att skapa det ultimata äventyret. Olika svårighetsgrader gör att nivån enkelt kan anpassas efter ålder, erfarenhet och äventyrslust.

Utbildad personal hjälper er med utrustningen och en säkerhetsgenomgång och finns på plats i parken under hela äventyret. Gå balansgång, ta er över kluriga hinder på olika höjder, svinga er i lianer och susa fram på zipline.

 

SUP-paddling med Surfbussen

För att utnyttja läget vid både Mälaren och Östersjön finns såklart många naturupplevelser i Stockholm med fokus på vatten.

Några av dessa står Surfbussen för, företaget som specialiserat sig på brädsporter och som erbjuder kurser över hela Sverige.

Det är absolut värt det att testa de senaste årens stora vattensport SUP, stand up paddleboard. Du tränar både balans och core, kan ta det lugnt eller leka och får se Stockholm från nya vyer från vattnet. 

 

Kör mountainbike i Nacka

Är du ute efter ett fartfyllt äventyr? Då är en tur på mountainbike i Stockholms natur något för dig! Häng med True Nature Swedens erfarna guider ut på en adrenalinupplevelse i de vilda skogarna i Nacka strax utanför Stockholm.

Upplevelsen passar både nybörjare och vana cyklare, och för att fylla på energin under dagen tar ni både lunch- och kaffepaus. Det finns även möjlighet att avsluta upplevelsen med ett dopp.

 

Bushcraft och vildmarksgourmet med Naturens Hemligheter

Vill du lära dig hur man klarar sig i naturen? Det kan du göra under kursen bushcraft och överlevnad med Naturens Hemligheter. Tillsammans med en grupp deltagare får ni lära er att bemästra olika tekniker för att överleva i naturen. Allt ifrån hur man håller sig varm, torr och mätt, till hur verktyg och tekniker hanteras på bästa sätt. Ni lagar även en enklare måltid över öppen eld. 

Om det mest är det sistnämnda du är intresserad av så kan du istället välja att gå en kurs i vildmarksgourmet där ni lagar mat tillsammans över öppen eld på sådant ni har hittat i skogen. 

 

Vildmarkssafari i Stockholmstrakten

Vill du ha ett riktigt naturäventyr inte långt från storstan? Upptäck det rika naturlivet runt hörnet på en Wildlife safari med True Nature Sweden.

Under fyra timmar utforskar ni floran och faunan i de närmast orörda skogarna söder om Stockholmområdet, både från en minivan och till fots. Medan guiden lär er om naturen vandrar ni i slående miljöer och spanar efter ikoniska svenska djur. Ni pausar även för kaffe och en lättare middag innan den spännande vandringen fortsätter i skymningen, precis när skogens mystik träder fram och många djur är aktiva.

 

Fisketur i Stockholms skärgård

En fisketur är en naturupplevelse många drömmer om. Både spännande och avkopplande och i vacker natur. Boka in en fisktur med Catch & Relax där du får en heldag på sjön, med möjlighet att vässa dina fiskekunskaper och uppleva Stockholms vackra skärgård.

Prova ny utrustning, få nyttiga tips och tricks av de kunniga guiderna, och se om någon av er lyckas dra upp gammelgäddan i Stockholms skärgårds bräckta vatten. Det finns även en välfylld fikakort med på turen. 

 

Testa långfärdsskridskor på Stockholms isar

En tur på långfärdsskridskor på Stockholms naturisar är en helt unik naturupplevelse. På den här kursen med Stockholm Adventures får ni en genomgång av turen och säkerhetsutrustningen innan ni tar er ut till dagens bästa is.

Ni får även lära er teknik för att smidigt glida fram över isen och får göra övningar som förbereder er för turen. Sedan väntar 3-4 timmars skridskoåkning på den vackra naturisen i Stockholms skärgård. Det blir också en välförtjänt utomhuslunch med varma drycker vid en öppen eld. 

 

All in med en 2 dagars överlevnadskurs

Vill du lära dig att överleva i naturen? Då är en 2 dagars överlevnadskurs med True Nature Sweden den perfekta upplevelsen. I de vilda skogarna runt Gnesta får ni lära er att se på naturen med nya ögon och använda allt som skog och mark erbjuder.

Du får bland annat lära dig hur man gör upp en eld, bygger ett vindskydd och hur olika djur kan spåras. 

 

Vandra i Stockholmsområdet

Stockholm med omnejd har många fina och varierade vandringsleder. Utforska orörd natur, historiska miljöer och vackra vyer på dina turer. De tre största vandringslederna i Stockholm är Sörmlandsleden, Upplandsleden och Roslagsleden.

Hos Visit Stockholm hittar du en översikt över några populära vandringleder i Stockholm.

 

Utforska Hellasgården

Foton: Hellasgården

Bara 15 minuter från city, i Nackareservatet, ligger Hellasgården. En härlig och väl omhändertagen friluftsanläggning med aktiviteter för hela familjen. På sommaren finns ytor och utrustning för att spela brännboll, boule, fotbollsgolf och beachvolleyboll, medan det på vintern kanske passar bättre med bastubad varvat med isvak för den hårdhudade, eller en tur i kajak när skärgården ligger alldeles stilla.

Det är dessutom bara en bråkdel av vad Hellasgården och Nackareservatet erbjuder, så packa väskorna och förbered er för en härlig dag utomhus, så kan ni själva upptäcka alla möjligheter som finns tillhands.

 

Se fler naturupplevelser i Stockholm

 

Läs mer och bli inspirerad