Är du sugen på att se något nytt i vårt avlånga land? Upptäck Västerås med hjälp av vår Västeråsguide.

Bara en kort resa bort från Stockholm ligger Västerås, Sveriges sjunde största stad. Här präglas stadslivet av närheten till den glittrande Mälaren, och det bjuds på en uppsjö härliga aktiviteter såsom spaupplevelser, naturupplevelser på Mälaren, härliga smakupplevelser, och dessutom finns en rad olika barnaktiviteter i Västerås. Spana in alla våra Västerås-tips här nedanför, så slipper du fundera över saker att göra i Västerås nästa gång du tar en avstickare till staden.

Men först…

...har du koll på Västerås?

  • Var ligger Västerås?
    I Västmanland, nordväst om Stockholm.

  • Hur många bor i Västerås?
    2020 bodde 155.000 invånare i Västerås kommun.

  • Hur långt är det mellan Stockholm och Västerås?
    Det är 10 mil mellan Västerås och Stockholm.

 

Hotell i Västerås

Varför inte passa på att ta en weekend i Västerås, full med roliga aktiviteter, där du själv, eller kanske även din bästa vän eller familjen kan uppleva en ny stad tillsammans?

1. Hotell Utter Inn

 Mälaren, 722 12 Västerås

För en alldeles unik hotellupplevelse kan ni ta in på Hotell Utter Inn, Västerås egna undervattenshotell. Här bor ni med minst sagt sjönära läge, mitt på Mälaren, och kanske kommer du sova bättre än någonsin, omringad vatten. En så speciell hotellupplevelse som Hotell Utter Inn, är helt klart värdig en plats på vår Västeråsguide.

2. Elite Stadshotellet Västerås

Stora Torget 7, 721 03 Västerås

För den som föredrar en mer klassisk hotellupplevelse i Västerås kan istället Elite Stadshotellet Västerås spanas in. Här, i en av Sveriges kanske vackraste jugendbyggnader sover du med stil. Dessutom ligger hotellet centralt placerat med närhet till livet i centrum. 

Njut av ett spapaket som hotellet erbjuder, där du får tillgång till Kokpunktens relaxavdelning. Eller ta ett stärkande pass i gymmet innan du somnar i en av hotellets sköna sängar. Missa heller inte att avnjuta en stor frukost innan du beger dig ut på nya äventyr dagen efter.

3. Frösåker Hotell Anno 1800

 Frösåker 9 Klubbhus Golfbanan, 725 97 Västerås

På Frösåker Hotell Anno 1800 finns 18 härliga dubbelrum för den som vill spendera kvalitetstid i vackra miljöer där en rad olika spännande aktiviteter erbjuds. För dig som spelar golf erbjuder Frösåker Golf & Country Club, som ligger alldeles i närheten, en 18-håls bana i underbart läge med utsikt över Mälaren. I närheten av hotellet finns även padelbanor och ett stort ridhus där det emellanåt anordnas mässor och andra event.

 

Restauranger i Västerås

Nästa del i vår Västeråsguide handlar om matupplevelser. För var hittar man egentligen den bästa restaurangen i Västerås, och vad kan man äta till lunch under en dag då man kanske spanar in livet i centrum? Vi har några bud på det här nedanför, och sedan är det upp till dig att prova dem!

1. Limone Ristorante Italiano

Stora Gatan 4, 722 12 Västerås

I det gamla sekelskifteshuset som kallas Officershuset hittar du Ristorante Limone, en italiensk restaurang med stämningsfull och romantisk atmosfär. Här serveras högkvalitativ italiensk mat med fokus på kvalitativa råvaror. Restaurangen har dessutom blivit omnämnd i White Guide hela sju gånger. Det är helt enkelt ett stopp som inte ska missas när magen kurrar under en weekend i Västerås. Passar lika bra för en lunchpaus som en härlig middagssittning.

2. Hermanas Västerås

Smedjegatan 2, 722 13 Västerås

Hermanas är en livlig restaurang i Västerås som serverar rätter från både Sydamerika, Mexiko och Karibien. Ta in ett gäng tapasrätter att dela på, eller välj var sin huvudrätt från menyn som ständigt skiftar för en ombytlig upplevelse för restaurangens gäster. Hermanas är ett smakfullt tillskott på vår Västeråsguide.

3. O'Learys Västerås

Stora Torget 2, 722 15 Västerås

För den som är ute efter en livad restaurangupplevelse är O’Learys stället att gå till. Spana in en fotbolls- eller hockeymatch på TV i den härliga stämningen på restaurangen, eller var aktiv själv genom att boka någon av bowlingbanorna där du kan utmana vännerna på några serier. På menyn står allt från saftiga burgare till steaks, nachos och buffalo wings.

 

Smakupplevelser i Västerås

Vi fortsätter vår Västeråsguide i smakernas tecken. För såklart bjuds det även på en rad andra upplevelser från smakernas värld i Västerås. Här har vi samlat ytterligare några spännande aktiviteter som kan få smaklökarna, och kanske även doftsinnet, att jubla.

1. Kaffeprovning på Björklunds Kafferosteri

Slakterigatan 10, 721 32 Västerås

Upplev smaken av riktigt bra kaffe på Björklunds Kafferosteri och Kaffebar i Västerås. Bakom rosteriet står Johan Björklund, och det är en 100-årig tradition av kafferostning han för vidare till västeråsborna. På Björklunds kafferosteri finns både spännande smaker av specialkaffe med toner av bland annat jordgubbar, blommor och svarta vinbär, men även mer klassiska varianter för den som vill komma förbi på en högkvalitativ kopp på rosteribaren.

2. Ölprovning på Coppersmith’s Brewery

Munkbovägen 5, 721 32 Västerås

På Coppersmith’s Brewery kan man både gå på ölprovning och få en rundvisning i bryggeriet för en spännande inblick i hur ölbryggning går till. Det populära mikrobryggeriet har idag en rad olika öler som kan köpas via Systembolaget, men visst är det mycket mer spännande att dricka dem direkt på plats i bryggeriet? Bakom bryggeriets det vinnande konceptet står bland annat fokus på högkvalitativa och äkta råvaror.

3. Saluhallen Slakteriet

Slakterigatan 6-10, 721 32 Västerås

Om du och din kära kompanjon lätt kan bli oense om vad ni ska äta är det en utmärkt idé att bege sig till Saluhallen Slakteriet i Västerås. Här finns nämligen något för alla smaker. Och dessutom både snacks, luncher och middagar, eller härliga dryckesupplevelser om man känner för det. Kanske är det Bun Baos från Happy Noodle Plus ni provar, eller falafel och hummus från Chiqpeas?

 

Wellness och spa i Västerås

Nästa del i vår Västeråsguide är för dig som är ute efter en upplevelse med extra fokus på avkoppling. Västerås bjuder nämligen på ett flertal olika upplevelser på temat spa och wellness; här är några av våra favoriter.

1. Voltage Lounge på The Steam Hotel

Ångkraftsvägen 14, 721 31 Västerås

The Steam Hotel är det populära hotellet som huserar i det gamla ångkraftverket med 18 våningar. Lite mindre än halvvägs upp, på sjunde våningen, hittar man hotellets spa Voltage Lounge. Här kan man njuta av en fantastisk utsikt över Mälaren från den varma utomhuspoolen, slappna av i relaxrummet med ett glas champagne vid sin sida, och mycket mer. The Steam Hotel har en självklar plats på vår Västeråsguide.

2. Sky Spa Plaza på Hotel Plaza

Kopparbergsvägen 10, 722 13 Västerås

På Sky Spa Plaza, som ligger på Hotel Plaza i Västerås, ska ni hela vägen upp till 23 våningen för att komma till spat. Kliv in i ångbastun för att komma ner i varv, slå dig ner vid panoramafönstren för att njuta av utsikten samtidigt som du pysslar om dig själv, eller unna dig det lilla extra i form av en härlig behandling.

3. Actionbad Kokpunkten Västerås

Kraftverksgatan 11, 721 31 Västerås

I samma lokaler som The Steam Hotel, i den mer än 100 år gamla industribyggnaden, ligger även Kokpunkten. Här har man skapat Västerås actionbad – som också är Sveriges första – där ett flertal olika adrenalinupplevelser i vatten kan utforskas. Eller badrenalin, som de själva kallar det.

Testa Black River, en fors där du åker i mörker, VR ride som åks med VR-glasögon på, eller slappna av i Kokpunktens relax eller njut av en annorlunda bioupplevelse i aquacinema, ett biorum där bioduken omsluter dig (340 grader) och ljudet kan höras både över och under vattenytan. En spännande plats för både stora och små!

 

Upplevelser i Västerås

Nedanför har vi samlat ett gäng härliga aktiviteter i vår Västeråsguide som utnyttjar stadens sköna läge vid Mälaren, bjuder på aktivt uteliv, och berikar ditt besök med kultur- och historieupplevelser.

1. Ribbåt med Sjöevent i Västerås

Lögarängsvägen, 724 60 Västerås

Flyg fram på Mälaren under en fartfylld upplevelse i RIB-båt. Sjöevents i Västerår anordnar hisnande turer på vattnet som får adrenalinet att pumpa. Välj mellan Lilla eller Stora Pubrundan, där ni stannar på en eller två strandnära krogar eller restauranger för en paus med förfriskningar. Ett annorlunda sätt att uppleva Mälarens skärgård på!

2. Båttur med Rederi Mälarstaden

Färjkajen 1, 722 10 Västerås

För dig som föredrar en mer stillsam båttur kan man istället uppleva Mälarskärgården med Rederi Mälarstaden. Deras båtar tar dig runt till olika platser i Mälaren, och du kan välja till ett smakfyllt matpaket såsom en klassisk räkkryssning eller bubblaren tacokryssning för att göra det hela ännu lite festligare.

3. Aktivt Uteliv Björnögården

Björnögården, Björnövägen, 723 48 Västerås

Bara 10 minuter med bil, eller 15 minuter med buss från Västerås centrum ligger Aktivt Uteliv Björnögården, ett friluftscenter som erbjuder både uthyrning av kajak och mountainbike, och skidor och långfärdsskridskor på vintern. 

Här hålls även kurser för den som vill lära sig att paddla kajak, vässa tekniken på längdskidor eller bli bättre på mountainbike. 

På sommaren kan aktiviteterna avslutas med ett härligt dopp vid någon av öns badstränder och bryggor.

4. Västerås Cable Park

Lögarängsvägen, 721 32 Västerås

Har du drömt om att prova på wakeboard, eller har du kanske en vän som behöver ta sig an lite nya utmaningar? Ta er till Västerås Cable Park och testa om ni har balansen och modet som krävs på brädan!

Att åka wakeboard i en cable park innebär att man åker efter en elektrisk lina, lite som en skidlift, istället för att åka efter båt. En kul upplevelse som alla kan testa!

5. Anundshög i Västerås

Anundshög 5, 725 96 Västerås

För den kultur- och historieintresserade är ett besök vid Anundshög ett måste. Här hittar man nämligen ett av landets främsta fornlämningsområden, där både gravmonument och skeppssättningar återfinns.

Gravhögen är den största i landet, och platsen har även fungerat som tingsplats under medeltiden. Dessutom vet man att Anundshög varit en kommunikationspunkt och samlingsplats åtminstone sedan 400-talet.

 

Barnaktiviteter i Västerås

För att anpassa vår Västeråsguide till hela familjen har vi såklart även tagit med spännande upplevelser som hela familjen kan uppskatta. Västerås med omnejd har nämligen ett stort utbud av spännande aktiviteter för såväl barn som vuxna.

1. Älgsafari på Gårdsjö Älgpark

Gårdsjö 127, 744 91 Heby

För den som har tid att ta en liten avstickare från Västerås finns Gårdsjö Älgpark cirka en timmes bilresa nordväst om Västerås. Här kan man se älgar på nära håll under en älgsafari, där det samtidigt berättas om hur älgar lever. Spännande för både stora och små!

2. Kungsbyn Djurpark

Kungsbyn 33, 725 98 Västerås

På Kungsbyn Djurpark kan man träffa alltifrån kameler till lemurer och nätspindlar. Eller vill du hellre hälsa på mufflonfåren, visenterna, rävarna eller alpackorna?

På den stora gården är djuren i fokus, och här finns totalt 34 olika arter som traskar runt på rymliga områden strax utanför Västerås. Spana in de spännande djuren på nära håll, och få en härlig naturupplevelse tillsammans.

3. Klättercentret Västerås

Kraftlinjegatan 4, 721 36 Västerås

För alla klätterapor därute är Klättercentret i Västerås ett perfekt tillhåll. Utmana varandra på de olika banorna med olika svårighetsgrad, och peppa varandra till att våga mer. Här finns både repklättring och bouldering. Repklättring rekommenderas till yngre barn, och bouldering rekommenderas till barn över tolv år.

4. Yoump i Västerås

Hällagatan 4, 721 34 Västerås

Vi avslutar vår Västeråsguide med en studsande aktivitet. I staden finns nämligen Nordens ledande Trampolinpark, Yoump. Här kan man hoppa och studsa bort all överskottsenergi, och uppleva den härliga känslan av att flyga högt upp i luften mellan hoppen. 

Hopparken är nästan 3000 m2 stor, och förutom att studsa runt fritt på de olika trampolinerna kan man även spela dodgeboll hoppandes, balansera på slackline, sätta en riktig slam dunk högt upp i basketkorgen, eller testa nya tricks vid foam pit, där man landar i ett hav av skumgummikuddar.

Glöm heller inte att fylla på energin med gofika i cafét!

 

Se alla våra upplevelser här

 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.