Behöver du lite miljöombyte? Ta med någon du håller kär på upptäcktsresa. Och ni behöver såklart inte åka långt bort för att det ska kännas som ett äventyr. Därför tipsar vi om 10 platser perfekta för en weekend getaway från Stockholm. Helt enkelt hotell och andra spännande boenden utanför Stockholm som ni kan åka till över helgen för att komma bort lite och spendera tid med bara varandra.

Kanske är det en romantisk weekend nära Stockholm som du tar med din bättre hälft på, eller varför inte ta med bästa vännen till ett mysigt hotell utanför Stockholm? Så att ni kan uppleva något nytt tillsammans. Spana in alla våra favoriter på temat weekend getaway från Stockholm här nedanför.

Foto ovan: Rånäs Slott

1. Kolarbyn Eco-Lodge i Skinnskatteberg

Skärsjön, 739 92 Skinnskatteberg

 1 h 55 min bilresa från Stockholm

Vill du få ett riktigt avbrott från vardagens rutiner? Då är Kolarbyn Ecolodge stället för dig. Här kan du, för en stund, helt klippa banden till civilisationen, medan du spenderar tid i den välgörande naturen. Här bor du i traditionella kolarkojor, en typ av boende som långt tillbaka beboddes av kolare, som arbetade med att framställa träkol. 

Boendet är, som Kolarbyn Ecolodge själva benämner det, Sveriges kanske mest primitiva vandrarhem – här finns varken dusch, elektricitet eller annan materiell lyx. Istället är du helt avskärmad från samhället för en stund, och kan njuta av granskogen, den porlande bäcken, och mystiken vid den vackra Skärsjön.

2. Hotell Havsbaden i Grisslehamn

 Skatuddsvägen 18, 764 56 Grisslehamn

 1 h 45 min bilresa från Stockholm

Vackra Hotell Havsbaden är en pärla vid Ålands Hav, närmare bestämt i Grisslehamn. Hit kommer du efter en kort roadtrip på under två timmar från centrala Stockholm. Hotellet erbjuder både övernattning vid havsnära läge, såväl som härlig avslappning på spat, och kan ge dig en skön paus från vardagen.

Hotell Havsbaden har även fått en del uppmärksamhet på instagram – och vi förstår varför. Bubbelpoolen med havsutsikt, solbäddarna perfekta för avslappning en varm sommardag, och de elegant inredda hotellrummen. Väl värt att dokumentera och dela! 

När hungern slår till kan man bege sig till restaurangen och ta ett kik på menyn som innehåller allt från råbiff till smörstekt skreirygg och dekonstruerad cheesecake – bland mycket annat smarrigt. Även vegetariska alternativ såsom kejsarhatt och chablis-bräserad fänkål finns att välja mellan. Observera att menyn kan variera.

Till Hotell Havsbaden kommer ni för härlig avslappning såväl kroppsligt som mentalt. Som de själva säger; din sinnesro börjar här.

3. Sala Silvergruva Hotell i Sala

 Drottning Christinas väg 9A, 733 36 Sala

 1 h 30 min bilresa från Stockholm

En liten bit norr om Västerås ligger Sala, som kanske är mest känt för silvergruvan som en gång sysselsatte en stor del av ortens befolkning. Även om gruvan sedan länge är nerlagd, har den fått andra användningsområden idag. Som t.ex. ett alldeles unikt boende.

Här kan man nämligen bo i världens djupast belägna hotellrum! Skulle du våga ta den gamla hissen 155 meter under jord, för att spendera natten i Gruvsviten? För den som klarar att sova djupt nere i berget, kommer nästa morgon en gruvdräng för att servera frukost, innan det är dags att ta hissen upp till marknivå och dagsljuset igen.

4. Marholmen i Roslagen

 Marholmen 1, 761 92 Norrtälje

 1 h 10 min bilresa från Stockholm

På Marholmen bor man på en alldeles egen ö, fast bara 30 meter från fastlandet. Här finns både hotellrum med panoramautsikt över den vackra skärgården i Roslagen, nationalromantiska villor och mysiga skärgårdsstugor. Många trevliga valmöjligheter helt enkelt, beroende på vilken typ av upplevelse man är ute efter. 

På ön finns dessutom många aktiviteter att välja mellan. Eller vad sägs om mattcurling, äventyrsgolf, pingis, och ett walking gym med sju olika träningsstationer, utspridda på olika platser? Man kan också ta en löptur i elljusspåret som ligger på en egen ö – knuten till Marholmen genom tre vackra broar.

Kanske passar det utmärkt att avsluta aktiviteten med ett bad på öns egna badplats, eller med en avslappnande stund på Mareld Spa.

5. Rånäs Slott i Rånäs

Rånäs Slott, 762 96 Rånäs

 1 h bilresa från Stockholm

Alldeles vid sjön Skedvikens strand ligger ståtliga Rånäs slott, dit du kan åka för att sova i vackra rum, flanera i den fina slottsträdgården, eller kanske för att byta hemmakontoret mot annorlunda miljöer.

Missa heller inte slottets spa en trappa ner, där ett flertal sköna behandlingar finns att välja mellan. Eller varför inte gå ner till bastun och de fyra utomhuspoolerna som ligger precis vid sjön? För att lyxa till upplevelsen lite extra, boka sviten som ligger i det högsta tornet!

6. Skytteholm Hotell på Ekerö

Skytteholm, 178 90 Ekerö

 50 min bilresa från Stockholm

På Ekerö, ungefär 50 minuters bilresa från Stockholm, ligger Skytteholm i vackra omgivningar vid Mälarens kant. Här bor du flott i hotellrum som inhyses i både den gamla skyttegården, herrgården och i de vackra flyglarna.

Trädgården pryds av skulpturer skapade av Carl Milles, och faktiskt har man den tredje största samlingen av Milles skulpturer i världen!

Ett besök på Skytteholm är perfekt för en kortare weekend getaway från Stockholm, för att avnjuta god mat på restaurangen, kanske en golfweekend på Mälarö GK, eller varför inte för att fira en högtid, såsom nyår, på ett pampigt sätt?

7. Fågelbrohus på Värmdö

Fågelbrovägen 20, 139 60 Värmdö

 40 min bilresa från Stockholm

Ute på Värmdölandet, i härliga, lantliga miljöer ligger FågelBroHus, en hotell- och konferensanläggning med stora, rymliga lokaler. Beläget endast 40 minuter från huvudstaden kanske FågelBroHus är en lagom resa för en familjeweekend nära Stockholm?

Förutom praktfull natur finns här även golfbana och tennisbanor för den som vill aktivera sig lite extra. Dessutom har hotellet ett spa för den som föredrar avslappnande aktivitet, och där ska det nya tillskottet, utomhuspoolen, inte missas. Kliv ner i vattnet, låt värmen omsluta dig, och kika ut över de mjuka kullarna och gröna vidderna som omsluter FågelBroHus.

8. Häringe Slott i Västerhaninge

Häringe slott, 137 91 Västerhaninge

 30 min bilresa från Stockholm

Häringe Slott ligger bara 30 minuter söder om Stockholm, men ändå är det ett helt annat tempo här än i huvudstadens puls och rörelse. Här kliver man snarare in i vad som påminner om svunna tider, festligheter och exklusiviteter som en gång varit, och som än idag fortsätter att ge.

Att det finns rikligt med historier från slottet är inte så konstigt, eftersom det stått här, i Häringe, ända sedan 1657. Och för den som vill utforska ägorna finns både underjordiska gångar, Sveriges första utomhuspool, badrum med guldtak och en bowlingbana från 30-talet att upptäcka.

Missa heller inte slottets spa där du kan glömma alla vardagens bekymmer, och komma ner i varv i den heta bastun. Efter härlig avslappning kan ni krypa till kojs i sköna sängar som står i ståtliga rum. Och när ni vaknar är det bara att göra sig redo för den stora brunch som väntar.

Eftersom Häringe Slott ligger endast 30 minuter från centrum, passar det utmärkt för en weekend getaway från Stockholm både över en helg, för att lyxa till det en vardag, eller varför inte över jul eller nyår?

9. Görvälns Slott

 Görvälnsvägen, 175 46 Järfälla

 35 min bilresa från Stockholm

Görvälns Slott är ett annat hett tips för den som vill spendera sin weekend getaway från Stockholm på anrika ägor. Görvälns Slott, som ligger en bit norr om Stockholm, närmare bestämt i Järfälla, är även ett boutiquehotell med 45 unikt inredda hotellrum.

Promenera i stilla och natursköna omgivningar, och avsluta dagen med en riktigt bra smakupplevelse på Restaurang Galleriet som blivit omnämnd i White Guide.

10. Skepparholmen i Nacka

Franckes väg, 132 39 Saltsjö-boo

 25 min bilresa från Stockholm

För den som föredrar en weekend getaway från Stockholm med fokus på spa, ska Skepparholmen i Nacka besökas. Endast 25 minuter från centrum anländer man till stillsamma skärgårdsomgivningar som är lika vackra sommar som vinter.

Koppla av i bastun, ta ett dopp i utomhuspoolen och spana in utsikten över havet, eller få upp pulsen i gymmet som även erbjuder digitalt ledda pass. För den som gillar långpromenader ska heller inte den vackra Boo-leden missas. 1,5 mil i skärgårdsnära natur som stärker både kropp och själ.

Under vissa säsonger, som exempelvis påsklovet, har spat även öppet för barn över 10 år. Gå in på Skepparholmens hemsida för mer specifik information. 

 

Se alla upplevelser i Stockholm här

Smak

Köttskola hos AG Kötthandel

Är du en passionerad hemmakock? Vässa dina kunskaper om kött med en kurs på ämnet – gå på köttskola hos AG Kötthandel i Stockholm.

Stockholm

Smak

Ginprovning och bränneribesök på Stockholms Bränneri

Besök det lilla men välkända bränneriet och häng med på ginprovning på Stockholms Bränneri. En spännande smakupplevelse i ginens tecken.

Stockholm

Smak

Lär dig göra färsk pasta hos Eataly

Nyfiken på att lära dig mer om det utsökta italienska köket? Gå en matlagningskurs där du lär dig göra färsk pasta hos Eataly i Stockholm.

Stockholm

Smak

Vinprovning med röda italienska viner på Eataly

Ta med en vän på en spännande smakupplevelse – vinprovning med röda italienska viner på Eataly i Stockholm. Lär er om druvor och produktion.

Stockholm

Natur

Mordvandring i Gamla stan

Se vår till synes vackra huvudstad från en annan, mörkare sida genom den spännande upplevelsen Mordvandring i Gamla stan i Stockholm.

Stockholm

Smak

Gelatokurs hos Al Dente

Unna dig själv, eller någon du håller kär, något extra – en gelatokurs hos Al Dente i Stockholm! En upplevelse som bara fortsätter att ge.

Stockholm, Stockholm

Smak

Italiensk matlagningskurs med Eataly

Kan du inte få nog av mat från det italienska köket? Gå en lärorik italiensk matlagningskurs med Eataly i Stockholm, och vässa kunskaperna!

Stockholm

Smak

Beer & food pairing på Nya Carnegiebryggeriet

Upplev spännande smakkombinationer med en beer & food pairing i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet.

Stockholm

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.