Vad kan man egentligen hitta på för de små, men även för de lite äldre barnen i Stockholm? Oavsett om du har en toddler, tweenie eller tonåring hemma har vi samlat en rad upplevelser för barn i Stockholm. För det finns ju alltid mycket att göra i Stockholm, om man bara har tid till det. Spana in listan här nedanför med aktiviteter i Stockholm, så vet du vad du ska ta med barnen på nästa helg, lov eller ledighet. Eller om du inte bor i närheten av huvudstaden, varför inte planera in en weekend med barn i Stockholm?
 

Kultur för barn i Stockholm

Ta med barnen på upptäcktsfärd bland historia, ny teknik och spännande utmaningar som några av Stockholms många museer bjuder på. Både spännande och lärorikt för såväl stora som små, och en utmärkt upplevelse för hela familjen i Stockholm, kanske speciellt under en regnig dag.

Skansen

📍 Djurgårdsslätten 49, 51, 115 21 Stockholm


Ta med barnen till världens äldsta friluftsmuseum – för även om just den titeln kanske inte låter så spännande i ett par små öron, så lockar säkerligen Lill-skansen som är Stockholms enda djurpark med både nordiska djur och mer långväga krabater, ponnyridning, att träffa skogsmulle, åka på bilbanan eller kanske att lära sig nya lekar från förr?  

Dessutom finns Baltic Science Center på Skansen, där man kan kika under ytan för att se hur livet är för djuren som lever i Östersjön.

Skansen bjuder helt enkelt på en hel dag med äventyr om man så vill!

Moderna Museet

Vasamuseet

📍 Galärvarvsvägen 14, 115 21 Stockholm

Skandinaviens mest besökta museum är ett spännande äventyr för både barn och vuxna. Att kliva runt bland skeppsvraket från 1628, som faktiskt är världens bäst bevarade 1600-talsskepp, är som att ta ett stort kliv tillbaka i tiden.

Här kan man låta fantasin springa iväg till att föreställa sig hur det var att leva på den tiden, eller kanske gå på tipspromenad eller leka “vad ska jag packa?” där barnen får välja ut föremål från utställningen de skulle ta med sig på en lång resa.

Medeltidsmuseet

📍 Strömparterren 3, 111 30 Stockholm

Kliv ner i underjorden på Medeltidsmuseet som skildrar Stockholms stad och dess historia från ett medeltida perspektiv. Hur var det att leva i Stockholm när Gustav Vasas stadsmur avgränsade staden på 1530-talet? Och hur kunde man egentligen fly från slottet på den tiden?

Kika in bland riddare, kungligheter och vanligt folk som gestaltats i medeltida miljöer på museet, se på dockteater, eller gå en familjevandring i gamla stan som berättar om råttfamiljen Ratzberger.

 

Naturupplevelser för barn i Stockholm

För att komma bort från allt vad skärmar heter, ta en paus i det gröna med hela familjen. Stockholms har både ett stort utbud av parker, och en hel del andra upplevelser i naturen dit du kan ta med barnen.

Djurgården

📍Östermalm, Stockholm

Förutom att redan nämnda Skansen och Vasamuseet, samt Gröna Lund (vi kommer dit också) ligger på Djurgården, finns även en hel del andra aktiviteter för barn i Stockholm att checka av i denna grönskande del av Stockholm.

Gör resan dit extra spännande genom att ta färjan från Slussen, för att sedan kliva av i vad som ibland kallas “Stockholms gröna vardagsrum”.

Kanske tar ni med cyklarna hit, eller hyr cykel på plats, för att ta er runt i de sköna miljöerna, stannar för en promenad med obligatoriskt fika på Rosendals trädgårdar, och spanar efter de många djur som lever vilt på Djurgården. Här finns både rådjur, rävar, harar, och paddor. Vilken skulle du helst få syn på?

Skyview

📍Ericsson Globe, Globentorget 2, 121 77 Johanneshov

För en naturupplevelse i en annan bemärkelse, som kanske snarare innebär att blicka ut över stadsbilden med alla dess grönområden, kliv in i glaskupolen som också fungerar som hiss på stadens stora vita boll – Globen.

Glasgondolen tar er på utsidan av Globen, upp till den sfäriska byggnadens topp. 130 meter ovan mark har ni här en 360-utsikt över Stockholm.

Blicka ut över huvudstaden och se om ni kan peka ut var ni bor, var skolan eller förskolan ligger, eller spana efter andra riktmärken som kan ses på långt håll.

En guidad tur med Ocean Bus

📍Strömgatan 3, 111 52 Stockholm

Låt barnen åka på upptäcktsresa i Stockholm med en buss som går både på land och på vattnet!

Turen tar cirka 75 minuter och under tiden hinner ni med att se både innerstaden och när ni kommit i vattnet tuffar ni sedan förbi Djurgården med Junibacken, Vasamuseet och Gröna Lund i sikte, och rundar sedan Skeppsholmen innan ni vänder tillbaka mot land igen. En spännande aktivitet i Stockholm med barn, speciellt under sommaren.

Vänligen observera att turen är för barn över 2 år.

 

Roliga upplevelser för barn i Stockholm

Även om alla ovanstående upplevelser såklart också är roliga upplevelser för barn i Stockholm, finns det kanske några som väger lite extra tungt. Där barnen kanske kan få träffa karaktärer från sina favoritböcker, åka hisnande åkattraktioner och experimentera med saker man inte kan göra hemma.

Gröna Lund

📍Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm

Gröna Lund är såklart en självklar favorit för de små som bara måste in på listan. Tivolit har 29 hisnande och fartfyllda åkattraktioner såsom berg-och-dal-banorna Twister, Jetline och nyheten Monster.

För de minsta tillhör Nyckelpigan och Lilla Pariserhjulet några av favoriterna, och för en paus från åkandet kan man gå på en spännande föreställning, eller fylla på energiförrådet på någon av de många restaurangerna och caféerna.

Tips! Lilla Området, anpassat för de allra minsta besökarna på Grönan, öppnar redan kl. 10, medan övriga attraktioner i parken öppnar kl. 11. Det kan vara en bra idé att vara där tidigt.

Dessutom är inträdet för barn mellan 0-6 år gratis, och för barn mellan 0-3 år är även attraktionerna gratis.

Tekniska Museet

📍Museivägen 7, 115 27 Stockholm

Tekniska Museet kan man gå loss bland experiment, såväl nya som gamla tekniska prylar, och lär er om nya tekniska framsteg på ett lekfullt sätt. Prova att måla med hjälp av bara ögonen, att styra ett föremål med tankekraft, eller upptäck några av historiens viktigaste tekniska vinningar.

Här finns helt enkelt alltid något nytt och spännande att uppleva, och kanske kan ni bli inspirerade till att fortsätta experimenterandet även på hemmaplan senare!

Junibacken

📍Galärvarvsvägen 8, 115 21 Stockholm

Junibacken lever andan från många av våra mest älskade barnböcker vidare. Här kommer karaktärerna till liv i olika teaterföreställningar, och hur häftigt är det inte att på riktigt få se hur Pippi, Madicken och Emil i Lönneberga bor?

För precis här hittar man Villa Villekulla, Snickerboa, och andra välkända miljöer från Astrid Lindgrens historier. Men också karaktärer från andra barnböcker såsom Mulle Meck, Mumintrollen och Alfons Åberg.

Scenkonstmuseet

📍Sibyllegatan 2, 114 51 Stockholm

I Stockholms äldsta bevarade industribyggnad ligger Scenkonstmuseet, och här kan hela familjen kliva in i en värld av musik, teater, dans och allt som hör till.

Här kan man sätta ihop sin egen låt, dansa så att musik skapas, bygga och pyssla i ateljén, eller varför inte bygga era egna instrument? 

Dessutom är det gratis entré för barn och ungdomar upp till 18 år.

Se fler upplevelser i Stockholm

 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden