Visst finns det många restauranger i Stockholm, men just därför är det kanske extra svårt att veta vilken man ska välja. Därför har vi satt ihop en guide till tio restauranger i Stockholm som är väl värda ett besök. Vi har dessutom fokuserat på att lyfta fram olika typer av kök, och en blandning av restauranger som passar både för barnfamiljen, finsmakaren eller kompisgänget.

Restaurang Tranan

Först ut är Tranan, en restaurang i Stockholm city som fungerat både som arbetarfik och tillhåll för poeter som Nils Ferlin under åren. På Tranan ligger fokuset på svensk husmanskost och stekt strömming med mos har funnits på menyn ända sedan starten 1929.

Restaurangen är en kulturell pärla och idag samlas unga som gamla här för de utsökta klassiska svenska rätterna. Vi har hört att deras biff Rydberg och pelle janzon ska vara något utöver det vanliga. Och köttbullarna är såklart en klassiker. Du hittar Tranan på Karlbergsvägen 14, där den alltid har legat.

Bleck

Bleck är restaurangen på söder i Stockholm som fått sitt namn från läget i Lilla Blecktornsparken. Här öppnade man 2105 i vad som tidigare varit en redskapsbod för parkarbetarna. Här serveras smårätter som är perfekt att dela med vännerna eller familjen.

Inspirationen till de delbara rätterna kommer från hela världen, och i många av dem får grönsakerna spela huvudrollen. På Bleck sitter ni antingen på den mysiga uteserveringen och blickar ut över parken, eller i det inglasade rummet vid kyligare väder. Ta med alla vänner, såväl tvåbenta som fyrbenta och beställ in alla smaker ni känner för!

Foton: Bleck

Restaurant Frantzén

Från parkhäng i Lilla Bleckan byter vi nu atmosfär. Restaurant Frantzén den enda restaurangen i Stockholm, ja till och med i hela landet, som har tre stjärnor i guide Michelin. Här har man koll på allt in i minsta detalj – från den väl utvalda inredningen till öringrommen som tvättats i sake och bidrar till en extravagant smakupplevelse där den ligger på toppen av kräftkrustaden.

Trots detaljrikedomen är det ändå en bekvämt avslappnad atmosfär inne på Restaurant Frantzén. Som någon sa: ”det är som att äta hemma hos en vän som är väldigt, väldigt bra på att laga mat”. Vid ett besök här är det smakmenyn som gäller, och den kan fås såväl lunch- som middagstid, med eller utan dryckespaket.

Foton: Restaurant Frantzén

Käk

Från guide Michelin till avslappnad fast food på Käk. Det här är det prisvärda burgarhaket dit Petter brukar gå emellanåt. Här är inget tjafs, man serverar helt enkelt det bästa från snabbmatsvärlden, vilket just nu är hamburgare. Och burgarna är saftiga, med krispiga pommes frites vid sidan av, och stället andas skönt häng. Restaurangen vid Hornstull på söder i Stockholm är barnvänlig med fokus på gemenskap, men framförallt koncentrerar man sig på att servera goda burgare.

Foton: Wolt, Käk

Ai Ramen

Ai Ramen är den prisbelönta ramen-jointen som, faktiskt är det enda stället i Stockholm som, gör sina egna nudlar. Hos Gulddraken-vinnaren ligger fokus på närproducerat och ekologiskt, och maten är inte bara en fröjd för smaklökarna – även plånboken är glad efter ett besök här. Utöver de utsökta ramen bowls som serveras kommer man även hit för stämningen, goda drinkar – testa gärna urvalet av naturvin – och skön musik.

Foton: Ai Ramen

Indian Garden

Från en Gulddrake-vinnare till en annan. Indian Garden är den indiska restaurangen som är tvåfaldig vinnare av det prestigefyllda priset som årligen delas ut av Dagens Nyheter och krogkommissionen. Här samsas smakrika kryddkombinationer i anrättningar från New Delhi till Goa. Välj mellan krispiga förrätter, krämiga curryrätter och traditionell Balti, bland mycket annat.

Fjäderholmarnas krog

En av stjärnorna bland restauranger i Stockholms skärgård är Fjäderholmarnas Krog. Här ligger som väntat huvudfokus på fisk och skaldjur, och på menyn finns alltid klassikerna Toast Skagen och torsk med räkor, pepparrot och färskpotatis. Utöver det varierar menyn med årstiderna och i augusti kan du till exempel få smaka på den populära kräftmenyn. Restaurangen håller dock stängt under höst och vinter, med undantag för den utsökta julbordsserveringen som börjar i november och pågår fram till dagarna innan julafton.

Foton: Fjäderholmarnas Krog

Bar Central

Bar Central är stället med stilfull inredning och spännande smaker från Centraleuropa. Slå dig ner på de gröna eller röda stolarna och välj mellan rätter som tysk Schweinshaxe eller schweizisk Cordon Bleu, för att bara nämna några. Och varför inte skölja ner det med lite tjeckisk öl, innan ni avslutar det hela med en klassisk strudel?

Foton: Bar Central

Urban Deli

På Urban Deli finns allt och lite till. Restaurang, butik och saluhall i ett, och med menyer för att stilla hungern hela dagen. Föredrar du frukost, brunch, lunch, eftermiddags- eller middagsservering? Dessutom kan du välja mellan olika mackor från brödbaren, sallader från Salads & Stuff, tartar och bowls från Raw Bar, eller chark, ostron och skaldjur från Delibaren. Här finns helt enkelt något för alla, och det är en härlig upplevelse att kliva in bland alla smaker och kök som representeras.

Foton: Urban Deli, Urban Orzolek

Giro Pizzeria

Om Urban Deli är en salig blandning av smaker, är Giro Pizzeria inriktade på en specialitet. Napolitansk pizza. Och den är förstklassig, med råvaror importerade från Italien och fokus på att lyfta fram kulturarvet i den napolitanska pizzan. Självklart med tillhörande dryck om man så vill.

Dryckesmenyn bjuder på allt från italienska viner till utsökt espresso, limoncello och grappa. Pizzorna kommer i flera varianter, både rosse, bianche och calzoni, och med flera vegetariska varianter. Kurrar det i magen nu?

Foton: Giro Pizzeria

 

Registrera dig för vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.