Visste du att det finns 74 Michelin-restauranger i Sverige? Det vill säga restauranger som finns omnämnda i den franska restaurangguiden Guide Michelin. Av våra 74 Michelin-restauranger i Sverige har 15 tilldelats Michelin-stjärnor, och resterande har tilldelats antingen The Michelin Plate, eller bemärkelsen Bib Gourmand.

Men vad är Guide Michelin egentligen? Och vad betyder de olika märkningarna?

Guide Michelin togs fram i Frankrike, som en liten röd guidebok för motorister ute på vägarna. Då ville man helt enkelt locka fler till att köra bil, genom att guida dem till restauranger utmed vägarna i olika områden. 

Kanske tänker du på däck när du hör ordet Michelin, och det är också helt riktigt. Guide Michelin startades nämligen av bröderna Andre och Edouard Michelin, som också ägde däckfirman, för att öka försäljningen av bilar, och därmed även försäljningen av däck.

Idag rangordnas restaurangerna i Guide Michelin efter stjärnor,  man som mest kan få tre stycken. Märkningarna Michelin Plate, Bib Gourmand och Michelin Green Star har tillkommit senare, och hänvisar till följande:

  • ⭐ Michelinstjärnor – restauranger med kulinarisk förträfflighet
  • 😋 Bib Gourmand – restauranger med riktigt bra mat till rimliga priser
  • 🍽️ Michelin Plate – restauranger där inspektörerna upptäckt kvalitetsmat
  • 🍀 Michelin Green Star – restauranger med hållbarhetsfokus

Gå direkt till Michelin-restauranger i:

Foto: Frantzén

 

Michelin-restauranger i Stockholm

Det finns hela 45 Michelin-restauranger i Sveriges huvudstad, eller i Stockholms-regionen rättare sagt. Här nedanför har vi listat några favoriter bland dem, för dig som vill gå på kulinarisk upptäcktsfärd.

1. Frantzén

Klara Norra kyrkogata 26, 111 22 Stockholm

Först ut är Stockholms högst rankade restaurang enligt Guide Michelin, Restaurang Frantzén. Faktiskt är man inte bara unik i huvudstaden med att ha full pott, utan Fratzén är även den enda Michelin-restaurangen i Sverige med tre stjärnor.

Här kliver man in i en oklanderligt designad miljö som spänner över 3 våningar. Och trots att inredningen är genomtänkt in i varje detalj, är det ändå en avslappnad atmosfär man befinner sig i. Restaurangupplevelsen har beskrivits som “att äta hemma hos en vän som är väldigt, väldigt bra på att laga mat”.

Enligt Guide Michelin är det värt att ta en omväg för att besöka exceptionella Frantzén, och till specialiteterna på menyn hör Languostine med krispigt ris och ingefära, vaktel med giroller och svart grönkål, och jordgubbar och grädde med salt och peppar-maräng.

⭐ Meny Frantzén
⭐ Boka Bord på Frantzén

2. Aloë

 Svartlösavägen 52, 125 33 Älvsjö

I Älvsjö strax norr om Stockholm hittar vi en av de Michelin-restauranger i Sverige som tilldelats två stjärnor i Guide Michelin. 

I festlig atmosfär och med fokus på glädje, värme, gemenskap och tradition låter man rätterna växa fram. Och det är också just dessa ledord som genomsyrar allt från mathantverket till servicen och inredningen.

Guide Michelin beskriver Aloë som en utmärkt restaurang som det är värt att ta en avstickare för. Specialiteterna på menyn är bland annat svensk bläckfisk med vietnamesiska aromer, havsabborre med grön sås och jordärtskocka med päron och miso.

⭐ Meny Aloë
Boka bord på Aloë

3. Agrikultur

 Roslagsgatan 43, 113 54 Stockholm

På Agrikultur i Vasastan i Stockholm serveras rätter på temat svenska klassiker med en twist. Här tillagas maten på högklassiga råvaror och med fokus på hållbarhet. restaurangen föder upp sina egna grisar som matas med rester som blivit över, vilket bland annat gjort att de tilldelats en Michelin Green Star för hållbarhetstänk. 

Prova kungskrabba med kastanjekräm, picklad rova, muskotnöt och buljong på smörad lök, dovhjort med svamp och vassle, och nyponsoppa, glass med smak av sprängticka och en mandelkaka bakad i vedeldad ugn till det. 

Michelinguiden klassar Agrikultur som högkvalitativ matlagning klart värt ett stopp.

Missa heller inte lillasyster Bar Agrikultur på Skånegatan på Södermalm, som inte nått hela vägen till en stjärna, men ändå finns omnämnt under kategorin Bib Gourmand i Michelinguiden.

Boka Bord på Agrikultur
Öppettider Agrikultur

4. Kagges

 Lilla Nygatan 21, 111 28 Stockholm

En annan av våra Michelin-restauranger i Sverige är Kagges på Lilla Nygatan i Gamla Stan i Stockholm. Kalles och Dogges restaurang, som sammanslaget blir Kagges, huserar i en liten och mysig lokal där inredningen har lite skön edge. Här serveras små- och mellanstora rätter, och menyn varierar med säsongen, och ibland även för dagen. Fokus ligger på, men är inte begränsat till, det skandinaviska köket.

Guide Michelin rekommenderar specialiteterna tjockbulla med rökt smör, rökt spetskål med syrad grädde, forellrom och lavendel, samt rödbetor med lakritsmaräng, citron och körvel.

Meny Kagges
Boka Bord på Kagges
Öppettider Kagges

5. Nisch

Dalagatan 42, 113 24 Stockholm

I Vasastan i Stockholm ligger denna lilla pärla till restaurang – Nisch. Inne på restaurangen är det stilrent stylat, och de gamla sprayburkarna som numera agerar lampor sätter en skön karaktär på stället. 

Här avnjuter du en fast meny, med fokus på det nordiska köket, som ibland byts ut från dag till dag för att anpassas efter vad som finns att tillgå för tillfället. Rätterna kommer i fyra serveringar och kan ackompanjeras med ett vinpaket där de flesta vinerna är av ekologiska och biodynamiska.

Meny Nisch
Boka Bord på Nisch

 

Michelin-restauranger i Göteborg

I landets näst största, och goa stad, stoltserar man med 16 av våra Michelin-restauranger i Sverige. Här finns både stjärnrestauranger såväl som Michelin Plate- och Bib Gourmand-restauranger. Spana in en del av utbudet här nedanför.

1. Bhoga

 Norra Hamngatan 10, 411 14 Göteborg

Restaurangen med namnet som betyder “njuta” på sanskrit, erbjuder just en njutningsfull upplevelse för både smaksinnet, doftsinnet och synen. Här är varmt och gemytligt, och man säger själva att det bara är fantasin som sätter begränsningar för vad som kan stå på menyn, och råvarorna för säsongen.

Guide Michelin ger Bhoga betyget högkvalitativ matlagning som det är värt att göra ett stopp för, och rekommenderar rätter som kammussla med krusbär, ringblomma och rökt smör, anka med spetskål, kantareller och citronverbena, och rostad jordgubbsglass med strandrosor och röda vinbär som en söt avslutning på kalaset.

⭐ Meny Bhoga
⭐ Boka bord på Bhoga
⭐ Öppettider Bhoga

2. SK Mat & Människor

 Johannebergsgatan 24, 412 55 Göteborg

I snyggt designade lokaler i Johanneberg i Göteborg ligger SK Mat & Människor. På menyn hittas rätter som tar avstamp i traditionellt svenska smaker, baserade på närodlade råvaror. Här finns tre olika smakmenyer att välja mellan, och medan du sippar på en god dryck i sällskap av goda vänner, kan du kika på hur rätterna tillagas i det öppna köket som ligger mitt i matsalen. 

Guide Michelin rekommenderar tarte med räkor, ren med endiv och sky med brunt smör, och vispad vit chokladcreme med mandelmjölkssorbet.

Meny SK Mat & Människor
Boka Bord på SK Mat & Människor
Öppettider SK Mat & Människor

3. 28+

 Götabergsgatan 28, 411 34 Göteborg

Nästa restaurang ut, med namnet 28+, är en av de Michelin-restauranger i Sverige som tilldelats en stjärna i guiden för högkvalitativ matlagning som är väl värt ett stopp. 28+ är närmast en institution till restaurang, och man är minst sagt en veteran i Guide Michelin, där man för trettionde året i rad tilldelats en stjärna.

28+ letar ständigt nya smakkombinationer och helhetsupplevelser för sinnena, och den säsongsbetonade menyn byts ut var 4-6 vecka.

Guide Michelin rekommenderar deras Foie gras au torchon med äppelsorbet, komprimerat äpple och rosmarin, piggvar med svamp, saltbakad rotselleri och kål, samt honungsglass med varma blåbär i rom.

Meny 28+
Boka Bord på 28+
Öppettider 28+

4. Syster Marmelad

Mariagatan 16, 414 71 Göteborg

Syster Marmelad är en kvarterskrog på mysiga Majorna i Göteborg. Restaurangen arbetar tillsammans med lokala uppfödare, odlare och producenter för att kunna erbjuda högkvalitativa måltider som anpassas efter säsong. Här finns två avsmakningsmenyer, varav en är vegetarisk, båda med sex serveringar. 

Slå er ner i den mysiga lokalen, utmed de varma tegelväggarna, och avnjut rätter såsom rödbeta med alpost och mandel, pilgrimsmussla med blomkål och stenbitsrom, och havtorn med vanilj.

⭐ Meny Syster Marmelad
Boka bord på Syster Marmelad
Öppettider Syster Marmelad

5. Project

 Södra Vägen 45, 412 54 Göteborg

Project är den familjeägda restaurangen i Göteborg som bjuder på en meny med nordiska smaker och inslag av europeiska influenser. Här är rätterna små konstverk i sig, och man lägger fokus på innovation och originalitet.

Guide Michelin rekommenderar kammussla med grön tomatconsommé och bottarga, piggvar med brynt smör, majs, fläder och jus gras, samt blåbär med honungsvinäger och färsk lavendel.

Meny Project
Boka Bord på Project
Öppettider Project

 

Michelin-restauranger i Malmö

Var hittar man Michelin-restauranger i Sveriges sydligaste delar? I Malmö, såklart. Landets tredje största stad huserar 10 av våra Michelin-restauranger i Sverige.

1. Vollmers

 Tegelgårdsgatan 5, 211 33 Malmö

Vollmers i Malmö är en av 4 Michelin-restauranger i Sverige som tilldelats två stjärnor. Här, i närheten av Lilla Torg och inhuserat i ett 1800-talshus, hittar du restaurangen som serverar “det bästa som södra Sverige har att erbjuda”. Här är det en fröjd för såväl öga som smaklökar när maten serveras likt konstverk upplagda på fat.

Prova överraskningsmenyn, eller gå på Guide Michelins rekommendationer som inkluderar kål med lardo och ramslök, vaktel med kantareller och majs, samt färskost med nypon och bipollen.

Meny Vollmers
Boka Bord på Vollmers
Öppettider Vollmers

2. Västergatan

 Västergatan 16, 211 21 Malmö

Västergatan drivs av ett ungt par som tillsammans skapat en modern bistro med många vegetariska rätter i en lokal på Västergatan i centrala Malmö.

Menyn består av fyra rätter som varierar kontinuerligt efter säsong och baseras på de råvaror som är bäst för stunden. Dessutom går den att få helt vegetarisk vid förfrågan. Västergatan besöks med fördel av den som är ute efter högklassig mat i avslappnad atmosfär.

Meny Västergatan
Boka Bord på Västergatan
Öppettider Västergatan

3. Namu

 Landbygatan 5, 211 34 Malmö

Namu i Malmö bjuder på en spännande smakupplevelse i regi av den tidigare Master Chef vinnaren Jennie Walldén. Här bjuds det på koreanska rätter med en touch av skånska influenser. 

Rätterna är prisvärda och serveras som mindre rätter, varav några även passar utmärkt att dela på. Beställ in ett flertal av dessa smakrika rätter, eller låt köket bestämma genom att ta in den färdiga, noggrant utvalda menyn. 

Testa rödräka med lotuschips, konfiterat anklår med havtorn, och biff gangnam style, en marinerad flankstek som äts i salladsblad.

Meny Namu
Boka Bord på Namu
Öppettider Namu

 

Fler Michelin-restauranger i Sverige

Även om våra Michelin-restauranger i Sverige mestadels ligger i storstäderna, finns även några guldkorn som fått plats i Guide Michelin utanför våra största städer.

PM & Vänner

 Västergatan 10, 352 31 Växjö

I Växjö hittar vi PM & Vänner, en Michelin-restaurang i Sverige som tilldelats en stjärna. I Matsalen på PM & Vänner arbetar man efter filosofin “ett förfinande och förnyande av lokal gastronomi i den goda smakens tecken”, och hörnstenarna i matlagningen är skog, äng och sjö.

Här lyfts smakerna från det lokala landskapet fram, och tar sig uttryck i rätter som “hjärta från skogens konung”, gös från sjön Örken med blommor och örter, och höstnypon med mandel och syrad grädde.

Meny PM & Vänner
Boka Bord på PM & Vänner
Öppettider PM & Vänner

Hotell Borgholm

Trädgårdsgatan 15, 387 31 Borgholm

En av våra Michelin-restauranger i Sverige med lokation utanför storstäderna är Hotell Borgholm på vackra Öland. Här kommer inspirationen från den unika floran och faunan på ön, med dess vackra blomsterängar som frodas i den kalkrika jorden.

Restaurangen har en egen örtträdgård som får sätta smak på många av rätterna med fokus på det nya nordiska köket.

Menyn varierar med säsongen och kan innehålla rätter som kanin med konserverade körsbär, färsk fisk med haverrot, rökt rotselleri med vanilj och gnocchi med nässla, samt nypon med rosmarin, saltad lönnsirap och maräng med älggräs.

Meny Hotell Borgholm
⭐ Boka bord på Hotell Borgholm
⭐ Öppettider Hotell Borgholm

Krakas Krog

 Kräklingbo Kräklings 223, 623 70 Katthammarsvik

Vid Katthammarsvik, på östra spetsen av Gotland, ligger Krakas Krog som belönats med en Michelin Plate för sin högkvalitativa matlagning. Restaurangen utformar rätter efter ingredienser som finns i dess närhet, med den Gotländska naturen i fokus. På Krakas Krog tar man plats i lantliga miljöer, gärna på verandan där man kan blicka ut över den gröna trädgården. Här finns även övernattningsmöjligheter för den som vill stanna längre och njuta av det gotländska landskapet.

Meny Krakas Krog
Boka Bord på Krakas Krog
Öppettider Krakas Krog

 

Michelin-restauranger i Köpenhamn

För den som beger sig till vårt grannland på andra sidan Öresund, finns ett antal restauranger listade i Guide Michelin. Köpenhamn är staden där utelivet får ta stor plats, och det märks inte minst på de många välrenommerade restauranger som den danska huvudstaden stoltserar med.

Geranium

 
Med tre stjärnor i Guide Michelin är det kanske oväntat att den här restaurangen ligger på åttonde våningen i Telia Parken, Danmarks största arena. Här får du en upplevelse som involverar alla sinnen, och under middagen kan du blicka ut över Fælledparkens grönområden alldeles intill.

i Guide Michelin beskrivs Geranium som en av de härligaste restaurangerna i guiden, och man rekommenderar den grillade hummern med mjölk, fermenterad morot och havtornsjuice, kummel med kaviar och kärnmjölk, samt ängssyra med myska.

Meny Geranium
Boka Bord på Geranium
Öppettider Geranium

Noma

 Refshalevej 96, 1432 Köpenhamn

Noma är restaurangen som drivs av stjärnkocken René Redzepi, och som under flera år utsetts till världens bästa restaurang i “The World’s 50 Best Restaurants” (i år ligger den på andra plats). För några år sedan flyttade man från det mer centrala läget på Christianshavn i Köpenhamn, till ett läge lite längre bort i samma stadsdel. Nu har man naturen och kanalen precis runt hörnet, och ett hållbarhetstänk, som bland annat inkluderar en egen kompostmaskin, genomsyrar restaurangens koncept.

Här provar du ovanliga säsongsbaserade ingredienser och smaker som tagits fram i ett av världens mest avancerade test-kök. Till specialiteterna hör butterfly flatbread, shawarma på rotselleri, och rose terracotta cake.

Meny Noma
Boka Bord på Noma
Öppettider Noma

Kiin Kiin

På livliga Nørrebro i Köpenhamn hittar man Kiin Kiin, en mysig restaurang med livlig och avslappnad atmosfär som bjuder på thailändska rätter gjorda på danska ingredienser. Restaurangen är en av få i världen med fokus på thailändsk mat som erhållit en michelin-stjärna.

Här serveras du en meny bestående av sju rätter som kan innehålla specialiteter såsom Tom Yam soppa med hummer och galangal, bräserat fläskkött med five spice shiitake consommé, och citronskum med thaibasilika.

Meny Kiin Kiin
Boka Bord på Kiin Kiin
Öppettider Kiin Kiin

 

Se alla våra smakupplevelser i Stockholm här

Smak

Beer & food pairing på Nya Carnegiebryggeriet

Upplev spännande smakkombinationer med en beer & food pairing i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet.

Stockholm

Smak

Bryggkurs för nybörjare på Nya Carnegiebryggeriet

Kom med på en heldag i ölets tecken där du lär dig brygga din egen öl under en bryggkurs för nybörjare i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet

Stockholm

Smak

Chokladprovning på Chokladfabriken

Vässa dina kunskaper på temat choklad med en smakrik upplevelse som stillar sötbegäret – en chokladprovning på Chokladfabriken i Stockholm.

Stockholm

Smak

Dessertkurs på Chokladfabriken

Ta fram din inre konditor och vässa kunskaperna på temat dessert och choklad under en spännande dessertkurs på Chokladfabriken i Stockholm.

Stockholm

Smak

Digital chokladprovning med Chokladfabriken

Förena nytta med nöje med en smakupplevelse som kommer stilla ditt sötbegär – gå på digital chokladprovning med Chokladfabriken i Stockholm.

Stockholm

Smak

Drejkurs hos The Slab Ceramics

Ta fram din inre keramiker och skapa dina egna föremål i keramik under en spännande och kreativ drejkurs i Stockholm hos The Slab Ceramics.

Stockholm

Smak

Dumplingkurs på Ingers Kitchen

Utöka dina kunskaper inom det kinesiska köket med en rolig och lärorik dumplingkurs i Stockholm på Ingers Kitchen.

Stockholm

Smak

Färsk pastabakning hos Al Dente

Vill du lära dig att laga utsökt färsk pasta? Då är matlagningskursen färsk pastabakning hos Al Dente i Stockholm upplevelsen för dig.

Stockholm, Stockholm
 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.