När de första, och någorlunda varma, solstrålarna tittar fram flockas vi som flyttfåglar för att dricka och äta något gott på uteserveringar i Stockholm. Kanske är det en av de mest svenska sakerna som finns. Att trotsa kylan och påbörja utesäsongen, och liksom bestämma sig för att våren är här nu.

Vi har tagit en titt på uteserveringar i Stockholm och listat 10 favoriter som du bara inte får missa när solen är framme. Grabba tag i solglasögonen, behåll vinterjackan på, och bege dig (i god tid, eller med en stor nypa tålamod om du behöver köa) till närmaste uteservering i Stockholm.

10 bästa uteserveringar i Stockholm

 

1. Boulebar

 Smedsuddsvägen 2, 112 35 Stockholm

Vill du gärna ha något att göra mellan varven då du sippar på din drink eller din öl i solen? Ta med kompisgänget till Boulebar och utmana varandra på ett parti boule. En alldeles lagom utmaning och aktivitet där ni både kan fokusera på spelet och samtidigt hinna gå igenom vad som hänt sedan sist. Den här pärlan med franskt tema finns på flera ställen i stan, bland annat vid Tantolunden och Rålambshovsparken som både erbjuder skön, grön och fransk atmosfär utomhus. Boka ett paket med bouleguide om ni vill utveckla era kunskaper inom sporten ytterligare.

Boulebar Tanto öppnar i maj, och Boulebar Rålambshov har öppet året om.

 

2. Mosebacketerrassen

 Mosebacke Torg, 116 46 Stockholm

Mosebacketerrassen är en av alla uteserveringar i Stockholm som inte får missas. På den här söderpärlan har du slående utsikt över både Gamla Stan, Djurgården och vidare mot Nacka. Se solen gå ned i Stockholms inlopp samtidigt som du drar filten lite närmare runt kroppen och njuter av den varma atmosfären och goda drinkar i gott sällskap. Från 1 Maj säljs även varma rätter ute på terrassen varje dag mellan 16.00-20.00, för den som vill ha något mer än dryck i magen.

 

3. Mälarpaviljongen

 Norr Mälarstrand 64, 112 35, Stockholm

På en ponton i vattnet längs med Norr Mälarstrand ligger denna hotspot. En riktig favorit på temat uteserveringar i Stockholm  som bjuder på god mat med klassiker som stekt strömming, toast skagen och köttbullar på menyn. Och i baren bjuds det på bubblor, uppfriskande drinkar och specialöler från mikrobryggerier. Och allmänt skön stämning. Räkna dock med att behöva köa ett litet tag en solig kväll. Men det kan det vara värt för härligt, havsnära häng med vännerna!

 

4. Fåfängan

 Klockstapelsbacken 3, 116 41, Stockholm

Låt näsan bada i sol på Fåfängans uteplats där du har en grym utsikt över både Kungliga Djurgården, Skeppsholmen och Gamla Stan från den härliga terrassen. Håll även utkik efter kvällarna då det står skaldjursbuffé på menyn. Det bästa från havet parat med en god drink och magnifik utsikt. Det ni.

 

5. Arc

 Gävlegatan 18, 113 30, Stockholm

På snygga hotel Blique by Nobis rooftop bar ARC får du en grym utsikt över de centrala delarna av huvudstaden. De röda taken, Stockholm city som kuliss, och en festlig stämning som sätter temat för kvällen. Det blir cocktails with a view, helt enkelt. För den som är hungrig serveras även smakrika koreanska rätter som passar utmärkt att dela på.

 

6. IMA

 Brunkebergstorg 4, 111 51, Stockholm

Ima betyder vardagsrum på japanska, och på den här takbaren är det lite som att kliva in i någons ombonade vardagsrum, fast med den fantastiska utsikten som kanske bara en takterrass kan erbjuda. Centralt beläget vid Brunkebergstorg är det en riktig hotspot för den som vill ha det bästa av både det pulserande citylivet och lugnet som kommer med storslagna vyer. Blicka ut över Stadshuset och Söders höjder på håll, medan du sippar på en drink och sjunker ner i de mjuka kuddarna i möblemanget. Om hungern slår till finns här även lättare japanska rätter att beställa in.

IMA ligger ovanpå Hobo Hotel, och är systerrestaurang till TAK.

 
 

7. Spritmuseum

 Djurgårdsstrand 9, 115 21, Stockholm

På Djurgården hittar du Spritmuseum, som precis som det låter är ett museum som riktar in sig på den svenska alkoholkulturen. Här finns både utställningar, en välrenommerad restaurang och, såklart, drinkar för den som vill ha. 

På sommaren öppnar man upp de härliga uteserveringarna Berså och Brygga. Brygga håller öppet om vädret tillåter, och här, alldeles vid vattnet på Djurgården, kan du beställa in hantverksdrycker från hela Sverige och lapa sol i hamnen.

Missa heller inte de många dryckesevent som arrangeras på spritmuseum – perfekt när du vill ta med vännerna på en spännande smakupplevelse.

 

8. Lasse i Parken

 Högalidsgatan 56, 117 30 Stockholm

Tisdag – söndag 11.00 – 17.00, Vi öppnar kvällar i mitten på maj.

I ett k-märkt litet rött hus nära Hornstull hittar du idylliska Lasse i Parken. Här, i lummig trädgård som inramas av ett rött staket, får du inte bara goda drinkar och god mat, det bjuds även på konserter och riktigt skön stämning i avslappnad atmosfär. Under normala omständigheter vill säga. Om det blir fullt kring borden är det bara att ta med sin drink till närmaste gräsplätt i trädgården.

 
 

9. Solstugan

 Snoilskyvägen 37, 112 54. Stockholm

Längst ut på västra spetsen av Kungsholmen, i Fredhäll, ligger en något dold uteserveringspärla. Här på klipporna har man kunnat njuta av sol, mat och drinkar ända sedan 1922, då Solstugan slog upp sina dörrar. En riktig veteran till uteservering skulle man kunna säga, som är lika populär nu som då. Dessutom är Solstugan ett säkert kort i det ambivalenta svenska sommarvädret. Här finns nämligen både utdragbara tak och infravärme på terrasserna. Så att man kan fortsätta njuta av kvällen och den vackra utsikten över Mälaren, oavsett väder.

 

10. SUS – Stockholm Under Stjärnorna

 Brunkebergstorg 2-4, 111 51, Stockholm

Brunkebergstorg bjuder på ytterligare en stjärna till takterrass, den här gången takbaren på hotell At Six. Högst uppe i hotellets byggnad ligger nämligen SUS, en förkortning för Stockholm under Stjärnorna. SUS öppar vanligtvis i slutet av april och bjuder på en rad aktiviteter under årets varmare kvällar, såsom filmvisningar, yogapass och skön musik från kvällens DJ. Och så goda drinkar med tilltugg till, om man så vill. 

 
 

Se fler smakupplevelser i Stockholm

 

Läs mer och bli inspirerad