Vad kan sätta stämningen mer än en övernattning på hotell? Vi skulle inte tacka nej till en natt på något av alla de unika hotell i Stockholm man kan ta in på.

Och hur lyxigt är det inte att vakna upp utvilad, utan några måsten och få allt serverat – från frukost till städning och allt vad room service kan erbjuda.

Oavsett om du är på besök under en helg i huvudstaden, eller om du tar en så kallad hemester – semester i din egen stad – är det alltid en speciell upplevelse att bo på hotell.

Därför har vi listat 9 favoriter bland de unika hotell i Stockholm man kan hitta. Såväl nya som gamla, och gömda som välkända pärlor. Scrolla bara vidare för att läsa mer.

 

1. Hotel At Six

 
Ett av alla unika hotell i Stockholm är Hotel At Six. Det femstjärniga hotellet ligger precis vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Här bjuds man på en speciell upplevelse av vad som en gång var mötesplatsen för Stockholms kulturelit, och idag är händelsernas centrum med shopping, nattliv och puls alldeles runt hörnet. Dessutom ligger vattnet bara ett stenkast bort, och härifrån kan ni ta er vidare med någon av de många båtarna för att uppleva Stockholms skärgård med sina 24.000 öar.
 
Rummen på Hotel At Six är stilrent inredda av de brittiska inredningsarkitekterna
Universal Design Studio och känslan kan närmast beskrivas som att kliva rakt in i
ett inredningsmagasin. Hotellet är en upplevelse i sig, och förutom den smakfulla
inredningen finns här också takterrassen Stockholm under stjärnorna, baren
Blanche & Hierta med en av Stockholms mest exklusiva vinlistor, och prisbelönta
restaurang Dining Room med internationellt och säsongsbetonat kök.
 

2. Ellery Beach House

 

För glamour och fest á la 60-talets Palm Springs i Kalifornien ska Ellery Beach House upplevas. Här, längst ut på spetsen av Lidingö, ligger det unika hotellet som ett hemligt gömställe för den som söker ett sprakande avbrott från vardagen. Det självklara tillhållet är poolen, oasen och centrum för nätter som aldrig tar slut. När morgonljuset kikar fram igen kan du återhämta dig i någon av de många solsängarna, för att sedan starta dagen med en lyxig brunch. Ellery Beach House är en klar kandidat på listan över unika hotell i Stockholm.

 

3. Ulfsunda Slott

 
Är du ute efter en unik hotellupplevesle i Stockholm som innehåller en dos av kunglig glans? Då ska du bege dig till Stockholms närmaste slott, som de själva kallar det, endast 15 minuter från centrum. Slottet har under sina cirka 400 levnadsår fungerat som hem åt både kungligheter, grevar och baroner. Här kan du uppleva en guldkantad tillvaro i någon av de unikt inredda hotellrummen, och för en extravagant vistelse kan ni dessutom boka in er på en weekend med tema champagne eller choklad – eller bägge delar!
 

4. Yasuragi

 
Yasuragi är det unika Stockholmshotellet med tillhörande prisbelönt spa som tagit sin inspiration från den japanska badtraditionen. Hotellbyggnaden är ritad av den japanske arkitekten Yoji Kasajima, och alla 191 rum har utsikt över skärgården. På hotellet kliver ni in i sparsmakat men ändå varmt inredda rum med naturmaterial i fokus. Ta av er skorna, känn tatamimattorna mot fotsulorna och andas in lugnet som Yasuragi inger. Eller slå er ner på kuddarna vid det traditionellt låga bordet och drick en kopp te innan ni fortsätter avkopplingen på hotellets spa.
 

Boka din nästa övernattning hos Truestory

 

5. Hobo Hotel

 
Hobo ligger, precis som Hotel At Six, vid Brunkebergstorg. Men där At Six står för
den klassiska lyxen, är Hobo boutiquehotellet för dig som vill uppleva en unik
atmosfär med fokus på gemenskap. Här hänger gamla som unga, folk på genomresa och återkommande gäster som arbetar eller tar en drink i baren. Ibland kan du också möta fyrfota gäster, som också tillåts hänga på hotellet mot en mindre avgift.
 
Om du är ute efter en alldeles säregen hotellupplevelse kan du, om du är snabb i svängarna, också bo i en av hotellets California Vans. Dessa populära ”rum” släpps några få gånger om året för bokningar, och är inredda med alla bekvämligheter. Varför inte ta med dig hotellet på vägen, liksom?
 

6. Hotel Frantz

Hotel Frantz

På Södermalm, i en byggnad från 1647 ligger boutiquehotellet Hotel Frantz. Hotellets karaktär är till stor del är inspirerad av byggnaden själv, ett tegelhus som lät byggas av skräddarmästaren Frantz Bock.

Här har man fokuserat på att bevara husets ursprungliga själ – gamle Frantz får vara med och påverka än idag. Rummen är unikt inredda och erbjuder alltifrån våningssängar till familjerum.

Om man vill ha ett miljöombyte, fast inom hotellets väggar, kan man bege sig till restaurangen där grönsaker och rotfrukter står i fokus på menyn, tillsammans med närproducerade och ekologiska produkter. Eller varför inte stiga utanför hotellets väggar för att upptäcka de mysiga kvarteren på Söder?

 

7. Miss Clara

Miss Clara

Ett annat unikt hotell i Stockholm är Miss Clara. Här sitter historien i väggarna, och idag blir vi påminda om vad byggnaden en gång varit genom hotellets namn. Miss Clara har nämligen fått sitt namn efter Clara Strömberg som var rektor för den gamla flickskolan Ateneum som låg i hotellets lokaler under närmare 40 år under 1900-talets första hälft.

Det forna skolhuset är en gammal Art Nouveau-byggnad som, när den skulle svidas om till hotell, utformades av den internationellt kända arkitekten Gert Wingårdh.

På hotellrummen lyser ljuset in genom de stora fönstren och ger dansande reflektioner på väggarna. Det är en varm och inbjudande stämning som omger en, med en touch av unik historia.

 

8. Ett Hem

Ett Hem

Unikt och personligt är några av ledorden, som också återspeglas i namnet, hos Ett Hem. Här, i den centralt placerade villan från 1910 finns tolv rum designade av inredningsarkitekt Ilse Crawford. Om man vill tjuvkika på rummen och känna in atmosfären kan man dessutom spana in avsnittet om Ilse i Netflix designserie Abstract.

Ett Hem stoltserar med tidstypiska rum med blyinfattade glas i fönstren, och som för att ta ordet unikt till nya nivåer har man också tagit fram en egen doft till hotellet. Vi har hört rykten om svartpeppar, ceder- och sandelträ, men bäst är det såklart om ni får uppleva (dofta) det själva.

 

9. Glamping på Svartsö

Svartsö Logi

Glamping är det populära konceptet som består av en lite mer glamorös version av camping. Utmärkt för dig som vill komma närmare naturen utan att behöva spara in på bekvämligheterna. Det här är listans enda icke-hotell, men den får platsa ändå tack vare sin unikhet och sitt vackra läge i Stockholms skärgård. För vad är unikt, om inte att kliva in i tält á la Harry Potters magiska värld, inredda med komfort såsom bäddade sängar, mysig belysning, filtar och fåtöljer. Och sedan ett eget altandäck som grädde på moset, precis vid vattenbrynet. Det är vyn som slår en när man öppnar tältduken på morgonen. En bättre start på dagen helt enkelt.

Säsongen på Svartsö Logi varar mellan maj och september.

Läs också Glamping i Sverige

 
 

Läs mer och bli inspirerad

Spahotell i Stockholm

Lästid: 5 min.

Hotellweekend i Sverige

Lästid: 17 min.

Mysiga hotell på västkusten

Lästid: 7 min.