En stor del av charmen med Stockholm är såklart läget precis vid vattnet. Var du än går är det inte särskilt långt till närmaste utsikt över den glittrande fjärden. Men ibland har man behov för att komma lite längre bort från stadens myller. Vad passar då bättre än att ta in på hotell i Stockholms skärgård?

Läs vidare för att se vilka skärgårdspärlor som kandiderat till vår lista över hotell i Stockholms skärgård.

Foto: Djurönäset

Hotel J

Precis vid inloppet till Stockholm, eller utloppet till skärgården om man så vill, ligger Hotel J. Det här är hotellet för dig som älskar storstaden men ändå vill ha närheten till havet och skärgården. Lite mittemellan två världar. Det som från början var två klassiska skärgårdsvillor som fungerat som sommarhus, är nu del av Hotel J. Förutom de två originalvillorna står idag även nya byggnader sida vid sida med de äldre husen. På så vis kan man på Hotel J erbjuda totalt 158 hotellrum i den natursköna skärgården, bara 25 minuter med båt från Stockholm.

Svartsö Logi

Svartsö Logi bjuder på en naturnära upplevelse som trots det inte sparar in på bekvämligheterna. Här kan ni nämligen bo på glamping – en lite glamorösare form av camping. Tälten på Svartsö Logi är inredda med sköna sängar, filtar och fåtöljer. Här kan man också få en egen altan, alldeles vid vattnet. Tänk att somna till bruset av vågorna som rullar in, och vakna till en glittrande ridå på morgonen.

Svartsö är en av de större öarna i Stockholms mellersta skärgård, och hit tar ni er med Waxholmsbolaget eller Strömma Kanalbolagets båtar.

Foton: Svartsö Logi

 

Övernattningar, Natur

1 dygns timmerflottfärd på Klarälven

1 dygns timmerflottfärd på Klarälven

Stöllet

Natur

4 dygns timmerflottfärd på Klarälven

Upplev ett äventyr i vildmarken à la Huckleberry Finn tillsammans med vännerna, med upplevelsen 4 dygns timmerflottfärd på Klarälven.

Ekshärad

Övernattningar, Smak

Evening at Chamberlin hos The Steam Hotel

Ta med någon du håller kär på en unik övernattning i kulturminnesmärkta lokaler med upplevelsen Evening at Chamberlin hos The Steam Hotel.

Västerås

Övernattningar

Golden Ticket hos Ellery Beach House

Ta med en vän till Stockholms nyaste hideaway och första beach resort, med upplevelsen Golden Ticket hos Ellery Beach House i Stockholm.

Lidingö

Övernattningar, Spa & Wellness

Gourmetmiddag, spa och övernattning på Grand Hôtel Stockholm

Gourmetmiddag, spa och övernattning på Grand Hôtel Stockholm

Stockholm

Övernattningar

Jul-staycation på NOFO Hotel en vardag

Ge bort den perfekta julklappen till en kär vän – en övernattning i Stockholm med upplevelsen Jul-staycation på NOFO Hotel en vardag.

Stockholm

Övernattningar

Övernattning i lyxtält i Hagfors hos Happie Camp

Ta en paus från vardagen och upptäck den spektakulära naturen i Värmland med upplevelsen övernattning i lyxtält i Hagfors hos Happie Camp.

Hagfors

Övernattningar

Övernattning i lyxtält i Vänerskärgården hos Happie Camp

Ta en paus från vardagen och upptäck den spektakulära naturen i Värmland med övernattning i lyxtält vid Vänerskärgården hos Happie Camp.

Väse
 

Djurönäset

Djurönäset är hotellupplevelsen alldeles vid havet där du kan slappna av i vackra skärgårdsmiljöer. Eller vad sägs om skärgårdsspa med bastulandskap, relaxytor och en uppvärmd inifinitypool med utsikt över havet? För att fullända en weekend i avslappningens tecken kan ni också gå ut och upptäcka omgivningarna runt hotellet. Saltstänkta klipphällar, spirande tallar och vackra promenad- och motionsspår. 

Djurönäset Konferens och Hotell ligger på Djurö, cirka 45 minuter med bil eller buss från Stockholm.

Smådalarö Gård

Lite längre söderut i skärgården, på Dalarö, ligger Smådalarö Gård. Här är det en gammal ståtlig herrgårdsbyggnad, med tillhörande flyglar, som man har svidat om till ett tjusigt hotell. Hit kommer man för en paus från vardagen, och här finns många aktiviteter som snabbt får dig att glömma vardagens surr. Golfbanan med nio hål och havsutsikt är en av huvudattraktionerna, men för den som vill testa något annat finns även padel och yoga på anläggningen. Eller för en mer naturnära upplevelse kan du bada bastu, paddla kanot, eller ta en promenad ner till en av de närliggande badplatserna. Här är det långgrunda Schweizerbadet perfekt för barnfamiljen, och för den som vill byta ut klipphällarna mot sand mellan tårna.

Foton: Smådalarö Gård

Furusunds Värdshus

Från södra skärgården, till norra – här i de nordligare delarna ligger ön Furusund, precis där färjan till Åland passerar. Furusunds värdshus är ett fyrstjärnigt boutiquehotell precis med vacker utsikt över havet. Här finns 16 rum, de flesta med havsutsikt. Här blickar man ut över en plats som under många århundraden använts som farled för sjöfartsresor österut, och där de stora färjorna passerar än idag. Värdshuset i sig uppfördes på tidigt 1800-tal och fungerade från första början som tullstation. Men under senare delen av 1800-talet blev ön istället mer känd som kurort, och en tillflykt för både kungligheter, författare och konstnärer. Upplev en bit av historien du också!

Foton: Furusunds Värdshus

Sands Hotell

Långt ut i Stockholms yttre skärgård ligger Sandön. Här huserar Sands Hotell där ni kan uppleva skärgårdslivet lite längre från Stockholms sus och brus. Här är det istället mest vågskvalpet som hörs. Men trots det är det ändå relativt lätt att ta sig till Sandön. Hit går reguljärbåtar flera gånger om dagen, året om. På Sands hotell är alla rum inredda som lägenheter, och ni väljer mellan att själv stå för en del av sysslorna, såsom matlagning, eller om ni vill ha full hotellservice. Rummen är ljusa och rymliga för en både hemtrevlig och lyxig atmosfär.

Foton: Sands Hotell

Waxholms Hotell

För den som vill upptäcka skärgården på närmare håll, där skärgårdsbåtarna lägger till precis utanför dörren, är Waxholms Hotell ett utmärkt val. Hotellet ligger precis vid vattnet och här, på hotellkajen, lägger Waxholmsbåtarna till. Båtarna går året runt, strålande sommardag som isglittrande vintermorgon, så att tjusningen med alla olika säsonger i skärgården kan upplevas.

För extra avslappning kan ni ta ett bad i hotellets bastu, och när magen börjar kurra kan ni välja mellan en smarrig måltid på Matsalen eller Kabyssen. Och varför inte avsluta med en drink från Augustas bar?

Skeviks Gård

Skeviks Gård är ett hotell i Stockholms skärgård dit det går snabbt och smidigt att ta sig. Hotellet är beläget på Gustavsberg och är bilresan från Stockholms centrum är bara 25 minuter lång. Trots det känns det som om man är långt från staden när man strosar runt i gårdens omgivningar. Havet och naturen är inpå knuten och här infinner sig lugnet i sinnet.

För den som söker avkoppling genom fysisk aktivitet bjuder miljöerna också in till motion och träning såväl inomhus som utomhus. Kanske avslutar du med ett välgörande bad i badtunnan, eller varvar bastubad med ett uppfriskande dopp i havet?

Foton: Skeviks Gård

Fredriksborg Hotel

En annorlunda upplevelse får ni på Fredriksborg Hotell i Stockholms skärgård. Här bor ni på en historisk plats, alldeles bredvid fästningen från 1700-talet. Den gamla hotellbyggnaden uppfördes 1751 och är ritad av dåtidens kanske viktigaste svenske arkitekt Carl Hårleman. Alla hotellets rum är unika, och flera inkluderar charmiga och historiska detaljer såsom kakelugn. Dessutom har alla rummen utgång till terrassen där ni kan blicka utöver Oxdjupet, den historiska platsen som länge spelade stor roll för att försvara Sverige och Stockholm.

Foton: Fredriksborg Hotel

Grand Hotel Saltsjöbaden

Grand Hotel Saltsjöbaden är det lyxiga skärgårdshotellet invigdes med pompa och ståt av självaste kungen år 1893. Hotellet byggdes med ambitionen att skapa Sveriges egen Riviera, en badort med salta bad för stadsmänniskan i fokus. Det fungerade – folk strömmade hit och så småningom fick man även sin egen järnväg, Saltsjöbanan, som ytterligare underlättade ett besök på Sveriges Riviera.

Grand Hotel Saltsjöbaden är lika aktuellt nu som då, och stoltserar med 137 rum. Alla klassiskt och elegant inredda, och många med utsikt över Östersjön.

 

Registrera dig för vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.