Känner du att det allt för lätt spenderas mycket när du är ute och hittar på saker med vännerna eller familjen? Så behöver det såklart inte vara. Många av de bästa, mest minnesvärda upplevelserna vi varit med om är ofta just gratisupplevelser. Därför tipsar vi här om upplevelser i huvudstaden som inte gör hål i plånboken – gratis upplevelser i Stockholm.

Pssst…vill du testa dina kunskaper om Stockholm? Klicka på knappen nedanför för att ta vårt stora Stockholms-quiz!

 

Stockholms Stadsbibliotek

En av alla gratis upplevelser i Stockholm är stadsbiblioteket. Här, på landets största folkliga bibliotek kan du kliva in i en annan värld bland de omkring 410 000 böckerna som biblioteket stoltserar med. Bortsett från all litteratur du kan drömma dig bort i, är själva byggnaden också ett spektakel i sig. Stadsbiblioteket ritades av den världskände arkitekten Gunnar Asplund på 1920-talet, och har blivit omtalat som ett av världens vackraste bibliotek – en utmärkt plats att spendera en regnig dag på.

Hitta till Stadsbiblioteket

Etnografiska Museet

På Etnografiska museet kan du uppleva kulturer från hela världen, från både nuvarande såväl som svunna tider. Här kan du se föremål som tagits med till Sverige av upptäcktsresande och vetenskapsmän ändå från 1700-talet och fram till idag. Museet ligger på vackra Djurgården, och vid ett besök kan ni slå två gratisupplevelser i en smäll – ett besök på museet och en promenad i den lummiga omgivningen.

Hitta till Etnografiska museet

Millesgården

På Millesgården på Lidingö kan man ta in lugnet och de vackra omgivningarna med en flott utsikt över Stockholm. Här bodde konstnärerna Carl och Olga Milles mellan 1908 och 1931, och deras hem har varit öppet för allmänheten sedan senare delen av 1930-talet. Här går du runt i trädgården som är uppbyggd på terrasser, omringad av Carl Milles kända skulpturer. Som om inte det skulle räcka kan man också upptäcka gårdens konstgalleri med fokus på samtida konst, museibutiken och bistron.

Hitta till Millesgården

Skogskyrkogården

Det är inte bara vi som tycker att Skogskyrkogården gör sig väl värd på listan över spännande gratisupplevelser i Stockholm. Skogskyrkogården har blivit utsett till världsarv av UNESCO, vilket betyder att platsen anses vara värdefull för hela mänskligheten. Det märks när man går runt i landskapet, som tillsammans med byggnaderna designades av de världskända arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz under tidigt 1920-tal.

Hitta till Skogskyrkogården

Slottsträdgården Ulriksdal

Om du vill byta vardagens myller mot gröna sköna miljöer är Slottsträdgården Ulriksdal, som är en del av Ulriksdals slottspark i Solna, något för dig. Förutom att ta in lugnet i de vackra och noggrant designade trädgårdarna, kan man botanisera i frilandet. Här finns också möjlighet till självplock i säsong, av såväl grönsaker som kryddväxter och blommor. Om hungern slår till finns lösningen på det också – i trädgårdscaféet serveras en vegetariska buffén till lunch, med fokus på säsongsbetonade och närodlade råvaror.

Hitta till Slottsträdgården Ulriksdal

Free Tour Stockholm

Vill du se lite mer av Stockholm, men är osäker på vart man ska gå? I så fall kan gratisupplevelsen Free Tours Stockholm vara något för dig. Den generösa stadsvandringen utgår från Slussen och Sergels torg varje dag klockan tio och klockan ett. Under cirka två timmars tid upptäcker du staden med en guide som berättar om vad historien gömmer i många av Stockholms byggnader och platser. Turerna ges på engelska, tyska och spanska, så kanske kan du träna din språkförmåga på köpet!

Hitta till Free Tours Stockholm:
Slussen
Sergels Torg

Elfviks gård

För barnfamiljen som vill ut och uppleva Stockholm, har Elfviks gård något för alla familjemedlemmar. På bondgården kan man kolla på hönsen som sprätter runt, eller getterna som skuttar i omgivningarna. Eller hälsa på grisarna, fåren kaninerna och hästarna. På gården finns också galleri med konsthantverk och butiker som kanske fångar intresset hos de lite äldre familjemedlemmarna. En härlig heldagsupplevelse för familjen!

Hitta till Elfviks Gård

Foton: Elfviks Gård

Läs också Fika i Stockholm

Mulle Meck-parken

En annan spännande gratisupplevelse för de yngre familjemedlemmarna är lekparken i Järvastaden med Mulle Meck-tema. Äventyraren och samlaren Mulle Meck har länge varit en populär figur, och i parken kan man se hans manicker och mojänger på nära håll, och hälsa på hunden Buffa, såklart.

Hitta till Mulle Meck-parken

Tensta Parkour

Foto: Stefan Ek via Visit Stockholm

För den som vill utmana sig själv till att testa något nytt, ska Tensta Parkour upplevas. Här kan man utöva Parkour, den franska träningsformen som startade i Paris förorter. Området där Tensta Parkour ligger är uppbyggt av hinder och element där du får använder din kroppsstyrka för att ta dig runt i de olika miljöerna. Ta med kompisgänget och utmana varandra!

Hitta till Tensta Parkour

 

Se alla vära upplevelser i Stockholm

Kultur

Andra världskrigets Stockholm

Häng med på stadsvandring i Stockholm där du får veta mer om spioneri och andra historier som utspelade sig i andra världskrigets Stockholm.

Stockholm

Natur, Kultur

Ballongflygning

Var med om en oförglömlig upplevelse där du beskådar landskapet från ovan när du långsamt glider fram i en luftballong – en ballongflygning.

Stockholm

Smak

Beer & food pairing på Nya Carnegiebryggeriet

Upplev spännande smakkombinationer med en beer & food pairing i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet.

Stockholm

Smak

Bryggkurs för nybörjare på Nya Carnegiebryggeriet

Kom med på en heldag i ölets tecken där du lär dig brygga din egen öl under en bryggkurs för nybörjare i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet

Stockholm

Smak

Chokladkurs hos Chokladfabriken

Ta med en vän på en upplevelse där ni lär er göra läckra praliner – en spännande och lärorik Chokladkurs i Stockholm på Chokladfabriken.

Stockholm

Smak

Chokladprovning på Chokladfabriken

Vässa dina kunskaper på temat choklad med en smakrik upplevelse som stillar sötbegäret – en chokladprovning på Chokladfabriken i Stockholm.

Stockholm

Natur, Kultur

Citykajak med Stockholm Adventures

Kom ut på ett härligt äventyr i Stockholm – upptäck vår vackra huvudstad från en kajak under upplevelsen citykajak med Stockholm Adventures.

Stockholm

Smak

Cocktailkurs med Eataly

Hur blandar man till utsökta cocktails? Det, och mycket mer, får du veta under en spännande och lärorik cocktailkurs med Eataly Stockholm.

Stockholm
 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.