I sommar kommer nog många av oss semestra på hemmaplan, och vad passar bättre än att upptäcka vårt avlånga land, med dess många avlägsna destinationer, än genom en roadtrip i Sverige? 

Vi listar 10 destinationer, från söder till norr, som bara måste upplevas under en roadtrip i Sverige. Dessutom har vi fokuserat på härliga naturupplevelser som kan utföras säkert även i pandemi-tider.

Gå direkt till:

  1. Ales Stenar och tandemflygning på Skånes sydspets
  2. Sandstränder och kitesurfing i Varberg
  3. Surf och logi på Gotlands västkust
  4. Dyk i nationalpark under vattnet i Kosterhavet
  5. Vandra i Ronja Rövardotters spår i Dalsland
  6. Slappa på spa i Sunne
  7. Sommarrodel och cykling i Dalarna
  8. Klättring i världsarvsområdet Höga Kusten
  9. Vattenfall och vandring vid Tännforsen utanför Åre
  10. Vandring i midnattssol i Abisko Nationalpark

Se karta

 

1. Ales Stenar och tandemflygning på Skånes sydspets

På Sveriges sydspets, närmare bestämt vid det lilla samhället Kåseberga i Skåne, hittar du den gamla fornlämningen Ales Stenar. Den gamla skeppssättningen består av 59 stenbumlingar utplacerade i en 67 meter lång och 19 meter bred oval formation. Här tros de ha stått i över 1000 år, på höjden med magnifik utsikt över Östersjön. 

I närheten erbjuder Sky Adventures även tandemflygning med s.k. hangflygning där man glider med uppåtvindarna utmed de branta kuststräckorna mellan Kåseberga och Hammarsbackar. Perfekt för den som vill förena kulturupplevelsen vid Ales Stenar med en häftig adrenalinkick!

 

2. Sandstränder och kitesurfing i Varberg

Med sitt härliga läge utmed västkusten och Kattegat har Varberg blivit en självklar destination för många soldyrkare och badtokiga genom åren. Men visste du att staden även ses som Sveriges surfstad nummer ett? Här finns bland annat Surfers Paradise, som under de senaste 20 åren lärt ut allt från kitesurfing till vindsurfing, vågsurfing och numera foiling (som också kallas “bärplan” på svenska).  

Med utgångspunkt i vackra Varberg kör Surfers Paradise till någon av de 13 populära surfspots i området som bjuder på schyssta vågor för dagen. För den som hellre latar sig på stranden är många av dessa platser såklart utmärkt för den typen av avslappnande aktivitet också – missa inte stränderna vid Björkäng, Träslövsläge, Apelviken och Getterön.

 

3. Surflogiet på Gotlands västkust

Under nästa stopp på roadtrippen förflyttar vi oss från en surfspot till en annan, och byter Kattegatt mot Östersjön. Här, utmed Gotlands vindpinade västkust ligger nämligen Surflogiet, som precis som det låter bjuder på fantastiskt naturnära boende och spännande aktiviteter på vattnet. 

Bo i lyxiga tält inredda med sängar från Hästens, vakna upp till vågornas härliga brus och förbered er för en dag med SUP-paddling, vågsurfing och yoga. Här finns även större tält som passar för familjen som gärna har en aktiv semester.

 

Läs också Gotlandsguide

 

 

4. Dykning i undervattensnationalpark i Kosterhavet

Från våra östra delar av landet tar vi oss nu tillbaka till västkusten, nästan så långt västerut man kan komma – till Kosteröarna. Här, en liten bit utanför Strömstad i Bohuslän, finns Sveriges enda nationalpark under vattenytan – Kosterhavet. Och precis här kan man dyka med Bröderna Klemming för att spana på Sveriges enda korallrev, och några av de 6000 djur- och växter som finns i området. 

På Kosteröarna kan man även utforska området på land genom en guidad cykeltur, spana ut över havet från Valfjäll, den högsta punkten på Sydkoster, eller upptäcka Nordkosters fyrar.

 

 

5. Vandra i Ronja Rövardotters spår i Dalsland

Från västkusten tar vi oss vidare inåt landet för att sträcka på benen i härliga Sörknattens naturreservat i Dalsland. Här, i skogarna i Åmåls kommun, spelades många av scenerna i Ronja Rövardotter in. Här kan man vandra i mycket kuperat landskap mellan kala berg som bjuder på maffig utsikt, vackra skogssjöar och djupa, orörda skogar.

 

6. Slappa på Selma spa i Sunne

Efter dagar med aktiviteter kanske kroppen börjar bli lite mör, och vad passar då bättre än avkoppling och återhämtning på spa? I Selma Lagerlöfs hemtrakter i Sunne i Värmland hittar man Selma SPA, en tjusig anläggning vid vackra sjön Fryken som bjuder på en välgörande och stärkande upplevelse. Slappa i poolen och blicka ut över Fryken, eller unna dig en massage eller ansiktsbehandling för lite extra lyxigheter. 

För den som ändå inte kan sitta still finns även möjlighet att upptäcka omgivningarna på mountainbike i Sundsbergs friluftsområde alldeles i närheten av Selma SPA.

 
 

7. Sommarrodel i Rättviksbacken och cykling vid Siljan

Från de värmländska skogarna kör vi vidare mot det kuperade landskapet vid Siljan i Dalarna. Vid Siljans östra strand hittar vi Rättvik, där du kan vandra på långbryggan för att njuta av utsikten över vattnet, besöka den mäktiga utomhusarenan Dalhalla som ligger i ett före detta kalkbrott i skogarna strax utanför Rättvik. Hit kan du ta dig på cykel genom Dalhallarundan, och för den som vill ha en utmaning till fots kan man även vandra på den 34 mil långa Siljanleden som tar dig hela vägen utmed sjön, genom det vackra landskapet. 

Missa heller inte den roliga och fartfyllda upplevelsen sommarrodel i Rättviksbacken, där du åker på bana i full fart nerför backen. Tävla mot varandra, och glöm inte att njuta av utsikten samtidigt!

Roadtrip i Sverige: Långbryggan i Rättvik
 

 

8. Klättring i världsarvsområde vid Höga Kusten

Från Dalarna tar vi oss ut till världsarvet Höga Kusten och Skulebergets nationalpark en bit söder om Örnsköldsvik i Ångermanland. Här ligger det 286 meter höga Skuleberget som bjuder på spännande klättring med slående utsikt över kustlandskapet. Här kan såväl nybörjare som mer erfarna klättrare upptäcka hur det är att ta sig fram utmed bergväggen med hjälp av Via Ferrata – klättring utmed vajersäkrade klätterleder. En annorlunda och garanterat minnesvärd upplevelse.

 
 

9. Vattenfall och vandring vid Tännforsen utanför Åre

Från Höga Kusten tar vi oss rakt över landet igen, till ett av Sveriges största vattenfall, Tännforsen. Under vårfloden dånar här flera hundra kubikmeter vatten utför fallkanten varje sekund. Vattenfallet är 60 meter brett och 38 meter högt och bjuder på en storslagen naturupplevelse ca 20 minuter utanför Åre. Runt vattenfallet finns även en lätt vandring som under ca 30 minuter tar dig runt i det artrika naturområdet.

 

10. Vandring i midnattssol i Abisko Nationalpark

För en magnifik hajk på en av Sveriges kanske vackraste och mest unika platser är Abisko nationalpark söder om Torneträsk i Kiruna kommun ett måste. Om sommaren vandrar du i magisk midnattssol, förbi blomstrande fjällängar, brusande forsar och tittar ut mot den mäktiga Lapporten, en u-formad dal i Abiskoområdet. En förtrollande plats som bara måste upplevas.

 
 

Karta med roadtrip upplevelser

 

Fler upplevelser

Läs också