Sommaren 2020 innebar semester på hemmaplan för många av oss. Solsemestern utomlands ställdes in och vi fick se oss om efter andra alternativ. Samtidigt började uttryck som svemester och hemester bubbla upp till ytan, och fler än någonsin valde att upptäcka skönheten på hemmaplan. Det där som kanske är för nära för att man ens ska överväga det annars. Många upptäckte vårt avlånga land på nytt genom att vandra i Sverige.

För det finns ju egentligen hur mycket skönhet som helst inom Sveriges gränser. Det kan bara vara lite svårt att veta var man ska leta. Därför har vi satt ihop en guide till vandringar i Sverige – från norr till söder – genom skogar, över berg, utmed sjöar och kustlandskap. Så ta med 2020 års julklapp, stormköket, och bege er ut på upptäcktsfärd i den svenska naturen.

Kungsleden

Kungsleden är kungen av leder i Sverige. Det var åtminstone så man tänkte i början på 1900-talet när man döpte den storslagna vandringsleden mellan Abisko och Hemavan i Lapplandsfjällen. Leden skapades så att den passerade de mest storslagna platserna i det svenska fjällandskapet, och visst har det gett resultat. Kungsleden är en av våra mest besökta leder för att vandra i Sverige och den har blivit ett resmål inte bara för svenskar, utan för vandrare från hela världen.

Leden är cirka 40 mil lång och delas med fördel upp i fem sträckor. Två av dessa – Abisko till Nikkaluokta och Ammarnäs till Hemavan – är signaturleder. Med andra ord några av Sveriges mest spektakulära leder som karaktäriserar landskapet i just den delen av landet.

Utmed Kungsleden kan du deskåda de svenska fjällen på nära håll, spana på renar, dricka vatten ur klara fjällbäckar och upptäcka fjällbjörkskogarna. Bland mycket annat. Kungsleden är en spektakulär upplevelse om du vill vandra i Sverige. Tänk dock på att planera resan väl och att väderomslag kan ske snabbt i fjällandskapet.

Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln, eller bara ”triangeln” som den också kallas, är vandring i Sverige mellan fjällstationerna Sylarna, Blåhammaren och Storulvån. Leden är en riktig klassiker bland vandrare och passar såväl nybörjare som de lite mer rutinerade. Jämtlandstriangeln görs med fördel i tre etapper och eftersom ni kommer fram till en fjällstation varje dag kan man packa relativt lätt inför turen. Triangeln är dessutom en rundvandring, så ni kommer tillbaka dit ni började – till Storulvån – när vandringen är avklarad.

Utsikten är vacker hela vandringen igenom, med höjdpunkter som Sylarna (1762 m.ö.h.) att blicka ut över och det böljande landskapet vid Blåhammaren som ni vandrar igenom.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är en riktigt lång led på omkring 100 mil. Leden går genom ett varierat landskap och man vandrar förbi städer som Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Leden har hundra etapper och passar perfekt för dig som vill utgå från Stockholm. Sedan väljer du själv hur många etapper du vill vandra, eller om du ska våga dig på hela sträckan!

Sörmlandsleden bjuder på vandring i Sverige med utsikt över Östersjön och skärgården, genom djupa skogar, vackra sjöar, över bergknallar och genom kulturbygd. Här finns sträckor som passar alla – från riktigt utmanande stigningar, till flackare och mer lättbevandrade stigar.

Tivedens nationalpark

I Tivedens nationalpark i Västergötland finns ett flertal olika vandringsleder att välja mellan, både lite kortare och lite längre och med varierande terräng. Här vandrar ni i trolsk gammal skog med skogsjöar insprängt i landskapet. Dagens landskap vid Tivedens nationalpark bildades efter den senaste istiden och du går förbi många jättelika flyttblock – bland annat Junker Jägares sten – utmed de mjuka skogsstigarna. I kontrast till flyttblocken har Tivedens nationalpark även många djupa sprickdalar.

Vandringen, som går genom en av Sydsveriges vildaste skogar, passar för hela familjen. Här finns närmare 3,5 mil utsatta leder på sträckor mellan 0,9 km och 9,5 kilometer. En solig dag kan ni svalka er med ett dopp i sjön Stora Trehörningen.

Sörknattens naturreservat i Dalsland

I den vilda och orörda naturen i Dalsland hittar du Sörknattens naturreservat. Här vandrar du i djupa skogar och kuperat bergslandskap med utblick över glittrande sjöar. Om du får en känsla av att befinna dig i Ronja Rövardotter så är du inte helt ute och cyklar. Sörknatten var nämligen en plats som besöktes under inspelningen, bland annat när Ronja gör sitt välkända vårskrik.

Vandringsleden är 6,5 kilometer lång och har två utgångspunkter, du börjar antingen i norr eller i söder. Under turen blickar du ut över sjön Djup, och höjden i det kuperade landskapet går från 50 till 142 meter. Sörknatten bjuder på en vandring i Sverige med slående utsikter.

Foto: Roger Borgelid via Västsverige

Gotska sandön

Gotska sandön är det vita sandparadiset norr om Fårö och Gotland. Sandön är en nationalpark och trots namnet, som tyder på att här mest finns sand, varieras dynerna med vacker tallskog på öns centrala delar.

Här finns 60 km markerad led att upptäcka, med höjdpunkter som säludden där du kan få se sälar i det vilda på nära håll, höga åsen uppbyggd av flygsand, och utsikten från fyren. Eller ta en tur bort från leden för att vandra längs de kilometerlånga stränderna. Lite tyngre i benen, men med utsikt över öppet hav och vita sanddynor.

Foton: Kenneth Bengtsson, Klas-Rune Johansson, Martin Borg via Sveriges Nationalparker

Skåneleden

Skåneleden är en lång led där du upptäcker vad naturen i vår sydligaste landsdel har att bjuda på. Den 130 mil långa Skåneleden är uppdelad i sex delleder och över 100 etapper, så att du kan välja vad som passar dig bäst.

Föredrar du kusten eller inlandet? Här finns sträckor från kust till kust – från Sölvesborg på östkusten till Ängelholm och Båstad på västkusten, från nord till syd eller från ås till ås – det vill säga från Söderåsen till Brösarp.

För den som vill gå en rundtur kan Falsterbonäsets kust, Brösarps backar eller Österlencirkeln vara ett bra alternativ. Eftersom valmöjligheterna är många kan det vara bra att i förhand se ut vilken sträcka eller rundvandring just du är intresserad av.

Foton: Skåneleden

Höga Kustenleden

Höga Kustenleden är en av Sveriges tolv signaturleder och går mellan Hornöberget och Örnsköldsvik. Leden bjuder på stor variation av det svenska landskapet – både skärgård, trolska skogar, dramatiska klippskrevor och porlande bäckar.

En populär plats utmed leden är Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång, 30 meter djup och sju meter bred skreva som delar Slåttberget itu.

Höga Kustenleden är närmare 13 mil lång och uppdelad i 13 etapper. Leden kan exempelvis göras på 7 dagar, med mellan fem och tio timmars vandring om dagen. Under turen finns möjlighet till boende på vandrarhem, camping och även hotell, men tält är rekommenderat att ha med för den som vill gå hela turen. Höga kusten är en upplevelse som heter duga för den som vill vandra i Sverige.

Foton: Höga Kusten

 

Se alla våra naturupplevelser här