Gotland, Sveriges egen semesterö dit många av oss gärna åker för att få avkoppling och miljöombyte på sommaren. För dig som kanske upptäcker Gotland för första gången, men även för den återvändande semesterfiraren, har vi satt ihop en Gotlandsguide med resmål, restauranger och annat smått och gott som inte ska missas på Sveriges största ö.

 

Om Gotland

Visste du att...

  • Gotland är 176 km lång och 52 km bred?

  • Gotland har ca 57 000 invånare?

  • Gotland är en av de platser med flest soltimmar i Sverige?

  • Man kan surfa på ön?

  • Många byggnader, ruiner och lämningar från Medeltiden finns här?

 

Natur På Gotland

Gotland bjuder på kalksten, långa sandstränder, vindpinade tallar där träden är låga, och såklart spännande stenformationer i form av raukar. Därför är naturen en given kategori i vår Gotlandsguide.

Blå lagunen

📍 Blå Lagunen, 624 60 Lärbro


Blå lagunen bjuder på turkost vatten à la Karibien, fast här är lagunen i stället  belägen i ett gammalt kalkstensbrott som ger vattnet dess härliga färg. Hit vallfärdar såväl barnfamiljer som ungdomar och pensionärer för ett härligt dopp. Både klippor och strandremsa finns, men tänk på att packa med matsäck då det är långt till närmsta kiosk, och det kan vara lite klurigt att hitta parkering under soliga dagar.

 

Lummelundagrottan

📍 Lummelunda Lummelundsbruk 520, 621 71 Visby

För familjen, paret eller kanske kompisgänget som vill uppleva något annorlunda på semestern ska Lummelundagrottan besökas.

Den här häftiga grottan, med sina droppstenar, fossiler, trånga passager och rymliga salar, har varit öppen för allmänheten sedan 1959. Grottan är lika populärt nu som då, och uppskattat av såväl stora som små. Du hittar den vid Lummelunda, strax norr om Visby.

Idag har hela 4 km grotta utforskats i området, men grottutforskarna hittar ständigt nya delar.

 

Stora Karlsö

📍 Stora Karlsö

På den gotska västkusten ligger Stora Karlsö med enastående natur, och rikt djur- och växtliv. Hit kan man ta sig med båt från Klintehamn på ca 30-40 minuter, och ön är ett mekka för fågelfantaster och naturintresserade. Hit går guidade turer där ca 4 timmar spenderas på ön, och för den som vill stanna längre finns även övernattningsmöjligheter på Stora Karlsö vandrarhem, eller varför inte i den gamla fyren, för en alldeles speciell upplevelse?

 

Raukar på Fårö

📍 Langhammarsgubben, 624 66 Fårö

Ingen Gotlandsguide är väl komplett utan att nämna raukar – en fascinerande attraktion som kan ses på ett flertal ställen på Gotland, men att möta dem ute på spetsen av Fårö är något alldeles speciellt.

Raukar är pelarliknande stenformationer som formats av havet under tusentals år när vågorna rullat in.

Vid Digerhuvud på nordvästra Fårö finns ett hundratal raukar både på land, och en bit ut i vattnet. Ytterligare en bit norrut längs kusten ligger även Langhammars, ett naturreservat där några av öns mest kända raukar kan ses, vissa närmare 10 meter höga!

Gotska Sandön

📍 Gotska Sandön, 624 65 Fårösund

Med den som vill se lite mer avlägsna delar av Gotland i åtanke, har Gotska Sandön fått en plats i vår Gotlandsguide. Gotska Sandön ligger en bra bit norr om Fårö ligger Gotska sandön, ett alldeles avskilt strandparadis som också är nationalpark. Hit tar du dig med båt från Nynäshamn eller Fårö, och resan tar tre respektive två timmar.

På ön finns 60 km markerad vandringsled att upptäcka, varvat med kilometerlånga stränder, vacker tallskog och höjdpunkter som säludden där du med lite tur kan se vilda sälar på nära håll. Ett riktigt äventyr för den som vill uppleva något annorlunda på hemmaplan!

 

Upplevelser På Gotland

Gotlandsleden

Eftersom Gotland är relativt platt passar det kanske extra bra med cykelsemester på ön, och det finns ett flertal cykeluthyrare på olika ställen på ön, så du behöver inte tänka på att släpa med din egen. 

För den som vill ta en längre tur runt ön finns den cykelvänliga Gotlandsleden, en 543 km lång led som sträcker sig runt hela ön. Från Fårö i norr, till Hoburg i söder. Leden går på både grusvägar täckta av vit kalksten, som på asfalt. Det finns också ett flertal avstickare från leden med kortare turer för den som vill börja med ett mindre cykeläventyr. 

När benen blir trötta, missa inte att stanna till på några av de många caféer, loppisar, gårdsbutiker och vackra stränder som passeras på vägen. Gotlandsleden ses av många som en av de vackraste cykellederna i Skandinavien, med de långa kuststräckor, vilda ängar, och vindpinade tallar som kantar leden.

 

Pippi Långstrumps Visby och Kneippbyn

📍 Villa Villekulla, Kneippbyn 11, 622 61 Visby

Visste du att Pippi Långstrump spelats in i Visby? Det kunde vi såklart inte låta bli att ta med i vår Gotlandsguide. I Kneippbyn, strax söder om Visby, finns idag huset som var Villa Villekulla i serien om Pippi Långstrump från 1968.

Här kan de vuxna uppleva en nostalgitripp, och barnen fascineras över att gå runt i Pippis hus, som idag återställts för att så långt som möjligt efterlikna miljöerna från serien. 

Även inne i Visby finns ett flertal Pippi-platser att besöka – brunnsporten i Visbys stadsmur som hon rider igenom på Lilla Gubben, Fiskargränd där Pippi, Tommy och Annika smaskar på geléhallon och lakritsbåtar, och grönområdet vid kvarnarna Lågan och Kärringen, där Pippi har picknick med Tommy och Annika. Varför inte ladda picknick-korgen med pannkakor och sylt, precis som Pippi gjorde?

Bungemuseet

📍 Bunge Hägur 119, 624 64 Fårösund, Sverige

Att Gotland har en rik historia och har varit bebott sedan länge märks tydligt på de många lämningar från forntid, medeltid, och byggnader från de senaste hundra åren som finns bevarade på ön.

Det rika kulturarvet bevaras och förvaltas än idag på ett flertal delar av ön, och Bungemuseet vid Fårösund är just en sådan plats. Här samlas och dokumenteras gamla och hotade byggnader och hantverkstraditioner, och man har idag byggt upp ett helt område med trovärdiga och historiska, tidstypiska miljöer.

Här finns gårdar från 1600-, 1700-, och 1800-tal, men även fiskelägen, kalkugnar, kvarnar och sågar. Allt för att ge en spännande upplevelse och inblick i hur livet kunde se ut på den tiden.

 

Visborgs Slottsruin

📍 Södra Slottsgränd 4, 621 57 Visby

För den historieintresserade med en förkärlek till medeltiden ska Visborgs Slottsruin helt klart upplevas på semestern. Det som en gång var Visborgs Slott uppfördes på 1400-talet, en då jättelik borg som även var Nordens starkast befästa.

Senare, under 1600-talet, sprängdes borgen när danskarna invaderade Visby, och idag är det ruiner – men välbevarade sådana – som finns kvar på platsen där det en gång ståtliga slottet stod.

 

Hotell På Gotland

Clarion Hotell Wisby

📍 Strandgatan 6, 621 57 Visby

På Clarion Hotel Wisby bor ni bekvämt mitt i centrum med närhet till allt. Hela Visby finns med på UNESCOs världsarvslista, och Clarion Hotel Wisby ligger i en av stadens äldsta delar. Hotellet är en mix av gammalt och nytt, som sätter stämningsfull atmosfär på vistelsen. Efter en lång dag av upplevelser kan ni slappna av i spat, och få en god bit mat på hotellets restaurang Kitchen & Table.

 

Villa Alma

📍 Strandvägen 8, 621 55 Visby

För en annorlunda hotellupplevelse på snyggt inrett boutiquehotell ska Villa Alma upplevas. Beläget bara 20 meter från havet, i hjärtat av Almedalen, är det en riktig oas där du kan njuta av det speciella gotländska ljuset, varvat med uppfriskande dopp i havet om du så vill.

Här finns 21 unika och personligt inredda rum, och på sommar och höst kan du slå dig ner på terrassen för att se solen gå ner i havet. En riktigt härlig hotellupplevelse som vi bara var tvungna att ta med i vår Gotlandsguide.

 

Fabriken Furillen

📍Rute Furilden, 624 58 Lärbro

För den som istället föredrar en hotellupplevelse i lite mer ruff miljö är Fabriken Furillen hotellet med stort H. Precis som namnet avslöjar ligger hotellet vid en gammal fabrik som en gång krossade kalksten, och än idag finns jättelika högar av kalket kvar på området, som minner om kontrasten mellan människa och natur.

Idag finns här istället ett populärt och spektakulärt hotell, med rum inredda i stilren och minimalistisk design i industrimiljö – riktigt häftiga kontraster, med andra ord. Glöm heller inte att göra ett besök på restaurangen, där fokus ligger på lokalt producerade ingredienser.

P.S. – för att koppla vår Gotlandsguide till tidigare artiklar om instagram-vänliga platser, kan vi tillägga att området Furillen är perfekt för den som vill ta schyssta bilder med lite edge!

 

Restauranger på Gotland

Backyard

📍Schweitzergränd 5-1, 621 56 Visby

När magen kurrar kan du slå dig ner i skönt avslappnade miljöer på Backyard i centrala Visby. Avnjut ett gäng delbara rätter med vännerna eller familjen, slå till på en av deras maffiga sandwiches, eller varför inte prova en Asian Piglet Burger? Missa heller inte det spännande utbudet av olika öler som erbjuds.

 

Gamla Masters

📍Södra Kyrkogatan 9-7, 621 56 Visby

På Gamla Masters ligger fokus på skandinavisk och europeisk mat, och restaurangen har beskrivits som “finhusman med en lokal touch”. Här håller både mat och service hög kvalitet, och restaurangen finns omnämnd i White Guide, och är även en del av initiativet Kulinariska Gotland.

Avnjut klassiker som Toast Skagen, råbiff, pepparstek och halstrad torskrygg, kanske med en söt avslutning i form av crème brûlée eller chokladfondant?

 

Visby Creperie & logi

📍 Wallers Plats 3, 621 56 Visby

I det supercharmiga gamla strykjärnshuset i centrala Visby hittar man Crêperie & Logi, eller Crêperiet som det också kallas. Huset har anor från 1600-talet och här har en rad olika verksamheter bedrivits, såsom kopparslageri, krukmakeri och café. Även om huset i sig är en upplevelse, ska såklart inte den utsökta menyn glömmas.

På dagens Crêperie serveras crêpes och galetter i fransk anda, flamberade som sig bör, och med en grundost som sätter smak och fyllighet, och sedan en rad olika smarriga toppings, som t.ex. skaldjursröra, att välja mellan.

Crêperiet bjuder på en härligt smakfullt upplevelse på vår Gotlandsguide.

 

Se alla våra upplevelser här