Det kryllar av upplevelser i Skåne, vilket betyder att det finns gott om saker man kan göra! För här finns det allt från roliga upplevelser, aktiva naturupplevelser till udda matupplevelser. 

Så ta på utflykt i södra Sverige och scrolla vidare för att se de upplevelser du inte vill missa i Skåne…

 

1. Besök en vingård i Skåne

Du behöver inte lämna Sveriges gränser för att få en vinupplevelse, för längst ner i söder är möjligheterna många att smaka på svenska viner.

Det milda klimatet har gjort Skåne till Sveriges alldeles egna vinregion. Åk längs med Vinvägen och upptäck några av Skånes 20 olika vinodlingar så som Arilds vingård eller Flädie Mat & Vingård.

Läs också Vingård i Skåne

 

2. Gå på spa i Skåne

I Skåne finns det många olika spa där du kan ladda batterierna på, som Ystad Saltsjöbad som är ett av Sveriges mest kända spahotell. 

Ett relativt nytt tillskott är Honulele, som är ett Hawaiianskt inspirerat spa där du kan blicka ut över vidsträckta fält från infinitypoolen.

Att gå på spa är en perfekt upplevelse i Skåne för vuxna som vill bryta vardagens rutiner – eller att ge som present till två som förtjänar att skämmas bort.

 

3. Besök eller bo på ett slott

Det finns massor av fina slott att besöka i Skåne, 150 stycken för att vara exakt. Som till exempel Sofiero slott i Helsingborg, Sveriges bäst bevarade renässansslott Skarhult eller hemsökta Bäckaskog där du kan gå på spökvandring. Men det är inte alla slott man kan övernatta på! 

Checka in på Häckeberga slott som drivs av paret Norrman som älskar att inreda och skapa unika miljöer som ska upplevas med alla sinnen. Det har de i allra högsta grad lyckats med här och en vistelse på Häckeberga är en upplevelse i sig, en inspirerande oas där du kan koppla bort vardagen helt och njuta av färger, former, dofter och smaker.

Eller boka en övernattning på vackra vinslottet Kronovalls Slott mitt på Österlen där de dessutom serveras en utomordentligt god stenugnspizza under sommarmånaderna.

 

4. Upptäck några av sevärdheterna i Skåne

Om du är i södra Sverige borde du verkligen passa på att uppleva några av Skånes landmärken och sevärdheter:

 • Lunds Domkyrka
  Är en av Nordens största sevärdheter och har ett altare från 1339

 • Glimmingehus
  Sveriges bäst bevarade medeltida borg

 • Ales Stenar
  En fornlämning som ingen vet vem som reste eller varför?

 • Turning Torso
  Sverige och Nordens högsta skyskrapa på hela 190,4 m

 • Nimis
  Ett unikt konstverk som är lika älskat som det är kritiserat
 

5. Besök en gårdsbutik i Skåne

Vill du uppleva närproducerad mat när den är som bäst?

Gör en utflykt till en av Skånes alla gårdsbutiker och handla färska grönsaker, frukt, kött, fisk, marmelader, ekologiska ostar och kryddor. Du kan hitta just din favorit på gårdsbutiker i Skåne.

Du får inte missa Österlenkryddor om du älskar lavendel, eller andra kryddor och örter för den delen. För ett besök hit kommer att garantera både en smak- och doftupplevelse.

 

6. Fika på ett trädgårdscafé

Tid till fika?

Ta din heliga kopp kaffe och kanelbulle på någon av de mysiga trädgårdscaféerna som finns i Skåne – om vädret tillåter såklart. 

’Flickorna Lundgren på Skäret är en av Sveriges äldsta och mest kända trädgårdscaféer och är därför helt klart värt ett besök! 

Eller testa Kaffestugan Alunbruket som är Skånes äldsta kaffestuga och drick kaffe i idylliska miljöer.

 

7. Besök chokladfabriken på Österlen

Besök chokladfabriken på Österlen för en mumsig matupplevelse i Skåne.

Den gamla byskolan som har byggts om till en tvättäkta chokladfabrik (får du lika mycket Kalle och Chokladfabriken-vibes som oss?!) bjuder på den godaste chokladen. 

Köp med dig hem, eller slå dig ner i deras fik och gotta dig i praliner  – eller mäktiga chokladdrinkar!

 

8. Testa en mustprovning

Att gå på en mustprovning är en upplevelse i Skåne som kan få dig att undra om du är i Normandiet. 

För i Skåne ligger äppelodlingarna nästan på rad och det finns därför flera olika musterier.

På bland annat Rörumsro Musteri kan du smaka på olika sorter äppelmust och på Sövde Musteri kan du smaka på en lokal calvados.

 
 

9. Upptäck naturen på Kullaberg

Naturen på Kullaberg är lite något för sig själv och är ett av Skånes mest besökta naturreservat.

Det är här på Kullaberg som många av Skånes naturupplevelser gömmer sig.

Du kan bland annat gå en av halvöns leder och se de branta bergssidorna stupa ner i havet, eller klättra på dem om du är våghalsig.

Eller ta ut på tumlarsafari för att se de skandinaviska valarna i sitt naturliga habitat. 

TIPS: När du ändå är här, boka in dig på en övernattning på Falknästet som är känt för sin fantastiska utsikt!

 

10. Gör en utflykt till en skånsk nationalpark

Förutom Kullaberg som är ett naturreservat, har Skåne också några nationalparker.

Om du söker efter en naturupplevelse i Skåne med hisnande utsikt ska du ta dig till Kopparhatten, som ligger i Söderåsens nationalpark. Det är just denna utsiktspunkt som har gett nationalparken sitt smeknamn, Skånes Grand Canyon.

En annan nationalpark du kan uppleva i Skåne är Stenshuvud nationalpark. Stenshuvud är känd för sin exotiska karaktär tack vare att det är en plats där ädelskogar, kustberg och vackra stränder möts.

 

11. Strosa och gå på restaurang i Malmö

Ett måste när du vill uppleva Skåne är att besöka Malmö som är full av kultur, spännande mat och har en livlig atmosfär. 

Malmö är speciellt för dig som gärna vill gå på restaurang i Skåne. För Malmö har flest restauranger och pubar per invånare i hela Sverige! Så här finns det garanterat något för alla smaker.

 

12. Gå på museum

Att gå på museum är en bra aktivitet att uppleva Skåne på en regnig dag. 

Absolut Home får du upptäcka den spännande världen bakom Absolut Vodka. Du kan välja att gå på en visning för att få höra hela historien, eller låta en bartender visa dig hur man blandar den bästa drinken.

Ett museum som du måste uppleva i Skåne, om du är beredd på en äcklig intressant matupplevelse är Disgusting Food. Precis som namnet antyder, så är det ett museum fullt med äcklig mat – eller det kanske beror på vilket perspektiv man ser från det, för vad är egentligen äckligt?

Eller besök Fotevikens Museum som tar dig tillbaka till vikingatiden som är ett perfekt museum för hela familjen.

 

13. Ta på ett äventyr i Skåne

Det finns många äventyr och roliga aktiviteter att upptäcka i Skåne.

Om du letar efter en naturupplevelse för barn i Skåne, så är Upzones höghöjdsbana något för hela familjen! Vill du ut på ett udda äventyr själv, så kan du testa att köra hinderbana med en jeep istället.

I Skåne finns det många vackra sjöar och mycket kust, vilket självklart lägger upp till många aktiva naturupplevelser på vattnet. Skåne är faktiskt känt för att vara paddlarens dröm, oavsett om du vill paddla kanot eller kajak. Men om paddling inte är för dig, finns det andra aktiviteter så som kitesurfing.

 

14. Övernatta i den skånska naturen

För att fortsätta i den äventyrliga andan, kan du övernatta i naturen.

Men att övernatta i naturen, behöver inte vara obekvämt! Och i Skåne hittar du flera olika glamping möjligheter. Vilket betyder att du sover i ett tält som oftast har en riktigt säng. 

Söker du efter en helhetsupplevelse i naturen, så får du inte missa att ta en en övernattning på naturhotell i Skåne, där du får komma nära naturen på riktigt.

 

15. Bo på en lantgård

En annan roligt upplevelse som inkluderar övernattning i Skåne är att testa bo på lantgård!

Den skånska landsbygden är levande och det finns därför många ställen som bjuder in dig eller hela din familj att bo på en äkta gård, där du bland annat kan få hjälpa till att ta hand om hästar, grisar eller frigående höns.

 

Våra upplevelsepresenter i Skåne

Vill du ge bort en upplevelse i Skåne?

Kika då på våra upplevelsepresenter – som alla kan skickas till mottagaren i en fin ask tillsammans med en personlig hälsning.

 

Upptäck fler upplevelser i Sverige