Besök en vingård i Skåne! Det milda klimatet och den relativt långa odlingssäsongen har gjort Skåne till en etablerad vinregion. Här finns idag över 20 vingårdar och antalet ökar konstant. Besök en vingård och gå på en vinprovning eller guidad tur och lär dig om hela processen från odling till färdiga årgångsviner. Flera av vingårdarna har en egen restaurang där man kan äta gott och njuta av de lokala vinerna till maten.

Hitta en vingård att besöka i vår guide till 7 skånska vingårdar. 

 

7 skånska vingårdar värda ett besök

1. Arilds vingård i Skåne

Arilds Vingård ligger vackert på Kullaberg i nordvästra Skåne och är en av områdets äldsta och mest historiska vingårdar. Här kan du njuta av både goda viner och gastronomi. Restaurangen erbjuder förstklassiga rätter parade med utsökta viner. Du kan bland annat prova viner på Cabernet Cortis, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Det finns dessutom möjlighet att övernatta på vingården, antingen i ett av de 15 trevliga rummen eller så kan du testa glamping i den vackra naturen.

 

2. Vejby Vingård

Vejby Vingård är en charmig och familjeägd vingård belägen nära Vejbystrand och Skälderviken. Här kan besökare uppleva smaken av Bjäre i unika viner från spännande druvsorter. Vingården är känd för sin nordiska vintillverkning och prisbelönta rosé- och rödviner.

Besökare kan delta i vinprovningar och njuta av läcker mat på den mysiga restaurangen. Vejby Vingård är en perfekt destination för vinälskare och naturälskare som söker en minnesvärd upplevelse på Bjärehalvön.

 

Smakupplevelser i Skåne

 

3. Kullabergs Vingård i Skåne

Kullaberg Vingård ligger nära havet i nordvästra Skåne där förhållandena är goda för att odla druvor av hög kvalitet. Här odlas cirka 30 olika druvsorter med hållbara jordbruksmetoder, bland annat Solaris, Souvignier Gris, Pinot Nova och Cabernet Noir. Kullaberg har en stjärna i AWC, världens största och mest prestigefulla vinbedömning. 

Kullaberg Vingård arrangerar guidade turer året om, främst under säsongen maj-oktober, med provsmakning av gårdens drycker. Under sommaren har även vinbaren Skänken öppet där man kan njuta av ett glas vin och enklare rätter.

 

4. Flädie Mat & Vingård

Flädie Mat & Vingård ligger mellan Lund och Bjärred, 15 km norr om Malmö. Gården har omkring 9000 vinrankor varav ungefär 40% är gröna druvor och 60% blå, bland annat Solaris och Rondo. Här ligger fokus på en smakupplevelse i vingårdens restaurang där skånska smaker paras med goda viner.

Det går även att boka en vinprovning där man får höra mer om den filosofi som ligger till grund för vinodlingen och produktionen. Det blir provning av fyra olika viner från vingården under vägledning av en sommelier.

 

5. Åhus Vingård i Skåne

Åhus vingård är belägen i Nordöstra Skåne, nära Hanöbuktens långa vita sandstrand, och erbjuder en unik upplevelse. Boka in en guidad tur i vingården där du får höra mer om svensk vinodling, gårdens egen odling och druvsorter samt hur vinet tillverkas. Efter rundturen väntar en provsmakning av tre av vingårdens viner. 

Vingårdens främsta ambition är att odla, tillverka och erbjuda svenskt hantverksvin av högsta kvalitet. En del av odlingen sköts av vingårdens abonnenter enligt ett unikt koncept, där man strävar efter att ge vinstockarna optimal skötsel för att producera druvor av högsta kvalitet. Druvorna skördas för hand och vinifieras sedan i vingården, där de också buteljeras.

 

Upplev ett skånskt slott

 

6. Skepparps Vingård

På det vackra Haväng, strax norr om Kivik, ligger Skepparps Vingård. Gården var ursprungligen en äppelodling, men i dag odlas både druvor och äpplen på Skepparps Vingård som förädlas till vin och cider enligt hantverksmässiga traditioner. Vingården har cirka 22 000 vinplantor där den gröna druvan Solaris dominerar men man odlar även de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis.

Vingården håller olika vinrelaterade evenemang, bland annat vinprovningar och vingårdsturer där man får lära sig mer om Skepparps odling och tillverkning av vin. 

 

7. Hällåkra Vingård i Skåne

Hällåkra Vingård ligger i södra Skåne, cirka 30 minuters biltur från Malmö. Vingården ägs av familjen Hansson i femte generationen som började odla vindruvor redan för 20 år sedan. Odlingen omfattar i dag runt 6,5 hektar och 22.000 vinplantor som används till produktion av både röda, vita, mousserande och söta viner. 

Här kan man gå en promenad i det vackra vinfältet och njuta av närodlad mat och dryck på restaurangen, som självfallet inkluderar gårdens egna viner. 

 

Fler inspirerande Skånetips

Upplevelser i Skåne

De bästa restaurangerna i Malmö

Weekend i Malmö