Vilken rätt anses egentligen vara Sveriges nationalrätt? Och smaken av Sverige – ja, hur skulle den beskrivas egentligen? Och kan man med en maträtt beskriva ett land? Ja, maten säger såklart en hel del om kulturen i ett land. Och eftersom Sverige inte har någon uttalad nationalrätt, såsom våra grannar i väst har får i kål, eller danskarna har fläsk med persiljesås, har vi försökt lista ut vilka typiska rätter som skulle kunna kvala in på listan över svenskarnas favoriträtter.

 
 

Vilken är Sveriges nationalrätt?

 

1. Köttbullar

Ett givet val på listan, och kanske Sveriges nationalrätt, inofficiellt? De runda bullarna har ju kommit att representera Sverige även utomlands, tack vare – ja, ni vet redan svaret – IKEA. Men, även om möbeljätten möjligtvis är den som sålt flest köttbullar, så är det kvalitet, snarare än kvantitet, vi letar efter här.

Så var hittar man Sveriges bästa köttbullar? Många skulle kanske säga hemmagjorda köttbullar, tillagade av mamma eller mormor, men det finns riktigt många välrenommerade restauranger som säljer denna populära rätt också.

Karlbergsvägen 14, Stockholm

En av dem är restaurang Tranan, en klassisk Stockholmsrestaurang som ända sedan 1929 rullat köttbullar och annan husmanskost till såväl arbetare som Stockholms kulturelit.

Vad serveras till köttbullarna?

  • Potatismos eller pressad potatis

  • Lingonsylt eller rårörda lingon

  • Pressgurka

  • Gräddsås

P.S. är du typen som lagar köttbullar i ugn, eller steker du dem i stekpanna?

 

2. Sill och potatis

Sveriges Radio gjorde 2017 en omröstning där folket fick rösta fram Sveriges nationalrätt. Vinnaren i den omröstningen blev inlagd sill och potatis, denna klassiker som får oss att tänka på sommar, kanske framför allt midsommar. Dessutom är ju sillen en självklarhet på julbordet och påskbordet också.

Visst ser man nästan den klassiska röda stugan framför sig när man tänker på sill och potatis, med en blomstrande sommaräng bredvid och helst med havet runt knuten. Tänk matjessill, färskpotatis som smälter i munnen och så en klick gräddfil och lite gräslök till det. Blir det mer svenskt än så? Möjligtvis om du lägger till en bit knäckebröd och en snaps vid sidan av också. Och med Ulf Lundells “Öppna landskap” i högtalarna.

  Österlånggatan 51, Stockholm

Den Gyldene Freden – en husmansklassiker i Gamla Stan i Stockholm ska heller inte missas. Lokalen har varit en samlingsplats för att avnjuta mat och dryck ända sedan 1722, och självklart finns sill och potatis på menyn.

Sill och potatis:

  • Inlagd sill som t.ex. matjessill eller löksill

  • Gärna färskpotatis, som smälter i munnen

  • Gräddfil

  • Gräslök

 

3. Raggmunk med fläsk

En riktigt tidlös klassiker på den husmans-inspirerade menyn. Krispiga raggmunkar, serverade med rimmat sidfläsk som ger sälta, och rårörda lingon som adderar syrlighet till smakupplevelsen.

  Grev Turegatan 16, Stockholm

En riktigt bra raggmunk kan du få på restaurang Grodan på Östermalm i Stockholm. De har nämligen fått utmärkelsen Stockholms bästa raggmunk av raggmunksakademien – jajamen, det finns en sådan.

Raggmunk med fläsk:

  • Frasig raggmunk

  • Rimmat sidfläsk

  • Rårörda lingon

 

Smakupplevelser du inte vill missa...

 

4. Toast Skagen

Den klassiska förrätten som dyker upp på såväl nyårsmenyn hemma som hos stjärnkrogarna. Även om namnet klingar danskt, så uppfanns rätten av svenske kocken Tore Wretman, när han arbetade på Riche i Stockholm.

  Vasagatan 58, Göteborg

Nästa gång du är i Göteborg kan du avnjuta en Toast Skagen på restaurang Kometen. Det är stadens äldsta restaurang som tidigare ägts av en av Leif Mannerström (vars namn du säkert känner igen från Sveriges mästerkock), och som dessutom finns med i Guide Michelin.

Toast Skagen:

  • Smörstekt toast

  • Räkor

  • Majonnäs

  • Löjrom

  • Dill

  • Citron

 

5. Wallenbergare

En favorit hos många som, tillsammans med köttbullar, hintar om det svenska kökets förkärlek till köttfärs och potatis i olika former. Vart namnet kommer divideras det om, men en av teorierna är att rätten fick sitt namn efter Amalia Wallenberg, vars far – kokboksförfattaren Carl Emil Hagdahl – ville hylla dottern. Vad man däremot är mer överens om, är vad en Wallenbergare ska innehålla. Kalvfärs, grädde och ägg, och så potatispuré, gröna ärtor och skirat smör till det. Och så rårörda lingon, såklart.

  Dalagatan 50, Stockholm

Prova Wallenbergare på husmans-favoriten Tennstopet i Stockholm.

Wallenbergare:

  • Kalvfärsbiffar

  • Potatispuré

  • Rårörda lingon

  • Gröna ärtor

  • Skirat smör

 

6. Räkmacka

En sak är säkert – vi gillar räkor på bröd i vårt avlånga land. Räksmörgås är en annan klassiker som äts både till vardag och fest, och som återfinns både på caféer och restauranger.

 Mässans Gata 22, Gothia Towers, Göteborg

Räkor smakar kanske allra bäst på västkusten, och det är just här som  restaurangen Heaven23 serverar sina omtalade mastodont-räkmackor. Du hittar restaurangen högst upp i Gothia Towers, och här glider räkmackan in med ett berg av räkor på toppen. Kanske passar det extra bra med en tur hit på räkmackans dag, som infaller den 14 oktober.

Räkmacka:

  • Räkor

  • Ljust eller mörkt bröd

  • Ägg

  • Majonnäs

  • Citron

  • Dill

  • Krispig sallad

Läs också Brunch i Stockholm

 

7. Smörgåstårta

Klassikern som finns med på såväl kalas som begravning, födelsedagar som dop. Oavsett om det är med leverpastej, lax, skinka, tonfisk eller räkor. Fluffigt bröd, krämig fyllning full av smaker, och så gärna en prålig garnering på det. 

Smörgåstårtan sägs ha kommit efter 30-talets sandwich-uppsving. Då började man stapla flera mackor med typiska pålägg på varandra, och på så vis ska smörgåstårtan senare ha blivit född.

Fårahagen 320, Vintrosa

Tant Grön i Vintrosa tillverkar smörgåstårtor i cafét som ligger alldeles vid den lummiga handelsträdgården.

Smörgåstårta

  • Bröd i lager

  • Leverpastej, räkor, skinka, ägg, tonfisk – endast fantasin sätter begränsningar

  • Något krämigt som creme fraiche eller majonnäs

  • Prålig garnering

Det sägs också att flest bitar smörgåstårta äts på nationaldagen, den 6 juni, men precis som räkmackan har även smörgåstårtan en egen dag – den 13 november varje år.

 

8. Tacos

Det här är bubblaren som helt klart tagit över familjehemmen de senaste 20 åren, och som numera är en självklar del av fredagsmyset. Kanske vårt senaste tillskott som kan kvala in som Sveriges nationalrätt? Och det är inte för inte som tacofredag blivit ett begrepp i folkmun, och som hylla efter hylla på matbutiken är fyllda med ingredienser till tacos.

Den tacos vi äter till fredagsmyset kan dock närmare liknas vid en burrito snarare än en klassiskt mexikansk taco. Men vill man få en smakupplevelse lite närmare ursprungs-tacon, kan man t.ex. besöka färgglada La Neta i Stockholm.

Eller varför inte prova en burrito på The Good Gringo?

Vanliga ingredienser i tacon på fredagsmyset:

  • Tacokryddad köttfärs

  • Tortillabröd

  • Tomat

  • Gurka

  • Riven ost

  • Creme fraiche

  • Lök

  • Salsa

 

9. Kebabpizza

Även om just den här typen av pizza slog sig in på pizza-topplistan först under 80- och 90-talet, så förtjänar den gott en plats på listan över våra nationalrätter, med sin omåttliga popularitet. Dessutom anses konceptet, mixen av just pizza med kebab på, vara ganska unikt för Sverige – med influenser från Turkiet och Balkanländerna. Och – inte att förglömma – den viktiga kebabsåsen, som kan vara den avgörande faktorn till varför man väljer en pizzeria framför en annan.

Som sig bör har även denna rätt sin egen dag – nämligen nyårsdagen, då försäljningen på landets pizzerior brukar öka markant.

 Kanalgatan 9, Jönköping

Sveriges bästa kebabpizza hittar du, enligt youtubern Mustiga Mauri, på pizzeria Alcamo i Jönköping.

Kebabpizza:

  • Kebab

  • Kebabsås (oh så viktigt!)

  • Feferoni

  • Pizzasallad (vid sidan av)

 

10. Kanelbullar

Kan man skriva en lista om Sveriges nationalrätt utan att nämna fika? I princip inte, även om det kanske inte är en rätt i ordets rätta bemärkelse (ordvits, javisst!). Och finns det något mer självklart till fikat än kanelbulle? Troligtvis inte. Denna söta, gräddade vetedeg som kryddats med en smörig kanelfyllning och toppats med krispigt pärlsocker. Ja, det kan vi svenskar bara inte få nog av. Speciellt nygräddade och riktigt saftiga kanelbullar.

Doften av nygräddade bullar minner kanske om barndomen, men vi slutar inte älska bakverket bara för att vi växer upp. Se bara på hur populärt kanelbullens dag, som firas 4 oktober varje år, har blivit. Vi säger helt enkelt inte nej till ännu en anledning att äta allas våra favorit-bullar. Idag är de dessutom tillgängliga för fler, då det kommit många bra recept på t.ex. glutenfria kanelbullar och kanelbullar utan jäst.

Enligt Thatsup som håller en årlig omröstning fanns den bästa kanelbullen 2022 på Bröd & Salt.

Kanelbullar:

  • Kanel

  • Pärlsocker

  • Kaffe, eller ett glas saft eller mjölk till

 

Se fler smakupplevelser här