En kombinerad ost- och vinprovning i Stockholm är en spännande och lärorik smakupplevelse. Perfekt att ge till sig själv för att vässa kunskaperna och skillsen till nästa middagsbjudning, eller att ge bort i present till par, bästa kompisen eller någon annan som kan behöva lite nya smakupplevelser.

Scrolla bara vidare för att se några utvalda favoriter bland utbudet för ost- och vinprovning i Stockholm.

5 favoriter med ost- och vinprovning i Stockholm

 

1. Stockholm Wine Club

Hos Stockholm Wine Club lär ni er om ost och vin under avslappnade former. Med fokus på en underhållande stund och nya lärdomar att ta med hem, får ni här tillbringa en spännande stund i vinets tecken. I mysiga miljöer lär ni er mer om osten och dess historia, bland annat hur ystningskonsten tog sig till Sverige. Såklart kombinerat med väl utvalda viner som harmoniserar med de olika ostarnas smakkaraktär.

Foto: Stockholm Wine Club
 

2. Gamla Amsterdam

Gamla Amsterdam är en populär ostbutik nära Mariatorget på Söder i Stockholm. Liksom namnet tyder på ligger butikens fokus på holländska ostar.

Med en passion för ostar kommer även en nyfikenhet på hur smakerna i de olika ostarna kommer fram bäst. En stor bidragande faktor är såklart vilka smaker som ostarnas karaktär kombineras med. Och vad tar fram smaken bättre än vin? Och vice versa – osten förhöjer även smakerna av vinet.

Därför säljer Gamla Amsterdam inte bara ost, utan erbjuder även provningar där osten kombineras med vin. Så ta med bästa vännen eller din bättre hälft för en spännande smakupplevelse i form av ost- och vinprovning i Stockholm.

Foto: Gamla Amsterdam
 

3. Androuet

Androuet är ett gammalt och anrikt företag som startades 1909 i Paris, och var först med att ha ett utbud av ostar från hela landet. Androuet i Stockholm har ordnat ost- och vinkvällar sedan 1999 i butikerna på Nybrogatan 6 och Götgatan 39 efter stängning. Här kan provningen anpassas efter behov och det finns både kortare aktiviteter med sex till åtta ostar eller ett helkvällsprogram med cirka 20 olika ostar. De erfarna provningsledarna guidar er genom kvällen och berättar om historien bakom fransk ost, osthuset Androuet och de ostar som ingår i provsmakningen. Vinet köper man själv och tar med sig till provningen, men Androuet ger gärna förslag på passande vinval.

Foto: Androuet
 

4. Hotel Diplomat

Under en ost- och vinprovning på Hotel Diplomat i Stockholm blickar du ut över Nybroviken medan du avnjuter väl utvalda viner i kombination med olika ostar. De duktiga sommeliererna tar dig med på en smakresa som innehåller både specifika kunskaper om vinet och ostarna i sig, men även om hur den uråldriga traditionen av vinframställning växt fram tillsammans med jordbruket i olika civilisationer. Provsmaka olika viner och ostar, och hitta nya favoriter som du kan introducera till vännerna vid nästa middagsbjudning.

Foto: Hotel Diplomat
 

5. W by Wijnjas

Hos vinkällaren W by Wijnjas är vinprovningar en stor del av kulturen. Det är nämligen något som efterfrågats, och beviljats, ända sedan Alf Wijnja slog upp dörrarna år 1979. Och så har traditionen fortsatt – för att sprida kunskapen om vinkulturen vidare, och för att folk ska få upp ögonen för fler smaker, och kunskap som gör att man vågar testa nytt. Under en provning här kan ni få prova unika viner som tillverkats enbart i en begränsad upplaga, blandat med klassiker som gifter sig fint med just de ostar ni smakar på.

Foto: W by Wijnjas
 
 

Se alla våra smakupplevelser i Stockholm här

 

Läs också