Vill du göra en spännande smakresa i vinets värld? Gå på vinprovning i Stockholm! Upplev nya spännande smaker och kombinationer, och lär dig mer om hur man framställer olika viner, hur olika smaknyanser kommer fram, vad som är kännetecken för olika druvor, eller kanske vad som egentligen händer vid lagring på fat.

Låter det spännande? Boka in er på en smakfylld upplevelse där ni vässar era kunskaper om vin. Det är dessutom en upplevelse som fortsätter att ge, eftersom ni har användning av de nya kunskaperna vid matlagning, middagar och andra tillställningar framöver.

Foto ovan: Stockholm Wine Club

Vinprovning på Le Bistrot de Wasahof

Med centralt läge i Vasastan ligger Le Bistrot de Wasahof, en livlig krog med skaldjur i överflöd. Under den populära bistron ligger dessutom en 120 år gammal vinkällare, och det är hit ni kommer för att uppleva en utmärkt vinprovning i Stockholm.

Här väljer ni mellan att boka en provning för ett större sällskap, eller att hänga med på någon av de öppna provningar som Wasahof erbjuder. Vinprovningarna kommer i många olika teman och kombinationer, bland annat ”Fyra franska viner & fyra franska ostar”, ”champagne & mousserande”, och ”Ostron, vin & champagne”. För att bara nämna några.

Ost- och vinprovning

Visst finns det enormt mycket att lära sig bara om olika viner – men ännu mer kunskap finns att hämta om hur du sedan kombinerar dessa viner med de rätta tillbehören. Hos Stockholm Wine Club kan du under en smakrik provning lära dig mer om den klassiska kombinationen av ost och vin. Här dyker ni ner både i ostens historia, touchar på hur ystningskonsten trädde in i Sverige, och går igenom olika ostsorter och deras karaktär.

Ost- och vinprovningen sker i mysiga miljöer och med kunniga sommelierer. Och om det inte är just ost du är nyfiken på, kan man även välja mellan provningar med vin och lakrits, vin och choklad, eller vin och vegetarisk mat – bland mycket annat.

Vinprovning med lakrits

Lakrits och vin – låter det som en udda kombination? Det kanske inte är något du hört om allt för ofta, men just lakrits och vin går faktiskt utmärkt ihop. Lakritsroten kan nämligen fungera lite som en smakbrygga som gör att oväntade kombinationer gifter sig väl tillsammans.

Under en provning med lakrits och vin får ni smaka på kvalitetslakrits i både söta, salta och chokladdoppade varianter, tillsammans med ett flertal olika viner. Provningen hålls av sommelier Eva Weckström.

Vintillverkning på Högberga Gård

På Lidingö, alldeles vid Stockholms inlopp, ligger Högberga Gård. Den stora tegelbyggnaden från 1911 har en slående utsikt över havet och skärgården och hit kan du komma både för avkoppling på hotellet, havsspat eller för en smakupplevelse utöver det vanliga. Här tillverkar man nämligen sitt eget vin på druvor importerade från Toscana – det var man också först i Sverige med.

Unna dig själv något extra, eller ta med bästa vännen på en vinprovning för två i Stockholm där ni kan lära er mer om – och såklart smaka på – de Toscanska druvorna. Eller varför inte testa på att tillverka ert eget vin? Högberga vinfabrik låter er nämligen vara vinmakare för en dag om ni vill dyka ännu djupare ner i vintillverkningens konst.

Vinprovning med övernattning

Behöver du skämma bort både smaklökarna och dig själv lite extra? Åk på en vinprovning med tillhörande övernattning. Hos The Winery Hotel, ett urbant vinhotell, behöver du nämligen inte välja – här kan du få både och. En resa som både du och smaklökarna sent ska glömma. Hotellet, som ligger i Solna, har egen vinproduktion i lobbyn och kombinationen urbant hotell och vinfabrik är man faktiskt först i världen med att erbjuda.

På The Winery Hotel finns flera olika turer och provningar i vinets tema. Lär er mer om vinmakarens arbete genom en närmare titt på tunnor, cisterner och såklart provsmakning – direkt från fatet. Eller kom i september för att se druvans resa fram till färdigt vin. Under den tiden på säsongen kan ni prova allt från färska druvor till must, fatprov och det färdiga vinet.

Vid dagens slut ska ni ingenstans – ta in ett utsökt mål mat i kombination med vin på restaurangen, ta en titt på utsikten från rooftopen, och somna sedan skönt i bekväma sängar på hotellrummet.

Foton: The Winery Hotel

Vinprovning på vingård

En kort resa från Stockholm, utanför i Flen, ligger Blaxsta Vingård och vinfabrik. Gården har funnits här länge – ladan där vinfabriken ligger är från 1600-talet, och den renoverade vinkällaren har anor från 1500-talet. Till Blaxsta Vingård kan man komma året runt för att spana in hur vin blir till – från början till slut. På vingården introduceras ni till gården och lär er mer om t.ex. hur förutsättningarna för vinodling ser ut i Sverige, och vad skillnaden egentligen är mellan naturliga viner, ekologiska viner och svavlande viner.

Efter visning av gården och vinfabriken får ni smaka 6 olika viner från Blaxsta i kombination med en buffé. Provningen avslutas med dessert och kaffe.

 

Se alla våra smakupplevelser i Stockholm här

Smak

Beer & food pairing på Nya Carnegiebryggeriet

Upplev spännande smakkombinationer med en beer & food pairing i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet.

Stockholm

Smak

Bryggkurs för nybörjare på Nya Carnegiebryggeriet

Kom med på en heldag i ölets tecken där du lär dig brygga din egen öl under en bryggkurs för nybörjare i Stockholm på Nya Carnegiebryggeriet

Stockholm

Smak

Chokladkurs hos Chokladfabriken

Ta med en vän på en upplevelse där ni lär er göra läckra praliner – en spännande och lärorik Chokladkurs i Stockholm på Chokladfabriken.

Stockholm

Smak

Chokladprovning på Chokladfabriken

Vässa dina kunskaper på temat choklad med en smakrik upplevelse som stillar sötbegäret – en chokladprovning på Chokladfabriken i Stockholm.

Stockholm

Smak

Cocktailkurs med Eataly

Hur blandar man till utsökta cocktails? Det, och mycket mer, får du veta under en spännande och lärorik cocktailkurs med Eataly Stockholm.

Stockholm

Smak

Dessertkurs på Chokladfabriken

Ta fram din inre konditor och vässa kunskaperna på temat dessert och choklad under en spännande dessertkurs på Chokladfabriken i Stockholm.

Stockholm

Smak

Digital chokladprovning med Chokladfabriken

Förena nytta med nöje med en smakupplevelse som kommer stilla ditt sötbegär – gå på digital chokladprovning med Chokladfabriken i Stockholm.

Stockholm

Smak

Drejkurs hos The Slab Ceramics

Ta fram din inre keramiker och skapa dina egna föremål i keramik under en spännande och kreativ drejkurs i Stockholm hos The Slab Ceramics.

Stockholm
 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.