Vill du göra en spännande smakresa i vinets värld? Gå på vinprovning i Stockholm! 

Upplev nya spännande smaker och kombinationer, och lär dig mer om hur man framställer olika viner, hur olika smaknyanser kommer fram, vad som är kännetecken för olika druvor, eller kanske vad som egentligen händer vid lagring på fat.

Låter det spännande? Boka in er på en smakfylld upplevelse där ni vässar era kunskaper om vin. Det är dessutom en upplevelse som fortsätter att ge, eftersom ni har användning av de nya kunskaperna vid matlagning, middagar och andra tillställningar framöver.

Vi rekommenderar dessa vinprovningar i Stockholm

 

1. Provsmakning av 4-6 viner på Wasahof

Med centralt läge i Vasastan ligger Le Bistrot de Wasahof, en livlig krog med skaldjur i överflöd. Under den populära bistron ligger dessutom en 120 år gammal vinkällare, och det är hit ni kommer för att uppleva en utmärkt vinprovning i Stockholm.

Här väljer ni mellan att boka en provning för ett större sällskap, eller att hänga med på någon av de öppna provningar som Wasahof erbjuder. Vinprovningarna kommer i många olika teman och kombinationer, bland annat ”Fyra franska viner & fyra franska ostar”, ”champagne & mousserande”, och ”Ostron, vin & champagne”. För att bara nämna några.

 

2. Ost- och vinprovning hos Stockholm Wine Club

Visst finns det enormt mycket att lära sig bara om olika viner – men ännu mer kunskap finns att hämta om hur du sedan kombinerar dessa viner med de rätta tillbehören. Hos Stockholm Wine Club kan du under en smakrik provning lära dig mer om den klassiska kombinationen av ost och vin. Här dyker ni ner både i ostens historia, touchar på hur ystningskonsten trädde in i Sverige, och går igenom olika ostsorter och deras karaktär.

Ost- och vinprovningen sker i mysiga miljöer och med kunniga sommelierer. Och om det inte är just ost du är nyfiken på, kan man även välja mellan provningar med vin och lakrits, vin och choklad, eller vin och vegetarisk mat – bland mycket annat.

 

3. Vinprovning med lakrits på Brasseri Makalös

Lakrits och vin – låter det som en udda kombination? Det kanske inte är något du hört om allt för ofta, men just lakrits och vin går faktiskt utmärkt ihop. Lakritsroten kan nämligen fungera lite som en smakbrygga som gör att oväntade kombinationer gifter sig väl tillsammans.

Under en provning med lakrits och vin får ni smaka på kvalitetslakrits i både söta, salta och chokladdoppade varianter, tillsammans med ett flertal olika viner. Provningen hålls av sommelier Eva Weckström.

Brasseri Makalös håller även andra provningar, bland annat med mousserande viner, röda viner och rosé.

4. Provning med röda italienska viner hos Eataly

Eataly är en saluhall och restaurang vars koncept ursprungligen kommer från Turin i Italien. Man håller även matlagningskurser under devisen “the more you know, the more you enjoy”, och under kurserna får deltagarna får lära sig mer om lokala mat- och vintraditioner från Italien.

I denna guidade vinprovning med röda italienska viner får du bland annat lära dig mer om italiensk vinproduktion och provsmaka några av landets bästa röda viner. Provningen följer vissa steg, och under tiden får du får lära dig att känna igen stilskillnader mellan olika viner – alltifrån djärva toskanska viner, till eleganta viner från Piemonte.

 

5. Vintillverkning på Högberga Gård

På Lidingö, alldeles vid Stockholms inlopp, ligger Högberga Gård. Den stora tegelbyggnaden från 1911 har en slående utsikt över havet och skärgården och hit kan du komma både för avkoppling på hotellet, havsspat eller för en smakupplevelse utöver det vanliga. Här tillverkar man nämligen sitt eget vin på druvor importerade från Toscana – det var man också först i Sverige med.

Unna dig själv något extra, eller ta med bästa vännen på en vinprovning för två i Stockholm där ni kan lära er mer om – och såklart smaka på – de Toscanska druvorna. Eller varför inte testa på att tillverka ert eget vin? Högberga vinfabrik låter er nämligen vara vinmakare för en dag om ni vill dyka ännu djupare ner i vintillverkningens konst.

 

6. Vinprovning med övernattning på The Winery Hotel

Behöver du skämma bort både smaklökarna och dig själv lite extra? Åk på en vinprovning med tillhörande övernattning. Hos The Winery Hotel, ett urbant vinhotell, behöver du nämligen inte välja – här kan du få både och. Hotellet, som ligger i Solna, har egen vinproduktion och kombinationen urbant hotell och vinfabrik är man faktiskt först i världen med att erbjuda.

På The Winery Hotel finns flera olika turer och provningar i vinets tema. Lär er mer om vinmakarens arbete genom en närmare titt på tunnor, cisterner och såklart provsmakning – direkt från fatet. Eller kom i september för att se druvans resa fram till färdigt vin. Under den tiden på säsongen kan ni prova allt från färska druvor till must, fatprov och det färdiga vinet.

Vid dagens slut ska ni ingenstans – ta in ett utsökt mål mat i kombination med vin på restaurangen, ta en titt på utsikten från rooftopen, och somna sedan skönt i bekväma sängar på hotellrummet.

 

7. Gourmetafton med övernattning och vinprovning på Blaxsta Vingård

En kort resa från Stockholm, utanför i Flen, ligger Blaxsta Vingård och vinfabrik. Gården har funnits här länge – ladan där vinfabriken ligger är från 1600-talet, och den renoverade vinkällaren har anor från 1500-talet. Till Blaxsta Vingård kan man komma året runt för att spana in hur vin blir till – från början till slut. På vingården introduceras ni till gården och lär er mer om t.ex. hur förutsättningarna för vinodling ser ut i Sverige, och vad skillnaden egentligen är mellan naturliga viner, ekologiska viner och svavlande viner.

Efter visning av gården och vinfabriken får ni smaka 6 olika viner från Blaxsta i kombination med en buffé. Provningen avslutas med dessert och kaffe.

Via Truestory kan du boka en gourmetafton med övernattning där vinprovning ingår. 

 

8. Bubblornas magiska värld hos Vinfolket

De passionerade vinentusiasterna bakom Vinfolket har både vinprovningar, vinbarer och webbshop. Här arrangeras vinprovningar på olika teman som även är säsongsanpassade, du kan bland annat lära dig om viner som passar till grillrätter och få en introduktion till Bubblornas magiska värld.

Om du blir förtjust i något av vinerna som provas kan du köpa det i webbshoppen. Vinfolket driver även två vinbarer – Vinfolket Bar & Babbel – som finns på Scheelegatan vid Kungsholmstorg respektive på Drottninggatan.

 
 

Se alla våra smakupplevelser i Stockholm här

 

Läs också