Letar du efter en ginprovning nära dig? 

Kanske för att ge bort som en upplevelse, eller för ditt egna nöje!

Oavsett vad, så har du kommit rätt. 

För här på sidan kan du hitta och boka några av de bästa ginprovningar och destilleri som både finns i de större städerna, eller på andra ställen runt om i Sverige. 

3 snabba om gin

 • Vad är gin?

  Gin är en destillerad spritdryck som smaksätts med enbär eller andra kryddblandningar.

 • Hur gör man gin?

  Det används nästan 100 % ren sprit som oftast är gjort av majs, vete, råg eller melass för att göra gin. Det är sedan vid destilleringen ginet smaksätts. 

 • Vad kan man blanda gin med?

  Gin är en vanlig bas i drinkar och det finns därför många olika recept med olika blandningar med gin. Men den mest kända blandningen är Gin och Tonic, GT, som serveras bäst i ett highball-glas med isbitar och en skiva citron eller lime.

Ginprovning och bränneribesök på Stockholms Bränneri

Stockholms Bränneri är huvudstadens första hantverksdestilleri, beläget på charmiga Södermalm i en gammal Jaguar-verkstad. 

Det är också här som den egna ekologiska ginen med nordiska toner och inspiration från både arkitektur och natur i omgivningarna blir till.

Under året hålls här ett flertal ginprovningar med besök i bryggeriet och provsmakning av ett flertal av bränneriets ginprodukter.

 

Ginprovning på The Cat Bar

Under en ginprovning på The Cat Bar delar en kunnig spritexpert med sig om sin gedigna kunskap om gin, skillnaderna mellan olika sorters gin, dess historia och vad man ska tänka på när man själv använder gin. 

Vilken sorts gin passar t.ex. bäst i en Dry Martini och vilken tonic ska du använda för att få fram aromerna på bästa sätt i en Gin & Tonic? 

Det, och mycket mer, får du svar på under en ginprovning på The Cat Bar.

 

Gin och tonic provning hos Restaurang Sensum

Älskar du just gin och tonic? Då får du inte missa ginprovningen hos Restaurang Sensum som fokuserar just på GT. Här serveras färgstarka GT:s som visar hur varierat en gin och tonic faktiskt kan vara!

På en gin och tonic provning hos Sensum får du en djupdykning i den klassiska drycken samt får smaka på sex olika varianter tillsammans med lättare tilltugg.

 

Ginprovning i Göteborg

Ginprovning och destillerivisning på Wet City Spirits

Wet City Spirits är Göteborgs första organiska gindestilleri. Hos Wet City Spirits kan du både gå på en ginprovning samt lära dig mer om gin i deras egna destilleri.  

På ginprovningen får du en rundvisning, vilket ger dig en ännu djupare förståelse över hur man tillverkar gin. Sedan får du smaka på tre olika hantverksgin samt får lära dig hur du kan blanda olika typer av Gin och Tonic.

 

Ginprovning hos Steampunk Bar

I Göteborg bjuds det på ginprovning i spännande miljöer hos Steampunk Bar, nordens första bar och restaurang på just temat Steampunk. 

Vad är det då, tänker du kanske. Jo, Steampunk kan beskrivas som retrofuturistisk science fiction, med inspiration från industrialismen under 1800-talet där ångmaskinen (steam engine) spelade en betydande roll. Eller som Steampunk bar själva säger det, ”viktoriansk science fiction som utspelar sig under 1800-talet”.

Under en ginprovning här får ni smaka åtta olika sorter av gin, som sedan även blandas med tonic – så att du kan vässa ditt GT game på riktigt.

 

Ginprovning i Malmö

Vi rekommenderar dessa ginprovningar i Malmö

 1. Ginprovning hos Paddy’s
 2. Ginprovning hos About Beer Wine & Spirit 

Ginprovning hos Paddy’s

Paddy’s ligger ett stenkast från stortorget i Malmö och erbjuder ginprovningar den första tisdagen varje månad.

Fokus ligger på att smaka på olika typer av gin från olika länder.  Det betyder att du den första tisdagen varje månad kan smaka på fem olika sorter av gin från ett utvalt land, som kan variera allt från Japan till Sverige. 

 

Ginprovning hos About Beer Wine & Spirit

About Beer Wine & Spirit ligger på Västra Hamnen och här anordnas det ginprovning  en gång om månaden. 

Det är verkligen själva drycken som framhävs under provningen och du får därför tilltugg som får noterna i ginet att framträda. Utöver det får du höra om ginets historia, tillverkning och annan kunskap om drycken. 

Ginprovning på Hernö Gin

Alldeles intill den storslagna Höga Kusten, närmare bestämt i Dala, strax utanför Härnösand, ligger Hernö Gin

Här destilleras prisbelönt ekologisk gin gjord på naturliga råvaror i de handgjorda kopparkärl som får ta plats på gården från 1800-talet. 

Under en ginprovning på Hernö Gin får du lära dig mer om företagets historia, vilka ingredienser som är essentiella för att ge de olika ginsorterna sina speciella karaktärer, och dessutom smaka på antingen fyra, eller sex olika sorters gin.

Om du bor i Stockholm och inte kan få nog av Hernö Gin, så kan du gå på en ginprovning på Hernö Gin Bar som också tar dig genom en smakresa i det svenska prisbelönta ginet.

 

Ginprovning hos Lydén Distillery

Lydén är en prisbelönt destilleri i Ljungby, Småland, som hyllats för sin småskaliga hantverksgin. 

Här skapas gin i små batcher med noggrant utvalda ekologiska råvaror. Allt görs för hand, det betyder att ingen flaska är den andra lik.

Vid en ginprovning hos Lydén får du smaka och lära dig mer om gin, sida vid sida med kopparpannorna. 

 

Provning av utsökt gin på Norrtelje Brenneri

Norrtelje Brenneri bjuder på provningar av utsökt gin i lantliga miljöer. Även här har man egen gintillverkning, och under en ginprovning här börjar du med att ett kik bland kopparpannorna i ladan där deras gin blir till. 

Förutom att komma alldeles inpå tillverkningen får du även lära dig mer om ginens historia. Och såklart smaka olika sorters gin under ginprovningen – närmare bestämt 5 olika sorter. 

Till det serveras en lokalt producerad ost- och charktallrik, och för den som vill smaka mer finns det även möjlighet att beställa något från baren efter ginprovningen.

 

Ginprovningar i hjärtat av Skåne - Skånska Spritfabriken

I Lund ligger den familjeägda destilleriet, Skånska Spritfabriken, som erbjuder ginprovningar i hjärtat av Skåne.

Skånska Spritfabriken har också prisats för sin hantverksgin som är både lokal och hållbar. Smakerna i deras gin påminner dig om de skånska landskapen, för råvarorna som används hittas i naturen runt omkring. 

 

Ginprovning och destillerivisning hos Västerås Destilleri

Västerås Destilleri är Västerås första hantverksdestilleriet som producerar gin för hand i små batcher. Råvarorna är ekologiska och av högsta kvalitet för att säkerställa en maximal smakupplevelse. 

Under ginprovningen får du under två timmar lära dig mer om ginets historia, hur produkterna har tagits fram samt en får guidad visning i destilleriet. 

 

Är ingen av dessa nära dig? Kika då på systembolagets dryckesprovningar och se om du kan hitta en ginprovning som är närmare.

 

Smaka på andra drycker

 

Mer spännande läsning