Är du en riktig ginfantast? Eller vill du kanske bara bli vassare på olika ginsorter, och vilka drinkar du kan blanda med dem? Då ska du såklart gå på ginprovning. Och även om det inte är du själv som är det största gin-fanet, kanske en ginprovning passar perfekt att ge bort i present till en kär vän?

Oavsett hur det ligger till finns det i alla fall ett som står klart – det är att den från början holländska drycken, som numera kanske framför allt förknippas med Storbritannien, har blivit omåttligt populär. Och möjligheterna för den som känner till gin, och de olika sorternas karaktär, är riktigt många.

Därför tipsar vi om en rad spännande ginprovningar i Sverige här nedanför. Scrolla bara vidare för att påbörja smakresan.

Ginprovning i Stockholm

Stockholms Bränneri

Stockholms Bränneri är huvudstadens första hantverksdestilleri, beläget på charmiga Södermalm. Och det är också här, i en gammal Jaguar-verkstad, som den egna ekologiska ginen, med nordiska toner och inspiration från både arkitektur och natur i omgivningarna, blir till. Under året hålls här ett flertal ginprovningar med besök i bryggeriet och provsmakning av ett flertal av bränneriets gin-produkter.

 

Norrtelje Brenneri

Norrtelje Brenneri bjuder på provningar av utsökt gin i lantliga miljöer. Även här har man egen gintillverkning, och under en ginprovning här börjar ni med att ett kik bland kopparpannorna i ladan där deras gin blir till. Förutom att komma alldeles inpå tillverkningen får ni även vässa era kunskaper i ginens historia. Och såklart smaka olika sorters gin under ginprovningen – närmare bestämt 5 olika sorter. Till det serveras en lokalt producerad ost- och charktallrik, och för den som vill smaka mer finns det även möjlighet att beställa något från baren efter ginprovningen.

 

The Cat Bar

Under en ginprovning på The Cat Bar får ni gedigen kunskap i ginets värld av en kunnig spritexpert tillika dryckesförfattare som inte bara går igenom skillnaden mellan olika sorters gin, utan även dess historia och vad man ska tänka på när man själv använder gin. Vilken sorts gin passar t.ex. bäst i en Dry Martini, och vilken tonic ska du använda för att få fram aromerna på bästa sätt i en Gin & Tonic? Det, och mycket mer, får ni svar på under en ginprovning på The Cat Bar.

 

Ginprovning i Göteborg – Steampunk Bar

I Göteborg bjuds det på ginprovning i spännande miljöer hos Steampunk Bar, nordens första bar och restaurang på just temat Steampunk. Vad är det då, tänker du kanske. Jo, Steampunk kan beskrivas som retrofuturistisk science fiction, med inspiration från industrialismen under 1800-talet där ångmaskinen (steam engine) spelade en betydande roll. Eller som Steampunk bar själva säger det, ”viktoriansk science fiction som utspelar sig under 1800-talet”.

Under en ginprovning här får ni smaka hela 8 olika ginsorter, som sedan även blandas med tonic – så att du kan vässa ditt GT game på riktigt.

Läs också Whiskyprovning

 

Ginprovning på Hernö Gin

Alldeles intill den storslagna Höga Kusten, närmare bestämt i Dala, strax utanför Härnösand, ligger Hernö Gin. Här destilleras prisbelönt ekologisk gin gjord på naturliga råvaror i de handgjorda kopparkärl som får ta plats på gården från 1800-talet. Under en ginprovning på Hernö Gin får ni lära er mer om företagets historia, vilka ingredienser som är essentiella för att ge de olika ginsorterna sina speciella karaktärer, och dessutom smaka på antingen fyra, eller sex olika sorters gin.

 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.