Är du lika glad i whisky som Don Draper i Mad Men? Eller vill du bara göra ett djupdyk, och lära dig mer om den smakrika drycken? Då är en whiskyprovning upplevelsen för dig.

Om det inte är du själv som är whiskynörden är det såklart också en spännande gåva att ge bort. Kanske är det en perfekt present till pappa eller mamma, eller present till honom eller henne, som redan har allt. Oavsett vem det gäller, så har vi satt ihop en lista med tips på var man kan uppleva whiskyprovning i Sverige. Både whiskyprovning på bar, whiskyprovning på destilleri, och till och med i en så kallad whiskyby.

Whiskyprovning på Akkurat i Stockholm

På Akkurat i Stockholm guidas ni genom en lärorik whiskyprovning av experten Micke Nilsson. På baren finns landets största urval av maltwhisky – både exklusiva varianter såväl som sorter du hittar på Systembolaget. I samband med provningen kan man även slå två flugor i en smäll, och passa på att äta en god middag på Akkurats restaurang.

Whiskyprovning på Mackmyra

Strax utanför Gävle ligger Mackmyra whiskyby som blivit en populär destination för långväga gäster. Här tillverkas nämligen den populära Mackmyra whiskyn, och som grädde på moset finns även möjlighet för gemene man att besöka dem för en whiskyprovning. Vid en whiskyprovning i Mackmyra destilleri kan man få en guidad tur i whiskybyn och en inblick i processen vid tillverkning av whisky, följt av en utsökt provning av fyra whiskysorter från Mackmyra med tillhörande smakbitar för en förhöjd smakupplevelse.

Foton: Mackmyra

Whiskyprovning på Norrtelje Brenneri

Norrtelje brenneri är ett destilleri i Norrtälje med anor från… Här tillverkar man sin egna Roslagswhisky, en ekologisk whisky gjord på ekologiskt odlat korn från Götaland.

Under en provning på Norrtelje Brenneri tar ni plats inne på den inglasade hölogen där det även är möjligt att få mat serverad till drycken. Förutom whisky tillverkar Norrtelje Brenneri även andra produkter, och provningen är därför en smakresa som inkluderar sex olika destillat från bränneriet – två sorters punsch, snaps, fruktdestillat, gin och så Roslagswhiskyn.

Whiskyprovning på Spirit of Hven

Spirit of Hven är destilleriet på ön Ven, belägen i Öresund mellan Sverige och Danmark. Spirit of Hven är ett av världens minsta destillerier där man gör allt från mäskning till jäsning, destillering och ekfatslagring och buteljering på ett och samma ställe.

Vid en whiskyprovning på destilleriet får ni vanligtvis prova fyra olika sorters whisky, samtidigt som ni lär er om olika platsers lämplighet för whiskyproduktion, hur vi engagerar flera av våra sinnen vid en provning, med mycket annat. En whiskyprovning på Spirit of Hven passar både för nybörjare och de med befintlig kunskap om drycken.

Whiskyprovning i Gamla Stan

Med namnet Prova-whisky går det inte att missta sig om vad det är ni kommer att göra under en upplevelse hos företaget. I gemytliga miljöer i Gamla Stan får ni prova på olika varianter av den gyllene drycken, guidade av erfarna provningsledare och whiskyexperter.

Ni väljer själva om ni vill göra en djupdykning med tema Skottland, Sverige, Japan, USA, eller kanske ”världens whisky”, rökig maltwhisky eller ”whisky från början”, för dig som är lite mer av en novis i whiskyvärlden.

Whiskyprovning med Systembolaget

Finns det ingen whiskyprovning i närheten av var du bor? Kanske är då en whiskyprovning från Systembolaget ett alternativ? På Systembolagets hemsida kan du beställa hem olika sorters whisky, och sen är det bara att bjuda hem vännerna för en kväll med whiskytema.

För att underlätta whiskyprovningen har Systembolaget satt ihop färdiga förslag på whiskyprovningar med tillhörande provningsprotokoll. Sen är det bara att smaka på!

 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.