Vinprovning i Malmö – våra bästa tips! Att gå på vinprovning är både spännande och lärorikt – och en upplevelse full av sublima smaker och dofter och ny kunskap. Det finns en massa olika vinprovningar att välja mellan, allt efter vad du har lust att testa – från provningar av italienska viner till naturviner, röda viner, svenska viner eller kanske Champagne? 

En vinprovning är dessutom en perfekt present till någon som ska firas. En upplevelse som du och mottagaren kan gå på tillsammans.

5 vinprovningar i Malmö

Scrolla gärna igenom artikeln för inspiration eller hoppa direkt till det som intresserar dig:

 

1. Vinprovning på L'enoteca

Foto: L'enoteca/ IG

L’enoteca är en personlig och mysig vinbar som man gärna kommer tillbaka till. Det ständigt växande sortiment består av över 300 olika sorter. Vinerna är speciellt utvalda och kommer från små vinmakare med fokus på hållbarhet och ekologi.

Hos L’enoteca hålls även vinprovningar på olika teman cirka en gång i månaden. Här kan du bli sommarklar med färska kunskaper om årets bästa rosévin, testa Champagne eller viner från spännande regioner. 

Läs mer här

 

2. Vinprovning på Julie

Foto: Julie Vinbar/ IG

Julie på Gamla Väster är Malmös äldsta naturvins & ost bar. Här hittar du välgjorda naturviner från vinbönder med små odlingar. Julie har en vacker och välfylld vinkällare där man även håller vinprovningar för den som vill lära sig mer om vin, regioner, druvor och annat vinrelaterat.

Julie har erfarna provningsledare som guidar dig genom vinprovningen. Det finns flera olika att välja mellan, från provning av vulkaniska viner till områden som Toscana eller Österrike eller en klassisk ost- och vinprovning.

Läs mer här

 

 

3. Champagneprovning på San Greal

Foto: San Greal/ IG

Hos mysiga Champagnebaren San Greal i Malmö kan du, utan att boka i förväg, komma förbi på en så kallad miniprovning. Konceptet går ut på att du väljer en av sex olika miniprovningar där det, oavsett vilken du väljer, ingår tre glas bubblande dryck, tre ostar och bröd från kvarterets eget Patisserie samt en liten beskrivning av dryckerna.

Personalen hjälper gärna till med tips på rätt provning för just dig och berättar mer om dryckerna när tid finns. Du kan bland annat välja att testa Champagne gjord på bara Chardonnay, ett urval av personalens speciella favoriter eller märka skillnaden mellan spanskt och franskt bubbel.

Läs mer här

 

4. Vinprovning på BISe

Foto: BISe Restaurant & Vinbar IG

BISe är den perfekta kombinationen av restaurang, cocktailbar och vinbar i Malmö. Som ett avslappnat och trevligt vardagsrum dit man kan komma för ett glas vin efter jobbet eller en helkväll med middag och drinkar. 

BISe arrangerar gärna vinprovningar på begäran – på olika teman och i olika prisklasser. Perfekt för en grupp vänner eller kollegor som vill hitta på något kul tillsammans. Tidigare provningar har haft teman som “Nya generationen vinbönder i Bourgogne” och “Odlarchampagne, vad är det egentligen? På vinlistan finns viner av alla dess slag – från klassiska viner med långa anor till spännande uppstickare.

Läs mer här

 

5. Vinprovning på Swedish Wine Center

Foto: Swedish Wine Center/ IG

Swedish Wine Center ligger i närheten av Malmö C och drivs av Jeanette och Johan Bohman som även står bakom Skivarps Gästgivaregård. Här är det svenskproducerade viner som är i fokus, huvudsakligen från Skåne, och vinbaren har vunnit Bästa svenska vinlistan och Årets vinbar i Allt om Vin. 

Förutom att arrangera större vinprovningar på olika teman som du kan boka plats på via deras hemsida har Swedish Wine Center även en vinprovarmeny. Varje vecka väljs ett antal viner ut som hamnar på menyn och så kan du sätta ihop din egen lilla provning utifrån den. Kanske hittar du en ny favorit!

Läs mer här

 

Hur går en vinprovning till?

Funderar du på att gå på din första vinprovning och vill ha lite tips om hur det egentligen går till? Förutom att slappna och njuta av upplevelsen kan du läsa några tips nedan.

En vinprovning går kort och gott ut på att prova och lära sig mer om vin! En klassisk sittande provning leds oftast av en vinproducent eller en sommelier med goda vinkunskaper. Man provar ett vin i taget och får till exempel höra mer om druvan, tillverkningsmetod och ursprung.

För det mesta får man papper och penna så att man kan skriva ner sina tankar om dofter och smaker, tankar som kan leda till spännande diskussioner i gruppen eftersom det är väldigt olika från person till person hur man uppfattar smak.

Vinprovning i fyra steg - så här gör du

 • Utseende

  Tippa glaset en aning över ett vitt underlag för att tydligare se klarhet, intensitet och färgnyans.

 • Doft

  Sniffa först lite försiktigt för att säkerställa att vinet är rent och inte defekt. Därefter snurrar du glaset för att frigöra fler aromer då vinet blandas med luft.

 • Smak

  Ta en liten sipp och skölj runt vinet i munnen för att få med hela smakbilden och spotta sedan ut. Vad smakar det? Är det lätt eller fylligt? Hur är det med tannin, syra och alkohol?

 • Slutledning

  Tillsammans med provningsledaren diskuteras vinets kvaliteter utifrån föregående tre kriterier. 

Vinprovning - viktigt att tänka på

Här är ytterligare några viktiga tips som kommer göra vinprovningen till en lyckad upplevelse. 

 1. Provningen startar alltid från vänster och går mot höger.
 2. Håll glaset i stjälken för att undvika att vinet värms upp och att kupan blir kladdig
 3. Undvik parfym, rakvatten och hårspray eftersom starka dofter konkurrerar ut vinets sublima aromer och även kan försvåra provningen för andra deltagare.
 4. Det är bäst att hålla sig borta från både kaffe och stark mat innan en vinprovning.
 

Fler spännande upplevelser i Skåne

Upplevelser i Skåne

Lästid: 8 min.

Weekend i Malmö

Lästid: 9 min.

Upplevelser i Malmö

Lästid: 10 min.