Varför ska man övernatta på ett slottshotell eller boka in en herrgårdsweekend?

Att bo på ett slottshotell eller en herrgård är en unik upplevelse som erbjuder en kombination av lyx, historia och romantik. Det finns flera anledningar att göra slag i saken och bo som en kunglighet.

Slottshotell erbjuder ofta en hög servicenivå. Många slott har bevarat sin historiska karaktär, samtidigt som de har moderniserats för att möta dagens standarder för komfort och lyx. Som gäst kan du förvänta dig att bli bortskämda med god mat och dryck, spa-behandlingar och andra bekvämligheter som pool och tennisbanor.

För det andra, på ett slottshotell kan du uppleva historien på nära håll. Slott har ofta en lång och fascinerande historia som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden.

Slutligen är en vistelse på slottshotell minnesvärd. Oavsett om man är ute efter att koppla av, utforska historien eller bara njuta av en romantisk helg, så är ett slottshotell ett utmärkt val.

Hoppa direkt till det slott du är nyfiken på via länkarna i innehållsförteckningen eller scrolla dig vidare för inspiration.

 

Bo på slott eller herrgård i Skåne

Skåne har många historiska slott och herrgårdar som i dag är hotell. Flera av dem byggdes på den tiden Skåne var danskt och har bytt ägare åtskilliga gånger under historien.

 

Häckeberga Slott

På Häckeberga slott väntar en unik hotellupplevelse skapad av det stilsäkra paret Norrman. En inspirerande oas där du kan lämna vardagen bakom dig och bara njuta av en sagolik slottsvistelse.

Alla inredningsdetaljer på slottet är skapade för att kittla dina sinnen, från det visuella till smaker och dofter. Passa på att njuta av de vackra miljöerna, både i och utanför slottet. Middagen är en del av helhetsupplevelsen och uppbygdd av olika säsongsbetonade smårätter som bjuder på ett fyrverkeri av smakupplevelser. 

 

Kronovalls Vinslott

Kronovalls Vinslott i fransk barockstil ligger mitt i den vackra bokskogen på Österlen och ägs av vinproducenterna familjen Åkesson. Slottshotellets historia går tillbaka till 1500-talet men det fick sitt nuvarande utseende på 1890-talet. Mycket har gjorts för att bevara slottskänslan och det märks i de 15 rummen med vackra brädgolv och stora fönster.

På Kronovalls Vinslott väntar en helhetsupplevelse med mat, dryck och god service i en sagolik slottsmiljö. Här finns dessutom Spannstallsrestaurangen som är öppen under sommaren och serverar pizza, sallader och bakverk.

 

Bäckaskog slott

Bäckaskog slott ligger vackert mellan två glittrande sjöar i nordöstra Skåne, inte mer än 20 minuter från Kristianstad. Slottets äldsta delar stammar från 1200-talet och det var en gång Karl XV:s sommarresidens.

Slottsköket arbetar med att förädla och modernisera skånska mattraditioner och restaurangen serverar en lunchmeny och till kvällen utsökta rätter tillagade av finaste, lokala råvaror. På Bäckaskog slottshotell kan du koppla av, njuta av utsökt mat och vin och sova gott i något av de 50 hotellrummen på slottet.

 

Bjärsjölagård slott

I hjärtat av Skåne mellan böljande fält och allékantade vägar i närheten av Sjöbo ligger detta ståtliga slott. Ett omsorgsfullt bevarat och renoverat slottshotell med 18 unikt inredda rum. Alla med egen prägel och mysig slottskänsla. I varje rum finns egen modern dusch och toalett och i en närliggande trädgård finns ytterligare 9 charmiga rum i en separat slottsvilla.

Slottsköket arbetar med säsongsinspirerade rätter och högklassiga råvaror från lokala leverantörer.

 

Se fler hotell i södra Sverige

 

Slotts- eller herrgårdsweekend i Stockholm/Uppland

Det finns en uppsjö av vackra och välbevarade slott och herrgårdar i Stockholmstrakten som i dag fungerar som hotell och skämmer bort övernattande gäster med service, god mat och alla tänkbara bekvämligheter.

 

Krusenberg Herrgård

Krusenberg Herrgård ligger vackert beläget intill Mälarens strand strax utanför Uppsala. Krusenberg har en lång och spännande historia som skapar en stämningsfull bakgrund till din vistelse. Det är en romantiskt hotell som gjort för att njuta av god mat, avkoppling och den historiska miljön.

De 59 rummen är romantiskt inredda med mönstrade tapeter och utvalda detaljer och det finns vedeldade bastur med utsikt över Mälarens vatten. Herrgården sägs även ha sitt eget spöke, Vita Frun, en godhjärtad vålnad som endast visar sig för kvinnor.

 

Görvälns Slott

Görvälns Slott från 1673 är i dag ett lyxigt men avslappnat boutiquehotell. Slottet med tillhörande byggnader ligger i natursköna omgivningar med en slottspark som sträcker sig ner mot Mälarens glittrande vatten. De 45 rummen är individuellt inredda och håller hög standard på allt från sängar till de ekologiska hud- och hårvårdsprodukterna.


Måltiderna serveras i välrenommerade restaurang Galleriet och tillagas av noga utvalda råvaror från närområdet med rätter inspirerade av svenska mattraditioner kombinerat med globala influenser. 

 

Hesselby Slott & Orangeri

Hesselby Slott strax utanför Stockholm är Sveriges musikslott med många spännande konserter och framträdanden med kända artister. När du övernattar på slottet bor du även i rum som Fred Åkerströms trubadurrum eller Pernilla Wahlgrens artistrum.

I orangeriet finns Sensuella Isabellas bar där du kan spela biljard eller testa slottets populära digitala musikquiz medan du njuter av en god drink. Slottet passar utmärkt för en mysig liten weekend getaway från Stockholm.

 

Rosersbergs Slottshotell

På Rosersbergs Slottshotell är historien ständigt närvarande. Här kan du övernatta i en magnifik och välbevarad slottsmiljö i det som en gång var Karl XIV Johan och hans hustru Desiderias lustslott och sommarresidens. Du kan faktiskt boka en guidad vandring i deras paradvåning som står i stort sett orörd sedan 1860.

Men du kan även känna historiens vingslag när du spelar biljard och tittar upp på takmålningar från 1600-talet eller när du vandrar i slottsparken bland syrenbuskar från 1800-talet. Men det finns så klart även en hel del moderna bekvämligheter och faciliteter, som gym och bastu och du bor bra i hotellrummen som är varmt ombonade och har tidstypisk inredning.

 

Rånäs Slott

Den kultur- och reseintresserade familjen Reuterskiöld lade grunden till det Italieninspirerade slottet på 1800-talet.

Slottet har 50 hotellrum som alla är unikt inredda med en spännande bladning av modernt och historisk. Slottet har ett litet spa en trappa ner där du kan förboka behandlingar och nere vid sjön Skedviken finns sjöbastun med relaxavdelning samt fyra utomhus-bubbelbad.

 

Ulfsunda slott

Ulfsunda är Stockholms närmaste slott. Beläget i Bromma, endast 15 minuter från city, omgivet av en vacker trädgård och i närheten av Mälaren. Ett modernt slott i tidlös design där du kan njuta av all möjlig lyx i historiska omgivningar. 


Hotellets 54 rum är unikt inredda med allt från romantiska himmelssängar, badkar och färgsprakande inredning. I restaurangen serveras en omsorgsfullt komponerad avsmakningsmeny och vinkällaren är full av årgångsviner och Champagne.

 

Se fler hotell i och nära Stockholm

 

Bo på slott eller herrgård i Småland

Smålands djupa skogar och vackra sjöar är perfekta omgivningar för slott och herrgårdar där man kan njuta av en lite extra lyxig weekend.

 

Teleborgs slott

Teleborgs Slott är ett slottshotell som ligger vid sjön Trummen i utkanten av Växjö. Det stod färdigt år 1900 och är därmed inte så gammalt som många andra svenska slott, men inte mindre charmigt för det. Slottet byggdes av greven Fredrik Bonde af Björnö som en present till sin hustru Anna Koskull, något som gett upphov till det humoristiska uttrycket “Vad gör inte en Bonde för sin Koskull”. 

Teleborgs slott erbjuder boende både inuti själva slottet och i intilliggande byggnader. Det senast tillkomna är tornrummet, en etagesvit med utsikt över både sjön och staden. Slottets restaurang serverar dagens lunch och kvällstid en á la carte- och en avsmakningsmeny.

 

Hooks herrgård

Mitt i de småländska skogarnas djup intill Hokasjön ligger Hooks Herrgård med anor från 1300-talet. I dag är det ett omtyckt hotell som för många kanske mest förknippas med golf. Och det var så det började när ägarna, familjen Edberg, tog över på 60-talet. Man ville skapa ett hotell där gästerna skulle känna sig som hemma – och kunna spela riktigt bra golf. Och det kan man på de två 18-hålsbanorna som hör till hotellet.

Men det finns även spa, padel, gym och träningspass. Hotellets 103 rum är fördelade i Herrgården samt flyglar och sidobyggnader.

 

Stufvenäs Gästgifveri

Stufvenäs Gästgiveri är ett klassiskt småländsk gästgiveri som bjuder in till en genuin herrgårdsupplevelse för alla sinnen. Här bor du naturskönt precis intill den småländska kusten och njuter av förstklassig mat och dryck såväl som gästgiveriets spa med magiskt utsikt över Kalmarsund.

Stufvenäs är ett modernt hotell med 52 rum och välrenommerad restaurang som serverar traditionella och genuina rätter i modern tappning. Menyn anpassas efter säsongens skiftningar och man använder noga utvalda råvaror som i största möliga mån är lokala.

 

Toftaholm Herrgård

Ett stenkast från E4:an strax söder om Värnamo, med närhet till både glas- och möbelriket ligger Toftaholms Herrgård. Hotellet är en avkopplande oas med gamla anor och moderna bekvämligheter. Här kan du sova gott i trivsamma rum med klassisk inredning och svenska detaljer. Restaurangmenyn är anpassad efter årstiden och varje rätt har en historia och influenser från naturen och den småländska skogen.

Det finns en relaxavdelning med bastu och bubbelpool som kan hyras privat samt vedeldade bastutunnor och badtunnor nere vid vattnet. 

 

Bo på slott eller herrgård i Västergötland

Även Västergötland har fina slott att bjuda på. Se våra favoriter nedan och hitta inspiration till din nästa weekendresa. 

 

Bjertorp Slott

Bjertorp Slott är en vacker pärla på Varaslätten i Västergötland, några mil nordost om Göteborg. Här ligger service, gastronomi och en spännande historia till grund för en härlig slottsvistelse.

Alla hotellrum och sviter är specialdesignade och förmedlar utvalda delar av slottets spännande historia. Här möter Jugend 2000-talet med alla moderna bekvämligheter och ett sus av historiens vingslag. 

 

Thorskogs Slott

Slottshotellet Thorskogs Slott ligger vackert i en engelsk park endast 30 minuter norr om Göteborg med Svartedalens naturreservat som närmaste granne. Det är en vacker byggnad med tinnar och torn som du kanske känner igen från TV-programmet Stjärnorna på Slottet. 

Rummen är personligt inredda och en vistelse här bjuder på utmärkt service, god mat och fantastiska miljöer. I slottsparken finns bland annat en 6 håls pitch- och puttingbana, bouleplan och vedeldade kar samt bastu. Inne på slottet finns biljard och dart och det anordnas aktiviteter som Champagneprovningar och mordmysterier med jämna mellanrum.

 

Hällsnäs Herrgård

Hällsnäs är ett herrgårdshotell med anor från 1906. Det ligger vackert beläget på en udde i sjön Långenäs där du kan paddla SUP eller kajak. Hällsnäs erbjuder en idyllisk herrgårdsmiljö där det är lätt att ta en paus från vardagens stress och bara koppla av. Här finns idag hotell, konferensrum, bibliotek, reception, bar, restaurang och kök.

Alla rum egen entré, dusch toalett och alla andra moderna bekvämligheter samt utsikt över trädgården. Det finns även en separat stuga som ligger vid strandkanten med egen brygga.

 

Se fler hotell i och nära Göteborg

 
Mer inspiration till alla hotellälskare

Vi hoppas att du har blivit inspirerad att åka på en majestätisk och annorlunda vistelse. Om du har blivit intresserad av unika vistelser eller vill åka på andra spännande vistelser, då kan du läsa några av våra andra artiklar nedan.