Om du vill gå på ölprovning så är Göteborg staden att göra det i! Den globala trenden med hantverksöl och mikrobryggerier har verkligen fått fäste här och idag finns en uppsjö av hantverksbryggerier som framgångsrikt producerar egen öl och erbjuder ölprovningar.

Att gå på ölprovning är en upplevelse som passar de flesta, en perfekt aktivitet för en trevlig kväll med vänner, kollegor eller familj eller en uppskattad present till någon som gillar smakupplevelser – eller helt enkelt bara gillar öl.

 

8 bra ställen för ölprovning

 

1. Beerbliotek - ölprovning och bryggeribesök

Ölprovning hos Beerbliotek i Göteborg.

Beerbliotek är ett hantverksbryggeri som grundades av fyra vänner 2012. De har en enkel men framgångsrik filosofi – att brygga öl de själva vill dricka. När du bokar en ölprovning hos Beerbliotek får du även en rundvisning i bryggeriet där all öl produceras och en massa spännande kunskap om ölbryggning.

Du får även provsmaka fem olika öl och höra mer om sorternas underfundiga namn, design och bakgrund. Stämningen är öppen och trevlig och det finns möjlighet att ställa frågor under provningens gång.

Hitta till Beerbliotek:
Varholmsgatan 4, Göteborg

 

2. Ölprovning på Majornas Bryggeri

Foto: Majornas Bryggeri/ IG

Majornas Bryggeri startades 2014 och är ett småskaligt hantverksbryggeri. Själva bryggeriet ligger bakom en glasvägg i samma lokal som den tillhörande restaurangen, så att besökare alltid kan få en spännande inblick i verksamheten. 

Här kan du gå på ölprovning och provsmaka fem sorters öl under ledning av en bryggare och samtala kring smakerna och processen bakom. Du får även insyn i hur bryggeriet fungerar.

Hitta till Majornas Bryggeri:
Karl Johansgatan 88, Göteborg

Läs mer här

 

3. Provning på Ölrepubliken i Göteborg

Foto: Ölrepubliken/ IG

Ölrepubliken är en restaurang och bar i Göteborg som har ett brett ölsortiment och en stor passion för drycken i alla dess olika tappningar. Köket serverar mest rustik svensk mat men även utvalda pubklassiker. En ölprovning här beskrivs som “lika delar glädje, gemenskap och ren njutning” där du får möjlighet att lära dig mer om öl, upptäcka nya smaker och vara social. 

Ölrepubliken har öppna provningar för alla som är intresserade som de genomför tillsammans med olika samarbetspartners, bryggare och ölexperter.

Hitta till Ölrepubliken:
Kronhusgatan 2B, Göteborg

Läs mer här

 

4. Ölprovning på Vega

Foto: Vega Bryggeri/ IG

På Vega, bryggeriet på Ringön, kan uppleva den perfekta kombinationen: öl, mat och musik. I bryggeriet är målet att alltid brygga välbalanserad öl som du gärna dricker fler av, men ibland blir det även lite mer experimentella sorter som sticker ut.

I restaurangen serveras rökt mat i alla former, som till exempel smoked brisket. Det går även bra att boka in en ölprovning och bryggerivisning. 

Hitta till Vega Bryggeri:
Manufakturgatan 2, Göteborg

Läs mer här

 

Fler smakupplevelser i Göteborg

Fortsättning ölprovning i Göteborg ↓

 

5. Ölprovning på Två feta grisar

Foto: Två feta grisar/ IG

Torsdag, fredag och lördag är det ölprovning på Två Feta Grisar i Göteborg, året om. Med hundratals provningar varje år så du kan räkna med att du får en erfaren provningsledare som vet hur man håller en ölprovning. 

Två Feta Grisar är bryggeri, taproom och restaurang i ett. Det finns uteserveringar att hänga på när vädret tillåter och ett brett ölsortiment. Kockarna i restaurangen använder produkter från bryggeriet  i matlagningen för att skapa en koppling mellan bryggeri och kök.

Hitta till Två Feta Grisar:
Ingång restaurang: Stenkolsgatan 15 
Ingång Bryggeri: Ringögatan 10

Läs mer här

 

6. Ölprovning på Brewers Beer Bar i Göteborg

Foto: Brewers Beer Bar/ IG

Brewers Beer Bar ägs och drivs av bryggare med massor av kunskap och stor passion för hantverksöl. Under en ölprovning får du provsmaka mellan 8-10 olika sorters öl tillsammans med en provningsexpert som guidar dig och berättar om ölen ni dricker. 

I baren finns ett stort antal ölsorter att välja mellan och sortimentet byts ofta ut för att ge plats till spännande nykomlingar. Ytterligare en anledning att besöka någon av Brewers Beer Bars två barer är surdegspizzan på Tredje Långatan och den goda kebabben på Magasingatan som funkar utmärkt tillsammans med en god öl.

Hitta till Brewers Beer Bar:
Magasinsgatan 3 och Tredje Långgatan 8, Göteborg

Läs mer här

 

7. Ölprovning på Stigbergets Shangri-La

Foto: Stigbergets Bryggeri/ FB

Stigbergets Bryggeri såg dagens ljus när gänget bakom Bar Kino på Hagabion i Göteborg ville ta fram egen öl till restaurangen, resten är historia. På  Gamla Varvsgatan, där Stigbergets Bryggeri tidigare hade sin produktion, finns nu Stigbergets Shangri-La. Det är en kombinerad restaurang och ölpub där det så klart går att beställa in Stigbergets egna sorter men även annan öl.

Här hålls även ölprovningar för den som är intresserad av att lära sig mer och provsmaka olika sorter.

Hitta till Stigbergets Shangri-La:
Blomstergatan 13, Göteborg

Läs mer här

 

8. Ölprovning på Oceanbryggeriet i Göteborg

Foto: Oceanbryggeriet/ IG

Oceanbryggeriet startades 2007 och brygger stilmässigt ren öl i sina lokaler i Göteborg. Från att ha varit en liten verksamhet har man idag heltidsanställda och framtidsplaner.

Bryggeriet har en eventlokal där man bland annat håller afterwork med mat och bryggeriets öl och det är även där ölprovningarna hålls. Du får prova Oceanbryggeriets godaste ölsorter och hänga med på en rundvandring i bryggeriet med spännande fakta om ölbryggningens grunder.

Hitta till Oceanbryggeriet:
Ragnar Thorgrens Gata 12, Göteborg

Läs mer här

 

Hur går en ölprovning till?

 • Vad gör man på en ölprovning?

  Precis som vid andra dryckesprovningar så tittar man på utseende, doft och smak. Är ölet mörkt eller ljust, är det filtrerat, skummar det? Angående doften bedömer man aromernas karaktär och styrka och vid själva avsmakningen undersöker man ölets fyllighet, humlebeska och alkoholtoner.

 • Hur många öl provar man?

  Det är vanligt att man provar mellan 4 - 6 öl. Om man har färre får man inte en tillräckligt stor bredd och med fler är det lätt att man mister överblicken. 

 • Vilken öl börjar man med?

  Ölen brukar sorteras efter stigande intensitet. Man går från vänster till höger och börjar med den öl som är minst smakrik och avslutar med den som har mest smak, fyllighet, beska eller sötma.

 • Hur mycket öl är det i glasen?

  Vid dryckesprovning slår man upp så kallade provningsportioner, som för öl är en eller två fingerbreddar eller 4–8 cl.

 • Tips inför ölprovningen

  Skippa parfym, rakvatten och andra starka dofter inför provningen, annars kan det bli svårt att känna hur ölet doftar (både för dig och andar deltagare).

 

Mer att se & göra i Göteborg

Weekend i Göteborg

Lästid: 8 min.

De bästa restaurangerna i Göteborg

Lästid: 11 min.

Svensexa i Göteborg

Lästid: 10 min.