Vad vore väl livet utan fika? Vi ryser av bara tanken. Här är vår guide till kaféer i Göteborg där du kan få en riktigt bra fika så att du alltid vet var du kan hitta en kanelbulle, kaffe och fluffiga prinesesstårtor.

Göteborg är fullt av fantastiska fik och kaféer – från klassiska konditorier med snirkliga bakverk och mysiga ställen med varm choklad och kanelbullar till hippare kaféer med egen kaffeproduktion, nybakat surdegsbröd och trendiga munsbitar. Kanske hittar du ett nytt favoritkafé i listan nedan. 

 

9 mysiga kaféer och fikaställen i Göteborg

 

1. da Matteo

Njut av gott kaffe på da Matteo i Göteborg

I dag finns da Matteo på flera adresser runt om i Göteborg, men det är kaféet på Magasingatan som är verksamhetens hjärta. Här kan du njuta av en fantastisk kopp kaffe gjord på bönor från det egna kafferosteriet. Allt kaffe hos da Matteo är så kallat specialkaffe som kommer från en spårbar, högkvalitativ grön böna. Det finns självfallet även bröd, bakverk och smårätter på menyn men vi vill gärna slå ett slag för den fantastiska kanelbullen.

Om du gillar kaffe kan vi även rekommendera da Matteos kaffeprovning där du får provsmaka olika sorter och lära dig mer om den populära drycken, från böna till kopp.

 

2. Brogyllen konditori

Brogyllen är ett klassiskt familjedrivet konditori i Göteborg som ligger intill kanalen på Västra Hamngatan. Här serveras allt från nybakat bröd – direkt från stenugnen i det egna bageriet – till olika slags bakverk samt lättare rätter som pajer och smörgåsar.

Stämningen är trevlig och om vädret tillåter och plats finns, bör man absolut slå sig ner på Brogyllens uteservering med utsikt över kanalen, spårvagnarna och Ostindiska huset.

Hitta till Brogyllen Konditori:
Västra Hamngatan 2, Göteborg

Läs mer här

 

3. Alkemisten kaffebar

Alkemisten är ett både trendigt och charmigt kafé i Kvillebäcken på Hisingen som blivit en riktig favorit för många Göteborgare. Här kaffet i fokus, närmare bestämt specialkaffe som rostas av det egna rosteriet Ritu Coffee Roasters. Till kaffet kan du njuta av mackor, sallader och olika fikabröd som gjorts på närodlade råvaror.

Psst! Missa inte heller Alkemistens populära grillade surdegsmackor.

Hitta till Alkemisten kaffebar:
Gustaf Dahlénsgatan 14, Göteborg

Läs mer här

 

4. Kafé Magasinet i Göteborg

Kafé Magasinet har varit med ett tag och är en fast punkt i en föränderlig tillvaro. Här kan du faktiskt hänga både dag och kväll eftersom kaféet öppnar tidigt och stänger sent. Ät frukost eller lunch och njut av en kopp ekologiskt kaffe som har rostats lokalt på Ringön.

Om du har fått för många koppar kaffe finns både öl och ekologiska viner.

Hitta till Kafé Magasinet:
Tredje Långgatan 9, Göteborg

Läs mer här

 

5. Ahlströms Konditori

Ahlströms Konditori är en gammal kändis i Göteborg som har hängt med sedan 1901 och kan titulera sig Göteborgs äldsta konditori. Allt bakas för hand av noga utvalda råvaror och stor vikt läggs vid att bevara fina gamla traditioner och en genuin klassisk känsla, både i bakverk och atmosfär. Och visst är det lite som att träda in i en annan tid när man slår sig ner i salongen med den vackra gamla interiören.

Här kan du beställa alla sorters bakverk, smörgåsar, eller lättare rätter och slå dig ned och njuta i lugn och ro. När vädret tillåter kan du sitta ute på den mysiga innergården.

Hitta till Ahlströms Konditori:
Korsgatan 2, Göteborg

Läs mer här

 

6. MR Cake i Göteborg

MR Cake grundades 2017 av konditorduon Roy Fares och Mattias Ljungberg. Hos MR Cake möts svensk fikakultur amerikanska bakverk och det är en mycket lyckad kombination. Här kan du njuta av en mängd härliga bakverk i en mysig och hemtrevlig miljö.

Om du är sugen på något mer matigt att sätta tänderna i finns rätter som falafelsallad, wraps och ost- och grillade skinkmackor.

Hitta till MR Cake:
Lilla Badhusgatan 2B, Göteborg

Läs mer här

 

7. Café Husaren

Café Husaren är ett mysigt kafé i stadsdelen Haga i Göteborg och även känt som ”home of hagabullen” – den enormt stora (och enormt goda) kanelbullen som lockar både lokala Göteborgare, turister och internationella medier. Förutom hagabullen finns något för alla smaker, kaffe, otaliga tesorter och ett stort utbud av olika bakverk och grillade mackor.

Kaféet ligger i ett vackert K-märkt hus och har ett av få bevarade glastak från slutet av 1800-talet med vackra stuckaturer.

Hitta till Café Husaren:
Haga Nygata 28, Göteborg

Läs mer här

 

8. Konditori Kampanilen

Mysiga konditori Kampanilen vid Stigbergstorget i Majorna drivs av Kalle Bengtsson som har vunnit tävlingen Årets Konditor.

Kampanilen är ett modernt hantverksbageri som lägger stor vikt vid bra råvaror och producerar allt från stenugnsbakade surdegsbröd till kanelbullar och chokladpraliner i det egna bageriet. Här kan du både fika och äta lunch.

Hitta till Konditori Kampanilen:
Karl Johansgatan 5, Göteborg

Läs mer här

 

9. Kafé Gapet

Kafé Gapet i Majorna har blivit ett populärt ställe för både frukost, lunch och fika. Här serveras bland annat  hembakade bullar och kakor och på lunchmenyn finns goda soppor.

Men ytterligare en anledning att komma just hit är den snygga och lite annorlunda inredningen som hamnat på åtskilliga Instagram-konton sedan öppningen.

 

 

Hitta till Kafé Gapet:
Silverkällegatan 4, Göteborg

Läs mer här

 

Läs också...