Behöver du tips på aktiviteter till en möhippa i Stockholm? Då ska du läsa vidare här. I den här guiden hittar du idéer och inspiration till vad ni kan hitta på, från härliga spaupplevelser och vinprovningar till roliga danslektioner eller en lyxig vistelse på ett slott. Du får dessutom svar på frågor som: vad är en möhippa och hur planerar man en lyckad möhippa på bästa sätt? 

En möhippa behöver inte heller kosta en massa pengar för att vara kul eller lyckad, se även våra tips till en billigare möhippa på budget. 

3 populära tips till möhippan i Stockholm

 

29 aktiviteter till en möhippa i Stockholm

1. Inled möhippan på spa

Möhippa på Ellery Beach House spa

Att boka in en härlig upplevelse på spa är ett säkert kort för att få till en lyckad möhippa. Varför inte sparka igång dagen med ett spabesök! Efter att ni har överraskat bruden och kanske ätit lite frukost tillsammans checkar ni in på spa. Boka in en skön behandling till den blivande bruden, häng i relaxavdelningen och skåla in hippan med ett glas bubbel.

Ellery Beach House på Lidingö kan ni boka ett dagpass till Coco Beach Club. Här får ni både glamour, snygga miljöer och härlig stämning. 

En annan klassiker är det vackra och stämningsfulla Yasuragi. Här träder ni in ett modernt spa med japanska anor där ni kan koppla av i sann japansk anda med tvagningsritual, varma källor både inne och ute i naturen, bastu och sköna behandlingar.

Läs också Dagspa i Stockholm

 

2. Gör något kreativt tillsammans på möhippan

Om det bor en liten konstnär i den blivande bruden kommer mingel och måleri hos Måla & Skåla i Stockholm vara upplevelsen med stort U till möhippan. Här går ni loss bland penslar och färger för att måla ett motiv under guidning, eller efter eget bevåg, medan ni skålar i medhavda drinkar under en kväll där ni får utlopp för kreativiteten i härligt avslappnad atmosfär.

Eller varför inte göra var sitt silversmycke hos en silversmed, måla akvarell eller testa skulptur? Se alla spännande förslag nedan.

 

3. Vinprovning på möhippan i Stockholm

Gillar bruden smakupplevelser? Då passar olika provningar perfekt som aktivitet. Varför inte boka in en mysig vinprovning på Wasahof i Vasastan? Provningen föregår i en 120 år gammal vinkällare full av både atmosfär, spännande viner och god stämning. Här får ni lära er mer om vin, druvor, områden och vilka viner som passar till vilken mat. En smakrik upplevelse till möhippan!

Är vin inte brudens grej? Då kan ni boka in en ölprovning, ginprovning, whiskyprovning, romprovning eller varför inte en ostprovning?

 

4. Laga mat tillsammans på möhippan

Att laga mat tillsammans på möhippan är en rolig och lärorik aktivitet där ni prova på nya skills och smaker. Ni kan till exempel lära er att göra färsk pasta, äkta italiensk pizza eller välsmakande vegetariska rätter.

Den populära saluhallen och restaurangen Eataly i Stockholm har även massor av spännande matlagningskurser där en äkta italiensk kock står för upplevelsen. När ni är färdiga med att laga rätterna får ni dessutom äta dem tillsammans, kanske med ett glas italienskt rödvin till…

 

5. Lär er att blanda perfekta drinkar på möhippan

Drinkar är ett uppskattat tema på möhippor. Det är kul att kunna vara en duktig bartender på hemmafesterna. På Stockholms Bränneri kan ni lära er att blanda till en perfekt Gin & Tonic. Ni får veta mer om vad som krävs för att få till den populära drinken, provsmaka tonics och själva mixa 3 olika G&T. 

På mysiga och intima MAP Petite Maison på Vasagatan i Stockholm kan ni gå en spännande cocktailkurs som avslutas med goda tapas. 

 

6. Roliga, fartfyllda och utmanande aktiviteter till möhippan

För den blivande bruden som älskar fysiska aktiviteter och adrenalin är höghöjdsbanan på Upzone äventyrspark ett måste. Det finns olika svårighetsgrader så att nivån enkelt kan anpassas efter erfarenhet och äventyrslust. Efter en säkerhetsgenomgång är det fri klättring i parkens alla höghöjdsbanor i 2,5 timme – gå balansgång, ta er över kluriga hinder på olika höjder, svinga er i lianer och susa fram på zipline.

Andra roliga adrenalinfyllda aktiviteter som att åka ribbåt i Stockholms skärgård eller det lite lugnare alternativet med en kajaktur kan varmt rekommenderas.

 

7. Fira möhippan med stil på ett slott

Vem har väl inte någon gång drömt om att bo på ett slott? Det finns flera slott i Stockholmstrakten som gärna tar emot möhippor och anordnar speciella aktiviteter för att förgylla dagen. Görvälns Slott från 1673 är ett av dem. Det är ett vackert boutiquehotell med egen restaurang i natursköna omgivningar norr om Stockholm. Här kan ni lyxa till det lite extra och dessutom boka in olika aktiviteter som passar bra i slottsmiljö.

Annars kan ni testa mysiga Krusenberga Herrgård med ett vackert läge vid Mälaren och allt man kan önska sig för en möhippa med stil.

 

8. Lös ett mysterium tillsammans på möhippan

Om det snarare är att lösa mysterier som är den blivande brudens kopp te, ska ni inte missa Zonventures spännande gåtor! Ni är detektivbyrån som fått i uppgift att lösa ett klurigt uppdrag där ni kan behöva förhöra vittnen, undersöka objekt och hitta bevismaterial för att kunna sätta dit den skyldige och lösa mysteriet en gång för alla. En rolig och spännande aktivitet som dessutom kan göras till en tävling om ni delar in er i två lag!

 

9. Ingen möhippa utan karaoke

Älskar den blivande bruden att sjunga? Då ska ni såklart dra med henne på karaoke hos coola Moyagi i Stockholm. Här får ni ta fram era inre sångfåglar och era showigaste jag, och skråla loss tillsammans under en grymt rolig kväll med karaoke. Ni har ert eget snyggt inredda rum, och kan beställa både läskande drinkar och utsökt mat till rummen.

 

10. Skratta och lär känna varandra på ett danspass

Att boka in ett roligt danspass på möhippan är en aktivitet som kommer att leda både till skratt och roliga minnen. Att lära er en ny dans tillsammans är dessutom ett bra sätt att svetsa ihop hela gruppen och att lära känna varandra, eftersom alla som deltar kanske inte har träffats tidigare. 

Det finns en uppsjö av olika dansstudios och dansstilar att välja mellan. Populära danspass är till exempel bollywooddans, twerk och poledance, eller varför inte prova en förförisk burlesque och köpa med fjäderboor till hela gänget. Ett ställe som erbjuder flera olika dansstilar till möhippor är dansstudion Layali som ligger vid Odenplan i Stockholm. 

 1. Champagnekryssning på båt

  Champagne och möhippor hör ihop! Testa en Champagneprovning medan ni glider fram på Stockholms vatten. 

 2. Spela in en låt tillsammans

 3. SUP-tur (stand up paddle board)

 4. Åk luftballong

 5. Prosecco-pong

 6. Låt bruden skapa en egen parfym

  En perfekt aktivitet till möhippan som ni kan boka hos Collect & Bottle.

 7. Flyg i vindtunnel

 8. Lär er att göra italienska bakverk

  Italiensk bakkurs och fika hos Eataly i Stockholm.

 9. Ta med bruden på en tarotkortsläsning

 10. Picknick och lekar i en park

 11. Hyr en bastuflotte

 12. Måla på keramik

  En aktivitet till möhippan som ni hittar hos Webloom Ceramis vid Odenplan.

 13. Eftermiddagsdrink med utsikt på Mosebacketerrassen

 14. Gå en kurs i improvisationsteater

 15. Escape room

  Samarbeta för att lösa mysterier och ta er ut hos Amazing Escape.

 16. Kör rally

  Gillar bruden fart och spänning? Tävla mot varandra i folkrace.

 17. Nattklubb med VIP-bord och dans

 18. Se en stand up comedy show

 19. Afternoon tea med cocktails eller Champagne

  Ta med  bruden till mysiga MAP Petite Maison och njut av afternoon tea med lyxiga cocktails till.Spela in 

 20. Lasertag

 

Vad är en möhippa?

Möhippa, som tidigare kallades mökvällar, tros ha firats ända sedan 1500-talet i Sverige, då som en tradition där den blivande bruden badades och gjordes fin av unga kvinnor från byn. Ofta drack man även rikligt med alkohol i samband med detta, något som ledde till diskussioner om att förbjuda mökvällarna. Det lyckades dock inte, och traditionen lever kvar än idag, om än med större fokus på aktiviteter och lekar idag.

 

Så planerar du en lyckad möhippa

10 tips för en lyckad möhippa

 1. Planering är a och o

  Bra planering är det absolut viktigaste momentet för att allt ska klaffa på möhippan. Oftast är det brudtärnorna och/eller brudens närmaste vänner som står för planeringen. Bestäm ett datum och gör ett första utkast till hur dagen ska se ut, svara på frågor som var ni ska vara, om dagen ska ett tema och vad hela kalaset får kosta. Sen är det dags att skicka ut inbjudningar.

 2. Inbjudan

  Bjud in alla i god tid så att så många som möjligt kan vara med. Det finns lite olika “regler” för vilka som ska bjudas, men det bästa är att höra med bruden själv om hon vill fira i en lite mindre grupp med bara de närmaste vännerna eller till exempel vill bjuda in alla kvinnliga gäster (i ungefär samma ålder) som är bjudna på bröllopet.

 3. Budget

  Hur mycket kostar en möhippa? Och vad är det rimligt att betala? En viktig del av planeringen är att räkna ut vad aktiviteter, transport, mat och dryck samt eventuell övernattning kommer att kosta och sen slå ut den summan på alla deltagare. Det kan vara en god idé att tänka lite på prislappen per person så att så många som möjligt kan vara med.

 4. Aktiviteter

  Planera in aktiviteterna i god tid och boka platser så att ni inte plötsligt står utan. Det är den blivande brudens dag, så välj något ni tror att hon kommer att uppskatta och där ni kan ha kul tillsammans. En roliga aktivitet är ett bra sätt att svetsa ihop gruppen och lära känna varandra, speciellt om inte alla som deltar har träffats tidigare. 

 5. Mat & dryck

  Om ni är en stor grupp som vill äta på restaurang måste ni se till att boka bord i god tid. Men det går så klart lika bra att ha knytkalas eller laga middag tillsammans hemma hos någon. Tänk även på allt ni kan behöva i form av snacks och dryck under dagen. Champagnefrukost? Picknick? Och kom ihåg att dricka vatten.

 6. Överraskning eller kidnappning

  Överraskningen är ett viktigt moment och sätter tonen för resten av möhippan. Det finns lika många sätt att kidnappa den blivande bruden på som det finns möhippor. Se till att allt är noga planerat och att alla inblandade personer, som brudgummen eller arbetsplatsen, känner till planerna. Om möhippan ska ha ett speciellt tema passar det perfekt att introducera det redan här.

 7. Festen

  Anpassa avslutningen på kvällen efter bruden. Om hon gillar att festa så planerar ni en kväll ute på stan, gillar hon att sjunga och ha kul kan ni gå på karaoke-bar, om hon är den mer stillsamma typen kan ni vara hemma hos någon och leka roliga lekar och dricka cocktails.

 8. Checklista

  Gör en kort checklista i punktform över alla dagens aktiviteter, bokningar och viktiga tidpunkter för att lättare kunna hålla koll på allt.

 9. Några sista tips

  Det kan vara bra att ha en plan B ifall något skulle gå fel, till exempel om ni har planerat en utomhusaktivitet och vädret är emot er. Och lämna gärna lite luft i schemat så att det finns tid att bara ta det lite lugnt och hänga.

 10. När festen är slut...

  Var ska ni sova? Ska alla gå hem var och en till sig eller ska ni övernatta i en sommarstuga och äta en mysig frukost tillsammans dagen efter? Ytterligare ett alternativ är bruden och tärnorna sover på hotell och att resten av gänget möter upp till brunch.

 

Möhippa på budget i Stockholm

En möhippa kan vara billig, den behöver inte kosta en massa för att den ska vara kul och bli lyckad. Det finns en massa roliga aktiviteter och upplevelser som är gratis eller åtminstone billigare alternativ. Här är några tips och idéer till hur ni kan arrangera en billig möhippa.

1. Stämningsfull möhippa i Stockholms skärgård

Välj en av de många vackra öarna i Stockholms skärgård och planera en heldag med picknick och aktiviteter som vandring, bad från klippor och lekar. Det finns båtturer med Waxholmsbolaget och på flera av öarna kan man övernatta på vandrarhem eller hyra en mysig stuga. Ön Grinda ligger cirka en timme från Stockholm och har allt som nämnts ovan samt ett värdshus. Sommartid finns även en mängd aktiviteter som musik- och grillkvällar.

2. Champagne-picknick i det gröna

Stockholm är fullt av grönskande parker att hålla en möhippa i. Packa picknick-korgen full med godsaker och ta med filtar, kuddar och annat som gör det extra bekvämt att hänga utomhus i några timmar. Planera gärna in några aktiviteter eller lekar som bruden kan tänkas gilla och som får igång stämningen. När kvällen kommer kan ni grilla och njuta av vacker kvällssol. Vädret kan så klart sätta käppar i hjulet så ha en plan B för säkerhets skull. Visit Stockholm har en bra lista över några av Stockholms vackraste parker.

3. Möhippa på vattnet med segelbåt

Om vädret tillåter är en segeltur i Stockholm en oslagbar upplevelse. Låna eller hyr en segelbåt med plats till hela gänget, se till att ta med varma tröjor och filtar i fall vinden skulle friska i och packa god mat och något att dricka. Låt någon utanför sällskapet sköta seglingen så att alla kan vara med och ha kul. Ni kan göra strandhugg på vackra platser ni seglar förbi, bada från båten och njuta i solen på däck. Om det är något bruden skulle gilla så kan ni tälta på en ö, boka rum på vandrarhem eller hyra en stuga för att fortsätta kvällen ute i skärgården med en god middag och kanske ett bål att samlas kring och berätta historier och minnen om bruden.

 

Hitta mer inspiration här

Kul att du hittade vår artikel om möhippa i Stockholm! Vi hoppas att du också hittade en massa roliga aktiviteter till den stora dagen. Lycka till med planeringen!