Det är en sak att hitta en bra konfirmationspresent, men det kan vara bra mycket knepigare att komma på vad man ska skriva i konfirmationskortet. Det finns många olika sätt att ta sig an den uppgiften, här tipsar vi om några av de mest användbara för att hjälpa dig att komma igång med din text til konfirmationskortet.

Vi har samlat 5 idéer till hur du kan skriva en bra hälsning till konfirmanden, så vässa blyertspennan och häng med. Läs om…

  1. Undvik klichéer
  2. Berätta en personlig historia
  3. Använd citat till konfirmationskortet
  4. Att skriva dikter till konfirmationen
  5. Dela gemensamma minnen
 
 

5 användbara tips för att skriva en bra konfirmationshälsning

1. Undvik klichéer

När man ska skriva ett kort till speciella tillfällen finns det alltid en risk att man använder klichéer. Det är lätt hänt när man ska skriva en hälsning till en konfirmand eftersom man ofta har en föreställning om att man bör skriva några “bevingade ord” som ska hjälpa vägleda konfirmanden i livet. 

Även om klichéer är vanligt förekommande så är det en bra idé att försöka undvika dem när du ska skriva text till ett konfirmationskort. Speciellt de som handlar om att konfirmanden nu tar ett kliv in i vuxenvärlden används lite för ofta. Här får du några idéer till vad du kan skriva i stället. 

2. Berätta en personlig historia

Gör din hälsning till konfirmanden personlig.

När du skriver en hälsning till en konfirmand kan du välja att skriva en lite mer personlig text till konfirmationskortet. I stället för att bara skriva gratulerar till konfirmationen, kan du försöka sätta ord på din relation till konfirmanden och berätta vad det är som gör honom eller henne speciell i dina ögon.

Tips! När du köper en present hos Truestory kan du skriva en personlig hälsning på presentkortet som skickas med. Så behöver du inte tänka på att köpa ett kort till konfirmationen, det är nämligen en del av presenten. 

Du kan också välja att lyfta fram några saker ni har upplevt tillsammans och berätta vad de stunderna har betytt för dig.

3. Använd citat till konfirmationskortet

Skriv ett inspirerande citat till konfirmanden. 
När någon konfirmeras är det vanligt att man vill skriva några väl valda och kloka ord till konfirmanden – det kan vara i tal, sånger och i texten till kortet. Det kan dock vara svårt att komma på något klokt att skriva och då är citat en perfekt lösning – använd någon annans kloka ord i kortet! 

Tips! Du kan skriva en liten teaser som avslöjar något om du ger när du skriver din konfirmationshälsning och så kan konfirmanden försöka gissa vad den innehåller. Om du ger konfirmanden ett tandemflyg kan du till exempel skriva: Vågar du kasta dig ut?

Eller så ger du en chokladkurs och skriver att det är en konfirmationspresent till en kommande mästerbagare. Om du vet att konfirmanden har en speciell idol eller förebild kan du använda ett citat från den personen. Det visar också att du verkligen känner konfirmanden.

Det viktigaste är att du väljer ett citat till konfirmationen som är lätt att förhålla sig till. Det behöver inte vara djupt filosofiskt, konfirmanden ska ju kunna uppskatta det nu och inte först om 10 år.

Det här citatet från Steve Jobs är ett bra exempel på vad du skulle kunna skriva: Ibland kommer livet att knocka dig i huvudet med en tegelsten. Tappa inte modet.

 

Tips på konfirmationspresenter

 

4. Att skriva dikter till konfirmationen

Det är populärt att skriva en dikt i kortet till konfirmanden.

I stället för att skriva ett citat kan du välja att skriva en dikt till konfirmanden. Om du känner dig kreativ kan du skriva din egen dikt, men annars går det utmärkt att plita ner en lånad dikt i konfirmationstelegrammet.

Här är internet ett värdefullt redskap. Sök dig fram till en dikt som passar till det som du vill uttrycka till just den här konfirmanden.

5. Dela gemensamma minnen

Berätta om ett speciellt minne i konfirmationskortet, till exempel från en gemensam upplevelse.

Berätta om ett speciellt minne i konfirmationskortet, till exempel från en gemensam upplevelse.

Minnen är en av de bästa sakerna du kan skriva om i kortet. Berätta en söt eller rolig liten historia som du kopplar till konfirmanden, till exempel ett minne från konfirmandens barndom, en resa ni har varit på eller en annan upplevelse ni har delat. 

Det betyder något för konfirmanden att läsa om det ni har upplevt tillsammans och det gör det också kul att läsa om kortet många år senare.

 

Grattis till konfirmationen

Det viktigaste budskapet att få med i kortet är en gratulation till konfirmationen. 

Du kan använda massor av tid på att fundera över vad du ska skriva i konfirmationskortet, men när det kommer till kritan är det kanske inte så viktigt trots allt. Det absolut viktigaste är ju att konfirmanden får en bra dag. 

En dag med presenter, mat, sång, tal och massor av uppmärksamhet. Så det funkar nog även om du inte skriver så mycket mer än grattis till konfirmationen. Det är ju trots allt det som är essensen och därför också det som är viktigast att få med i texten till konfirmationskortet. 

Hoppas att det blir en riktigt lyckad konfirmationsfest!

 

Hitta mer inspiration här