Känner du någon som fyller år snart? Då kan det kännas klurigt att hitta rätt i djungeln av möjliga födelsedagspresenter. Därför tipsar vi om en rad upplevelser som kan passa utmärkt till det blivande födelsedagsbarnet. Läs vidare för att inspireras till vad du kan köpa i födelsedagspresent till mamma, pappa, pojkvän, flickvän eller kanske din bästa vän.

Eller är det till och med du själv som fyller år snart, och som tänker ”vad kan man önska sig i födelsedagspresent”? Presenttipsen nedanför kan såklart passa utmärkt till dig själv också!

Födelsedagspresent till mamma

Om det är födelsedagspresent till mamma du letar efter, varför inte ge henne en upplevelse på ett spa i Hälsingland med slående utsikt? Orbaden Spa & Resort, strax utanför Bollnäs, erbjuder just detta med sitt läge precis intill älven Ljusnan. Lägg till en övernattning på det så har hon en riktigt härlig upplevelse med både avslappning, miljöombyte och närhet till naturen.

Vill du ge henne en annan storslagen upplevelse? Låt henne få sväva fram ljudlöst genom luften i en luftballong. Det är ett fantastiskt sätt att se landskapet på och en oförglömlig upplevelse. Speciellt om ni kan uppleva det tillsammans.

Födelsedagspresent till pappa

Är det pappa som snart fyller år? Kanske är han en riktig hemmakock, eller så kanske han behöver få upp ögonen för det där som heter matlagning? Ge honom en alldeles speciell matlagningskurs – nämligen en med fokus på molekylär gastronomi. Hos The Kitchen Lab i Stockholm hålls kurser i just detta, där man får prova på att skapa kaviarpärlor och skapa sfärer med flytande innehåll – bland mycket annat.

Är matlagning inte hans kopp te? Då kanske en överlevnadskurs passar honom bättre. Med en kurs i Bushcraft & Överlevnad hos Naturens Hemligheter får han ett smakprov på hur det kan vara att klara sig själv ute i naturen. Det är födelsedagspresenten till pappa som går igenom hur man håller sig torr, varm och mätt i naturen, hur man hanterar olika verktyg på bästa sätt, och hur man kan laga mat över öppen eld – med ingredienser från naturens eget skafferi.

Födelsedagspresent till flickvän

Om det istället är en födelsedagspresent till flickvän du kikar efter, brukar ju en klassisk present vara en parfym. Men varför inte gå ett steg extra, och låta henne få tillverka sin alldeles egna doft? Collect and Bottle i Stockholm erbjuder ett doftbibliotek på 80 olika dofter hon får välja mellan, och sedan får hjälp med att sätta ihop till sitt eget recept. Såklart får parfymen även tas med hem efteråt.

Är hon mer en äventyrlig och aktiv typ? Ge bort ett härligt äventyr i Stockholms skärgård. Med True Nature Sweden kan man nämligen komma ut på en guidad kajaktur i skärgården bland kobbar och skär. Ge henne en magisk upplevelse på vattnet, där ni glider fram ljudlöst och upptäcker naturen strax utanför storstadens puls.

Födelsedagspresent till pojkvän

Visst kan det vara svår att hitta födelsedagspresent till pojkvännen? Men varför inte ge honom en upplevelse i skärgården där han får testa ett flertal olika ölsorter? Fjäderholmarnas bryggeri ligger på ön med samma namn, och här erbjuder man en smakresa bland de egenbryggda ölerna där man också får lära sig mer om skillnaderna mellan t.ex. en lager och en ale. Ge honom lite ny kunskap i den gyllene dryckens värld!

Är han istället lite mer av en adrenalinjunkie? Ge honom en annorlunda och spännande present där han får flyga likt en fågel. Under en Bodyflight får man nämligen testa på att flyga i fritt fall – fast i en lite säkrare miljö jämfört med att kasta sig ut från ett flygplan. Bodyflight finns i både Göteborg och Stockholm.

Födelsedagspresent till syster

Var din syster alltid en klätterapa som liten? Ta med henne till ett klättercenter där ni kan se om de gamla takterna fortfarande sitter i. Här kan ni utmana varandra på väggarna med olika svårighetsgrad och se hur långt, eller kanske högt, ni kommer innan armar och ben ger vika. Klättercentret är Sveriges största klätterföretag och finns på ett antal platser i landet, inklusive Stockholm, Uppsala och Malmö.

Är din syster inte den aktiva typen? Ge henne istället en inblick i hur polkagrisar tillverkas under en upplevelse hos Gamla Stans Polkagriskokeri i Stockholm. Hit kan ni ta er tillsammans för att under en stund i polkagrishantverkets tecken. Sen får ni ta med några godbitar hem också!

Födelsedagspresent till bror

Är det brorsan som fyller år snart? Låt pojkdrömmen om att köra folkrace gå i uppfyllelse! På Sundsta Säteri strax utanför Stockholm kan man hoppa in i några gamla Volvo 240, utrustade med rallystolar och fyrpunktsbälten, och utmana varandra medan gruset ryker!

En annan spännande utmaning, där ni bokstavligen kan kliva in i en annan värld, är en födelsedagspresent till Stockholm VR center. Ta på er var sitt VR-headset och kliv in i en virtual reality värld där ni kan testa ett flertal olika spel, där ni kan utmana varandra och spela både med- och mot varandra.

Födelsedagspresent till bästa vän

Har du en kaffeälskande bästis? Då är en kaffekurs födelsedagspresenten till bästa vännen. Här kan hen nörda ner sig ordentligt med en massa nya kunskaper inom kaffets värld. Hos kaffeexperterna på Johan & Nyström kan man bland annat välja mellan kurserna Brew Basics, Kaffeprovning och Barista Home.

Är det istället något fartfylld som passar som födelsedagspresent till bästa vännen? Varför inte ta med hen på en utmanande tur på mountainbike i skogarna utanför Stockholm med True Nature Sweden. Turen passar för både erfarna mountainbikers såväl som nybörjare, och är en både fartfylld som naturrik upplevelse. Vid varmt väder kan man avsluta med ett svalkande dopp i en skogssjö.

Vad händer i Stockholm?

Lästid: 10 min.

Restauranger i Stockholm

Lästid: 9 min.

Presenttips

Lästid: 5 min.

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden