Ölprovning är en populär och uppskattad aktivitet, vare sig det är för att ha det trevligt med hela kompisgänget, kanske en dejt eller för att man helt enkelt vill lära sig mer om den gyllene drycken och provsmaka olika varianter.

Det finns flera bryggerier och restauranger i Stockholm som håller olika slags ölprovningar – en del med eget öl direkt från tankarna i mikrobryggeriet, där det även ofta ingår en bryggerivisning, andra med en stor variation av till exempel svensk öl på fat eller olika teman som öl från olika länder eller ölprovning i kombination med mat eller ost. Oavsett vad du väljer så kommer du att uppleva nya spännande smaker och få en massa ny kunskap om konsten att brygga öl. 

 
 

1. Ölprovning och bryggerivisning på Nya Carnegiebryggeriet

I en gammal lampfabrik vid södra Hammarbyhamnen ligger Nya Carnegiebryggeriet, ett modern bryggeri med rötter i den amerikanska craft beer-kulturen. I det Stockholmska ölbryggeriet från 2007 tillverkar man inte bara öl – man sprider även kunskap genom olika ölprovningar och god stämning genom bryggeriets olika event. 

Ta med bästa vännen eller din bättre hälft för en ölprovning i Stockholm för två som inkluderar både en rundtur på bryggeriet där ni kan se hur ölen tillverkas, och provsmakning av utvalda öler från ölbryggeriets sortiment. För den inbitne finns även specialprovningar med fokus på bland annat suröl, IPA och humligt samt Lager. Du kan även gå en bryggkurs för nybörjare.

2. Prova tysk öl på Bierhaus

Är du ett fan av tysk öl? Då är Bierhaus ett givet val. Med inspiration från 30-talets Bauhaus har man byggt upp en klassisk ölhall-atmosfär som också serveras hemlagade korvar. Ett självklart tillbehör till den tyska ölen. På Bierhaus hittar du pils, kölsch, weissbier, schwarzbier, tillsammans med andra godingar från en global ölscen.

Ölprovningarna på Bierhaus anpassas från gång till gång och efter sällskapets önskemål. Men något som står klart är att en smakresa med ölsorter från världen över väntar – öler från såväl stora ölhus som mikrobryggerier.

 

3. Gör din egen öl hos Münchenbryggeriet

Foto: Münchenbryggeriet

På Münchenbryggeriet i Stockholm har det bryggts öl i över 100 år. Här bjuds det på ekologisk hantverksöl, och just nu finns sex olika ölsorter i bryggeriets ölfamilj. Dessa varieras dessutom med säsongsbundna öler och öler framtagna tillsammans med bryggeriets kunder.

Under en ölprovning på Münchenbryggeriet får ni provsmaka de egentillverkade ölerna samtidigt som ni lyssnar till bryggeriets spännande historia. Spetsa öronen extra när bryggmästaren går in på hur smaksinnet fungerar och hur du kan kombinera öl och mat på bästa sätt.

Dessutom har ni möjlighet att inte bara smaka, utan att faktiskt tillverka er egna öl. Smaken tas fram under rådgivning av bryggeriets bryggmästare, och när ni väl fått den biten på plats kan ni dessutom välja typsnitt och skapa en etikett för er alldeles egna, kompletta öl!

 

4. Ölprovning i skärgården hos Fjäderholmarnas Bryggeri

Vill du uppleva skärgården över ett (eller några) glas öl? Då ska du bege dig till Stora Fjäderholmen för ett besök på Fjäderholmarnas bryggeri, bara 25 minuter med båt från Stockholm. I idylliska skärgårdsomgivningar kan ni smaka de egenbryggda hantverksölerna på brewpuben, eller fördjupa era kunskaper i ölets konst och smaker med en ölprovning.

Testa 5 utvalda ölsorter medan ni diskuterar s(m)aker som skillnaden mellan en lager och en ale, eller när under processen som beskan och aroman utvecklas.

Ta smaklökarna på en minnesvärd resa – Fjäderholmarnas bryggeri strävar nämligen efter att erbjuda en upplevelse som smaklökarna sent ska glömma.

 

5. Brewer's table på Munkbron

Munkbron ligger på Lilla Nygatan i Gamla stan. Här har man ett brewer’s table mitt i bryggeriet med plats för upp till 12 personer som är en utmärkt plats för en ölprovning. Det går bra att anpassa provningen lite efter egna önskemål och till exempel kombinera en ölprovning med en god middag eller en guidad visning av bryggeriet. Oavsett vilket så kan ni njuta av god öl i en unik atmosfär.

 

6. Ölprovning på Waza Restaurang & Bryggeri

Foto: Waza Restaurang & Bryggeri

Waza är restaurangen i Stockholm med eget tillhörande bryggeri. Härifrån kommer såklart restaurangens öler, men förutom att besöka restaurangen för att smaka ölerna, kan du få en djupare inblick i ölbryggeriets processer och tillverkning genom en ölprovning.

Under en provning smakar ni sex olika öler, och ölprovningarna kommer i olika teman såsom svenska mikrobryggerier eller amerikansk lager.

Även här finns möjlighet att brygga sin egen öl. Här finns både alternativet öppen bryggkurs där ni tillverkar 5 liter av ert eget öl på bryggeriet, eller hembryggarkurs där ni först får kunskaper på bryggeriet för att sedan få med ett komplett kit med ingredienser för att brygga där hemma.

Är du kanske inte själv en stor ölnörd, men känner någon som är det? Ge bort en ölprovning i Stockholm som present!

 

7. Ölprovning på Akkurat i Stockholm

Foton: Akkurat

Akkurat är pärlan på Söder i Stockholm som sedan 1995 serverat säregna öler, whiskey och tillhörande mat.

Här finns en stor ölkällare med årgångsöler, och som en del av Akkurats filosofi stödjer man gärna små bryggerier som fokuserar på hantverket i att tillverka öl. Dessutom samarbetar man med framstående svenska bryggerier för att ta fram egna öler som bara kan smakas på plats.

En ölprovning på Akkurat ger dig inblick i- och kunskap om ölkulturen, och provningarna kommer i olika tappningar beroende på vilken typ av provning som önskas.

 

8. En värld av smaker hos Tritonia Ölverkstad

Foto: Tritonia Ölverstad

Tritonia kallar sig en ”ölverkstad dedikerad till vidunderlig öl” och här kan du testa allt från modern hybrider till helt klassisk öl. Tritonia håller ölprovningar både i den egna ölverkstaden i Gamla stan eller hemma hos dig om du föredrar det. Det finns tre olika ölprovningar att välja mellan beroende på hur djupt du vill dyka ner i ölets värld. De har stor erfarenhet med ölprovningar och kan anpassa konceptet efter eventuella önskemål.

 

9. Djupdykning i maltdrycker hos Ardbeg Embassy

Ardbeg Embassy på Västerlånggatan i Stockholm är både en restaurang, pub och bar som är specialiserade på maltwhisky och öl på fat från svenska mikrobryggerier. Fokus ligger på vällagad mat i kombination med passande maltdrycker. Under en ölprovning hos Ardbeg Embassy guidas du genom processen för hur öl bryggs, vad som ger den dess karaktär samt historien bakom öltillverkning. Alla provningar hålls i restaurangen i samband med middag och av professionella ambassadörer. Här hålls även whiskyprovningar för dig som är mer intresserad av det.

 

10. Allt om öl på Nacka Bryggeri

Foto: Nacka Bryggeri

Nacka bryggeri startades 2015, men har redan hunnit bli ett etablerat namn i bryggerivärlden. Inspirerat av ölbryggeriets läge vid Saltsjö Pir i Nacka har flera av de egna ölerna fått namn efter öar eller ting förknippade med skärgården. Saltis brut, Erstavik Saison och Ragnars Roddarmjöd, för att nämna några.

För den som är intresserad av en djupdykning i bryggeriets öl och processer erbjuds både ölprovning med bryggerivisning, enbart bryggerivisning, eller – för den inbitne entusiasten – en kurs i att brygga sitt eget öl.

 

11. Ölvandring med Stockholm Craft Beer Tour

Gå på en riktig upptäcktsfärd i ölens värld! Ourway Tours är företaget som ordnar rundturer i ölets tecken, bland annat med fokus på mikrobryggerier i Stockholm under ölturen Stockholm Craft Beer Tour. Upptäck både gamla stans mysiga gator och nya ölsmaker när ni smiter in på de olika pubarna som bjuder på god hantverksöl från mindre ölbryggerier i Stockholm och övriga landet.

Medan smaklökarna förundras får ni samtidigt lära er om ölets historia och vad den gyllene drycken haft för betydelse i samhället under olika tider. Ett bättre sätt att spendera en kväll på!

Foto: Ourway Tours

 

12. Ost- och ölprovning hos Ostmakeriet och Waxholms Bryggeri

Lite utanför Stockholm i vacker skärgårdsmiljö kan du vara med om en smakfylld upplevelse med ost- och ölprovning hos Ostmakeriet & Waxholms Bryggeri. Här får ni lära er mer om både historien och hantverket bakom ystning av ost, såväl som ölbryggning – två hantverksprodukter som passar utmärkt tillsammans. Ni får även inblick i vilka smaker som passar bäst tillsammans samt njuta av 5 utsökta hantverksostar och 5 delikata hantverksöl.

 

13. Ölprovning med olika teman på Man in the Moon

Foto: Man in the Moon

Man in the Moon är gastropuben som serverar klassiska Svenska rätter, men som också satsat på ett gediget ölsortiment med runt 650 olika ölsorter.

Ölen kommer både från ölkällaren där man har öler från 80-talet och framåt, samt från olika bryggerier i både Stockholmsområdet övriga Sverige, och till och med Norden, som man samarbetat med för att ta fram sina egna öler.

Det stora intresset för ölkonsten vill man såklart gärna sprida vidare genom olika ölprovningar. Här väljer ni mellan teman som American, Belgique, Grande, Cuvée, Exclusive, basic eller alkoholfri. För den med specifika önskemål kan upplevelsen även skräddarsys. Med andra ord finns möjligheten att få en helt unik ölprovning i Stockholm!

 

7 intressanta fakta om öl

  1. På medeltiden drack man faktiskt mer öl än vatten eftersom alkoholen gjorde det säkrare att dricka.

  2. Världens starkaste öl är skotska Brewmeisters Snake Venom som ligger på hela 67,5 %.

  3. Om du inte gillar när din öl är slut så kanske du lider av cenosillicafobi som innebär en rädsla för tomma glas.

  4. Öl är den tredje vanligaste drycken i hela världen. Vatten och te är på första- respektive andraplatsen.

  5. Tjeckien är det land som dricker mest öl per capita – imponerande 143 liter per person och år, Österrike och Tyskland kommer på andra och tredje plats. 

  6. Oktoberfest i München är världens största ölfestival och pågår i 16 dagar.

  7. Öl är en av de äldsta alkoholdryckerna i människans historia. Troligen skapades den första ölliknande drycken när blött bröd jäste och blev till en lätt alkoholhaltig dryck.

 

Se fler smakupplevelser här

 

Mer spännande läsning