Det är fredag eftermiddag och du känner hur tankarna börjar vandra, bort från skärmen och arbetsuppgifterna, mot den stundande AW:n och hänget med vännerna. För vad är klockan egentligen? It’s beer o’clock! Oavsett om det är fredag, lill-lördag eller någon annan dag i veckan, är det aldrig fel att socialisera över några öl med kompisgänget. Och varför inte göra det hela till en upplevelse utöver det vanliga, genom en ölprovning i Stockholm?

Upplev nya smaker från mindre ölbryggerier i Stockholm, eller kanske från någon annan stad i vårt avlånga land. Läs vidare för att få tips om olika bryggerier i Stockholm samt specialiserade barer som erbjuder upplevelser inom ölprovning i Stockholm.

Nya Carnegiebryggeriet

I en gammal lampfabrik vid södra Hammarbyhamnen ligger Nya Carnegiebryggeriet. I det Stockholmska ölbryggeriet från 2007 tillverkar man inte bara öl – man sprider även kunskap genom olika ölprovningar och god stämning genom bryggeriets olika event.

Ta med bästa vännen eller din bättre hälft för en ölprovning i Stockholm för två som inkluderar både en rundtur på bryggeriet där ni kan se hur ölen tillverkas, och provsmakning av utvalda öler från ölbryggeriets sortiment. För den inbitne finns även specialprovningar med fokus på bland annat suröl, IPA och humligt samt Lager.

Foton: Nya Carnegiebryggeriet

Stockholm Craft Beer Tour

Gå på en riktig upptäcktsfärd i ölens värld! Ourway Tours är företaget som ordnar rundturer i ölets tecken, bland annat med fokus på mikrobryggerier i Stockholm under ölturen Stockholm Craft Beer Tour. Upptäck både gamla stans mysiga gator och nya ölsmaker när ni smiter in på de olika pubarna som bjuder på god hantverksöl från mindre ölbryggerier i Stockholm och övriga landet.

Medan smaklökarna förundras får ni samtidigt lära er om ölets historia och vad den gyllene drycken haft för betydelse i samhället under olika tider. Ett bättre sätt att spendera en kväll på!

Foto: Ourway Tours

Münchenbryggeriet

På Münchenbryggeriet i Stockholm har det bryggts öl i över 100 år. Här bjuds det på ekologisk hantverksöl, och just nu finns sex olika ölsorter i bryggeriets ölfamilj. Dessa varieras dessutom med säsongsbundna öler och öler framtagna tillsammans med bryggeriets kunder.

Under en ölprovning på Münchenbryggeriet får ni provsmaka de egentillverkade ölerna samtidigt som ni lyssnar till bryggeriets spännande historia. Spetsa öronen extra när bryggmästaren går in på hur smaksinnet fungerar och hur du kan kombinera öl och mat på bästa sätt.

Dessutom har ni möjlighet att inte bara smaka, utan att faktiskt tillverka er egna öl. Smaken tas fram under rådgivning av bryggeriets bryggmästare, och när ni väl fått den biten på plats kan ni dessutom välja typsnitt och skapa en etikett för er alldeles egna, kompletta öl!

Foton: Münchenbryggeriet

Waza Restaurang & Bryggeri

Waza är restaurangen i Stockholm med eget tillhörande bryggeri. Härifrån kommer såklart restaurangens öler, men förutom att besöka restaurangen för att smaka ölerna, kan du få en djupare inblick i ölbryggeriets processer och tillverkning genom en ölprovning.

Under en provning smakar ni sex olika öler, och ölprovningarna kommer i olika teman såsom svenska mikrobryggerier eller amerikansk lager.

Även här finns möjlighet att brygga sin egen öl. Här finns både alternativet öppen bryggkurs där ni tillverkar 5 liter av ert eget öl på bryggeriet, eller hembryggarkurs där ni först får kunskaper på bryggeriet för att sedan få med ett komplett kit med ingredienser för att brygga där hemma.

Är du kanske inte själv en stor ölnörd, men känner någon som är det? Ge bort en ölprovning i Stockholm som present!

Foto: Waza Restaurang & Bryggeri

Ölprovning på Akkurat i Stockholm

Akkurat är pärlan på Söder i Stockholm som sedan 1995 serverat säregna öler, whiskey och tillhörande mat.

Här finns en stor ölkällare med årgångsöler, och som en del av Akkurats filosofi stödjer man gärna små bryggerier som fokuserar på hantverket i att tillverka öl. Dessutom samarbetar man med framstående svenska bryggerier för att ta fram egna öler som bara kan smakas på plats.

En ölprovning på Akkurat ger dig inblick i- och kunskap om ölkulturen, och provningarna kommer i olika tappningar beroende på vilken typ av provning som önskas.

Foton: Akkurat

Fjäderholmarnas Bryggeri

Vill du uppleva skärgården över ett (eller några) glas öl? Då ska du bege dig till Stora Fjäderholmen för ett besök på Fjäderholmarnas bryggeri, bara 25 minuter med båt från Stockholm. I idylliska skärgårdsomgivningar kan ni smaka de egenbryggda hantverksölerna på brewpuben, eller fördjupa era kunskaper i ölets konst och smaker med en ölprovning.

Testa 5 utvalda ölsorter medan ni diskuterar s(m)aker som skillnaden mellan en lager och en ale, eller när under processen som beskan och aroman utvecklas.

Ta smaklökarna på en minnesvärd resa – Fjäderholmarnas bryggeri strävar nämligen efter att erbjuda en upplevelse som smaklökarna sent ska glömma.

Foton: Fjäderholmarnas Bryggeri

Ölprovning på Bryggeri Munkbron

Munkbron är ett bryggeri i Stockholm med tillhörande bar, centralt placerat i Gamla Stan. Faktiskt är Bryggeri Munkbron det enda bryggeriet i stadsdelen, och lokalerna ligger i det Petersenska huset, en anrik byggnad från 1649. Ta in smakerna av olika öler på en ölprovning i den mysiga atmosfären, få en rundtur i bryggeriet av de kunniga bryggarna, och lär er något nytt från ölens värld.

Foto: Bryggeri Munkbron

Bierhaus

Är du ett fan av tysk öl? Då är Bierhaus ett givet val. Med inspiration från 30-talets Bauhaus har man byggt upp en klassisk ölhall-atmosfär som också serveras hemlagade korvar. Ett självklart tillbehör till den tyska ölen. På Bierhaus hittar du pils, kölsch, weissbier, schwarzbier, tillsammans med andra godingar från en global ölscen.

Ölprovningarna på Bierhaus anpassas från gång till gång och efter sällskapets önskemål. Men något som står klart är att en smakresa med ölsorter från världen över väntar – öler från såväl stora ölhus som mikrobryggerier.

Foton: Bierhaus

Nacka Bryggeri

Nacka bryggeri startades 2015, men har redan hunnit bli ett etablerat namn i bryggerivärlden. Inspirerat av ölbryggeriets läge vid Saltsjö Pir i Nacka har flera av de egna ölerna fått namn efter öar eller ting förknippade med skärgården. Saltis brut, Erstavik Saison och Ragnars Roddarmjöd, för att nämna några.

För den som är intresserad av en djupdykning i bryggeriets öl och processer erbjuds både ölprovning med bryggerivisning, enbart bryggerivisning, eller – för den inbitne entusiasten – en kurs i att brygga sitt eget öl.

Foton: Nacka Bryggeri

Man in the Moon

Man in the Moon är gastropuben som serverar klassiska Svenska rätter, men som också satsat på ett gediget ölsortiment med runt 650 olika ölsorter.

Ölen kommer både från ölkällaren där man har öler från 80-talet och framåt, samt från olika bryggerier i både Stockholmsområdet övriga Sverige, och till och med Norden, som man samarbetat med för att ta fram sina egna öler.

Det stora intresset för ölkonsten vill man såklart gärna sprida vidare genom olika ölprovningar. Här väljer ni mellan teman som American, Belgique, Grande, Cuvée, Exclusive, basic eller alkoholfri. För den med specifika önskemål kan upplevelsen även skräddarsys. Med andra ord finns möjligheten att få en helt unik ölprovning i Stockholm!

Foton: Man in the Moon

 
 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.