Vad kan man hitta på i Stockholm under påsklovet? Vad finns det för aktiviteter?

Här hittar du våra bästa tips och idéer till ett mysigt, roligt och välsmakande påsklov med aktiviteter för både stora och små. Från upplevelser som chokladprovning, konstrunda och en ölbricka i Stockholms skärgård till gratis upplevelser för hela familjen under påsklovet. Ett besök på Skansen är också en klassisk påskaktivitet!

 

När är det påsk 2024?

Påsken 2024 är tidig och börjar i slutet av mars.

  • Skärtorsdagen infaller den 28 mars.
  • Långfredagen infaller den 29 mars.
  • Påskafton infaller den 30 mars.
  • Påskdagen infaller den 31 mars.
  • Påsklovet på Stockholms skolor är v. 14 (1-5 april).
 

De 9 bästa aktiviteterna till påsklovet

1. Ta med familjen på konstrunda i påsk

Foto: Rolf Hanson, Artipelag
Måla & Skåla

Konstrundor, där konstnärer öppnar sina ateljéer och hem för besökare, har blivit en riktig påsktradition. I Skåne kan man skryta med en konstrunda som är en av världens största konstutställningar och även om Stockholm inte har något liknande finns det andra sätt att ägna påsken åt konst och kreativa upplevelser.

Många muséer har öppet under påsken och det finns möjlighet att upptäcka konst både utomhus och inomhus. Besök till exempel Millesgården på Lidingö eller Artipelag i Gustavsberg för att få en liten utflykt på köpet, eller stanna i stan och gå på Moderna Muséet eller Fotografiska.

Om du hellre vill vara kreativ själv kan du ta med någon du tycker om på en målarkurs. Hos Måla & Skåla får ni både mingla och måla, det är bara att gå loss med färg och penslar och skåla och småprata. Eller varför inte prova på en annan kreativ disciplin, som keramik, silversmide eller glasblåsning?

 

2. Njut av påsköl från ett mikrobryggeri i vårvädret

Även öl hör påsken till och de här aktiviteterna innehåller både påsk, öl och Stockholms skärgård i en perfekt kombination. Åk iväg på en utflykt till Rindö i det vackra vårvädret. Här kan ni vara med på en välsmakande ost- och ölprovning hos Ostmakeriet & Waxholms Bryggeri. Ni får lära er mer om hantverket, olika smakkombinationer och provsmaka 5 utsökta hantverksostar och 5 delikata hantverksöl.

Ni kan även åka ut till Fjäderholmarna och dela en välsmakande ölbricka från det populära mikrobryggeriet Fjäderholmarnas Bryggeri. Här serveras ni 5 olika ölsorter direkt från de skinande blanka öltankarna i bryggeriet och kan samtidigt njuta av den vackra skärgårdsmiljön och varandras sällskap.

 

3. Byt ut påskbordet mot brunch

När det är påsk och långhelg och man kan passa på att sova ut ordentligt så är det perfekt med en sen brunch. Det är ju inte heller alla som är förtjusta i påskbord, så varför inte sammanstråla med familjen på något av Stockholms många utmärkta brunchställen.

Lyxa till det med en skaldjursbrunch på Mister French, full av havets läckerheter och smakrika franska klassiker. Njut av den härliga art deco-inspirerade miljön, äta gott och ta in den fantastiska utsikten över Stockholm. 

Ett annat hett tips är att boka in en norrländsk brunch på Knut. Här serveras brunchklassiker i kombination med norrländska delikatesser, rätter som tar dig med på en smakresa till norrländska skogar fulla av älg, svamp och hjortron. Allt serveras vid bordet på inbjudande fat i flera våningar á la afternoon tea och stämningen är trevlig.

 

4. Se nya sidor av Stockholm på en stadsvandring

Häng med på en spännande stadsvandring och se nya sidor av Stockholm i det, förhoppningsvis, vackra vårvädret. Du kan bland annat göra en liten resa tillbaka i tiden och hör om hur det var att leva på Söder för länge sedan och ta del av en massa fängslande historier och livsöden eller dyka ner i den mörka folktro som härskade i Stockholm på medeltiden under en vandring i Gamla stan.

Eller så kan du gå med på en stark och levande stadsvandring i de hemlösas kvarter där du guidas av en person som lever, eller nyligen har levt, i utsatthet. Stadsvandringarna är en möjlighet för utsatta människor att få en möjlighet att göra något meningsfullt och dessa stadsvandringar är ett spännande möte mellan olika världar. 

 

5. Gå på Skansen

Från den 28 mars till den 7 april kan du uppleva en mysig och traditionell påsk på Skansen. Besök de gamla husen och gårdarna och ta del av gamla påsktraditioner. Skansen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter för alla åldrar med både musik, tipspromenad och möjligheten att måla sig till påskkärring. Ni kan även lära er mer om hur man har firat påsk i olika tider.

 

6. Lös ett mysterium på påsklovet

Anta en spännande utmaning i påsk! I Norge har de ju ”påskekrim” där man ger bort deckare eller ser TV-serier på samma tema under påsken. Kanske kan det här bli en svensk variant?

Ta med dig familjen eller vännerna till Humlegården i Stockholm och lös ett mysterium tillsammans med Zonventure. Slå era kloka huvuden ihop och ta er an ett både spännande och klurigt uppdrag där ni kan behöva förhöra vittnen, undersöka objekt på olika platser för att hitta ledtrådar och samla alla bevis som krävs för att sätta dit den skyldige.

Eller kanske vill ni försöka lösa Mordet vid Riksdagshuset med Solve a Mystery? Här reser ni tillbaka i tiden till 1899 för att lösa försvinnandet av en förmögen affärsman. Med samarbete, laganda och lite extra klurigt kan ni avslöja skurken.

 

7. Fira påsk på hotell

Ett annat perfekt sätt att fira påsk är att strunta i alla traditioner och åka på en miniweekend med någon du tycker om och använda långledigheten till att bara koppla av. Ni behöver inte åka långt för att det ska bli ett äventyr! Här kan ni hitta den perfekta övernattningen för er, vare sig det ska vara i eller utanför Stockholm, en gourmetvistelse, ett spahotell vid havet eller ett hotell som passar hela familjen.

 

8. Åk på matkryssning i Stockholms skärgård

Stig ombord på en av Strömmas klassiska skärgårdsbåtar och njut av en god måltid ombord. All mat lagas ombord på båten och görs på KRAV-märkta råvaror. Dessutom har du en fantastisk utsikt under måltiden där ni kryssar fram mellan kobbar och skär.

 

9. Chokladprovning eller chokladkurs

Påsken är en riktig choklad-högtid med allt från små och stora påskägg till kycklingar och harar i choklad. Varför inte ta det ett steg längre i år och ge bort en chokladupplevelse i påskpresent istället för ett vanligt chokladägg? Eller ta med någon du tycker om på en rolig påskaktivitet som chokladprovning eller chokladkurs hos populära Chokladfabriken i Stockholm. De har även en digital chokladprovning om du bor lite för långt bort från huvudstaden.

 

Ge en upplevelse i påskpresent

Överraska någon du tycker om och lägg en upplevelse i påskägget i år. Något roligt eller spännande som ni kan uppleva tillsammans. Lite påskchoklad finns det alltid plats till ändå, men med en upplevelse skapar ni fina nya minnen och får mer än bara lite njutning i stunden…

Om du beställer i tid innan påskhelgen kan du dessutom få presenten levererad i vår exklusiva presentask. 

 

4 tips på påskpresenter

Fakta om påsken

  • Varför firar vi påsk?

    Påsken är kristendomens viktigaste helg. Påskens religiösa budskap är att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse.

  • Var kommer ordet påsk ifrån?

    Ordet påsk kommer från det hebreiska ordet pesah och medeltidslatinets pascha.

  • När är det påsk?

    Det är faktiskt olika från år till år och förklaringen till det är att påsken firas den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Det betyder att påsken alltid infaller mellan den 22 mars och den 25 april.

  • Ska man ha tråkigt på långfredagen?

    Långfredagen hade länge fokus på sorg och bot i Sverige. Den firades stilla, ofta i svarta kläder. Ända fram till 1970-talet fanns det en lag om att teatrar, biografer och dansställen skulle hålla stängt på långfredagen.

  • Var kommer traditionen med påskkärringar ifrån?

    Påskhäxan eller påskkärringen är enligt gammal svensk folktro en häxa som flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen. Det var någon gång på 1800-talet man i Sverige började klä ut sig till påskkärring. I dag är det mest barn som klär ut sig och går runt i kvarteret och önskar glad påsk och får lite godis som tack. 

 

Påsklov i Stockholm med barn - gratis aktiviteter

  • Besök ett spännande museum med fri entré, till exempel Naturhistoriska Riksmuseet, Sjöhistoriska eller Historiska museet.
  • Packa en god picknick och besök en av Stockholms många vackra parker eller naturområden, det finns även flera med lekplatser för dig med små barn. 
  • Åk Djurgårdsfärjan, det är gratis om du har SL-kort. Det är alltid spännande att se Stockholm från vattnet och när ni kommer över till Djurgården kan ni gå på upptäcktsfärd i området.
  • Baka en påsktårta tillsammans
  • Gör eget påskgodis
  • Anordna en skattjakt i trädgården med gömda påskägg
  • Ha en mysig filmkväll med popcorn och läsk
  • Påskpyssla! Ni kan till exempel göra påskkycklingar av flörtkulor och fjädrar eller måla färgglada påskägg.
 

Hitta mer upplevelseinspiration här

Kul att du hittade vår artikel om påskaktiviteter i Stockholm. Här hittar du lite mer upplevelseinspiration.

Dejttips i Stockholm

Lästid: 6 min.

Prisvänliga dagspa i Stockholm

Lästid: 6 min.

Upplevelser för barn i Stockholm

Lästid: 8 min.