Köpenhamn, Danmarks huvudstad, ett nordiskt matmecka och cyklarnas by. 

Köpenhamn är Nordens coolaste city med öppen atmosfär och som lockar många besökare varje år. 

Och är du en av dem som vill åka på en weekend i Köpenhamn, har du mycket att se fram emot! 

Oavsett om det är din första gång i Köpenhamn, eller bor precis på andra sidan av Sundet kan du bli inspirerad till vad du kan göra i Köpenhamn i helgen.

För i denna guide ger vi dig massvis av idéer på vad du kan göra fredag till söndag när du ska spendera en helg i Köpenhamn. 

 

Fredag

Eftermiddag

Oavsett om du ankommer med tåg, flyg eller bil till Köpenhamn så är det första du måste göra är att är att checka in på ditt hotell. 

Som Danmarks huvudstad, bjuder staden självklart på många fina hotell och här tipsar vi om några centrala hotell. 

3 hotell i Köpenhamn

 1. Villa Copenhagen
  På Villa Copenhagen är Köpenhamns nya lyxhotell som ligger i den 100 år gamla och historiska Centralposthuset och som har hela 390 rum.  Hotellet har en uppvärmd pool på takterassen, som kan användas i alla väder. Hotellet har också en egen restaurang och bar. 

 2. Hotel Kong Arthur
  Precis vid Søerne (Sjöarna), nära Torvehallerne och vid Nørreport Station ligger Hotel Kong Arthur. Här är det högt till tak och hotellet är hem för stadens bästa spa. Deras frukost är inspirerad av Norden och smakar lika bra som den är miljövänlig. 

 3. The Socialist
  The Socialist är ett design boutique hotell som ligger i ett gammalt elverk. Här finns det 31 rum och suites samt restaurangen Bobo Food Studio, bar, lounge, vinkällare och en takterrass. Hotellet ligger i hjärtat av Köpenhamn och är en del av hotellkedjan, Marriott.

 
 

3 annorlunda restauranger i Köpenhamn med hållbarhet i fokus

 1. Gro spiseri
  Ät organiskt på Gro spiseri, som är Danmarks första takfarm! Här äter du bokstavligt talat från taket till tallriken, som serveras i familjestil. Det finns endast en meny, som hålls hemlig. Men du kan vara säker på att att få lokala ingredienser som är i säsong. 

 2. La Banchina
  La Banchina är en restaurang som ligger precis vid vattnet och som har en egen bastu som serveras grönsaker och fisk. Här ligger fokus på hållbarhet och allting som du får på tallriken är organisk, biodynamisk och från lokala producenter.

 3. Cykelkokken 
  Köpenhamn är både ett cykel- och matmecka. Så varför inte kombinera de två?!  Med Cykelkokken, kommer du ut på ett gastronomiskt äventyr på två hjul genom Köpenhamn. Här möts hållbarhet med uteliv och kreativitet. 

Middag

Matscenen är något utöver det vanliga i Köpenhamn och här kan du hitta allt från restauranger med michelinstjärnor, till ekologiska korvvagnar och till ett stort street food utbud.

Om du åker på en weekend i Köpenhamn med din respektive och önskar en romantisk middag så kan ni prova den exklusiva Kokkeriet i Nyboder som är med i Michelinguiden. Här får ni Kokkeriets exklusiva paket med Cran Cru champagne, caviar, 18 serveringar, full vinmeny och kaffe och dessert.

Önskar du hellre något lättare, så kan du upptäcka Nordens största Street Food område, Reffen. Här utlovas skön stämning vid vattnet där innovation, mat och kreativitet möts.

 

Kväll

Efter en god middag är det härligt att fortsätta kvällen och på trendiga Blågårdsgade på Nörrebro vimlar det av hippa barer som har hemma-hos-känsla, där lokalborna hänger. 

Här tipsar vi om tre ställen i Köpenhamn, där du kan få något gott i glaset.

 

3 ställen med cocktail i Köpenhamn

 1. Bar Next Door
  Bar Next Door är en elegant men avslappnad hörna av Köpenhamn. Du har utsikt över Søerne och baren ligger precis vid kanten av Stenbron som ligger i centrala Köpenhamn. 

 2. NOHO
  NOHO är en cocktailbar i hjärtat av Kødbyen (Köttbyn). På menyn finns det allt från klassiska cocktails som till exempel  Dark 'N' Ginger och Whiskey Sour, till mer ovanliga drinkar som Big In Japan som består av Shiso vodka, yuzu och aloe vera.

 3. Ruby
  Ruby ligger precis vid Thorvaldsens Museum i lokalerna där det danska spiritus kompaniet blev grundlagt i 1882. Idag hittar du en modern cocktailbar, där varenda detalj är noggrann uttänkt.

 

Lördag

Förmiddag

Du har en hel dag att spendera Nordens coolaste stad och det finns massvis att se och göra i Köpenhamn! 

Men, du har inte besökt Köpenhamn, utan att ha sett Nyhavn – stadens klassiska vykort. 

Så starta din lördag med att gå till Nyhavn och köp en take-away kaffe, för att sedan hoppa på en kanalrundtur för att se de färgglada husen från vattnet. Därefter får du en rundtur genom Köpenhamns kanaler samtidigt som du kan avnjuta din kaffe.

 

Eftermiddag

Efter att ha sett Nyhavn, finns det ett hav av andra saker du kan göra och här är fyra tips på hur du kan spendera din lördag när du är på en weekend i Köpenhamn.

 

4 saker att göra i Köpenhamn på en lördag

 1. Shopping
  Köpenhamn kryllar av specialbutiker! Prova att gå en tur i Latinerkvarteret som ligger omkring den äldre delen av Köpenhamns Universitet, där du hittar småbutiker med allt från franska böcker, stickat till japanska specialvaror. Eller shoppa loss på Ströget, som är Köpenhamns största shoppinggata.

 2. Konst & Design
  Danmark är känt för sin känsla för design och konst så om det intresserar dig, får du inte missa stadens museum! Besök till exempel Design Museum Danmark, Statens Museum for Kunst eller Glyptoteket, där du hittar den mysiga caféet Picnic. Eller ta en dagstur till Louisiana som presenterar modern konst precis vid havet. 

 3. Besök ett slott
  Köpenhamn är en kunglig stad och det finns många olika slott att besöka. Du kan se vaktbytet kl. 12 på Amalienborg, åka upp till Köpenhamns högsta torn på toppen av Christiansborg slott eller strosa omkring i Kongens Have vid Rosenborgs Slott. Eller varför inte åka till Kronborg Slott som är en del av UNESCO och är en av norra europas finaste slott från renässanstiden.

 4. Tivoli
  Kliv in i en saga och spendera en dag på Tivoli. Tivoli har varit en del av Köpenhamns stadsbild sedan de först slog upp portarna i 1843. Sedan dess har det blivit Danmarks mest besökta attraktioner. 

 

BONUSTIPS: Hyr en cykel och upptäck Köpenhamns olika stadsdelar

 

Köpenhamn är en av världens bästa cykelstäder och upplevs därför absolut bäst från en cykel. 

Så om du vill se Köpenhamn som en äkta Köpenhamnare,  ska du hyra en cykel och rulla genom stadens olika stadsdelar!

Därför som ett bonustips till dig som ska spendera en weekend i Köpenhamn har vi gjort en liten rutt till dig som tar dig runt genom Köpenhamn. 

Starta med att hyra en cykel i centrala Köpenhamn. Ta dig sedan över till färgstarka Christiania, som är en av Köpenhamns mest välbesökta turistattraktioner. Christiana är en fristad som är en upplevelse i sig att besöka. 

Därefter kan du cykla vidare till Vor Frelsers Kirke i mysiga Christianshavn. Här kan du parkera cykeln och klättra upp i tornet för att få Köpenhamns absolut bästa utsikt!

Sätt sedan fart mot Österbro för att se den kända statyn “Lilla sjöjungfrun”.

När magen börjar kurra kan du sätta kurs mot centrala Köpenhamn och ta ett stopp i Torvehallerne, som också är känt som stadens skafferi.

När du är mätt och belåten kan du rulla ut mot Nörrebro, som är en hipp stadsdel med restauranger och butiker från alla världens hörn. Här ute kan du ta en paus och strosa genom Assistent Kirkegaard som är en fridfull viloplats, där bland annat Hans Christian Andersen och Sören Kirkegaard ligger.

Sedan kan du hoppa på cykeln igen och bege dig mot mysiga Fredriksberg för att unna dig ett fikastopp på en av områdets många caféer.

Cykla sedan mot Lille Langebro och Amager för att komma till Islands Brygge för att kanske ta ett dopp i hamnen! Här kan du bli hängandes, eller ta dig tillbaka till där du har hyrt din cykel om du behöver lämna tillbaka den. 

 
Kväll

Efter en lång dag i staden, med eller utan cykel är det tid till att fylla på med mat i magen igen!

Ta dig till Kødbyen (Köttbyn) i Vesterbro för att ha allt samlat på ett ställe! Köttbyn är nämligen Köpenhamns egna Meatpacking district som har goda restauranger och barer som har öppet långt in på natten. 

Slå dig ner på en av de många uteserveringarna och njut av stämningen, maten och drycken och se vart kvällen tar dig!

 

Söndag

3 ställen med smörrebröd i Köpenhamn

 1. Aaman establishment 
  Hos Aamans hittar du smörrebröd som är rekommenderat av Michelinguiden. Här kan du få den klassiska smörrebrödet i nya tolkningar. Dessutom kan du få hemmagjord snaps och goda öler att skölja ner maten med.

 2. Grøften
  Grøften är en äkta klassiker. Här får du traditionell dansk mat med skön stämning. På menyn hittar du både smörrebröd och varm mat. Kom ihåg att boka bord!

Det är söndag och snart dags att dra sig hemmåt. Men vad passar bättre än att avsluta din weekend i Köpenhamn med klassikern, smörrebröd!

För du har trots allt inte “varit” i Danmark,  om du inte har smakat på smörrebröd tillsammans med en lille snaps.

 

Fortsätt bli inspirerad

Upplevelser i Malmö

Lästid: 9 min.

Brunch i Stockholm

Lästid: 8 min.

Whiskyprovning

Lästid: 5 min.