Stockholm har ett stort urval av upplevelser och det kan vara svårt att ha koll på vad som sker i huvudstaden med alla evenemang, marknader, utställningar och festivaler. 

Kanske undrar du vad som händer i Stockholm idag, i helgen, eller vilka större evenemang som återkommer varje år? 

Vi har satt ihop en  evenemangs-guide, så att det blir lättare för dig att planera in spännande upplevelser i kalendern!

 

Vad händer i Stockholm 2024?

Scrolla dig gärna genom hela listan om du är ute efter inspiration och eller bara är nyfiken på vad som händer i Stockholm under året, eller hoppa direkt till månaden du är intresserad av nedan.

 

Vad händer i Stockholm i vinter?

Januari

Vill du hitta på något i Stockholm i januari? Här kan du se vad som händer.

Foto: Formex/ Stockholmsmässan

Formex 2024

16-18 januari 


På Nordens största samlingsplats för inredning möts alla viktiga spelare i branschen. Som besökare på Formex kan du fånga spännande trender och få massor av inspiration och kunskap i form av utställningar och föredrag. 

 
Foto: Winter Run Stockholm

Winter Run i Stockholm

27 januari 


Lördagen den 27 januari är det dags för 2023 års Winter Run Stockholm. Ett roligt och annorlunda lopp där du får chansen att springa i unik löparmiljö på ett vinterupplyst Skansen, med spektakulära ljus- och eldshower längs banan och på evenemangsområdet. Välj mellan ca 5 eller ca 10 kilometer.

 

Februari

Se vad du kan hitta på i Stockholm i februari.

Yoga games

2-4 februari


Om du älskar yoga, så kan du kicka igång det nya året med Yoga Games.

Det är ett stort evenemang som andas yoga. Kom hit för att röra på kroppen och testa spännande samt olika klasser med både nationella och internationella yogalärare.

 

Stockholm Design Week

5-11 februari


Stockholm Design Week är den främsta designhändelsen i Stockholm. Upplev spännande designuppdateringar och händelser på gallerier, kulturinstitutioner och showrooms. Det är en mötesplats för både yrkesverksamma inom designbranschen och designentusiaster för att nätverka, utbyta idéer och få inspiration. Ett av de betydande evenemangen under veckan är Stockholm Furniture Fair på Stockholmsmässan.

 

 

Stockholm Furniture Fair

6-10 februari


Stockholm Furniture Fair är Skandinaviens ledande plattform för möbel- och belysningsdesign samt arkitektur. Mässan hålls årligen i Stockholm och lockar formgivare, arkitekter, inredningsarkitekter, inköpare och entusiaster från hela världen. 

 
Foto: David Magnusson/ Liljevalchs

Liljevalchs Vårsalong

9 februari – 21 april


Liljevalchs vårsalong är en kär, omtvistad och livaktig tradition sedan starten för över hundra år sedan. I år visar 159 konstnärer 298 verk i Liljevalchs salar. Som vanligt inrymmer urvalet en blandning av tekniker, allt från måleri, teckning och skulptur till installation, video och AI-genererad konst.

 

Vad händer i Stockholm i vår?

Mars

Här kan du se vad som händer i Stockholm i mars. 

Tempo dokumentärfestival

4-10 mars 


Tempo Dokumentärfestival är Sveriges största festival, där alla som älskar dokumentära uttryck samlas.

Det är en plats där du kan uppleva seminarier, masterclasses och Tempo Pitch. Mellan allt detta arrangeras bland annat debatter och fotoutställningar.

 

Antikmässan

7-10 mars 


Antikmässan är Nordens största antikmarknad. Här kan du där du bland annat shoppa antikviteter, vintage, modern design, konst och kuriosa. Du kan även lära dig mer om antikviteter från olika tidsepoker och lyssna till författare, konstvetare och kända profiler inom antikbranschen. 

 

Sparkling & Wine Stockholm

10-11 mars


Sparkling & Wine Stockholm är Stockholms populära och mest centrala vinmässa som 8 – 9 mars förvandlar Stockholm Waterfront till ett smultronställe för alla vinälskare. Här samlas det bästa av världens stilla och mousserande viner tillsammans med passande delikatesser.

 

Nordiska trädgårdar

21 mars – 24 mars 


Har du gröna fingrar? Besök då Nordens största trädgårdsmässa, där alla trädgårdsentusiaster möts!

Hit kan du komma för att bli inspirerad och för att lära dig mer om trädgård och odling.

 

April

Körsbärsblom i Kungsträdgården

Runt april varje år spricker knopparna på de många körsbärsträden i Kungsträdgården och bjuder på en färgsprakande och skir naturupplevelse mitt i centrum.

Här firas också körsbärsblommans dag varje år, en festival för att inviga våren som arrangeras med Japanska föreningen i Stockholm. 

 
Foto: Kulturnatt Stockholm

Kulturnatt Stockholm

20 april 

Under Kulturnatt Stockholm öppnar huvudstadens kulturliv sina dörrar med fri entré för besökaren. Passa på att uppleva allt från dans, arkitektur, musik och teater till litteratur. Museum, teatrar och andra kulturinstitutioner håller öppet mellan 18-24.

 

Vårfestivalen - Street Food Festivalen

26 – 27 april

 

Redan efter två säsonger är street food festivalen etablerad som Sveriges största matevent med över 200 000 glada och hungriga besökare och över 200 medverkande Foodtrucks, restauranger, barer och lokala hantverksbryggerier. I vår lanseras ett nytt koncept med en Vårfestival bestående av Lakritsfestivalen, Delifestivalen och ”the best of” Streetfoodfestivalen. 

 
Foto: Skansen

Valborg på Skansen

30 april

Fira en klassisk Valborgsmässoafton på Skansen. Det blir uppträdanden med både sång och dans på Sollidenscenen och självfallet en härlig sprakande majbrasa. 

 

Maj

Comic Con

3 – 5 maj


Comic Con är Nordens största event för populärkultur som kommer till Kistamässan, från 2024 för första gången även på våren!

På Comic Con Stockholm Summer + Made in Asia kan du uppleva aktiviteter inspirerade från TV & film, träffa kända gäster och serietecknare. Ta del av cosplay-aktiviteter i världsklass, coola uppträdanden och roliga workshops.

 

Tough Viking

4 maj

Vill du utmana din inre viking? Häng då med på hinderbanan, Tough Viking i Stockholm.

Tough Viking är inspirerat av de svenska elitstyrkorna som Kustjägare, Fallskärmsjägare och Röjdykare. Det säger rätt mycket om utmaningen du står inför…

 

Stockholm Art Week

14 – 19 maj


Ta del av Stockholms vibrerande konstscen och häng med på Stockholm Art Week!

Det är en helt vecka där du kan se olika konstutställningar. Utöver det, arrangeras det också speciella program, events och pop-up utställningar.

 

Market Art Fair 2024

17 – 19 maj 


Market Art Fair startade 2006 av gallerier från alla de nordiska länderna och är i dag en välbesökt samlingsplats i hjärtat av nordisk konst. Här visar utvalda gallerier ett exklusivt urval av den mest spännande konsten i Norden just nu. 

 

Taylor Swift på Friends Arena

17 – 19 maj 


Musikupplevelse i maj! Världsartisten Taylor Swift gör sitt första framträdande i Sverige med koncert tre kvällar i rad på Friends Arena. 

 

Vad händer i Stockholm i sommar?

Juni

Stockholm Marathon

1 juni


Det långa loppet som blivit en folkfest!
Stockholm Marathon är ett att av Europas största maratonlopp som går genom vackra miljöer.

Loppet startar i myllret i centrum och med kungliga slottet som kuliss, fortsätter genom den lummiga naturen på Djurgården och avslutas med en målgång som heter duga inför stor publik på Stockholms stadion.

 

Bauhaus-galan på Stockholms Stadion

2 juni


Bauhaus-galan är årets största friidrottsevenemang och går av stapeln på Stockholms Stadion. Här kan du se svenska friidrottsstjärnor tävla mot världseliten och delta i massor av aktiviteter för hela familjen

 
Foto: ÖtillÖ Swimrun

ÖtillÖ Swimrun Utö 2024

8 juni


Det som började som en utmaning efter en kväll på krogen är i dag en etablerad tävling i kategorin uthållighetssport. I ÖtillÖ Swimrun tävlar man i lag om att ta sig från A till B över land och genom vatten. Här får du göra det i Stockholms skärgårds vackra omgivningar. 

 
Foto: Rosendal Garden Party/ IG

Rosendal Garden Party

14 – 16 juni


Rosendal Garden Party är sommarens absolut mest magiska konsertkvällar. Att kliva in på festivalområdet ska vara lika oväntat och härligt surrealistiskt som att besöka Alice i underlandet. Två dagar med fantastiska musik, god mat, konst, aktiviteter och upplevelser.

 

Lollapalooza

Inställd 2024


Upplev Stockholm genom musik och skönt häng under musikfestivalen
Lollapalooza. 

Festivalen hålls  i både São Paulo, Santiago, Buenos Aires, Paris, Berlin  och i Stockholm såklart! I Stockholm är det Gärdet du ska vallfärda till om du är ute efter en massa bra livemusik, härlig puls, god mat, snygg merch och allmänt skön stämning.

 

STHLM Fields

28 juni –  7 juli (prel. datum)


STHLM Fields intar åter Gärdet under ca 10 dagar i månadsskiftet juni/juli 2024. STHLM Fields har ett brett och kurerat innehåll  där artisterna har varit med och utformat sina dagar. Det blir allt från världsstjärnor som Doja Cat och Toto och internationell rock med Greta Van Fleet och The Hives + Viagra Boys till magisk svensk pop med Molly Sandén.

 

Juli

Allsång på Skansen

Under hela juli kan du sjunga med till “Stockholm i mitt hjärta” på Allsång på Skansen

I åtta tisdagar i sträck från och med sista tisdagen i juni startar folkfesten. Här kan du se folkkära artister samtidigt som du har Stockholms bästa utsikt.

 

Augusti

Sommarbio i Rålis
Datum ej uppdaterade


Sedan 1991 har Stockholm filmfestival’s sommarbio varit en av sommarens höjdpunkter!

Det är Europas största utomhusbio som visar moderna filmklassiker, helt gratis fem sensommarkvällar.

I år visas sommarbion på Rålis och på plats finns det så att du kan köpa snacks och dryck.

 

Stockholms Kulturfestival

14-18 augusti 


Stockholm kulturfestival är huvudstadens största kulturfest som har fri entré! 

Så under fem dagar kan du njuta av festivalen som är proppad med sprakande kulturupplevelser från hela världen.

 

Midnattsloppet 2024

17 augusti 


Midnattsloppet i Stockholm bjuder in till en rolig löparkväll genom Stockholms gator!

Det är en fest där löpare har samlas de senaste 40 åren för att springa tillsammans. Du kan välja mellan att springa på spår som är 5 och 10 kilometer.

 

​​Stockholm Pride

29 juli – 3 augusti 


Stockholm Pride är en av stadens största återkommande festivaler och dessutom Nordens största Pride.

En riktig folkfest med en färgglad och stämningsfull atmosfär livemusik, shower och debatter – och så klart den stora paraden!

 

Tjejmilen 2024

31 augusti 


2024 fyller Tjejmilen 40 år och det kommer att firas med stil. Loppet startar vid Sjöhistoriska museet i Stockholm och sedan följer en 10 km lång jubileumsbana som går genom hjärtat av Stockholm, förbi ikoniska platser som det Kungliga Slottet, och bjuder på en unik upplevelse

 

Stockholm Fashion week

Datum ej fastställt


I augusti blir Stockholm lite snyggare, glamorösare och vildare.
Vi pratar såklart om när Stockholm Fashion Week.

Byt om till ditt trendigaste, mest kreativa och stilfulla jag och spana in kollektionerna för det kommande året på runway, eller inspireras av den varierade streetfashion-stilen som kan ses mellan alla modeshower.

 

Vad händer i Stockholm i höst?

September

Foto: Pierre Mangez

ÖtillÖ Swimrun Världsmästerskap

2 september


ÖTILLÖ, The Swimrun World Championship är originalet och kronjuvelen bland swimruns och ett av de mest prestigefyllda uthållighetsloppen i världen. Det spännande världsmästerskapet går av stapeln i Stockholms skärgård 2024. 

 

Stockholm Beer and Whiskey Festival

12 – 14 september


Stockholm Beer and Whiskey Festival har varit en av världens viktigaste och största mässor om öl och whiskey sedan 1992.

Det är en mässa  för den törstige och här välkomnas du in i den vackra hallen i Tegelhuset och i Bilfabriken till en spännande utställning av öl, whiskey, cider, mjöd och mycket mer. 

 

Lidingöloppet

27- 29 september 


Lidingöloppet är loppet för dig som gillar fysisk aktivitet med fokus på löpning. Loppet är faktiskt världens största(!) terränglopp, med tusentals deltagare varje år.

Lidingöloppet är en del av en svensk klassiker, tillsammans med Vasaloppet, Vansbrosimmet och Vätternrundan.

 

Skansens höstmarknad

28 – 29 september 


Sista helgen i september arrangeras den årliga höstmarknaden på Skansen, som inspirerats från 1900-talets marknader.

Här kan du strosa runt på marknaden eller prova på lekar från förr, som att krossa porslin. Eller, smaka på olika korvar och karameller eller shoppa fint hantverk.

 

Oktober

Stockholm Craft Week

2 – 6 oktober 


Under 3 dagar bjuds du in till nya upplevelser av samtida konstverk hos Stockholm Craft Week, som är ett evenemang för dig som är konstintresserad.

Detta evenemang vill lyfta fram konsthantverket på den samtida konstscenen både nationellt men också internationellt.

 

Stockholm Jazzfestival 2024

Inget datum än


Vad händer i Stockholm efter att sommarmånaderna och möjliga eftersläntrare till varma septemberdagar blåst förbi?

Då kommer Stockholm Jazz Festival tillbaka. Vi snackar en av stadens äldsta festivaler som under cirka 10 dagar intar ett 60-tal olika scener runtom i Stockholm.

 
Foto: BNP Paribas Nordic Open

Stockholm Open 2024

12 – 20 oktober


Gillar du tennis? Då är Stockholm Open evenemanget för dig. Turneringen heter numera BNP Paribas Nordic och är både störst i Norden och den äldsta inomhusturneringen på ATP-touren. 

 

November

Comic Con

Inget datum än 


Comic Con är Nordens största event för populärkultur som kommer till Kistamässan i november.

Du kan ta del av aktiviteter som är inspirerade från TV, film och träffa populära skådespelare och digitala kreatörer.

Plus, uppleva cosplay i världsklass!

 

Stockholm International Film Festival

6 – 17 november 


För den filmtokige är Stockholms internationella filmfestival ett måste.

Festivalen pågår under 12 dagar och visar vanligtvis ett 150-tal filmer från omkring 60 olika länder. Under dessa dagar arrangeras även möten med regissörer, workshops med kompositörer, seminarier och fester – för att bara nämna några.

 

Skogskyrkogården under allhelgonahelgen

En annan plats, där det bokstavligen tänds ljus i mörkret, är Skogskyrkogården. Under allhelgonahelgen besöks den kända kyrkogården och utsedda världsarvet i Enskede av runt 50,000 personer.

Vanligtvis håller även alla byggnader öppet för de som vill se mer av den kända arkitekturen ritad av Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund under tidigt 1920-tal.

 

December

Sweden International Horse Show

28 november-1 december


Under fyra dagar bjuder Sweden International Horse Show på det allra bästa ridsporten och hästvärlden har att erbjuda. Den yppersta världseliten inom fem tävlingsgrenar – hoppning, dressyr, fyrspannskörning, tölt och fälttävlan är på plats. Dessutom uppträder fantastiska hästartister – både svenska och internationella.

 

Lucia på Skansen

I den mörkaste vintertiden kommer vår kanske mysigaste tradition lägligt. Lucia, med vacker körsång och levande ljus, uppskattas av såväl stora som små.

En av alla platser där du kan se ett luciatåg i Stockholm, är på Skansen. Här kan du uppleva hur luciafirandet har sett ut under olika tider i Sverige, eller se årets Lucia med tärnor och stjärngossar anlända med häst och vagn innan de intar Sollidenscenen.

 

Julmarknader

Under adventshelgerna och i december är det mysigt att strosa runt på en julmarknad för att komma i julstämning.

I Stockholm finns det en hel del olika julmarknader att åka till om du vill äta lussebullar, pepparkakor och dricka glögg.

 

Läs också