Möt Anna Kälvebrand som sadlade om från florist till ostmakare och startade sitt eget hantverksmejeri på Rindö i Stockholms skärgård. I en gammal maskinverkstad som byggts om till mejeri tillverkar Anna hantverksostar av noga utvalda och hållbara råvaror. Flera av ostarna har vunnit priser både nationellt och internationellt.

 

Möt Anna på Ostmakeriet

I videon kan du höra Anna berätta om hantverksmejeriet Ostmakeriet, kärleken till hantverket och glädjen i att skapa så många olika fantastiska och komplexa smaker ur en och samma råvara.

 

Att få gästerna att bli mer nyfikna på den här ostvärlden och förstå att det finns så mycket att uppleva. Det tycker jag vore fantastiskt om de gör det när de går härifrån.

Anna Kälvebrand, Ostmakeriet

Upplevelser hos Ostmakeriet

 

Ostprovning hos Ostmakeriet

Besök Ostmakeriet och var med om en smakrik ostprovning i vacker skärgårdsmiljö. Det blir en djupdykning i ostens värld och du får lära dig en massa intressanta fakta om ost.

Alla ostarna tillverkas på plats och du får se hur ostar tas fram på ett hantverksmejeri i dag. Du får provsmaka fem ostar med olika karaktär och smak som visar den bredd och komplexitet som hantverksostar kan ha.

Mjölken som används hos Ostmakeriet kommer från Öster Grytinge Gård i södra Roslagen där djuren behandlas med kärlek och det mesta av fodret odlas på gården, utan palmolja, sojabönor och majs. Det ger en utmärkt mjölk att ysta kvalitetsostar av.

 

Några av Ostmakeriets hantverksostar

Rindö Ädel

En blåmögelost som även vunnit SM-guld! En blommig, fyllig och komplex smak. Hög sälta med en touch av skirat smör.

Oxdjupet

Bronsmedalj på Ostfestivalen. En hårdost med nötiga och fruktiga toner. Smörkola med mild sälta. Lagras 6-12 månader.

Brännströms Salut

En halvhård kittost som bland annat tvättas med öl. Ung har den en lätt nötig ton, lagrad en kraftigare med en ton av örter.

Älvsala Vit

Bronsmedalj på Ostfestivalen. Den ystas som en brie och den har en djup smak. Mustiga toner av svamp och rostade nötter.