I den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholm döljer sig en karibisk pärla som specialiserat sig på rom – den kombinerade rombaren och restaurangen Cane Rum Society.

Redan på gatan möts man av solgula oljefat, som importerats från Kuba, för att ge det där varma, välkomnande intrycket vid första mötet med Cane Rum Society. När man sedan kliver in i lokalen är det en härligt välkomnande atmosfär som omsluter en, där kockarna talar livligt och vänligt till både varandra och gästerna, och sköna beats spelas i bakgrunden.

Cane Rum Society drivs av Duane Paul Shepherd, som enligt egen utsago även kallas för “the Plantation Trinidad Daiquiri man”, en hänvisning till både hans kärlek för rom av märket Plantation, helst blandad till en daiquiri drink, och hans uppväxt i Trinidad. Duane kommer ursprungligen från den lilla ön som är belägen strax utanför Venezuelas kust, och till Sverige kom han för åtta år sedan, efter många år i London.

Romen verkar ha följt med Duane genom större delen av livet. Redan som 16-åring öppnade han sin första restaurang, mitt emot ett romdestilleri på Trinidad. När han senare flyttade till London för att “vidga sina vyer”, var det just olika varumärken inom romkategorin han kom att arbeta med. Och därefter har romresan bara fortsatt.

Ett unikt bibliotek med rom

Med kontakter inom rombranschen från världen över började Duane samla på rom, vilket är grunden till Cane Rum Societys Rare Rum Library, ett bibliotek med en kollektion av unika och ovanliga romsorter.

Rombiblioteket har en egen avdelning i restaurangen, och det är just hit som man välkomnas under en av Cane Rum Societys populära romprovningar. Inne i det generöst tilltagna, men ändå gemytliga, rummet finns romflaskor från golv till tak. Här finns till och med en platsbyggd stege som krävs för att komma åt romrariterna på de översta hyllorna, och som ytterligare inger känslan av befinna sig i ett anrikt bibliotek.

Liknande, väl genomtänkta detaljer genomsyrar hela Cane Rum Society, där t.ex. baren är lägre än man vanligtvis ser, så att kunderna ska befinna sig på samma nivå som bartendern. Dessutom är det en upplevelse i sig att besöka toaletterna, med specialgjorda tapeter och rostiga handfat, som ska minna om den stundtals opolerade stilen som ibland kan ses i Karibien.

För den som vill kombinera rom med karibisk mat finns ett noga utvalt utbud av rätter såsom Trini lamb shank, flame grilled octopus och fried plantain på menyn. Om Duane själv får välja blir det Jerk Chicken, som han menar att han äter närmast en gång om dagen.

Romprovning och middag

Vid utvalda tillfällen ordnas även Rum Dinner på Cane Rum Society, för den som vill vara med på ett mer uppstyrt event. Under middagen serveras en meny bestående av fyra rätter, och dessutom presenteras den noggrant utvalda romen av en varumärkesambassadör som bjudits in kvällen till ära.

Varannan helg serveras även Soca brunch, en kombinerad frukost och lunch som gärna intas med en god drink, och där en live DJ sätter helgstämningen med härlig musik.

De olika initiativen och eventen på Cane Rum Society verkar vara talande för Duanes driv och vilja att ständigt utveckla Cane Rum Society med nya idéer och koncept. Samtidigt som man behåller den härligt personliga stämningen och den varma gemenskapen oavsett vad som är på gång på Cane Rum Society.

Gör din egen cocktail med rom

Cane Rum Societys Old Fashioned

  • 5cl Aged rum

  • 0.5 cl sockerlag

  • 2 stänk Angostura Bitters

    Rör drinken med tärnad is och garnera med apelsinskal.

 

Möt Duane Paul Shepherd

 

Boka en upplevelse på Cane Rum Society

 

Hitta till Cane Rum Society

 

Läs även

 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Inspiration till upplevelser direkt i inkorgen, ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.