Det finns gott om kreativa upplevelser i Stockholm, från drejkurser och glasblåsning till att lära sig binda blomsterkransar eller måla akvarell. Kreativa upplevelser, hantverkskurser och DIY är kul, utvecklande och lärorikt och tycks bara öka i popularitet. Det kanske inte är så konstigt att fler längtar efter att lägga bort mobiltelefonen i några timmar för att ägna sig åt kreativitet och hantverk och fokusera på skapande.

I vår guide hittar du tips på några av de bästa kreativa upplevelserna i Stockholm, vare sig det handlar om något till dig själv, en kreativ upplevelsepresent eller en aktivitet som passar för teambuilding med jobbet.

Hoppa direkt till en kreativ upplevels som intresserar dig eller fortsätta scrolla och hitta en massa inspiration. Du kan även läsa mer om varför det är en bra idé att ge en kreativ upplevelse i present här

 1. Blomsterbindning & bubbel 
 2. Silversmide
 3. Mingel & måleri
 4. Skulpturkurs
 5. Drej- och keramikkurs
 6. Glasblåsning
 7. Ljusstöpning
 8. Akvarellmålning
 9. Nattfotografering
 10. Pralinkurs
 

Inspiration till kreativa upplevelser i Stockholm

 

10 kreativa upplevelser i Stockholm

1. Kreativ upplevelse: blomsterbindning och bubbel

Kan blomsterbindning och bubbel vara den perfekta kombinationen? Det kan du själv ta reda på under en härlig kreativ upplevelse hos Florabaren i Stockholm. Ta med någon du tycker om på en workshop i blomsterbindning där ni får lära er att binda en bukett med spiralteknik. Ni får även med er en massa kunskap och tips om blommor och hur man får dem att överleva, något som verkligen är användbart för de av oss som inte har naturligt gröna fingrar. Allt detta sker dessutom i kombination med ett glas bubbel.

 

2. Kreativ upplevelse: kurs i silversmide i Stockholm

Vem har inte någon gång haft lust att prova på silversmide? Att få möjlighet att formge och tillverka ett eget smycke med hjälp av en professionell silversmed. Just det kan du göra hos Lisa Rondahl Pedersen i Stockholm.

I den charmiga smyckesverkstaden på Södermalm får du lära dig grundläggande tekniker för silversmide och sedan använda 10 gram silver till att skapa ett hängsmycke eller en ring efter egen design. Ditt färdiga smycke får du självklart ta med dig hem. 

 

3. Social kreativ upplevelse: mingel och måleri

Det blir en både social och kreativ upplevelse på Mingel och måleri hos Måla & Skåla. Här kan du släppa all press och bara gå loss bland penslar och färger. Kursledaren guidar er steg för steg mot en färdig målning med ett gemensamt motiv, men det går självfallet också bra att bara låta kreativiteten flöda fritt om du hellre vill det.

Det är en rolig och avslappnad workshop där det även minglas och skålas i medtagna förfriskningar.

 

4. Inspirerande kreativ upplevelse: skulpturkurs i Stockholm

En skulpturkurs hos Lisa Ling i Stockholm där du får skapa i lera.

Det kanske kan låta som att en skulpturkurs inte är något för amatörer, men låt dig inte avskräckas. Under den här kreativa upplevelsen får du uppleva det njutningsfulla i att forma lera och skapa något med händerna.

Kursen hålls av konstnären Lisa Ling som handleder dig i arbetet med att skapa en sittande människa. Du får bland annat lära dig om proportioner, hur man förmedlar uttryck och sinnesstämningar samt hur man förenklar former.

 

5. Formbar kreativ upplevelse: drejkurs i Stockholm

En av de mest populära kreativa upplevelserna är drejkurser.

Kanske en av de absolut mest populära kreativa upplevelserna: keramik och drejning. Hos Dreja Keramikverkstad kan du gå en inspirerande keramikkurs och lära dig grunderna. 

I de stora ljusa lokalerna i Nacka får du en genomgång av teknikerna som att dreja, kavla, ringla och tumma och sedan får du skapa fritt under handledning. Tiden räcker till att skapa flera vackra bruksföremål.

Efterarbetet med bränning och glasering görs av kursledaren och efter cirka tre veckor kan du hämta dina alster.

 

6. Kreativ upplevelse med traditioner: glasblåsning

Kihlgrens Glashytta, som drivs av Gunilla Kihlgren, ligger i Hägersten med vacker utsikt över Mälaren. Här kan du stilla din nyfikenhet på hur det går till när man blåser glas genom att själv prova på det fascinerande konsthantverket.

Med professionell guidning får du blåsa och forma glasmassa till ett färdigt glasföremål och testa hantverkets viktigaste verktyg som skärsax och pipor. En minnesvärd kreativ upplevelse som även passar perfekt som present. 

 

7. Kreativ upplevelse med hög mysfaktor: ljusstöpning

Det är något speciellt med att lära sig gamla traditionsrika hantverk som ljusstöpning. Och den känslan vill STHLM Ljusstöperi i Stockholm att fler ska få uppleva.

Under den här roliga och kreativa upplevelsen får du en grundlig introduktion till processens olika moment innan ni varsamt börjar stöpa ljus för hand. Medan ljusen stelnar blir det dessutom gemensam middag bestående av vegetarisk soppa och ett glas vin.

 

8. Kreativ upplevelse med penslar: lär dig måla akvarell

En akvarellkurs är perfekt för dig som är nyfiken på att testa måleri under lättsamma former. Lär dig grunderna för akvarellmålning hos konstnären Lisa Ling i hennes ateljé på Folkungagatan i Stockholm. 

Genom kreativa övningar med färg och vatten formar ni blomstermotiv och landskap tillsammans och får prova på de många olika uttryck som man kan skapa med akvarellfärger. Det blir även gemensam fika med kaffe eller te och bulle.

 

9. Annorlunda kreativ upplevelse: nattfotografering i Stockholm

Spännande och annorlunda kurs i fotografering.

Fotografering och fotokurser är kreativa upplevelser som alltid är populära och ger både inspiration och användbar kunskap. När de flesta i dag nöjer sig med att fota med mobilen så kan det kännas extra spännande att plocka upp en “riktig” kamera.

Vill man testa något lite annorlunda så är en kurs i nattfotografering både spännande och utvecklande. På den här kreativa kursen med Mästerfoto får du lära dig grunder och inställningar för att lära känna kameran, får tips om ljussättning samt hur man fångar bra motiv. Sen ger ni er ut på en vandring i mörkret för att fota.

 

10. Kreativ upplevelse med delikat twist: chokladkurs

Älskar du choklad? Då är det här den perfekta kreativa upplevelsen för dig!

Varför inte kombinera en smakupplevelse med en kreativ upplevelse? Ett vinnande koncept! Hos Chokladfabriken i Stockholm får du lära dig att göra praliner från grunden.

Tillsammans med en konditor lär ni er de viktigaste momenten i chokladhantering, bland annat den avgörande tempereringen. Du får även gjuta pralinskal och fylla dem med olika fyllningar under en spännande och lärorik upplevelse. Dessutom får du ta med dig dina praliner hem, det blir inte mycket bättre än så…

 

4 goda skäl att ge en kreativ upplevelse i present

Det finns 1000 anledningar att ge en kreativ upplevelse i present till någon du tycker om. Men vi nöjer oss med att nämna topp 4 på listan över goda skäl.

 1. Mottagaren får lära sig något nytt och spännande som kanske blir en ny givande hobby eller kan användas praktiskt i vardagen.
 2. Med dagens fokus på hållbarhet, och mer hållbara presenter, är en kreativ upplevelse helt rätt. I stället för fler grejer som samlar damm kan du ge något som man både kan se fram emot, njuta av i stunden och sedan minnas med glädje. Något som är både roligt och användbart.
 3. Det är ett sätt att komma ner i varv. Att ägna sig åt kreativa upplevelser som man tycker om gör att man kommer bort från vardagsstressen och kan koppla av helt genom att fokusera på kreativt skapande. 
 4. Du stöttar lokala småföretagare och konstnärer som arbetar med konsthantverk och delar med sig av sin kunskap och kreativitet. 

 

Hitta mer inspiration till upplevelser

Smakupplevelser i Stockholm

Lästid: 6 min.

Restauranger i Stockholm

Lästid: 11 min.

Spahotell i Stockholm

Lästid: 5 min.

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden