Upptäck italienska smakupplevelser här hemma i Sverige. Det italienska köket är otvivelaktigt ett av de mest välkända och älskade, och vem drömmer väl inte om en matresa till det stövelformade landet i söder? 

Det är dock fullt möjligt att njuta av italienska smaker utan att resa speciellt långt. Sverige har utmärkta italienska restauranger där det serveras pizza, pasta och andra italienska delikatesser. Det finns även inspirerande och lärorika matlagningskurser där du kan lära dig att göra italiensk gelato, färsk pasta eller en härlig italiensk festmåltid. Kanske är du mer intresserad av italienska viner? Då kan du gå på en vinprovning och lära dig allt om rött, vitt eller prosecco.

Med vår guide hittar du smaken av Italien i Sverige – tips på de bästa italienska smakupplevelserna, de bästa italienska restaurangerna i Stockholm, Göteborg och Malmö och massor av inspiration.

Smaken av Italien

Italienska matlagningskurser

Utforska det italienska köket och bli en mästare på älskade italienska rätter. Gå en italiensk matlagningskurs och lär dig att laga färsk pasta, perfekt italiensk pizza eller att slänga ihop en klassisk italiensk festmåltid. Självklart finns även alternativ för dig som föredrar vegetariska alternativ. Du får bland annat lära dig om italienska mattraditioner och vikten av att använda rätt råvaror. 

 

Italienska smakupplevelser

Vill du hellre bara njuta av italienska smaker och slippa själva matlagningen? Då kan du läsa vidare här och hitta inspiration till allt från italiensk brunch och middag till vinprovningar. 

 

Njut på ett italieninspirerat destinationshotell!

Det lyxiga destinationshotellet Ad Astra by Elite, som ligger strax söder om Stockholm, slog upp portarna i november 2022. Det är ett italienskt signaturhotell som kan erbjuda det bästa från länderna runt Medelhavet, från en spektakulär piazza med orangeri och flera italienska restauranger till fantastiskt boende och aktiviteter som bio och pétanque.

Här finns även exklusiva Vana Spa Snäckviken med både inom- och utomhuspooler, flera olika bastur, ett stort utbud av behandlingar och avkopplande loungeområden.

 

Delikata italienska nyheter

 

Eataly: Italienska smakupplevelser sedan 2007

Eataly är en populär kombination av saluhall och restaurang som grundades i Turin i Italien 2007. Sedan starten har konceptet vuxit och finns nu i 12 olika länder världen över, bland annat Sverige.

Eataly Stockholm håller till i vackra lokaler på Biblioteksgatan där biografen Röda Kvarn tidigare låg. Eataly har också ett stort utbud av spännande och lärorika matlagningskurser där deltagarna får lära sig mer om italiensk mat, dryck och kultur under devisen “the more you know, the more you enjoy”.

 

Guide till italienska restauranger

En annan oemotståndlig italiensk smakupplevelse är att gå på italiensk restaurang.  Här hittar du våra bästa tips på bra italienska restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö.

5 Italienska restauranger i Stockholm

1. Eataly

Eataly är saluhallen och restaurangen i Stockholm där du kan shoppa alla tänkbara italienska ingredienser och råvaror, dricka gott italienskt vin och äta under kristallkronorna i den vackra matsalen.

2. Adria

På den populära italienska restaurangen Adria serveras moderna italienska rätter på genuint vis. Stämningen är trevlig och familjär och umgänge och matglädje står i centrum på äkta italienskt vis.

3. La Vecchia Signora

La Vecchia Signora är en trevlig italiensk kvartersrestaurang på söder som blivit en storfavorit hos många. Här serveras mat från regionen Piemonte och ett stort urval av goda viner.

4. Hosteria Tre Santi

Hosteria Tre Santi har legat på samma plats sedan 90-talet och är något av en klassiker i Stockholm. Här serveras traditionell italiensk mat till överkomliga priser.

5. O’pizzicato

O’pizzicato är en familjeägd restaurang som serverar traditionell italienska mat. Du kan hitta rätter som Osso Buco, Porchetta och Risotto på menyn och vinlistan innehåller 100 olika rödviner.

 

5 Italienska restauranger i Göteborg

1. La Strega

Italienaren La Strega i Göteborg serverar genuina rätter från norra italien med stort fokus på hållbarhet och närodlade råvaror. Vinlistan består av dynamiska viner och naturviner.

2. Riccardo Cibo e Vino

Riccardo Cibo E Vino drivs av en italiensk familj som serverar genuin italiensk mat utan kompromisser. Rätterna tillagas på noga utvalda råvaror som importeras från hemlandet och lyfter menyn.

3. La Cucina

La Cucina bjuder på modern italiensk matlagning kombinerat med både tradition och innovation. Menyn är säsongsbaserad och bestäms allt efter vilka råvaror man kan få tag på den dagen.

4. Fontana di Trevi

Även Fontana di Trevi är en familjeägd restaurang som funnits i Göteborg sedan 1997. Specialiteten är färsk pasta med tryffel men det finns ett stort utbud av rätter att välja mellan.

5. Enoteca Sassi

Enoteca Sassi har sitt namn från den gamla stadsdelen i staden Matera som heter just Sassi di Matera. Menyn uppdateras ofta  men innehåller många traditionella italienska rätter gjorda på utvalda råvaror.

 

5 Italienska restauranger i Malmö

1. Epicuré

Epicurés ägare kommer från södra Italien och menyn har influenser från regionen Apulien. Rätterna baseras på mamma Ninetta och mormor Luiginas traditionella familjerecept och du kan förvänta dig genuina italienska smaker.

2. Papi

I Malmö Saluhall hittar du Papi, en härlig liten italienare, ett stenkast från centralstationen. Här serveras klassisk och modern italiensk mat och dryck både till lunch, middag och allt däremellan. 

3. 400 grader

Restaurangen 400 grader lagar italiensk mat som de själva tycker att den ska vara, allt gjort på råvaror av högsta kvalitet, från pasta och grillrätter till deras populära stenugnspizza.

4. Gustavino

Gustavino är egentligen mer en vinbar med en imponerande vinlista men känslan är genuint italiensk och det finns alltid italienska smårätter att komplettera vinet med, från ost- och charkbricka till pasta.

5. Di Penco

I en mysig källarlokal bakom Malmö Opera ligger Di Penco där du både kan äta gott och handla med dig delikatesser som olivolja, ost och pasta. Här hittar du en autentisk och smakrik meny tillagad med kärlek och goda råvaror.

 

Ge italienska smakupplevelser i present

Ge en liten bit av Italien i present till någon du tycker om! En italiensk smakupplevelse är en present som passar till de flesta tillfällen – det finns ett brett urval av både kurser, provningar och smakupplevelser att välja mellan. 

Mottagaren har 2 års fri bytesrätt och du kan beställa presenten i vår exklusiva presentask.