Funderar du på att gå en keramikkurs? På en keramikkurs får du lära dig att skapa i lera och de grundläggande tekniker som ingår. Det kan vara både handbygge och drejning samt bränning och glasering.  

På en keramikkurs får du använda din fantasi och kreativitet och skapa vackra keramikföremål i lera, som vaser, skålar, koppar och figurer. Om den mänskliga formen intresserar dig mer än föremål så kan du gå en skulpturkurs. Det finns olika nivåer på kurserna, från nybörjare till mer avancerad. Se våra bästa tips på keramikkurser nedan.

 

Hitta en keramikkurs här

Keramikkurs i Stockholm

Stockholm har ett stort utbud av spännande och lärorika keramikkurser och välrenommerade keramikstudios. Du kan välja mellan olika inriktningar som till exempel en ren drejkurs där du får lära dig att använda en drejskiva eller kurser som är mer inriktade på handbygge och skulptur. 

5 keramikkurser i Stockholm

 

Keramikkurs i Göteborg

Letar du efter en keramikkurs i Göteborg? Då ska du läsa vidare här. Sveriges andra största stad har många utmärkta keramikstudios och kurser som vänder sig både till dig som är nybörjare och mer avancerad. 

5 keramikkurser i Göteborg

 

Keramikkurs i Skåne

Skåne är ett landskap som alltid inspirerat människor att uttrycka sig konstnärligt i alla former, från olja och akvarell till – ja, lera. Här kan du hitta keramikkurser i städer som Malmö och Lund men också i mysiga keramikverkstäder på Österlen, inbäddade i vacker natur. Här är inspirationen aldrig långt borta.

5 keramikkurser i Skåne

 

Keramik på Gotland

Gotland är ett mekka för keramiker och keramikentusiaster. Den vackra ön fullkomligt svämmar över av mysiga små keramikverkstäder med vackra föremål och så klart även kurser i keramik där du kan hyra en drejskiva i en timme och prova dig fram eller gå en hel kurs.

5 keramikkurser på Gotland

 

Fler kreativa upplevelser

 

Hur börjar man med keramik?

Att börja med keramik kan vara en rolig och kreativ process som blir en ny hobby. Här är några steg för att komma igång:

  1. Gör lite research: Läs om grundläggande keramiktekniker och material. Det finns många resurser online där du kan hitta både tips och inspiration.

  2. Hitta en kurs eller workshop: I de flesta städer går det att hitta studieförbund eller keramikverkstäder som erbjuder nybörjarkurser i keramik. Det är ett utmärkt sätt att få hands-on-erfarenhet och lära sig grunderna från en erfaren lärare.

  3. Skaffa grundläggande verktyg och material: För att börja med enklare projekt hemma behöver du så klart lera och diverse olika verktyg.

  4. Utöva grunderna: Prova dig fram och experimentera med grundläggande handbyggnadstekniker som kavling och klämning. Om du väljer att dreja, öva på att centrera leran och skapa enkla former.

  5. Var tålmodig och experimentera: Keramik är en konstform där övning och erfarenhet spelar en stor roll. Ha tålamod och våga experimentera med olika idéer och tekniker.

 

Vad kostar en keramikkurs?

Priserna för keramikkurser varierar beroende på saker som plats, instruktörsnivå och kursens längd. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 800 och 3000 kronor för en keramikkurs.

Kortare workshops eller introduktionskurser tenderar att ligga i det lägre prisspannet, medan längre och mer avancerade kurser kan kosta mer. Kolla alltid vad som ingår i priset, som material, ugnstid och eventuella extra avgifter. 

 

Vad får man lära sig på en keramikkurs?

En keramikkurs, särskilt en nybörjarkurs, erbjuder en grundläggande introduktion till keramikens konst. I en nybörjarkurs får deltagarna ofta lära sig grunderna i handbyggnad och drejning. Man får lära sig användbara tekniker som att kavla, ringla och tumma. På nybörjarkurser  bränns och glaseras de färdiga keramikföremålen ofta av personalen efter att kursen avslutats.

För mer avancerade kurser fokuserar man vanligtvis på att förfina teknikerna och utforska komplexare projekt. Deltagarna kan lära sig avancerade handbyggnadstekniker, experimentera med olika typer av dekor och glasyrer och fördjupa sig i konstnärliga aspekter som form och yta.
 

Hitta mer kreativ inspiration här