Vill du gå på julmarknad i Köpenhamn?

Det är något visst med att besöka en riktigt bra julmarknad och uppleva en stad i julskrud. Doften av glögg och julkryddor, mysig julbelysning och bodar fulla med hantverk, sötsaker och julmat. Kanske kan du till och med fynda en julklapp!

Här får du tips på de mysigaste julmarknaderna i den danska huvudstaden samt annat som har med julen i Köpenhamn att göra. Till exempel när populära Tivoli öppnar för jul och vilka julmarknader som är bäst.

 

Mysiga julmarknader i Köpenhamn

 

1. Julmarknad på Tivoli i Köpenhamn

Den klassiska och älskade nöjesparken Tivoli i Köpenhamn bjuder på den ultimata julstämningen. Parken är sagolikt vackert julpyntad och det är i stort sett omöjligt att inte komma i julhumör när man ser alla de vackra julljusen, de mysiga bodarna fulla av julpynt och godsaker och så klart åkattraktionerna för både stora och små. Passa även på att testa den klassiska danska julrätten æbleskiver!

När: 2023 öppnar Tivoli för jul den 19 november och säsongen pågår till den 31 december

 

2. Klassisk julmarknad Köpenhamn: Nyhavn

Foto: VisitCopenhagen/ Thomas Høyrup Christensen

Nyhavn är kanske Köpenhamns mest turisttäta område, men är omtyckt av svenskar och helt klart värt ett besök. Speciellt under den glittrande julmarknaden med bodar längs hela kanalen, där stämningsfull belysning och doften av glögg och godsaker med jultema lockar besökare från hela världen. 

 

3. Julmarknad på Kongens Nytorv i Köpenhamn

Julmarknaden på Kongens Nytorv, det vackra runda torget mitt i Köpenhamn, är ännu en klassiker. Även här är det fullt av små bodar med glögg, julgodis, pynt och allt annat som hör till. En extra bonus är julpyntet på Hotel d’Angleterres fasad och det vackert upplysta varuhuset Magasin som skapar en stämningsfull kuliss till julmarknaden. 

När: 3 november – 21 december 2023

 

4. Julmarknad på Højbro plads

Den här julmarknaden ligger mitt i smeten vid Amagertorv, som är en del av Ströget. Det är en klassisk julmarknad där man kan strosa runt och kika på utbudet i de julpyntade bodarna, njuta av en rykande varm glögg och smaka på danska julspecialiteter. Den får extra liv av sitt centrala läge och de vackra omgivningarna.

När: 3 november – 21 december

 

Julklappstips med smak

 

5. Julmarknad för hela familjen på Zoo i Köpenhamn

En julmarknad i Köpenhamn som passar hela familjen. Populära Köpenhamns Zoo är extra mysigt i julskrud och bjuder på en trevlig julutflykt med aktiviteter, attraktioner, gulliga djur och så klart julbodar där du kan fynda julklappar eller köpa glögg och æbleskiver. 

 

6. H.C. Andersens julmarknad i Köpenhamn

H.C. Andersens julmarknad, så klart döpt efter den danske författaren, är en mysig och populär julmarknad mitt i stan. Den håller till på Nytorv, i anslutning till Ströget, och passar utmärkt som en liten avstickare när du är på besök i Köpenhamn. Här hittar du de traditionella bodarna med julpynt, mat, glögg och julklappar.

När: 17 november – 21 december

 

7. Dansk design på Designmuseets julmarknad

De första två helgerna i december kan du fynda dansk design och annorlunda julklappar när Designmuseum Danmark slår upp portarna till sin julmarknad. Här säljer danska konstnärer och designers sitt konsthantverk och det finns en massa spännande att kika på, allt medan du smuttar på en varm glögg. 

När: 1-3 december samt 8-10 december 2023

 

8. Julhygge på Bakken

Nöjesparken Bakken som ligger strax utanför Köpenhamn är extra inbjudande i överdådig julskrud. Här kan ni uppleva ett juläventyr som passar hela familjen med en kombination av mysig julmarknad, julpyntade restauranger och mer eller mindre vilda åkattraktioner som tar andan ur både stora och små. 

När: 24 november – 17 december

 

9. Julbasar i svenska kyrkan i Köpenhamn

Helgen innan första advent hålls den traditionella julbasaren i Svenska Kyrkan i Köpenhamn. Kanske bor du i Köpenhamn eller vill uppleva en svensk julmarknad utomlands, oavsett vilket så är det en mysig och traditionell julbasar med tomtar, lussebullar, glögg och pepparkakor och allt annat man kan önska sig av en julmarknad. 

När: 24-26 november 2023

 

10. Julmarknad i Dragør utanför Köpenhamn

Dragør är ett mysigt litet samhälle som ligger strax utanför Köpenhamn, ut mot Öresund. En trevlig plats att besöka såväl på sommaren som på vintern. 

Julmarknaden i Dragør håller till på Badstuevælen, byns centrala torg, där du kan vandra runt och kika i de små bodarna och äta danskt julgodis. Passa även på att strosa lite i de små gränderna som är fint upplysta vintertid och upplev julstämningen i en dansk by. 

 
Foto: Tivoli Köpenhamn

Frågor & svar om julmarknad i Köpenhamn

  • Vilken julmarknad i Köpenhamn är bäst?

    Den frågan finns det inte något givet svar på, men många skulle nog säga jul på Tivoli. Den klassiska nöjesparken är en värd ett besök under alla årstider, men julen är extra magisk och både stämningen och julpyntet är något i särklass. 

  • När är bästa tiden att gå på julmarknad i Köpenhamn?

    De flesta julmarknader i Köpenhamn öppnar i början eller mitten av november och håller sedan öppet till dagarna innan jul. Tivoli har öppet till den 31 december.

  • Vad bör man inte missa på en julmarknad i Köpenhamn?

    Många saker skiljer sig inte nämnvärt från en svensk julmarknad, men en dansk jultradition att testa på julmarknad i Köpenhamn är æbleskiver. Det är ett slags bollar gjorda på pannkaksdeg som serveras med florsocker och sylt. Spana även in dansk julpynt till granen. 

 

Mer julstämning...

Kul att du hittade vår artikel om julmarknader i Köpenhamn, hoppas att du gillade den och att du hittade informationen du letade efter. Här hittar du lite mer julinspiration innan du surfar vidare. Vad sägs om tips på de bästa julmarknaderna i Göteborg?

 Julmarknader i Stockholm

Julmarknad i Göteborg

Vad kan man önska sig i julklapp?