Glamping i Sverige
De 26 bästa tipsen från norr till söder
Glamping har blivit allt mer populärt under senare år och det finns mycket att välja mellan för dig som vill på glamping i Sverige. Den svenska naturen är som gjord för härliga äventyr, både om sommaren och vintern. Att testa glamping står högt på mångas bucketlist, och det är inte förvånande eftersom det är en perfekt kombination av komfort och lyx mitt i naturen.
Under den här typen av upplevelser kommer du bort från allt, bor mitt i naturen och kan njuta av aktiviteter som kajakturer, vandring och bastubad – och om kvällarna kan du somna till trädens sus eller havets brus.
Läs vår guide till Sveriges bästa glamping genom att scrolla dig igenom eller hitta rätt på kartan. Du kan även läsa frågor och svar om glamping i Sverige längst ner på sidan.
Obs! Vissa glampingställen har ”hemlig” adress som du får tillgång till först när du bokar, därför visas inte alla platser på kartan helt korrekt.
- Nyrups naturhotell
- Yggdrasil Igloo Waterhuts
- Arilds Vingård
- INFOREST
- Happie Camp
- Stedsans in the Woods
- Kroksjöns Skogsretreat
- Bergaliv
- Camp Ven
- Sandfallet Glamping
- Anfasteröd Gårdsvik
- Glashusen i Dalsland
- Fejan Outdoor
- Svartsö Logi
- Sund Nergården
- Surflogiet
- Visby Strandby
- Gyllene Brunnen Glamping
- Kloten Nature Resort
- Hölick Havsresort
- Uppvallens Fäbod Glamping
- Aurora Safari
- Sámpi Nature
- Laponia Sky Huts
- Långforsen Glamping
- Ishotellet
Bästa tipsen till glamping i Sverige
1. Glamping i en vacker bokskog
På Nyrups Naturhotell står naturupplevelsen i fokus: stjärnhimlen, sprakande eldar och ljudet av vinden i trädkronorna. Här kan du uppleva ett mysigt lägerliv med gemenskap, matlagning över öppen eld, fina samtal och en nästan fysisk tystnad.
Naturhotellet ligger mitt i skogen, utan bilväg ända fram och utan el och rinnande vatten. Här glampar du i en yllehydda med två eller tre bäddar. Hyddorna står utspridda i skogen och alla gäster har tillgång till uteköket och samlingshyddan. Sängarna har bekväma madrasser, täcken, kuddar, yllefiltar och riktiga lakan som du bäddar med när du kommer – en naturlig del av att landa i lägerlivet.
2. Glamping i flytande glasigloo
En härlig glamping-upplevelse i en glasigloo med panoramautsikt på en sjö i de värmländska skogarn. Ta med någon du tycker om på en magisk naturupplevelse i en mysig och fullt utrustad Aurorahut med alla bekvämligheter.
Här kan ni somna under stjärnorna och vakna till soluppgången över sjön. På sommaren flyter igloobåten på sjön med tillhörande brygga och kan förflytta sig med elmotor. På vintern ligger glasigloon på isen och det är bara att snöra på sig skridskor och ge sig ut i vinterlandskapet.
3. Glamping på en skånsk vingård
Arilds Vingård, belägen utanför Ängelholm i Skåne, bjuder på en smakfull och avkopplande glampingupplevelse. Förutom att njuta av fruktiga och uppfriskande viner kan du också uppleva glamping, bara en kort promenad från de grönskande vinodlingarna. En underbar upplevelse när du vill på glamping i Sverige.
Tälten är omsorgsfullt inredda för två personer, men vissa tält kan rymma upp till fem personer för en familjevänlig upplevelse. På vingården finns en egen restaurang där du kan avnjuta frukost, lunch och middag – alla inkluderade i priset för din vistelse. Dessutom erbjuds handdukar, bäddade sängar och badrockar för din bekvämlighet när du beger dig till duscharna.
4. Testa att bo off grid i ett tiny house
Vill du lämna storstadens stress bakom dig för ett par dagar och leva enkelt i harmoni med naturen? Boka då in en hållbar vistelse med minimal klimatpåverkat i ett av Inforests “tiny houses” i skogarna utanför Hjo.
Husen, som drivs av solceller och är helt självförsörjande, är byggda i hållbara och noga utvalda naturmaterial som ger ett rent och avskalat intryck. Här finns alla moderna bekvämligheter så att ni kan ägna er helt åt att koppla av och njuta av stillheten, naturen och sällskapet.
5. Glamping i Sverige hos Happie Camp
På Happie Camp vill man inte kalla sin verksamhet för glamping – här handlar det nämligen om platsen mer än om något tätbefolkat tältområde med tillhörande stugby.
Happie Camps tält ligger med avskildhet på olika platser i de storslagna värmländska skogarna. Man vill helt enkelt göra det enkelt att uppleva naturen på ett lite bekvämare vis.
Välj mellan storslagen skärgård på Arnön i Vänern, trolsk tallskog i Hagfors, eller boende vid en egen skogssjö i Hagfors.
6. Gourmet-glamping hos Stedsans in the woods
Stedsans in the woods är det populära boendet ute i de halländska skogarna som utsetts till ”Årets Resmål” av Dagens Industri och ”Best Wild Escape” av flygbolaget EasyJet. Ett bra ställe att börja om du vill uppleva glamping i Sverige.
Och det är verkligen en utflykt i det vilda att ta in på Stedsans in the Woods. Här kan ni boka in er i den rymliga suiten, eller en mindre stuga under en natt eller en hel helg. Förutom fokus på närheten till naturen kommer ni också få en smakupplevelse som heter duga. Mette och Flemming, det danska paret som startade verksamheten, har nämligen båda två en bakgrund som kock. På menyn står mycket vegetariskt och de allra flesta råvarorna kommer från den egna trädgården.
7. Härligt skogsretreat
Kroksjöns Skogsretreat drivs av en grupp vänner och familj på gården Åbygget utanför Unnaryd i Halland. Här är du omgiven av vild natur men bor samtidigt bekvämt i mysiga canvastält. Tälten är omsorgsfullt och mysigt inredda och har alla en vedeldad kamin som passar bra att mysa framför om vädret inte direkt lockar till aktiviteter utomhus.
Ni kan bland annat bo i tält vid Klippkanten, Skogsudden eller Ö-sviten som ligger på en liten halvö i Gen’s vik. För att komma dit ror ni tvärs över viken och anländer till en egen brygga och ett eget lyxigt tält.
8. Hitta inre ro i skogen
I hjärtat av Hälsingland, på bergssidan av Åsberget döljer sig Lofthuset – en av fyra stugor tillika treetop-hotell från Bergaliv Landskapshotell. I den här pärlan bor ni ovanför trädtopparna med en vid utsikt över landskapet och Ljusnans dalgång.
Efter övernattningen har ni även tillgång till spaavdelningen på Orbaden Spa & Resort under en dag. Njut av att bada bastu, ta ett dopp i inomhus- eller utomhuspoolerna och blicka ut över vattnet. En välgörande upplevelse för både kropp och själ.
9. Mysig glamping på vackra Ven
På den lummiga och vackra ön Ven utanför Landskrona ligger Camp Ven. Här bor du i mysiga tält med utsikt mot havet som du kan njuta av från ett litet trädäck. Inne i tältet sover du gott i hotellbäddade sängar och det finns morgonrock och tofflor för att göra din glampingvistelse extra bekväm. Äta gott kan ni göra på mysiga Strandgrillen vars meny tar sin utgångspunkt i öns och regionens lantliga årstidsinspiration och har en populär signaturrätt i den grillade havsborren.
Camp Ven ligger bra till för att utforska öns sevärdheter, som Tycho Brahe-museet, badständer, lokala smakprovningar, en golfbana och härliga naturupplevelser.
10. Lyxig glamping i lammhage
På ägorna till en gård i Laholm kan du njuta av lyxig glamping i Sverige i en vacker lammhage. Hos Sandfallet Glamping är tälten anpassade för två personer med dubbelsäng, husgeråd och sittplatser. Mindre barn kan följa med och sova i till exempel ligginsats eller sovsäck på golvet. Tälten står bokstavligt talat i en fårhage och det ger en extra mysig dimension till upplevelsen att se de ulliga djuren på avstånd.
Det finns en gemensam grillplats med tak över där ni kan laga mat men en del gäster väljer att ta med kall färdiglagad mat, ett tips är att boka en picknickpåse från Delihallen i Laholm. Det finns en liten sjö man kan bada i nära tälten men även fina badplatser som Gatesjön eller Tönnersa havsbad.
11. Komfortabel glamping i Bohuslän
På en skogklädd sluttning i Bohuslän ligger en naturnära semesteridyll. Hos Anfasteröd Gårdsvik kan du uppleva glamping i Sverige när det är som bäst. Bo i de två lyxigare tälten på en klippa med fantastisk havsutsikt eller under bokskogens lummiga bladverk. De har badrum med dusch och wc, kök, värme, sköna sängar och till och med ett mysigt sovloft.
Det finns även två mindre glampingtält med fyra bäddar och med eget kök och badrum i en separat bod. Här kan du njuta av lata dagar med dopp i havet, en kajak- eller fisketur, bada bastu och ät gott i restaurangen.
12. Bo i glashus i Dalsland
Glashusen i Dalsland byggdes från början till projektet ”The 72 hour cabin” där deltagare från flera olika delar av världen, med den gemensamma nämnaren stressiga jobb fick komma till Sverige och bo i var sitt glashus under just 72 timmar.
Efter 72 timmar i den svenska naturen blev resultatet sänkt blodtryck, lägre hjärtfrekvens och ökat välbefinnande. Idag hyrs glashusen ut till andra som vill komma närmare lugnet i den svenska naturen.
Glashusen kan antingen hyras under en natt, eller under 72-timmar á la originalprojektet för en längre vistelse. Stugorna är utrustade med breda och bekväma dubbelsängar, och erbjuder en riktigt naturnära upplevelse, utan att kompromissa med bekvämligheterna.
13. Glamping & kajak i Stockholms skärgård
Fejan outdoor erbjuder glamping bland kobbar och skär i Stockholms yttre skärgård. Närmare bestämt på ön med samma namn – Fejan. Glampingen på ön öppnade 2016 och har redan hunnit göra sig ett välkänt namn såväl som blivit omnända i diverse artiklar och magasin.
De glamourösa tälten har alla utsikt över havet och skärgården, och är stora och rymliga med riktiga sängar, varma täcken en tjock tältduk som dämpar ljud. Om du är ute efter ett boende på tema glamping och treetop-hotell i Sverige, kan det här helt klart vara upplevelsen för dig. Du tar dig lättast till Fejan via passbåten från Räfsnäs brygga.
14. Svartsö Logi i Stockholms skärgård
Vill du uppleva den vilda naturen på en glamping i Sverige utan att behöva åka allt för långt ifrån storstaden? På Svartsö Logi är du bara cirka 1,5-2h timmars resa från Stockholm (beroende på säsong), men det är en helt annan värld som väntar dig ute på skärgårdsön.
Kliv in i ett tält á la Harry Potters magiska värld, inrett med bäddade sängar, mysig belysning, filtar och fåtöljer. Och sedan ett eget altandäck som grädde på moset, precis vid vattenbrynet. Välj mellan tälten i skogsgläntan, mellan tallgrenarna, eller kanske på sandstranden. Säsongen på Svartsö Logi varar mellan maj och september.
15. Sommarglamping med extra allt
Extra lyxig glamping som är en riktig helhetsupplevelse kan du uppleva hos Sund Nergården i Vagnhärad, cirka en timme från Stockholm. Här ingår det mesta i priset, som ost-& chark under eftermiddagen, fördrink, trerätters middag, tillgång till bad, övernattning och frukostbuffé.
Tälten är möblerade med riktiga sängar som har täcken och kuddar med sänglinne av ekologisk bomullssatin. På den lilla terrassen finns en sittgrupp samt en varm & kall utomhusdusch med produkter från Björk and Berries. Toaletter ligger cirka 50 meter bort.
16. Glamping på stranden hos Surflogiet
Glamping och surfning är en perfekt kombination for dig som gillar ett aktivt friluftslivet vid havet. På södra delen av Tofta strand på Gotland hittar du Surflogiet. Med en bredd av kurser inom olika vattens-sporter, logi & mat har platsen blivit en destination.
Här finns tre lyxiga glampingtält med sängar och sängkläder från Hästens. Somna till havets brus och när du vaknar kan du kasta dig rakt ut i vågorna. När du ska på glamping i Sverige bör du absolut göra ettö stopp på Gotland.
17. Glamping nära Visby
Kombinera hav och natur med Visbys restauranger och nöjen på Gotlands enda citycamping, Visby Strandby. Endast en kort promenad från innerstaden kan du bo i ett lyxigt glampingtält med allehanda bekvämligheter.
Glampingtältet är ca 15 kvm stort, modernt och har två bäddar i dubbelsäng med möjlighet till en extra bädd. Det finnsäven sittpuffar, bord, och kylskåp samt tillgång till el, belysning och en värmefläkt. På altanen mot havet kan du koppla av i en loungemöbel.
Dusch, toalett och handikappanpassat badrum hittar du i intilliggande servicehus.
18. Egen glamping för vänner utanför Enköping
Vill du samla vänner eller familj så att ni kan uppleva glamping i Sverige tillsammans? Då kan ni boka in er hos Gyllene Brunnen Glamping utanför Enköping. Här får ni en hel glamping-by för er själva, man måste nämligen boka minst 3 av de 5 tälten (som är dubbelrum för två personer), och ju fler ni bokar desto billigare blir det.
Lyxtälten har el, värme, duntäcken och sköna sängar. Endast ett stenkast bort kan ni njuta av skogen med stigar, hängmattor och utsiktsplatser och på kvällen en magisk utsikt över åkrar och ängar. Här finns även aktiviteter som boule och Beach volleyball.
19. Kloten Nature Resort i Dalarna
Njut av en unik glamping-upplevelse i Sverige hos Kloten Nature Resort, omgiven av orörda skogar, naturreservatet Malingsbo-Kloten och sjön Långvattnet. Tälten är designade för att erbjuda en känsla av lyx och komfort mitt i naturen. Varje tält är utrustat med en lyxig dubbelsäng och för familjer som reser med barn ordnas en mysig sovplats på golvet. Tälten har myggnät och ett privat utedass med rinnande vatten. Och så ingår såklart den fantastiska utsikten över en vildmarkssjö.
Maten kommer i en korg så att du kan laga luncherna och middagarna på egen hand över öppen eld. Och på morgonen kommer en frukostkorg utanför tältet.
20. Bo i tipi hos Hölick Havsresort
Om du har vägarna förbi Hudiksvall i Hälsingland kan du bo i rymliga tält i Hölick Havsresrorts tipi-village. Tälten är åtta meter höga, fint möblerade och komfortabla. Vakna till fågelkvitter och njut av ren härlig dag full av aktiviteter, bad och avkoppling. På kvällen kan du äta middag på någon av restaurangerna.
Dessutom ingår inträde till resortens spa med medelhavskänsla som har en lagunformad utomhuspool helt i vitt, ytterligare två varma pooler och olika bastus och utrymme för massage
21. Uppvallens Fäbod Glamping
Upplev en möjlighet att bo på en 200 år gammal fäbodvall i Lofsdalen med tydliga historiska inslag. Hos Uppvallens Fäbod står två glampingtält inbäddade i fjällnaturen på trädäck med hisnande utsikt över fjälltopparna. En fjällbäck erbjuder friskt vatten för bad efter fjällvandringen eller cykelturen.
Tälten är mysigt inredda med en färdigbäddad dubbelsäng, två stolar och ett bord. Det finns en kamin för värme och mys eller för att koka en kopp kaffe att avnjuta på däcket, som även är utrustat med vilstolar och en hängmatta.
22. Lyxig glamping med Aurora Safari
Inspirationen till Aurora Safari Camp kommer hela vägen från Kenya där två vänner fick idéen att använda sina kunskaper från safari-industrin för att skapa en arktisk motsvarighet vid Råneälven i Lappland. På Aurora Safaris boenden får du en all inklusive-upplevelse med hög standard där en personlig värd tar hand om eventuella önskemål, från mat till aktiviteter.
På Aurora Safari Camp kan du bo i uppvärmda och mysiga tipi-stugor eller ”Lapland Cone Rooms” som har glastak och panoramafönster mot norr som ger en enastående utsikt över landskapet och norrskenet.
23. Sápmi Nature i Lappland
Glamping i Sverige håller för det mesta endast öppet under sommarsäsongen, men hos Sápmi Nature kan du dra på vildmarksäventyr i Lappland hela året om. Kom på hösten och upplev det magiska norrskensljuset speglas i sjön innan isen lagt sig, eller upplev den sagolika snön som ligger tung på träden under vintern.
På Sápmi Nature bor ni i Lavvutält i den samiska vildmarken, och tälten är utrustade med vedkamin som håller värmen ordentligt även om vintern. Här kan ni lära er mer om den samiska kulturen från någon av guiderna, och uppleva den vilda naturen i ett område klassat som världsarv – Laponia.
24. Glamping i flytande glastält
I närheten av Gällivare kan du övernatta i ett flytande glastält med panoramavy över den vackra naturen och det dansande norrskenet. Laponia Sky Huts ”glastält” har en bekväm säng, kokvrå, USB-uttag och WIFI, och omgivningarna bjuder in till en oförglömlig semester fylld av både äventyr och romantik.
Det går att uppleva både norrsken och midnattssol genom panoramafönstren och ett hav av naturupplevelser väntar precis utanför dörren. Glamping i Sverige blir knappast bättre än så här!
25. Glamping i Sverige på en norrländsk älv
Glamping i Sveriges norra delar kan vara magisk. Under sommar- och höstmånaderna kan du glampa hos Långforsen Glamping som ligger i Lappträsk i Norrbotten. Och det är inte ett vanligt glampingtält, utan ett som flyter på en brygga på Sangis Älv. För att komma till det mysiga tältet följer du en smal stig genom skogen.
Tältet rymmer två personer och har en Queen size-säng och arrangören tillhandahåller lakan, handdukar, sovmasker och schampoo. Det finns ett privat badrum/toalett med varmt vatten intill bryggan ut till flotten.
26. Ishotellet i Jukkasjärvi
Det världskända Ishotellet i Jukkasjärvi har du säkert redan hört om. Men såklart måste det med på en lista över unika övernattningar i Sverige. Även om det inte direkt är glamping så är det utan tvekan unikt.
Ännu mer unikt blir det i och med att Ishotellets rum byggs upp på nytt varje år, i ny tappning. Varje vår brukar man utlysa en tävling där designers får komma med förslag på hur rummen ska se ut under nästkommande vinter.
Här är allt från väggarna till sängstommen och dricksglasen gjorda av is och snö från Torne älv. Men för bekvämlighetens skull sover ni på madrassesr och fällar. Med många lager kläder på.
För fler tips kan du läsa om glamping och unika boenden i norra Sverige.
Frågor & svar om glamping i Sverige
Vad menas med glamping?
Glamping är en förkortning av ”glamorous camping” och innebär en lyxigare variant av traditionell camping. Här kombineras bekvämlighet och komfort med en genuin naturupplevelse genom att erbjuda boendealternativ som lyxiga tält, stugor eller husvagnar utrustade med bekväma sängar, elektricitet, och ibland även privat badrum och andra bekvämligheter.
Glamping lockar vanligtvis till sig de som uppskattar naturen men vill undvika de besvär och obekvämligheter som kan följa med traditionell camping, och det erbjuder en mer avkopplande och bekväm upplevelse i naturen. Medan traditionell camping kan vara mer äventyrlig och rustik, ger glamping en mer lyxig och avslappnad atmosfär för dem som vill njuta av naturen med lite extra komfort.
Vad kostar glamping i Sverige?
Det finns glamping i alla prisklasser i Sverige. Priserna kan ligga från 1000 kr till 5-6.000 för två personer ju lyxigare boendet är. Ofta ingår även mat och ibland service med transport och annat, men man får också tänka på att priserna ligger lite högre eftersom arrangören oftast bara har ett fåtal tält.
Kan man glampa i Sverige på vintern?
Ja, det kan man absolut, men inte överallt. Många glampingställen har bara öppet på sommaren eftersom det inte är speciellt behagligt att bo i vanliga canvastält utan ordentlig värme när vinterkylan kommer och efterfrågan är mindre. Norr ut i Sverige finns dock flera ställen där man bland annat kan bo i glasigloos eller samiska lavvu-tält.
Se alla våra övernattningar här
Läs mer om glamping och unika övernattningar
När du har testat glamping i Sverige kanske du får lust att gå vidare till trädhotell eller cool glamping i våra grannländer.
Hvis du har blitt inspirert utenfor Sveriges grenser, har vi også guider til de beste glampingstedene i Danmark og glamping i Norge.
Kul att du hittade vår artikel om glamping Sverige med inspiration och tips på de bästa glampingställena i Sverige. Hoppas att du kommer iväg på ett fantastiskt glamping-äventyr!i