Huvudstaden har ett brett utbud av upplevelser, och ändå står man där ibland och frågar sig; vad kan man göra i Stockholm?

Kanske är det just vad man kan göra i Stockholm idag som du funderar på, eller vad som är lämpligt att hitta på tillsammans med barn? Vi har listat några favoriter här nedanför som passar både vid fint väder, under en regnig dag, och saker man kan hitta på tillsammans med familjen i Stockholm.

 

Pssst…vill du testa dina kunskaper om Stockholm? Klicka på knappen nedanför för att ta vårt stora Stockholms-quiz!

 

Skogskyrkogården

För en arkitektur- och naturupplevelse strax utanför Stockholm kan man ta en utflykt till Skogskyrkogården vid Gamla Enskede. Här, i området som utsetts till världsarv av UNESCO, strosar man runt i omgivningar där det noggrant designade landskapet förenas med arkitekturen och skapar en enhetlig upplevelse av platsen.

Skogskyrkogården ritades av de världskända svenska arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz på 1920-talet, där Lewerentz stod för merparten av landskapsarkitekturen och Asplund ritade de flesta huvudbyggnaderna.

Vid ett besök på skogskyrkogården kan man ta in de olika stämningarna som skapas på exempelvis Almhöjden, Sju brunnars stig som leder till Uppståndelsekapellet och Skogskapellet. En stilla men samtidigt storslagen upplevelse som gör Skogskyrkogården till en värdig kandidat när du funderar på vad det finns att göra i Stockholm.

Hitta till Skogskyrkogården

Gamla Enskede

Efter ett besök på Skogskyrkogården ska du heller inte missa att ta en promenad genom Gamla Enskede. Här kan du strosa runt bland pittoreska Enskedestugor, gamla typhus som togs fram av Stockholms Lantegendomsnämnd för att erbjuda arbetare och lägre tjänstemän ett alternativ till innerstadens trånga lägenheter. Mitt i villaidyllen ligger också Gamla Enskede Matbod, en populär och gemytlig restaurang med fokus på svenska smaker och rätter lagade från grunden. Ett välsmakande besök som också kan toppas med en drink i restaurangens bar Le Garage.

Hitta till Gamla Enskede

Vad kan man göra i Stockholm när det regnar?

En grå och regnig dag kan utbudet i Stockholm kännas mer begränsat. När inte stadens läge vid vattnet kan utnyttjas genom bad eller skärgårdsutflykter, och man helst bara vill dra täcket över huvudet igen efter att ha vaknat till regnet mot rutorna på morgonen. För att inte tala om när mörkret kryper på i november och man vet att det är där för att stanna ett tag framöver. Men såklart finns en hel del saker att göra i Stockholm även då.

Fotografiska

Ta med nära och kära, eller ta en stund bara för dig själv och vandra runt på Fotografiska. Spana in de senaste utställningarna på världens största fotomuseum, och unna dig något gott i restaurangen som blivit utsedd till ”The Best Museum Restaurant in the World”.

Efteråt, om regnet inte piskar ner allt för hårt, kan du ta en promenad i området och blicka ut mot de sköna vyerna över vattnet.

Hitta till Fotografiska

Vete-Katten

Ett annat härligt tillhåll i Stockholm en regnig dag är Vete-Katten, det klassiska konditoriet från 1928. Även om Vete-Katten finns på flera ställen i Stockholm, är det Kungsgatan 55 som är den ursprungliga adressen.

I den gamla sekelskiftesbyggnaden doftar det ständigt av nygräddat bröd och bullar, och förutom utsökta bakverk serverar man även lättare mat hela dagen. Från smörgåsar och sallad till soppa och dagens rätt till lunch. För en något längre sittning kan afternoon-tea vara ett delikat alternativ, och en alldeles utmärkt syssla en mörk och regnig dag i Stockholm.

Hitta till Vete-Katten

Östermalms Saluhall

För den som vill fortsätta på det kulinariska spåret är en vända till vackra Östermalmshallen att rekommendera. Spatsera runt under det stora glastaket i den tjusiga tegelbyggnaden och ta in alla dofter och smaker som erbjuds. Östermalms Saluhall har korat in på topp-tio listan över världens bästa saluhallar, så du kommer garanterat att hitta högkvalitativa råvaror och delikata matbitar här. Slå dig ner en stund för att ta in det härliga sorlet och det liv och rörelse som finns i saluhallen, eller köp med dig något utsökt hem för att avnjuta lite senare.

Hitta till Östermalms Saluhall

Vad kan man göra i Stockholm med barn?

När fantasin tryter och vardagen rullar på kan det vara lätt att fråga sig; vad kan man hitta på med barn i Stockholm? Därför kommer här några spännande aktiviteter som såväl stora som små kan underhållas av när man behöver sätta lite guldkant på tillvaron tillsammans.

Tekniska museet

På Tekniska museet finns alltid en massa spännande experiment och teknisk utrustning man kan få lov att prova. Här lär ni er om nya tekniska framsteg på ett lekfullt sätt; måla med hjälp av bara ögonen, styr med tankekraft, undersök 3D-föremål, och upptäck några av historiens viktigaste innovationer. Låt nyfikenheten flöda och förbered er på en händelserik dag i teknikens och uppfinningarnas tecken.

Kanske kan ni till och med ta med er lite av den nytänkande och experimenterande andan hem – butiken på Tekniska museet har nämligen ett stort sortiment av hemma-experiment, kluriga pussel, spel och en massa spännande böcker.

Hitta till Tekniska museet

Foton: Tekniska museet

Fjärilshuset Haga Ocean

Om det istället är en sorts naturupplevelse ni vill uppleva kan ett besök på det grönskande Fjärilshuset vara något för er. Kliv in i en djungel mitt i stan, närmare bestämt en 5000 kvadratmeter stor tropisk regnskog. Här tar värmen och fuktigheten er till en annan värld i samma sekund som ni kliver in. Här flyger fjärilar fritt i det tropiska växthuset, grodor kväker, små hönsliknande vaktlar spatserar runt och sötvattensfiskar och rockor simmar i vattnet.

När det börjar kurra i magen kan ni slå er ner i Haga Trädgårdscafé som ligger i anslutning till fjärilshuset och som serverar både fika och lättare luncher som smörgåsar, pannkakor och köttbullar med mos.

Hitta till Fjärilshuset

 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få 10% på din första upplevelse

Få inspiration till upplevelser direkt i inkorgen ca två gånger om månaden

Tack för din registrering. Vänligen kolla din inkorg.